Dagbok

Stallets dagbok

Så klart hade vi lite extra energi och glädje idag efter gårdagens fina insatser och segrar. Det är ju betydligt lättare att studsa upp på morgonen när det har gått bra dagen innan...
Gårdagens starthästar mådde alla mycket bra, de var ute i walkern och hagen och myste i solen. 
Idag var dirttrackbanan stängd pga större underhållsarbete med underlaget, det är ju jättebra att det hålls efter regelbundet. Förutom att rakbanan som vanligt var öppen så var det också grästräning och vi hade Snowfoot, Double Down och Hällmyrans Zahra ute där och tränade och det gick fint. Övriga hästar tränades då på rakbanan i blandade tempon och även det gick utmärkt.
Vid fikat bjöds vi på Banoffee Pie av Eva som är en av delägarna till High Max. Ett tips är att googla receptet på denna underbara paj/tårta för den är helt magisk god!
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering av Veckans Bilder!

Otroligt härlig dag, jag är enormt tacksam för dagens resultat. Två segrar och två andraplatser i de fyra lopp vi hade hästar i känns minst sagt toppenbra. 
Förra tävlingsdagen (för bara 10 dagar sedan) hade vi en dålig dag med många underprestationer. Vi trodde då att det berodde på att de hästarna inte kunde hantera gräsbanan, men så klart infinner sig en osäkerhetskänsla (som jag skrev om igår). Så mycket härligare idag då när till viss del samma hästar går ut och gör det så här bra, det var ett väldigt skönt besked det.
Grattis till alla ägare till både segrande hästar Mr Tooma Global och High Max, samt tvåorna Beach Road One och Chizhou
Ett stort tack till hela teamet i stallet, alla bidrar stort genom engagemang och hårt arbete. Att vi verkligen är ett team som samarbetar och håller ihop är guld värt!
Läs mer om dagens duktiga hästar i de kommentarer som nu finns under fliken (Starter &) Resultat!

En del raskare träning idag och hästarna såg mycket fina ut när de ökade på. Att stå och se dem komma över upploppet i snabbt tempo är något jag aldrig tröttnar på, tvärtom ger det alltid en känsla av förväntan och förhoppningar.
Morgondagens starthästar tog det lugnare idag som de brukar dagen innan tävling, imorgon har vi ju sex starthästar fördelade på fyra lopp.
Senaste tävlingsdagen hade vi många fina chanser, men även om några hästar gjorde bra lopp så var det många som underpresterade. I de flesta fall berodde detta troligtvis på att gräbanan för dagen inte hade bra fäste, ytlagret släppte. Det var många hästar (inte alls bara några av våra) som hade svårt att hantera det och som inte alls fungerade.
Nu är det för våra hästar endast dirttrack som gäller imorgon och det känns ju bra. Trots det så är det naturligtvis så att en viss osäkerhetskänsla infinner sig när hästarna förra gången inte presterade som vi hade förväntat. Vi får hoppas att det blir framgångar imorgon istället, men så klart hade man varit mer självsäker om vi haft en toppendag förra gången. Man är aldrig kaxigare än sitt senaste resultat, det går fort nedåt och även lika fort uppåt i den här sporten.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Det var ingen riktigt vanlig arbetsdag i stallet idag. Johan Lindberg (banpersonal på Bro Park och tidigare jockey) gifter sig med Matilda i augusti och idag var det dags för svensexa. Därför var Tobias och Fredrik bara i stallet till klockan åtta imorse med fokus på att hinna rida så mycket som möjligt innan de åkte.
Jag var på plats tidigare så att de första turerna som då reds ovanligt tidigt var redo, dvs alla hästar var fodrade och de första hästarna som skulle ridas var ute i walkern.
Övriga jobbade enligt det normala upplägget med mockning och stallsysslor först och därefter ridning och träning av hästar. 
Som ofta på måndagar var det mycket på en gång, bl a var vår hovslagare på plats hela förmiddagen och hade fullt upp. 
Dagen fungerade bra även om det kändes en aning rörigt på morgonen när alla vanliga rutiner var lite upp och ner mot det normala, men det ordnade upp sig vartefter.
Idag var det också anmälningar till söndagen den 19e och då har vi en hel del hästar anmälda. Några av dem startar först nu på onsdag och vi ser hur de presterar där innan vi helt bestämmer något angående den veckan, men vi räknar med start för de flesta.
Idag var det också startanmälan till på söndag som är årets Derbydag. Vi har Dhakota i Derby Consolation och så har vi då Timo Nurmos i Svenskt Derby 2020. Bara att ha en häst med i Derbyt är ju oerhört stort och ärofyllt. 
Min första Derbyhäst var Stureplan som var första häst utanför pengarna. Distansen var i längsta laget och han låg på mycket från start och hamnade för långt fram. Jag kan säga att det ändå var en helt magisk känsla bara att ha med en häst i ledvolten där i Derbyt. Efter det loppet åkte han till Norge och vann Derbymilen som ju var mycket mer hans distans.
Nästa Derbyhäst var Daxios, men han var aldrig anmäld i Svenskt Derby (han köptes för sent för att anmälas) utan det var Norsk Derby som gällde och tyvärr blev han så rejält trängd i sista sväng att han nästan gick omkull och tappade alla möjligheter där. 
Timo Nurmos är alltså vår tredje Derbyhäst och han är med även i Norsk Derby som troligtvis är hans bästa chans med tanke på att det är på gräs.
Att satsa på fina unghästar som kan konkurrera i de största loppen är utan tvekan en inriktning och en målsättning för vårt stall, vi vill vara med i de bästa loppen och sikta högt. Det här är något jag hoppas vi kan utveckla mer och mer på sikt, att satsa stort. Det kräver så klart ägare som är villiga att göra den satsningen och jag är så tacksam för alla ägare vi har just nu och välkomnar samtidigt ännu fler framöver. 

En söndag åt det lugnare hållet med lite pyssel och annat i stallet. Hästarna mår fint och är nu laddade för en maxad vecka med tävlingar både onsdag och söndag!

Inget bra väder, men ändå stor tur med vädret! Vad betyder det? Jo, imorse hällregnade det rejält medan vi inledde med morgonens alla stallrutiner som fodring, utsläpp i walker, mockning mm. Walkern (skrittmaskinen) har ju tak, så där är det alltid okej att ha hästarna även när det spöregnar. Däremot avvaktade vi med att släppa ut dem i hagarna.
Lagom till första turen för dagen red ut så slutade det regna och även om ovädret hängde i luften och liksom hotade så höll det sig borta så länge vi red och vi kunde också börja släppa ut i hagarna.
En stund efter sista turen för dagen kommit in så började det regna igen och precis när vi var klara vid lunch så fullständigt vräkte det ner. Dagen brukar avslutas med en ordentlig promenad med hundarna, men det kändes ju tveksamt med en längre runda. Vi körde upp bilarna till läktaren för att bara ta ut dem en kort liten sväng på gräset. I samma stund som de hoppade ut ur bilen så slutade regnet igen och vi kunde promenera (visserligen i väldigt blött gräs) i uppehåll. Det var en ovanligt bra timing idag alltså!
Det enda planerade som fick ändras var plantering av nya blommor, att stå i ösregn och plantera lockade måttligt. Jag gjorde ändå ett försök att börja, men lade ner det efter en kort stund, det får vänta någon dag.
Själva träningen idag gick fint och den som gick raskast var Chamori som gick en canter och sedan raskt över upploppet och då gick det undan, vilken häst hon är! Det här var en liten övning vi gjorde med henne inför debuten om dryga två veckor. 
I övrigt mycket blandade tempon och hela dagen har varit trevlig och flutit på mycket bra.
I skrivande stund väntar jag på Epsom Derby, dvs det engelska derbyt som rids om en liten stund och som naturligtvis inte får missas. Apropå Derbyn så är det imorgon bara en vecka kvar till Derbyt i Sverige där vi har med Timo Nurmos och det är ju så klart otroligt spännande. På måndag kommer startlistan!
Önskar er alla en trevlig helg!

Det var mest mellantempon som gällde idag för de flesta hästarna. Det var ju många av dem som startade i söndags och dessutom kommer några av dem starta igen kommande onsdag. Så nu håller de igång och joggar i hyfsat tempo, de behöver ingen hårdare träning med så pass kort tid mellan starterna. 
Fredagar är ju oftast något av en lite-lagom-tempo-dag så där. Jag tycker det är viktigt mentalt för hästarna att det är dagar då de kanske vill gå lite mer än de får, att de skrittar av banan och tycker att "det där var ju lite löjlig träning och väldigt enkelt för mig". Det är bra med viss variation.
Dagen flöt på fint och vi jobbar också vidare med våra extraprojekt som just nu är frisering av manar samt storstädning av rummen i servicebyggnaden (där kök, kontor mm finns), vi jobbar med detta litegrann varje dag när tid finns. Gällande manarna så är nu mer än hälften klara och målet är att vi blir klara med alla under nästa vecka.
På hemvägen blev det också en riktig köpsväng för mig, det var vattenspridare till walkern som skulle inhandlas, det var en väldans massa olika saker till stallet och hästarna som behövdes samt ett stopp för att köpa nya blommor till stallet. Penséerna vi planterade tidigt i våras har liksom gjort sitt och det gick fort från fina blommor till väldigt tufsiga, fula och överväxta. De där blomlådorna sitter ju precis vid entrén till vår stallgård och jag tycker det ger ett fint intryck där med snygga blommor och imorgon ska det ordnas till igen.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt och rapport kommer naturligtvis som alltid här!Efter ett par dagar med lite färre turer var vi idag tillbaka till normala rutiner med betydligt mer att rida. De som gick raskast idag var Chizhou och Chamori, i övrigt var det blandade tempon, dvs en del lugnare och en del mellantempon. Hästarna skötte sig utmärkt och såg fina ut.
Vi hade finbesök idag när Sandra kom och hälsade på och var i stallet hela förmiddagen. Efter att ha jobbat hos oss i en väldans massa år sammanlagt så pluggar hon nu till medicinsk sekreterare och jobbar extra som det under sommarlovet. Nu har hon en ledig vecka och passade på att komma till stallet, det var så roligt och trevligt att ha henne här. Hon har lovat att komma tillbaka snart igen och det ser vi fram emot!
Nu finns startlistan ute till onsdagens tävlingar på Bro Park och vi har sex starthästar i fyra lopp då. Se närmare vilka som startar på onsdag under fliken Starter (& Resultat)!

En onsdag utan tävlingar och det tror jag både vi och hästarna behövde, en lugnare dag.
Jag har som utlovat uppdaterat med nya bilder och ska nu försöka hålla igång den sidan mer regelbundet. Kolla in under fliken Veckans Bilder för att se dem!
Imorgon är det full fart igen med träningen samt att startlistan kommer ut till nästa onsdag, då är det tävlingar på Bro Park igen och vi har ganska många startande.

Sista dagen i juni redan, oj vad fort det har gått! Nu har vi ju ändå det mesta av sommaren kvar, men tiden flyger ju fram känns det som.
Även idag hade vi en lugnare dag på träningsfronten gällande hur många turer vi red, men däremot var det raskare tempon som gällde för de flesta som tränade idag. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt.
Har man tid över finns det alltid extraarbeten som behövs och just nu gäller främst frisering av alla manar och där kom vi en bra bit på väg idag och hann med ganska många. 
Utöver det var det var det en del storstädning som gällde. Ordning och reda är något jag uppskattar enormt och även om vi håller efter det normalt sett så är det skönt att göra en noggrannare variant emellanåt.
Imorgon tänkte jag få till en ny uppdatering av bilder här på sidan. Eftersom vi mest hela tiden uppdaterar på Facebook och Instagram så har det blivit väldigt sällan här istället, men nu är det dags för det igen.

Söndagar är ju vår lediga dag förutom de söndagar då det är tävling. Igår var allt annat än ledigt med en intensiv dag och det kändes idag, jag tror alla var väldigt trötta.
Det är baksidan av att jobba med levande djur, de ska tas om hand på bästa sätt varje dag oavsett om man är trött eller vädret är dåligt eller vad det nu kan vara. Jobbar man på kontor är det lättare att ta en ledig dag eller att skjuta upp jobb till senare vilket inte fungerar här.
Gårdagens starthästar verkade må bra och kändes fina i benen vilket man alltid oroar sig för speciellt när banan varit opassande för dem. För att vara på säkra sidan att de är friska så tog vi in veterinär och kontrollerade några halsar. Det tycker jag är bästa sättet för att se om en häst är frisk, där syns det oftast i så fall. Det såg bra ut, inga röda halsar, slem eller annat vilket var ett väldigt skönt besked. 
Vi hade inte så många turer att rida idag eftersom gårdagens starthästar var lediga från träningen. Dagens höjdpunkt var utan tvekan Snowfoot som startboxtränade med hjälp av startboxpersonalen och vilket fantastiskt jobb de gör med honom! Idag gick han in i den smala startboxen, dvs samma bredd som i tävling. Tidigare har vi övat i den bredare varianten. Det gick hur bra som helst, lugnt och tryggt hela tiden. Såå roligt att se vad bra det här har gått, vilka framsteg snabbt han har gjort med ett väldigt viktigt moment.
Det var anmälningar idag både till Bro Park nästa onsdag då vi har en hel drös med hästar anmälda samt den stora dagen på Jägersro nästa söndag då Svenskt Derby rids. Det blir en spännande nästa vecka!

Verkligen ingen höjdardag för vår del. På förhand hade vi många bra chanser, men även om en del hästar gick godkänt och Bright Light gick jättebra (men hade otur med målfotot) så hade vi hoppats på väldigt mycket mer än det blev.
Jag vill inte bara skylla på banan, men visst var den med största sannolikhet en del av förklaringen. En hel del hästar (och absolut inte bara våra) hade svårt att hantera gräsbanan där ytlagret släppte väldigt mycket. Det här var något som i stort sett alla jockeyerna klagade på under dagen. Jag hoppas att det är något som banansvariga gör en analys på varför det blivit så och förhoppningsvis går det att åtgärda.
Se närmare kommentar om varje häst under fliken (Starter &) Resultat!

Lite lugnare träning idag samt en hel del förberedelser inför morgondagens tävlingar. Alla våra hästar som startar eller kvalar imorgon, dvs nio stycken blev shamponerade och piffade så de ska vara lite extra fina. 
All utrustning skulle förberedas, t ex tränsen de ska ha där varje häst har sin kombination av bett, nosgrimma mm samt om de har t ex blinkers eller sidoludd. När det är så här pass många hästar så är det en hel del att plocka ihop så varje häst har rätt saker förberedda och klara.
Vi har också gjort ett utförligt tidsschema med exakta tider när varje häst ska sadlas, gå till banan mm samt vem som träcker och vilka som sadlar varje häst.
Imorgon är vi ett antal personer som kommer hjälpas åt, men det är ändå ett väldigt tight schema när så många hästar tävlar på rad, så det är viktigt att ha en ordentlig och tydlig plan som alla inblandade har.
Jag har nu som vanligt uppdaterat med kommentarer angående morgondagens starthästar och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!
Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Igår skrev jag ju att schemaupplägget gick bra, men kunde gått ännu bättre och det fanns en förbättrad plan för idag fredag. Detta med tanke på värmen, att hästarna skulle slippa träna längre fram på dagen när det är för varmt. 
Idag började vi klockan 05.00 och började sadla första turen kl 05.30. Därefter körde vi på och bara red turerna på rad, fikarasten väntade vi med till sista turen var riden. Vi hade fem turer och red 18 hästar och sista turen var inne och duschad kl 9.45. Allt stallarbete fick vänta till efter vi tränat klart.
Jag måste säga att det fungerade jättebra, allt flöt på fint och även om det var varmt sedan morgonen så var träningen avslutad innan det blev olidigt varmt. 
Efter fikarasten tog det övriga arbetet vid, men inne i stallet är det svala grader vilket är jättebra framför allt för hästarna som ju bor där. 
Imorgon tränar vi vidare och förbereder också inför tävlingarna på söndag då vi har åtta starthästar och en kvalhäst, dvs minst sagt fullt upp.
Förutom den vanliga uppdateringen imorgon så kommer då också kommentarer om starthästarnas chanser, så vi hörs här imorgon!Vaaarmt! Synd att klaga och jag vet att jag är kinkig med vädret. Hade jag varit på semester eller varit ledig hade det bara varit underbart, men nu är det inte riktigt så. Man ska jobba och hålla igång och det tar på en när det är så här varmt.
Hästarna påverkar det så klart, vissa mer och vissa mindre. För deras och för ryttarnas skull försöker vi nu rida så tidigt som möjligt så länge som det är så här hett. Idag började vi rida direkt och körde allt stallarbete inklusive mockning efter träningen var klar. 
Det gick bra, men jag tycker det kunde rent schemamässigt gått ännu bättre, att vi hinner få ut dem tidigare ändå. Imorgon har jag en ny och förhoppningsvis bättre plan.
Rapport om detta kommer så klart imorgon!


Lugn dag på träningsfronten och onsdagar då det inte är tävlingar så är det istället extra pyssel och annat arbete med hästarna som står på programmet. Det är sådana här dagar man passar på att hinna med arbeten som får stå tillbaka andra dagar då naturligtvis träningen är i fokus. Som t ex frisering av manar som det är dags för igen och som vi börjat med. 
Värmen hänger kvar och det ser ut att fortsätta ett tag till. Enligt väderprognosen ska graderna ligga närmare 30 denna veckan ut, men i nästa vecka blir det ca tio grader svalare. Jag hoppas att det redan på söndag är mindre varmt, att det svalare vädret anländer lite tidigare. När det är tävlingar är det betydligt trevligare om temperaturen ligger mera lagom.
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Hett som en bastu idag! Vi hade fem turer att rida och det är svårt att hinna träna alla hästar innan värmen blir alltför besvärlig. Vissa hästar klarar det här hur bra som helst och andra påverkas en hel del.
Enligt väderprognosen så verkar den här värmen stanna hela veckan och vi får planera så bra som möjligt för att genomföra träningen i acceptabla grader. 
Dagens träning bestod mest av mellantempon eftersom det var raskare tempon på gräset igår. Den enda som gick snabbare tempo idag var Chizhou som siktar på start om ett par veckor och hon börjar se redo ut nu.
En häst som ska bli spännande att se när hon väl är klar är Perfect Sister, som ju är syster till Perfect Girl Ester. Hon har växt under en tid, men nu börjar man se vilken fin häst hon kommer bli, lik sin syster eller kanske ännu finare? Ester var inte så tidig som tvååring, men kom till start under hösten och något liknande scenario är troligt här med. En häst väl värd att vänta på. 
Apropå tvååringar så kvalar vi vår första tvååring i år på söndag och fina Chamori är något helt extra och vi har så stora förväntningar på henne under det här året (och framåt så klart). Nu är det ju bara ett kval, men det ska ändå bli roligt att se henne i dressen och i ett slags tävlingssammanhang i alla fall. Som en liten försmak helt enkelt.
Imorgon är det lugnare på träningsfronten och lite annat pyssel i stallet som står på programmet.

Lite extra tidig uppstigning idag för att vara lite extra tidigt i stallet eftersom vi skulle hinna undan med alla stallbestyren i god tid innan det var dags för träningen. Idag var det nämligen grästräning kl 7.30-9.30 och vi hade tre turer som skulle ut och träna där. Därför behövde vi hänga på låset när gräset öppnade så vi hann med alla de turerna i rätt tid.
Tidigare har det varit väldigt mycket restriktioner för vilka hästar som tillåtits träna på gräsbanan, men nu är det nya rutiner som gäller. I stort sett alla hästar får träna, men istället får man betala för det. 
Idag fick alla de som ska starta eller kvala på gräs på söndag känna på banan i ganska raska farter. Det var så roligt att se dem komma i friskt tempo över upploppet och inte minst för att de såg så fina ut, det var många plusintryck idag.
Efter de turerna var klara så blev det en fikarast och därefter var det dags för resten av turerna och även det gick utmärkt.
Idag var det då startanmälan till söndag och då har vi en minst sagt fullspäckad dag... Chamori kvalar och startar det gör: Perfect Girl Ester, Dhakota, Beach Road One, Sharp Eye, Bright Light, Mr Tooma Global, A Ragman och High Max. Jag minns inte när vi senast hade så här många startande på en och samma dag, men det ser vi verkligen fram emot.
Slutligen: Ett enormt stort GRATTIS till Angelika som idag tog körkort. I torsdags klarade hon teorin och idag uppkörningen, strålande arbetat!

Efter en intensiv vecka så har dagens lugna söndag känts precis vad som behövdes. Nu är vi laddade för en ny vecka!

Tobias var välförtjänt ledig idag för att få vila upp sig efter tappert arbete under våra resor. Även Fredrik var lite midsommarledig över helgen, men vi var ändå fullt med folk och tränade precis som vanligt. Dock märktes det att det var helg idag om man kollade in aktiviteten på området, det var nog en del stall som hade det lugnare idag.
Efter raskare träning igår så blev det en aning mer återhållsamt idag och mer åt mellantempon. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut, både träningen och arbetsdagen flöt på utmärkt. 
En hel del hästar blev shamponerade, skönt att få en riktig ordentlig tvätt när det är sommar och värme. Man får anpassa arbetet efter hur varmt det blir, de dagar då temperaturen går upp högt så gäller det att prioritera att hinna klart med träningen innan solen gassar alltför mycket. Samma sak med hagarna, det är inte snällt att ha hästar ute framåt lunchtid, men vi vill ju hinna få ut så många som möjligt innan dess. Då får man korta ner hur länge de är ute så sista hästarna kan gå in hyfsat tidigt.
Alla de här rutinerna tycker jag fungerar fint, vi är ett bra team med samma tänk och vi lägger upp arbetet så det blir bra för hästarna.
Imorgon är det lunchtävlingar på Göteborg, men vi har inga hästar där utan vilar upp oss inför kommande vecka istället. Det är träning som vanligt hela veckan och så tävlingar på Bro nästa söndag där vi har en väldans massa starthästar. 
Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Inte så att man direkt flög upp imorse, de senaste dagarnas resor har varit minst sagt tuffa och så mycket sömn har det inte blivit. Skönt i alla fall att vi är nöjda med hästarna som tävlat, hade vi rest runt så här och de hade gått dåligt hade det varit rent deprimerande, det är lättare att orka när det går bra.
Vi var extra många som jobbade i stallet idag och det var perfekt att ha den hjälpen så det blev lite färre antal turer att rida och fler som hjälptes åt med stallarbetet. Vi var därför klara redan innan kl 12, att få komma hem tidigare idag kändes välbehövligt och lite midsommarfirande måste ju också hinnas med.
Träningen gick fint och hästarna cantrade på överlag ganska raskt. Eftersom det var varmt idag så var vi igång tidigt med träningen och fikade först efter sista turen var riden så vi slapp träna i alltför stor hetta. 
Imorgon tränar vi vidare som vanligt.
Önskar er alla en jättetrevlig midsommar och på återhörande imorgon!

Nu är vi på väg hem och är troligtvis framme ca kl 01 i natt. Att göra två resor på rad så här sliter enormt och speciellt för Tobias som är huvudsaklig chaufför, en stor eloge till honom för fantastiskt tapper insats!
Vi var framme 03.20 imorse på Övrevoll och efter promenad och installering i boxen med fodring så blev det några få timmars sömn på hotellet. Därefter tillbaka till banan och en liten sväng med Timo Nurmos på gräsbanan där vi fått tillstånd att rida runt för att visa honom banan. 
Därefter hotellfrukost och den var riktigt bra efter omständigheterna. Sedan Corona så är det ju begränsat hur servering kan ske och vissa hotell (läs Scandic Triangeln i Malmö) har då rent usel frukost där knappt något alls finns. Här hade de (Scandic Fornebu) dock gjort ett gott jobb och när jag ändå är igång som recensent så var frukosten och servicen i Malmö på Best Western Hotell Royal förstklassig även om själva hotellet var enkelt. 
Efter frukost blev det några timmars sömn ytterligare vilket var välbehövligt. Därefter tillbaka till banan igen och så lite väntan innan tävlingarna drog igång.
Timo gjorde ett fint lopp och blev femma och endast 3,5 längd slagen av vinnaren. Fredrik gav honom ett perfekt uppbyggligt lopp och ändå en välbehövlig genomkörare inför Svenskt Derby om 3,5 vecka. Han tyckte Timo kändes fin, men att han som väntat blev trött mot slutet och det visste vi på förhand att han behövde det här loppet. 
När han blev snorig (i bihålan) för några veckor sedan blev det ett uppehåll i träningen och han tappade självklart en del där, så det här loppet behövdes.
Vi är jättenöjda med dagens insats även om själva placeringen blev blygsam, men det var inte idag det gällde utan det här loppet hade andra syften. Man ska heller inte glömma att han idag startade i en handicap efter 86 mot äldre hästar med full form, det var inget gratislopp.
Jag har uppdaterat med kommentar angående dagens lopp och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.
Imorgon är det då Midsommarafton, men först ska hästarna ut och tränas som vanligt!

Härligt med seger idag! Dhakota tog sin första seger och det var han sannerligen värd efter flera bra lopp med fina placeringar. Jag trodde på förhand att han kunde vara bland de tre, men några hästar stod klart högre än han i handicap och på pappret skulle han inte vinna. Dock är längre distans något som passar honom, han avslutade mycket fort sista biten och har verkligen styrkan. Fredrik red verkligen ett optimalt lopp och de hann precis förbi på linjen, så roligt.
Dagens bästa chans på förhand var Perfect Girl Ester, men efter att ha hoppat runt i startboxarna så missade hon starten och tappade flera längder och segerchanserna, det där kostade för mycket. Trots det var hon inte långt slagen och tog sista pengarna, Fredrik sa att nu känns hon jättebra och redo, det blev bara fel med starten. Vi får ansöka om att gå in sist i boxarna nästa gång.
Efter deras lopp vill vi så klart komma iväg i hyfsad tid. Vi hade förberett allt vi kunde innan så när hästarna var redo och återhämtat sig tillräckligt för att åka hem så körde vi. Det är ju så klart viktigt att hästarna först är helt nere i varv och fått vila lite, så det väntade vi självklart på.
Väl hemma hade vi planen klar för vad som skulle göras och att brygga kaffe var en viktig del i det hela. Vi lastade av och duschade starthästarna, skönt att de fick känna sig fräscha igen efter resan. Därefter packade vi om grejerna samt lämnade schemat till morgondagens träning hemma. Efter en snabb fika (vi har också med oss termos med kaffe i bilen) så gjorde vi klar Timo Nurmos och lastade in och så var vi iväg igen. 
Nu i skrivande stund är vi på god väg mot Övrevoll, musik på i högtalaren och vi är pigga och glada. Så klart hjälpte Dhakotas seger till att ge oss energi, det underlättar enormt när det går bra.
Jag har nu uppdaterat om dagens starthästar samt morgondagens start på Övrevoll. Kolla in under fliken Starter & Resultat och heja på oss imorgon!

Väderprognosen spådde regn i massor idag och hela morgonen sneglade vi uppåt och bara väntade, de mörka molnen låg på himlen och bara bidade sin tid...
Även om det småduggade några minuter här och där så lät regnet vänta på sig och vi hann rida klart för dagen innan himlen öppnade sig. 
Själva träningen gick utmärkt och det var en hel del friskare tempon som gällde idag även om några höll sig i lite lugnare farter.
Efter träningen var klar började Tobias förbereda packningen, men innan vi lastade hann hästarna som skulle resa äta sin lunch i lugn och ro. 
Både Perfect Girl Ester och Dhakota var rena proffsen att lasta, de klev rakt in utan problem. I skrivande stund är vi strax framme på Jägersro och så här långt har de rest mycket bra.
Vi inledde resan i totalt ösregn, det gick knappt att se vägen framför sig och vi fick krypa fram. Vartefter vi kört har vädret förbättrats och här skiner nu solen från en klarblå himmel. 
Idag var det också startanmälan till i övermorgon, dvs torsdag i Norge där Timo Nurmos startar. Mer om hans lopp kommer i morgondagens uppdatering, men idag har jag uppdaterat med kommentarer om morgondagens starthästar. Ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så inleds en ny vecka och vi kommer inte direkt ligga på latsidan. Det blir resa till Jägersro imorgon för tävlingarna onsdag och sedan tillbaka och direkt till Norge för tävlingarna torsdag. 
Vi började dock med en vanlig träningsdag idag, höger varv som vanligt på måndagar. Det var också grästräning vilket det kommer vara de flesta måndagar. Vi hade A Ragman och Chamori där och även om de inte gick något speciellt fort så såg de ändå trevliga ut och verkade gilla gräset.
Snowfoot gjorde en ny träningsrunda i startboxarna med startboxtäcket och med ovärderligt bra hjälp av banpersonalen. Förra gången gick det ju enormt framåt och jag tycker det gick minst lika mycket framåt idag, det känns toppenbra det här. 
Idag var det också anmälningar till Bro Park den 28e och vi har minst sagt många anmälda... I kval har vi Chamori och Hällmyrans Zahra. I lopp har vi anmält Mr Tooma Global, Sharp Eye, Bright Light, Perfect Girl Ester, Beach Road One, High Max, A Ragman och Dhakota. Tror ni vi kommer ha fullt upp eller...?
Imorgon ska det enligt väderprognosen fullständigt hällregna. Vi kommer träna på förmiddagen som vanligt (vi får hoppas att banan inte helt regnar bort...) och sedan vi lunch bege oss mot Malmö.
Imorgon kommer också startlistan till Övrevoll på torsdag vilket blir intressant att se.
Uppdatering kommer förmodligen från transporten när vi är på väg!

Jättetrevlig söndag i stallet! Vi hade ju för ovanlighetens skull inga starthästar, men det var ju fina lopp som man ville se. Egentligen skulle Chamori ha kvalat men hennes papper hann inte komma i tid och därför får det bli nästa tävlingsdag istället. Dock hade hennes ägare redan planerat in att se kvalet på tvn i stallet och fixa lite god mat att äta. Eftersom planeringen redan var gjord så blev det av i alla fall fast kolla in tävlingarna och det blev en toppendag, vi hade hur trevligt som helst och maten var underbart god. 
Imorgon är vi redo för en ny vecka!

Tidigt imorse när vi som bäst höll på med de vanliga morgonrutinerna som att känna på benen och kolla tempen av alla hästar så fick vi besök. Det var vår nya banmästare för gräset Gordon som kom förbi för att tala om att en sprinkler på dirttracken fastnat och orsakat översvämning. Därför var dirttracken stängd för att de skulle kunna jobba med att torka upp banan samt att det inte var säkert att rida där. 
Bra gjort att snabbt åka runt bland stallarna och informera tränarna, på det sättet fick vi veta direkt. Vi brukar annars få sms med information när det är något viktigt, men det dröjde en stund innan det kunde komma ut.
Så då blev det träning på rakbanan istället, inte som planerat men ibland måste man bara anpassa sig efter förutsättningarna.
Eftersom vi idag hade Årsmöte i Svensk Galopps Fullmäktige så var schemat organiserat så jag skulle hinna se så många hästar som möjligt innan dess. 
Träningen flöt på fint och det var blandade tempon som gällde idag. När några hästar återstod var jag tvungen att ansluta till mötet istället.
Mötet var planlagt att vara mellan klockan 10 och klockan 13. Det drog dock väldigt ut på tiden och ett tag kändes det som att vi skulle vara klara först till midnatt typ... Till slut kunde vi bli klara och de viktiga beslut som skulle tas blev tagna efter många mer eller mindre ändlösa diskussioner. Det kan inte vara meningen att ett sådant möte ska ta mer än dubbelt så lång tid som beräknat.
Imorgon hade vi ju bara en kvalhäst, men hon har fått en anings skenben och får vänta till nästa tävlingsdag med kvalet. 
Så det blir alltså en dag utan starthästar imorgon, vi fokuserar istället för vår del på Jägersro på onsdag och Övrevoll på torsdag. Dock kommer jag vara i stallet och se tävlingarna därifrån vilket kan vara trevligt. Hoppas ni har en trevlig helg i det fina vädret!

Idag var som ofta på fredagar en rutinträningsdag, så där lagom tempon för de flesta. För Snowfoot däremot var det ingen vanlig dag även om han brukar träna startboxar ganska många dagar i veckan. Nu har vi jobbat väldigt mycket med honom, stor eloge till Angelika som är den som lagt ner det här jobbet. Han har lärt sig massor, men nu behöver vi hjälp för att komma en bit framåt ytterligare. Det vi kommit fram till är att han med största sannolikhet är en häst som behöver startboxtäcke i lopp.
Ett startboxtäcke är ett tjockt tungt täcke som skyddar hästens sidor, fungerar jättebra för de hästar som blir stressade när det blir trångt på sidorna (som det ju är i startboxar). 
Nuförtiden är rutinen att vi själva kan öva i startboxar mest varje dag om vi vill det, de finns där tillgängliga. Istället för organiserad träning varje torsdag som det var tidigare så bokar man istället hjälp om det behövs. På det sättet kan startboxpersonalen hjälpa till med de hästar som verkligen behöver det, medan de snälla och okomplicerade klarar vi själva. 
Idag hade vi då bokat deras hjälp med Snowfoot och det gick otroligt bra. Lugnt och pedagogiskt fick de på honom täcket och sedan övade han en bra stund, allt var väldigt harmoniskt. Han har en fallenhet för att rusa igenom och därför stängdes framgrindarna och så fick han gå in så mycket han ville och bara ta det lugnt. Han stod till slut ända inne i boxarna och stod kvar utan problem och stress, det var långt över våra förväntningar det.
Det är verkligen tacksamt att få hjälp av sådana proffs, stort tack till starter Tove samt medhjälparna José Lopera och Pawel Gajda som är otroligt duktiga alla tre! Det är guld värt att ha stall på banan och kunna få den här ovärderliga hjälpen när det behövs.
Hela dagen idag flöt på fint och alla hästar skötte sig utmärkt. När förmiddagsarbetet var klart hade vi tränarmöte och det blev ett bra och konstruktivt möte där vi bollade en hel del idéer och åsikter, det verkar som att vi är eniga om det mesta just nu faktiskt vilket känns mycket bra. 
Imorgon är det så klart träning som vanligt, men det är ändå ingen vanlig dag. Det är nämligen årsmöte i Svensk Galopp och eftersom jag sitter med i Fullmäktige deltar jag alltså där och det börjar redan kl 10. Så vi kommer försöka hinna rida de flesta innan dess och mötet sker via dator så jag finns ändå i närheten hela tiden.
På återhörande imorgon och så länge önskar jag er trevlig helg!

Idag var det mestadels bättre tempon som gällde för hästarna. Det var inga snabbjobb full fart, men ändå lite extra raska canters och de skötte sig utmärkt och såg starka och fina ut allihop. 
Idag fick också de hästar som kvalar på söndag chansen att få bekanta sig med gräsbanan innan, så Hällmyrans Zahra fick galoppera runt och känna lite på gräset. Man vill ju inte gärna att kvalet ska vara första gången de beträder banan, så det var bra att vi fick gå ut där idag.
Egentligen var ju planen att även Chamori skulle ha kvalat på söndag, men vi väntade på ett papper från Frankrike och idag kom det äntligen. Så nu är allt klart och inregistrerat och hon kommer att tävla i precis omvänd dress som Timo Nurmos och A Ragman, dvs samma mönster men lila där deras är vit och vit där deras är lila. Det är delvis samma ägare, men absolut inte helt samma. Jag tror att den där dressen kommer bli jättefin!
Det var idag startanmälan till på onsdag på Jägersro då vi har Perfect Girl Ester och Dhakota till start där och jag tycker det ser ut som passande lopp för dem.
Dagen efter har vi ju Timo Nurmos i Norge, men den startlistan kommer väldigt sent, först på tisdag kommer den ut och det ska bli intressant att se hur loppet blir. Det är absolut inget gratislopp för honom utan tvärtom ganska tufft att starta i en handicap mot äldre hästar så här tidigt på året som treåring och med så pass hög handicap som han har (86). Syftet är dock främst att få en start på Övrevolls bana inför Norsk Derby som är hans bästa derbychans samt att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby som rids den 12 juli.
Det blir ju hans första start sedan andraplatsen i Dubai i februari och det känns otroligt spännande med de här storloppen som vi har framför oss nu under sommaren.

Lugn onsdag och det märker hästarna direkt, det är stor skillnad på en onsdag med tävlingar och en utan. När det är en dag utan så är det många som tar en extra liten tupplur, de slappar lite extra och jag tror det är en viktig återhämtning även mentalt. Lediga dagar emellanåt ska man aldrig underskatta!
Imorgon tränar vi som vanligt igen!

Idag var det en del raskare träning som stod på programmet. De flesta hästar tränade på i goda tempon och några gick lite mer än så. Det var full spänst över mål på samtliga och många plusintryck idag, hästarna ser överlag bra och starka ut.
A Ragman mådde mycket bra efter gårdagens kastration, han var helt obekymrad och verkade knappt ens märka av det. Vi hoppas det fortsätter så här med en smidig läkning utan problem.
Det är verkligen sommar på allvar nu och så pass varmt att hästarna inte ens har täcke på natten på sig. Är det på gränsen så har vi dem ofta utan under dagen men lägger på dem till natten, men i nuläget behövs inte ens det och de trivs nog allra bäst utan täcken när temperaturen tillåter det.
Imorgon onsdag är jag enormt peppad på att se presskonferensen angående Palmemordet på förmiddagen, inleds kl 9.30. Tänk om man nu får en massa svar på en gåta som funnits med Sverige i så många år, det känns ju nästan overkligt. Får ej missas!

Dags att inleda en ny vecka och som ofta på måndagar var det en dag med mycket på programmet. Utöver den vanliga träningen så var vår hovslagare på plats och jobbade hela förmiddagen. Vissa hästar står snällt uppbundna på skoplatsen när de ska skos, men det är också ett antal som någon behöver stå och hålla i under skoningen vilket naturligtvis är tidskrävande. Samtidigt är det viktigt att varje häst känner sig lugna och trygg, så det får helt enkelt ta den tid det tar.
Idag var det också en kastration inbokad. A Ragman var minst sagt allmänt ofokuserad när han debuterade förra veckan och det har märkts tydligt den senaste tiden att han koncentrerar sig mer på andra hästar än vad han själv ska göra. Så idag fick han träna första turen på morgonen och göra den sista träningsrundan som hingst, vid lunch var han valack och nu hoppas vi att läkningen går lika snabbt och smidigt som själva kastrationen gjorde.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan gällde nu på söndag och då har vi endast en kvalhäst, det är Hällmyrans Zahra ska kvala. Planen var egentligen att även Chamori skulle kvala, men vi väntar sedan ett bra tag på att ett papper från Frankrike ska anlända innan hon kan inregistreras och därmed vara klar för kval. Nu får det bli nästa tävlingsdag på Bro Park istället eftersom pappret aldrig dök upp idag. 
Anmälan gjorde vi till nästa vecka och då har vi Perfect Girl Ester och Dhakota på Jägersro på onsdagen. På torsdagen har vi Timo Nurmos i Norge för att få ett lopp i kroppen inför Svenskt Derby samt att få testa Övrevolls bana inför det Norska Derbyt som rids i augusti. 
Det blir ett minst sagt intensivt program för oss nästa vecka med resande flera dagar i sträck, men det ska också bli väldigt roligt och spännande med dessa starthästar.

Lugn söndag och vi hade verkligen behov för återhämtning efter en intensiv arbetsvecka. Nu är vi laddade igen och imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Idag Nationaldagen och normalt sett hade vi alltså befunnit oss ute på Gärdet för Nationaldagsgaloppen mest hela dagen. Vilken stark tradition det har blivit, utan den så kändes det inte alls som en speciell helgdag utan som vilken lördag som helst.
Vi var alla ganska utmattade och slitna efter två dagars tvättande, det är betydligt jobbigare än man kanske tror men samtidigt blev resultatet väldigt fint och uppiggande, varje gång man går in i stallet blir man glad för hur rent och fräscht allt ser ut nu.
Så en helt vanlig rutindag som det blev idag kändes enkelt och som en ren befrielse efter två dagars annorlunda upplägg. 
Första turen för dagen reds på rakbanan samt ute på fältet och planen var sedan att övriga turer skulle ridas på dirttracken. Dock hade det regnat betydligt mer än vi förstått och dirttracken var ganska blöt och geggig. Så efter en tur där i lugnare tempo än det egentligen var tänkt så blev resten av dagens turer flyttade till rakbanan som var klart torrare och mer lämpad att cantra i raskare tempo på.
Träningen gick bra och hästarna skötte sig fint överlag, för många av dem var det första gången på länge ute på rakbanan.
Vid fikat blev det tårtor och lite annat för att fira Sharp Eyes seger och övriga framgångar i onsdags. Det blev också sedvanligt lördagsbubbel, det ska vara lite lyx på lördagsfikat tycker jag.
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och klart intressantast blir att kolla in Voterlöpning och Derby Trial där många Derbyaktuella hästar kommer dyka upp, de loppen får man inte missa.
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Nu är all tvätt klar! Idag gjorde vi "stostallet" (där alla ston samt några av valackerna bor) och när det var klart var det dags för utestallet. Ska erkänna att det tog emot lite att börja med nästa stall när vi var klara med det första, men det var samtidigt väldigt skönt att få allt klart och slippa ha kvar utestallet till imorgon eller måndag.
Det blev så himla fräscht och fint! Man tycker ändå att det ser ganska okej ut innan tvätt, men så står man med den där varmvattenssprutan och ser hur smutsen bara rinner rätt ner och hur en ren och fin vägg uppenbarar sig.
Idag gick allt mycket smidigare tack vare att maskinen fungerade och var installerad samt att vi hade en bättre tidsplan på förhand. Samtidigt tvättade vi ju även utestallet idag, så vi hade gott om jobb att göra...
Efter avslutat arbete åkte jag och köpte pizza till det sena fikat som kunde räknas som en tidig lunch, vi var värda att fira att allt var klart!
Ett jättestort tack till alla som lagt ner ett otroligt bra och engagerat jobb och slitigt hårt igår och idag, en helt suverän insats av er. Jag är så tacksam över det jobb hela vårt team alltid lägger ner både på hästarna och stallet. För det här är något som så klart är väldigt bra för hästarna, nu har de ett rent och fräscht stall att bo i och det känns verkligen toppenbra.

Idag var det ingen vanlig dag, idag var det tvättdag. En gång om året brukar vi tömma hela stallet och tvätta ordentligt. Det kräver både planering och en rejäl insats från vår sida, det är ganska jobbigt och tröttande faktiskt.
Jag hade hyrt en stor hetvattentvätt som anlände igår. Sedan fanns också en noggrann plan för hur hästarna skulle gå ut eller flyttas. Mest osäkert på förhand var nog hur House in Order (som är hingst och vet om det...) skulle uppföra sig inne i stostallet där han fick flytta in under tiden. Han var hur cool och lugn som helst, stod där och myste liksom. Han är verkligen en häst med en sådan fantastisk personlighet och karaktär!
Efter en extra tid start på morgonen så hästarna fick äta i lugn och ro och samtliga var tempade och kontrollerade (gårdagens starthästar mådde mycket bra och hade tagit sina lopp fint) så var vi redo att släppa ut dem enligt plan klockan sex och börja tömma stallet.
Idag gjordes "hingststallet", dvs den halva där hingstarna samt de flesta valacker bor. Det tog en väldans tid och strul med att få igång maskinen vilket drog ut på tiden, men till slut kom vi igång. Det är ett hårt jobb att stå och tvätta då det blir ett rejält tryck i axlarna och ryggen av maskinen. 
Efter ett toppenjobb av alla så var stallet klart vid 11-tiden och vi kunde ta en fika och vila lite innan resten skulle ordnas.
Samtidigt tränades också hästarna, men eftersom vi hade fem starthästar igår som var lediga idag så var det lite färre än vanligt att rida. 
Imorgon laddar vi för tvätt av stostallet samt utestallet, nu är man mör och trött men det ska bli skönt att få allt klart och fint.

Vilken härlig dag för stallet och vilket bra formbesked vi fick! En seger, en andraplats, en tredjeplats och samtliga fem starthästar tog pengar, vi är så klart supernöjda.
Jag vill tacka alla i stallet som lägger ner ett så bra jobb, både med själva ridningen men också med arbetet i stallet och kring hästarna. Det är hårt arbete och ett stort engagemang av alla som ligger bakom och som är så avgörande både för hästarnas välmående och för resultaten, det betyder jättemycket.
Jag har uppdaterat med utförliga kommentarer om dagens duktiga starthästar och ni hittar det som alltid under fliken (Starter &) Resultat, så kolla in där.

En del raskare träning idag för flera av hästarna medan morgondagens starthästar tog det lugnare. Några att nämna:
Timo Nurmos tillhörde inte dem som gick raskast idag, men hade han själv fått bestämma hade han absolut gjort det. Han skulle egentligen ha provat Övrevolls bana i torsdags, men efter en liten snorighet så lade vi för säkerhets skull om tidsplanen och åker dit om två veckor istället. Därefter blir det Svenskt Derby den 12 juli och sedan det Norska Derbyt den 23 augusti.
De som gick snabbjobb idag var Perfect Girl Ester som gick ensam och det går undan när hon drar på även fast hon alltid går väldigt lätt. Dessutom gick Mr Tooma Global tillsammans med Hällmyrans Zahra som har gått framåt väldigt fort och börjar närma sig kval. Idag ökade de lite från 800 meter och sedan raskt sista 600 och gjorde det mycket bra bägge två. 
Av de som cantrade så var det Chamori, Bright Light och Chizhou som gick i friskast tempo och de såg bra ut allihop, det gjorde för övrigt de som gick lugnare också.
Snowfoot tränar vidare med startboxarna och det går verkligen framåt. Vi har mest övat i den startbox som är bredare och från början tog det lång tid att ens få in honom och sedan rusade han snabbt ut varje gång han gick in. Nu är han väldigt duktig och går fint in och går också oftast lugnt ut (ibland kan han vara lite ofokuserad och pigg...). Nu börjar vi mer att öva i den smalare varianten som alltså är identisk i bredd med tävlingsboxarna. Han går bra in där, men har än så länge väldigt bråttom ut. Det är bara att traggla vidare och lägga ner det jobb som behövs. Angelika har en ängels tålamod med honom och har lagt ner ett fantastiskt jobb.
Imorgon är det då tävlingar på lunchen på Bro Park och vi har fem starthästar. Jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat). Heja på oss imorgon!

Så var det måndag och ny vecka, samtidigt som det idag är första dagen i juni och sommar på allvar. I natt stod hästarna utan täcken för första gången i år, det var för hett igår kväll för att lägga på dem helt enkelt. Det var varmt och skönt direkt imorse, så det kändes som helt rätt beslut att skippa täckena.
Vi körde något kortare turer än vanligt i hagarna för att alla skulle hinna ut innan solen gassade på alltför mycket. Det är inte snällt att låta dem vara ute när det blir riktigt varmt som det var idag framåt lunch så det här upplägget fungerade bra.
Måndagar är ju höger varv på dirttracken och det trivs hästarna utmärkt med, idag i mestadels mellantempon eller lite lugnare. Vi hade också några hästar ute på fältet och tränade och även det gick fint. 
Vår hovslagare var på plats och arbetade under förmiddagen, vi har ju fem starthästar på onsdag som skulle kontrolleras eller skos och dessutom flera andra hästar som det var dags att sko, så han hade gott om jobb hela förmiddagen.
Imorgon tränar vi vidare med en del friskare tempon och så förbereder vi oss inför tävlingarna på onsdag då vi har fem starthästar.

De söndagar vi inte tävlar är viktiga återhämtningsdagar och idag var en sådan, en mysig och lugn dag för både hästar och folk.
Sista söndagen i maj är det ju också Elitloppet och oj vad märkligt att se helt tomma läktare! Jag kan tänka mig att för de aktiva som var där kändes det säkert ännu konstigare. 
Bästa hästen vann utan tvekan, Propulsion fick precis inget gratis men klarade det enkelt ändå. Vilken otroligt imponerande och stark häst, både i kropp och psyke. Det blev verkligen en spännande final, bra klass på sport är alltid roligt och intressant.
Nu är vi laddade för en ny vecka med träning samt tävlingar på onsdag!

En härlig lördag med de flesta ingredienser som behövs för en lyckad dag i stallet; fint väder, duktiga hästar som tränade på bra, mysigt fika med bubbel (klart det ska vara extra lyx på helgen!) och en allmän härlig helgkänsla.
Hästarna såg fina ut i friskare tempon och det var också några som var ute och tränade på gräset på fälten. En av de som skulle träna där idag var Shylock, men han blev så vild när han kom ut där att vi fick avbryta av säkerhetsskäl. Han fladdrade runt och gick knappt att styra, men det var ju ändå roligt att han blev så entusiastisk, om än lite väl mycket... Vi testar igen i nästa vecka men då med stabilt sällskap som han kan ha med sig. Tanken är att variera med den träningen någon dag då och då, men nu fick han gå till banan istället när han blev lite väl stojig.
Vi tränade också startboxar med A Ragman inför debuten på onsdag. I kvalet tappade han väldigt mycket från start och det gör ingenting i ett kval, tvärtom lär de sig egentligen mer om de hamnar bakom i sprutet och får ta sig ikapp än om de drar iväg först och knappt ser de andra hästarna. 
När det är dags för lopp däremot så vill man gärna vara säker på att hästen förstår att den ska hoppa ut direkt när grindarna öppnas och det var det vi övade idag. Det gick kanonbra, han skrittade rätt in i startboxar och stod där lugnt. När vi öppnade grindarna hoppade han ut omedelbart och man ser att han lärt sig det här nu.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet blev det som vanligt en promenad runt området och gräsbanan med hundarna i solen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

En trevlig fredag med lite förkänsla av helgen faktiskt. Det är ju Elitloppet på söndag och även om jag inte är jätteengagerad i trav så är det väldigt roligt med ett så stort lopp, att se de bästa hästarna tävla är alltid spännande och intressant. Normalt sett hade det varit Solvallabesök på söndag, men i år är det inte bara via tvn som gäller utan också att det körs på kvällen. Det kan vara trevligt att duka upp framför tvn på söndag och göra något roligt av det och det börjar ju med galopp i Göteborg även om vi denna gång inte har starthästar.
Detta om helgen (eller söndag rättare sagt), men jag ska ju så klart skriva något om dagens träning:
Några av hästar reds ute på fältet idag och jag tycker verkligen att det är en fantastisk möjlighet att kunna få träna där. Hästarna får öva att gå på gräs, det är en variation i träningen och med enorma ytor att galoppera på. Dessutom är det väldigt nyttigt psykiskt att kunna gå ut och rida i så trevlig miljö, en sorts avkoppling mentalt.
I övrigt ganska mycket rutinträning i lagom tempon och hästarna såg fina ut. Vi har ändrat på framridningsrutinerna sedan en tid tillbaka och det tycker jag fungerar mycket bra. Både för att jag får mer uppsikt över hästarna samt att själva uppvärmningen blir bättre för dem, det känns helt rätt.
Imorgon tränar vi vidare och rapport här kommer precis som vanligt!


Extra tidig uppstigning idag då det var en fullspäckad dag med mycket som skulle hinnas med. Träningen var av det blandade slaget med en del canters i friskare tempon och en del mellantempon. Hästarna skötte sig fint och dagen flöt på utmärkt.
Det var också startanmälan idag till på onsdag och då har vi fem starthästar; 
High Max- tillbaka på 1600 meter igen. Senast var det 1400 och även om han avslutade fort till en andraplats så var distansen i kortaste laget.
Sharp Eye- gjorde ett kanonlopp i årsdebuten över 1600 meter. Nu är det 1200 som han tidigare mest startat över och det funkar även om jag tror att längre är en fördel för honom.
Beach Road One- har inte startat på länge och det är också första starten efter halsoperation. En häst vi har väldigt hög tro på, men han kan behöva ett lopp först innan han börjar visa det.
Dhakota- testar för första gången lång distans och det känns intressant, känslan är att det kan passa utmärkt.
A Ragman- dags för debut för den här fina hästen som är enormt stor och har tagit tid på sig då han växt mycket. Det ska bli roligt att se honom börja tävla nu.

Lugn träningsfri dag för hästarna som haft en mysdag med hage och walker samt lite extra pyssel.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är också startanmälan till onsdag på Bro Park där vi har ganska många startande, mer om det imorgon!

Dagens träning gick bra och hästarna tränade på utmärkt. En majoritet av hästarna tränade på i raskt tempo medan några gick lite lugnare. Vi hade också ett par hästar som var ute och cantrade på det fina gräsfältet, en bra variation emellanåt voch en fantastisk möjighet att ha det här gräset att kunna rida på.
Det har varit en intensiv dag med mycket på programmet, vissa dagar är det massor med arbete som är nödvändigt förutom själva träningen. Idag var det bl a en skoning med specialskor som tog ett par timmars anspråk, men det är helt enkelt tid man får ta och planera för.
Egentligen var planen att vi imorgon skulle bege oss till Norge med Timo Nurmos för att testa banan inför Norsk Derby. Planen ligger kvar att starta där, men det får bli om ett par veckor istället eftersom han är lite snorig i ena näsborren. Vi har redan kontrollerat att halsen ser bra ut men vi tar inga risker utan ser till att få bort det här innan det blir start. Svenskt Derby rids den 12 juli och planen är ett lopp innan dess, så i och med att vi har gott om tid så finns det ännu mindre anledning att stressa med start.
Så imorgon blir det en lugn dag istället för en resedag.

Hemma vid midnatt igår och innan jag kunde somna var jag ju tvungen att se Robinson-finalen efter att ha följt hela säsongen. Det var så spännande att även fast jag var trött var jag klarvaken hela programmet och väldigt nöjd med utgången.
Efter några få timmars sömn var det dags att hoppa upp till en ny vecka och en hel del arbete att ta itu med. Gårdagens starthästar mådde fint och kändes bra i benen, de fick en ordentlig dusch efter de varit ute och de verkade nöjda och tog en extra powernap under förmiddagen. Resandet tar ju en del på krafterna och då vill man att de ska få det så lugnt och harmoniskt som möjligt så här dagen efter resa med tävling.
Idag var det mestadels mellantempon som gällde och dessutom en del startboxträning. Snowfoot tränar i stort sett varje dag och gör framsteg hela tiden, den här tiden vi lägger ner är guld värd. Idag var också Chamori och Hällmyrans Zahra där och övade, fast på olika nivå. Chamori är redo för kval och övade på att springa av från boxarna. För Zahra var det första riktiga startboxträning (även om hon övat i startboxattrapperna) och hon fick gå in och stanna ett par gånger, skötte sig hur bra som helst.
Idag var det också en hel del anmälningar och för vår del fokus på nästa onsdag på Bro Park (den 3 juni) då vi har en hel drös med hästar anmälda. Det är ju jätteroligt när fler hästar kommer igång nu vartefter och startar, startlistan är ute på torsdag.

Nu är vi på väg hem igen. Tobias kör och vi har även med oss Fredrik nu på hemvägen. Fredrik var ju tvåa i Pramms Memorial efter en snygg ritt och så klart jättenöjd med det, den fantastiska Duca di Como var inget att göra åt. Vilken otroligt imponerande häst!
Våra hästar fick nöja sig med blygsammare placeringar idag. För Perfect Girl Ester var det helt väntat, hon behövde ett lopp i årsdebuten och kommer gå framåt massor på det här. 
Bright Light hade vi däremot större förhoppningar på, men han gick absolut inte en meter i sprutet. Hans avslutning av loppet var däremot mycket bra, så fort han kom ut ur sprutet tog han in massor. Dock var det för långt fram men räckte i alla fall till pengar denna gång. 
Som vanligt har jag uppdaterat med mer kommentarer och nii hittar det under fliken (Starter &) Resultat. 

I skrivande stund sitter jag i transporten och Tobias kör, vi är snart framme på Jägersro. Så här långt har resan gått fint även om vi minst sagt har kört genom varierande väder. Här i Skåne skiner i alla fall solen och hästarna har rest bra.
Snart dags för avlastning och promenad så de får sträcka på benen ordentligt. 
Vi tränade på förmiddagen och jobbade som vanligt och sedan fick de lunch lite tidigare så de hann äta ordentligt innan vi lastade och åkte.
Jag har uppdaterat med kommentarer angående morgondagens chanser, under fliken Starter (& Resultat). Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Vad härligt det varit med vädret både idag och igår, äntligen lite vår och sommarfeeling till och med.
Idag som ofta på fredagar var det för många hästar en alternativdag med variation på träningen. Några fick ett trav/dressyrpass och några cantrade i lugnt tempo. Vi var också ute på fältet och galopperade och man tröttnar ju aldrig på den utsikten över en enormt stor gräsyta, vilken lyx att få träna där!
Vår massör var på plats och jobbade med en del hästar. Vi har kommit in i en rutin med det och det känns jättebra att hålla efter dem regelbundet för att ha dem i bästa möjliga skick.
Imorgon är det träning på förmiddagen och vid lunch beger vi oss mot Malmö med Perfect Girl Ester och Bright Light för tävlingarna söndag. Uppdatering kommer från transporten!

Gårdagens starthästar mådde finfint idag, extra skönt besked med tanke på att Dhakota fick sig en rejäl tackling vid den dramatiska olyckan igår. Stackars Andreas som var den som gick omkull har ådragit sig ett nyckelbensbrott och brutna revben, vi hoppas verkligen han läker och återhämtar sig fort. Eftersom han var skadad i höstas och relativt nyligen var tillbaka så känns det extra oturligt att just han skulle drabbas. 
Dagens träning gick fint och det var några som tränade på raskare medan några andra gick i mer återhållsamma tempon, lite blandade tempon alltså.
Det var ju röd dag idag och även fast vi jobbade som vanligt idag så var det ändå på något sätt något av en helgkänsla. Vi avslutade arbetsdagen med en långpromenad med hundarna på gräsbanan och underlaget där är verkligen i gott skick.
Imorgon tränar vi vidare som vanligt!

Hemma igen efter dagens tävlingar och även om det inte blev någon seger idag så är vi väldigt nöjda med hästarnas insatser. Ja, Dhakota är inget att säga om annat än att han och Fredrik hade tur som inte stöp i backen när en häst gick omkull, där får de sig en rejäl sidosmäll och flyger rätt ut i banan.
Sharp Eye hade vi noll förväntningar på innan, han skulle bara ha ett fint lopp för att komma igång men var nära att vinna. Det är roligt när man blir glatt överraskad.
High Max gjorde ett en enormt stark avslutning över för kort distans och blev tvåa även denna gång, blir det seger nästa gång kanske?
Se närmare kommentarer om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.

Mestadels raskare träning idag även om det också var några som gick lugnare tempon. Hästarna såg fina ut och det är många som är på starkt uppåtgående i form.
Snowfoot var och tränade startboxar vilket vi tragglar på med mest varje dag och han gör stora framsteg snabbt. Förut tränade han där i sällskap, men för att han ska lära sig i lugn och ro och verkligen ta in det här så är det i nuläget bättre att han övar ensam. Annars blir det lätt så att han hakar på bakom annan häst och bara följer med, nu får han ta ansvar själv och det här sättet fungerar bättre för honom. 
Första dagarna ville han inte ens komma nära boxarna, nu går han rätt in utan problem. Han har ofta för bråttom ut dock och det är det vi jobbar med nu, att han ska kunna gå in och stå still lugnt vilket blir bättre för varje dag. Det här tar en del tid och möda, men det är viktigt att lägga ner det arbete som krävs för att han ska bli trygg och lugn med ett väldigt viktigt tävlingsmoment.
Imorgon är det då tävlingar igen på Bro Park och jag har uppdaterat kommentarer om våra tre starthästars chanser, kolla det under fliken Starter (& Resultat).
Som utlovat har jag också uppdaterat med nya bilder och det är verkligen toppfina träningsbilder från i lördags. De finns som alltid att se på Veckans Bilder, så missa inte dem!

Så var det måndag och en ny vecka inleds. Som vanligt på måndagar var det höger varv på dirttracken och hästarna sköter det där hur bra som helst, det är inga problem att träna i "fel varv".
Idag var det startanmälan till Jägersro på söndag som är Prammsdagen och en av årets största tävlingsdagar. Kommer nog kännas väldigt märkligt att en sådan dag kommer ridas utan publik. 
Vi har två starthästar här, Perfect Girl Ester gör årsdebut i en Guldhandicap över 1200 meter och Bright Light startar i Sunday Special över 1730 meter. 
Idag var det också anmälningar till Övrevoll på torsdag i nästa vecka (den 28e) och då ska Timo Nurmos dit för att testa banan inför Norsk Derby. Först är det Svenskt Derby som gäller, men det finns inte tid emellan att starta i Norge så därför tar vi det nu. Det är en stor fördel att ha gjort ett lopp på den banan som är lite speciell med sina svängar och uppförsbacke. Vi har också High Max och Mr Tooma Global anmälda i lopp där, men vi får se om någon av dem hänger med dit eller om de stannar hemma. 
Imorgon kommer förutom den vanliga uppdateringen här även kommentarer om onsdagens starthästar samt även en bilduppdatering, så titta in här imorgon igen!

Skönt med en lugn och ledig söndag, nästa vecka blir det resande till Malmö på helgen istället.
Idag var det ju traditionsenliga tävlingar på Övrevoll på deras nationaldag. Idag för fem år sedan vann vi Listedlopp där med Yajamila, ett lopp jag aldrig glömmer. Vi var tippade sist och känslan när hon drog ifrån på upploppet var helt fantastisk. Vi var så tagna efteråt att det tog en stund innan vi tog beslutet stannade kvar och fira istället för att köra hem direkt. Det är sådana upplevelser man kan jobba hur hårt som helst för, att få vinna de stora loppen.
Imorgon börjar en ny vecka med både träning och tävling på programmet.

Vilken härlig lördag med en sådan där helgkänsla man vill ha. Den började förvisso inte så himla bra vädermässigt, himlen öppnade sig totalt och det fullständigt vräkte ner medan vi tog ut de första hästarna i skrittmaskinen och påbörjade morgonrutinerna i stallet. I det läget tänkte jag att det går knappt att rida om det fortsätter så här. Sedan var det som att någon vred på kranen och vips så slutade det regna helt på bara någon minut.
Dagens turer var blandat, några att nämna:
A Ragman gjorde ett mycket starkt intryck när han gick fortare över upploppet och lade i en högre växel än jag någonsin sett honom göra tidigare. Han har vaknat till på kvalet och utvecklats mycket i träningen den senaste tiden. 
Perfect Girl Ester är anmäld till Jägersro nästa söndag och hon gjorde en raskare träning idag och är på starkt uppåtgående i form. Det är troligt att hon behöver ett lopp i kroppen för att vara helt klar, men vi får se.
Bright Light är även han anmäld till Jägersro och han gjorde ju ett fint lopp i Göteborg i söndags. Just nu ägnar han sig mest åt lugnare jogging och uppmjukande träning, lugn canter i torsdags, igår tömkörning och idag trav och lugn canter på volten på ett mer dressyrmässigt sätt. Han är i bra form nu och då är det lämpligt att ta några dagar och variationsträna.
Timo Nurmos siktar på att göra sitt första lopp sedan Dubai om knappa två veckor och idag blev det ett längre jobb ensam och han ser som vanligt strålande fin ut.
Beach Road One, Shylock och Sharp Eye tränade tillsammans idag sida vid sida i ett gott tempo hela varvet och de såg starka och bra ut hela vägen. Sharp Eye gör årsdebut på onsdag och de andra två startar tävlingsdagen efter som är två veckor senare.
På onsdag startar också Dhakota och High Max. Dhakota gick ganska lugnt idag medan High Max ökade på sista biten över upploppet och såg mycket bra ut.
Perfect Sister tränar mycket tillsammans med nykomlingen Zahra och de passar bra tillsammans just nu, de jobbar upp kondition och styrka hela tiden. Perfect Sister är väldigt lik sin syster Perfect Girl Ester både kroppsmässigt och det coola psyket, de har ett sådant härligt självförtroende och en air av att de vet sitt värde.
Jag nöjer mig med att rapportera dessa idag även om det var många fler fina hästar som var ute och tränade och gjorde det bra. 
Imorgon är det tävlingar på Övrevoll när det är Norges nationaldag "syttende mai" med tradionsenliga galopptävlingar. 

Fredagar är ju oftast lite av en mellandag med träningen och det är också då vi emellanåt gör någon sorts alternativträning med några hästar. Något som är en bra variation och som både kan vara nyttigt och roligt att variera med.
Idag reds en tur ute på fälten och det är verkligen fantastiska ytor som finns där. Tidigare har vi ridit på fältet precis till höger när man kör in vid banan, men i år har vi istället varit bakom ingången till dirttrackbanan, där finns ett fält som känns oändligt stort. Man kan rida flera kilometer rakt fram och det känns som ytorna aldrig tar slut. Underlaget där är också jättefint, så det är en fantastisk möjlighet att kunna träna där.
Hästarna tyckte det var roligt och för de yngre hästarna blir det också en bra träning att få gå på gräs även om man så klart gärna också vill öva dem på den riktiga gräsbanan innan de startar där.
Tömkörning är en annan nyttig variation som vi också jobbade med idag, det är bra att kunna jobba hästarna dressyrmässigt från marken och det bygger upp dem och mjukgör dem väldigt fint.
Imorgon tränar vi som vanligt och det är mera tempon som gäller för en del av hästarna. Önskar er alla en trevlig helg och på återhörande imorgon!

Lite trevligare väder idag även om värmen låter vänta på sig. Det var träning som vanligt och dessutom startboxträning på morgonen. Där hade vi Chamori som behöver någon ytterligare övning innan hon kvalar vilket vi siktar på ganska snart. Hon har tränat startboxar ganska många gånger, men idag var första gången vi stängde framgrindarna. Det blev en väldigt bra och harmonisk träning och hon skötte sig utmärkt. 
I övrigt var det blandat med mestadels mellantempon, men även några som cantrade både lite raskare och något lugnare. 
Idag var det också startanmälan till Bro Park på onsdag och då har vi tre startande; Dhakota på gräset, Sharp Eye gör årsdebut i en Silverhandicap och så har vi High Max i amatörlopp med Malva denna gång. 
Imorgon jobbar vi vidare med träning som vanligt och hoppas också på mera vårvärme till helgen!

Var det någon dag vi inte skulle ha starthästar så kändes idag som en ganska bra dag för det. Snö i mitten av maj, helt galet! Riktigt vidrigt väder faktiskt.
Endast tränare med starthästar har tillgång till tävlingsområdet, så jag fick snällt se tävlingarna på tvn och heja på Angelika som tog två fina andraplatser och var otroligt nära att vinna det första loppet. 
Imorgon är det träning som vanligt samt startanmälan till Bro Park nästa onsdag där vi har en del startande.

En träningsdag med mestadels raskare träning och det var flera som gjorde väldigt starka intryck idag. Att se dem träna på så här fint ger ju en massa förväntningar framöver, vi har mycket spännande att se fram emot under säsongen tror jag. 
Här hade jag kunnat nämna namn, men vill nog smälta intrycken från dagens arbeten och hålla lite på det faktiskt.
Nu något helt annat;
I ett antal veckor nu har vi bett de besökare/ägare som normalt är på plats (speciellt på lördagar) att hålla igen på besöken för att begränsa riskerna för smittan så mycket som möjligt. Nu känner vi att vi kan lätta lite försiktigt på det och att det med vårens ankomst (nåja, det borde ju vara vårvärme nu...) blir betydligt lättare att ha folk på plats och ändå kunna hålla avstånd.
Man kan komma till stallet och se träningen, man kan hälsa på hästarna och fikar man på uteplatsen så finns det gott om plats. Det enda vi behöver begränsa är att vi inte som förr sitter 20 personer och trängs kring bordet när vi fikar. Man kan absolut vara i köket och fika med oss så länge det inte är fler i taget än att vi har gott om plats att hålla på den viktiga säkerheten.
Så från och med nu är alla välkomna igen, men vi kommer så klart vara väldigt noga med att följa de rekommendationer som finns för att hålla alla friska.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park (utan publik), men ovanligt nog så har vi inga starthästar. Vi laddar istället för nästa vecka och hejar på Angelika via tvn!

Lite annorlunda dag i och med att det var tävlingar på Klampenborg, Danmark på förmiddagen och där befann sig i stort sett alla jockeys på Bro Park. Så det var en hel del folk som saknades i de olika stallen och hos oss var det då Fredrik vi fick klara oss utan. 
Nu är i alla fall Tobias nästan helt igång med ridningen igen och det känns skönt att han är tillbaka ute i turerna med de andra. 
Dagens träning gick fint i höger varv på dirttracken som det alltid är på måndagar. Banan var ganska välvattnad kan man säga efter massor med regn som kom under natten och det var så kallt på morgonen att till och med vintermössan kom på under några timmar.
Vi hade verkligen mycket att hinna med idag förutom själva träningen, bl a hovslagaren som ofta behöver en hel del assistans. 
Det var också anmälningar idag till både nästa onsdag på Bro Park samt söndagen efter (den 24e) på Jägersro. Vi har en hel del hästar som är aktuella för båda tävlingsdagarna.
Imorgon är det dags för något raskare träning för en del av hästarna!

Nu är vi hemma igen efter en lång resa. Ganska på pricken ett dygn tog det och glamourfaktorn har inte varit skyhög om man säger så... 
Klockan 22 igår kväll träffades vi i stallet och lastade in alla grejer och hästar, vi var iväg redan kl 22.35. Framme i Göteborg ca kl 04.15 och efter promenad och fodring så fick både hästarna och vi vila. Det enda stället som fanns för oss var i själva transporten, men det gick helt okej att sova där ett par timmar.
Lagom till tävlingarna drog igång så gjorde även regnet det och hela dagen har jag drömt om ett varmt bad och en kopp varm choklad (typ allt på temat varmt...) för vi har frusit precis hela dagen. Förutom regn så blåste det också rejält och det var endast ett par plusgrader så det var konstant uselt väder.
Göteborgsbanan med sitt långa fina upplopp har alltid varit perfekt för hästar som ska speeda, det är sällan fronthästarna håller hela vägen. Idag var det dock tvärtom, nästan omöjligt att ta in något på ledarna och var man långt bak i början så var det ganska kört. 
Det här berodde troligtvis på att gräset hade växt så dåligt att det inte kändes helt klart, det var glest och klent och med allt regn så blev det geggigt och det underlaget var väldigt annorlunda mot hur det brukar vara. Nu är det tre veckor tills nästa tävlingsdag på Göteborg och förhoppningsvis hinner det rätta till sig tills dess om det kommer mera sol och värme.
Efter två starthästar som låg bak i fältet från början och inte gick något så hade mina förhoppningar på Bright Light sänkts rejält med tanke på förutsättningarna. Han är ingen fronthäst utan kommer på speed och 1400 meter är i kortaste laget för honom.
När starten gick jagade Fredrik på så mycket han kunde för att hänga på, men det tar alltid lite tid för Bright i loppen att komma igång. Han hamnade i hyfsad anslutning, men inte alls i front och trots det avslutade han jättefint till en tredjeplats. Med tanke på att han hade allt emot sig och ändå var så kort slagen så kändes den här prestationen väldigt stark och den gjorde vår dag helt klart.
På hemvägen fortsatte regnet och en bit hemifrån står plötsligt en älg mitt på vägen framför oss. En eloge till Michael som smidigt lyckades bromsa in utan att tvärbromsa (vilket ju inte är så kul med hästar i bilen). Älgen flyttade sig till vänster, men kom strax tillbaka och travade rakt framför vår bil en bra bit innan den hoppade ut till höger. Den stressen när den plötsligt dök upp var inte rolig, skönt att det gick bra och jag hoppas innerligt att även älgen hittade tillbaka dit han kom från utan någon incident.


Idag var det äntligen dags för Tobias att få rida igen efter en ganska lång väntan sedan han skadade fingret för ett antal veckor sedan. Han fick ta en lugnare tur på Perfect Girl Ester som är en av hans absoluta favoriter och han var väldigt nöjd och glad efteråt. 
Hans hand kändes okej och på måndag blir det fler turer, vilket jag tror han ser fram emot rejält efter många dagars stalljobb medan de andra varit ute och ridit. 
Hela arbetsdagen gick fint och hästarna såg bra ut. Vi förberedde oss också inför resan till Göteborg med att organisera all packning samt piffa hästarna.
I skrivande stund är jag hemma och klockan 22 ikväll ses vi i stallet och lastar in grejer och hästar. Då har de hunnit äta middag i lugn och ro och sedan reser vi under natten och beräknas komma fram vid 5-tiden imorgon bitti. Gott om tid att ge hästarna en promenad, frukost och därefter vila i ett antal timmar innan tävlingarna drar igång.
Jag har uppdaterat kommentarer om morgondagens chanser och ni hittar det som alltid under fliken Starter (& Resultat).

Dagens absoluta höjdpunkt kom under eftermiddagen via ett mail. Äntligen nya regler för tävlande i Norge/Övrevoll! Så här långt har endast lokala ryttare kunnat rida och de enda som släppts in om man ska åka och tävla med häst är chauffören. Dvs det har varit så att har man starthästar får en person köra in dem till banan, men bara uppehålla sig vid transporten och får inte ta hand om hästarna. 
Så då har man varit tvungen att överlåta ansvaret till någon annan där och man har alltså inte kunnat vara med överhuvudtaget från ankomst till hemgång. Känns så där va...? Speciellt om man har en lite mer komplicerad häst att hantera så är det klart tveksamt. Jockeyutbudet har ju inte heller varit av det större slaget sedan de började tävla, till allra största delen har det varit lokala lärlingar och amatörer som ridit samt ett fåtal bra jockeys.
Nu är då detta ändrat så att om man har ett jobb att göra så får man åka in i Norge. Det är fortfarande en del begränsningar, man får åka dit och göra sitt jobb och sedan åka hem igen, men nu kan vi i alla fall åka dit utan problem. Vi har start planerad där om några veckor vilket jag varit minst sagt tveksam till att genomföra med de regler som gällt hittills. Stor lättnad över att det har ordnat sig!
Dagens träning var ofta som på fredagar lite av en rutindag där hästarna tränade i lite lagom mellantempon på ett trevligt sätt.
Imorgon är det alla vanliga rutiner och arbeten på förmiddagen, men också förberedelser inför avresan till Göteborg. Hästarna kommer få äta middag och ta det lugnt under kvällen och vi åker sent imorgon kväll och är framme mycket tidig morgon på söndag.

En glad och positiv känsla när man vaknade imorse, nöjd med gårdagens duktiga starthästar. Det känns väldigt skönt att stallformen är uppåt nu, vi är på gång!
De som startade/kvalade igår mådde utmärkt idag och verkar ha tagit sina lopp/kval hur fint som helst, de var pigga och glada och kändes bra i benen och kroppen.
Dagens träning bestod av blandade tempon och upplägg med några som gick lite raskare. Beach Road One och Timo Nurmos gick ett längre snabbare arbete tillsammans och det är en fröjd att se dem, vilka fina hästar!
Man måste också imponeras av Chamori, två år och ser ut som en äldrehäst när hon tränar. De förväntningar man får när man ser henne träna, det är den känslan man eftersträvar och vill ha, den känslan kan man jobba hur hårt som helst för. Hon ser verkligen ut som en häst långt utöver det vanliga.
Hästarna överlag skötte sig fint idag och det blev en bra arbetsdag. Vi firade naturligtvis gårdagens framgångar med lyxfika, det var både lax med tillbehör och chokladtårta med vispgrädde.
Det var startanmälan idag till på onsdag, men faktiskt så har vi inga starthästar då eftersom vi har så pass många denna vecka i och med att det också är Göteborg på söndag. Däremot veckan efter det har vi många igen. Istället får vi på onsdag heja på Angelika som har tre jättefina ritter på onsdag!

Vilken härlig dag det blev för oss! Efter en väldigt seg april med få startande hästar så blev det helt annorlunda idag med en dubbelseger i amatörloppet där Mr Tooma Global vann lätt och High Max var solkar tvåa. Malva och Daniel red jättefina lopp och det var verkligen härligt att stå och se våra hästar på upploppet långt före övriga fältet.
Dhakota gjorde årsdebut med mersmak som trea efter en starkt spurt över upploppet och vi var supernöjda med det här loppet, han kommer gå framåt massor på det till nästa start om två veckor. 
Se närmare kommentarer om dagens duktiga starthästar och vår kvalhäst A Ragman som skötte sig fint. Ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Blandad träning idag, några hästar tränade på raskt medan några andra tog det lite lugnare och höll mellantempo eller lugnt.
Roligast var dock en helt vanlig travtur, idag reds Stureplan för första gången på länge och det var så härligt att se honom ridas igen. Förra året lyckades han ju sparka i väggen så hårt och oturligt att han fick en spricka i hovbenet i ena bakhoven och den läkningen har tagit tid. Nu är det äntligen dags för igångsättning med ridning och det inleds så klart med travturer som kommer ökas mer och mer i tid innan han börjar cantra igen.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park och vi har en kvalhäst och tre starthästar. Jag har uppdaterat kommentarer om chanserna och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat) så kolla in där!

Så var det ny vecka och en hel del att göra. Måndagar har vi vår hovslagare på plats och det kräver alltid en del planering så det synkar bra mellan ridschemat och vilka som ska skos.
Träningen gick utmärkt, det var lite av en vanlig måndag med mellantempon som gällde och höger varv på dirttracken. Hästarna skötte sig fint. Vi gjorde också en kort repetition med A Ragman i startboxarna inför kvalet på onsdag och det var inga problem alls. Han har övat mycket tidigare, men att friska upp minnet kan ju vara bra.
Idag kom startlistan till Göteborg och alla våra hästar kom med i loppen vilket var glädjande eftersom Bright Light stod en bit ned på listan i populära Sunday Special. Förutom han så startar också Light Treading, Haweswater och Kew Bridge
Med fyra hästar som ska resa till Göteborg håller vi för fullt på att leta efter lastbil som vi kan antingen anlita med chaufför eller hyra själva bilen. Det här behöver vi helst få klart och bokat imorgon och vi jobbar för fullt med det. Har någon tips om lämplig bil så hör gärna av er!
Anmälningslistan kom också idag och då gäller det Bro nästa onsdag. Vi har några anmälda där, men jag vill avvakta onsdagens tävlingar och träningen fram till startanmälan innan vi bestämmer om och vilka som startar. Jag är mest väldigt glad för att Angelika fick några jättefina ritter den dagen, det ser vi fram emot med spänning!
Imorgon kommer kommentarer om onsdagens starthästar!

Lugn och harmonisk söndag för både hästar och folk vilket behövdes inför kommande vecka. Då tävlar vi både onsdag på Bro Park och på söndagen är vi i Göteborg och startlistan dit kommer ut imorgon!

Jag saknar lördagar när det var fullt med ägare i stallet och det var proppfullt i köket på fikarasten. Gemenskapen och den mysiga helgkänslan, vi längtar tills allt blir som vanligt igen.
När det förhoppningsvis snart blir varmare och man kan sitta ute och fika så borde det fungera att folk dyker upp igen, utomhus är ju en helt annan sak och gott om plats att hålla säkerhetsavstånd. Man kan absolut redan nu komma och kolla in träningen, är man t ex i en riskgrupp och vill hålla sig för sig själv så kan man köra sin bil till parkeringen och titta därifrån utan att beblanda sig med andra.
Jag vet att många följer oss via de Händelser vi lägger ut på Instagram och Facebook där de ligger kvar i 24 timmar, vi har fått väldigt mycket positiv feedback på det och det är många som tittar. Dock är det så klart inte alls samma sak som att vara på plats, men i alla fall ett försök att ni ska kunna hänga med litegrann.
Dagens träning gick fint, det var lite raskare tempon för de flesta och hästarna såg starka och bra ut.
Efter avslutat arbete med hästarna och stallet tog vi en promenad runt området med hundarna och ett varv runt hela gräsbanan. Den 20 maj rids de första gräsloppen på Bro Park, dvs om 2,5 vecka och gräsbanan är i mycket fint skick kan jag säga efter dagens inspektion.
Önskar er en trevlig helg och missa inte tävlingarna på Jägersro imorgon lunch/em!

Idag var det aviserat regn hela dagen. Jag måste säga att vi trots allt hade en rackarns tur, precis när vi hade lunchfodrat och var klara med allt så började det ösregna. Under hela förmiddagen duggade det då och då, men vi klarade alla turer i förhållandevis hyfsat väder.
Efter raskare träning igår och även planerat till imorgon så var det lite av en "terapi-dag" för hästarna idag. Dvs fokus på att de skulle ha det lugnt, harmoniskt och trevligt och bara jogga lite uppmjukande. De flesta turer tog först en tur genom parken och runt området och därefter galopperade de lugnt på rakbanan och avslutade med en promenad genom skogen.
Även om inte själva träningen var så spännande så var det säkerligen mentalt nyttigt för hästarna och en bra variation på träningen, de verkade nöjda.
Nu är vi då inne i maj och längtan till sommaren och riktig värme är stor. Hoppas ni hade och har en fin Valborg även om den inte är som det brukar!

Idag träning i goda tempon och hästarna skötte sig fint. Träningsmässigt ser det väldigt positivt ut och jag hoppas verkligen nu att det kommer visa sig i loppen också framöver.
Vi har än så länge haft väldigt få starthästar och det har strulat med en del som tagit tid på sig. Vi har gjort en del omändringar och åtgärder de senaste två veckorna som jag tycker hästarna har svarat bra på. Nästa vecka börjar nu äntligen flera hästar komma igång och starta och ännu fler är redo inom kort.
Sedan är det så klart en del hästar som vi från början planlagt senare start för, men det är ju en helt annan sak.
Det känns så klart segt när det blir en så trög inledning på vårsäsongen, man vill ju vara med och ha bra resultat direkt. Vi jobbar stenhårt för att komma dit och med två tävlingsdagar nästa vecka (Bro Park onsdag och Göteborg söndag) med en hel del startande så hoppas vi att de fina träningsrundorna också ska avspegla sig i resultatlistorna.

Bara en starthäst idag och Kew Bridge var lite sen ut ur boxarna, hamnade i sprutet och hatade det. Ingen höjdardag alltså och en seg inledning på våren för vår del med väldigt få startande.
Vi får ta nya tag och nästa vecka har vi ganska många starthästar både på onsdag på Bro Park och söndag Göteborg. Startlistan till Bro Park kom idag och på onsdag kvalar A Ragman och till start har vi Dhakota, High Max och Mr Tooma Global. Startlistan till Göteborg kommer ut på måndag.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Det vore en lögn att påstå att det kändes glatt och motiverande imorse, snö på marken och hela min bil var täckt av det där vita krafset som jag trodde vi skulle slippa när vi nu närmar oss maj. Det kändes mer som november eller december, kallt och ruggigt hela förmiddagen med blandat regn och snö.
Däremot värmde intrycken från dagens träning, några att nämna:
Beach Road One har efter lite småstrul på vägen nu börjat komma igång på allvar. Han cantrade på ganska raskt idag och det här är en häst jag tror kan räcka långt upp framöver, hur långt blir spännande att se.
Timo Nurmos, A Ragman och Sharp Eye tränade tillsammans i gott tempo och såg starka ut alla tre. A Ragman kvalar nästa onsdag, Sharp Eye startar om ett par veckor och Timo Nurmos först i slutet av maj. Hans huvudmål är naturligtvis Svenskt och Norsk Derby och all preparation för hans del är med fokus på att det är då han ska vara på topp.
Chamori och Snowfoot övade startboxar idag. Båda har varit där flera gånger och skrittat igenom, men utan ledare. Idag hjälpte Michael och Tobias till att leda in dem och hålla i så de stod kvar inne i boxarna, speciellt Snowfoot har lite bråttom ut. Jag tycker dagens övning blev ett bra steg på vägen och framöver kommer de också få träna där med andra hästar.
Bright Light har gått framåt enormt mycket på sitt lopp förra onsdagen, det syns tydligt att han är mer på hugget och ännu starkare nu. Efter några dagars lugnare tempon så cantrade han på mer idag. Hans lopp förra veckan var med plan att det skulle vara uppbyggligt för honom med en snäll inledning och ett bra avslut, en positiv upplevelse och så blev det verkligen också. Vi ser fram emot nästa start med tillförsikt!
Mr Tooma Global och Dhakota jobbade utmärkt tillsammans idag, båda startar nästa onsdag och det är årsdebut för bägge hästarna. Mr Tooma Global är kastrerad och jag tror det kan vara väldigt positivt för honom.
Perfect Girl Ester närmar sig första starten för i år och det ska verkligen bli spännande att se om hon kan ta klivet uppåt en bit till, just nu står hon i 81 i handicap. Hon startade ju med stor framgång mot äldre hästar redan förra året men nu som fyraåring blir det intressant att se om hon har utvecklats lite ytterligare. Hon ser jättefin ut i träningsrundorna, idag gick hon i ganska bra tempo som ökades mer och mer.
Haweswater är anmäld till Göteborg den 10 maj i ett amatörlopp där Malva kommer rida henne. De vann det här loppet förra året, kan det bli i år igen? Idag blev det ett friskt tempo hela vägen och hon såg ut att vilja fortsätta en bit till, hon höll tempot uppe även efter mål och runt svängen.
Det här var då några av alla hästar som tränade på idag!
I övrigt så är jag väldigt nöjd med att våra hagar nu är i toppskick igen. Hästarna gräver och rullar sig och ställer till dem, så underlaget där har verkligen behövts jämnas upp mer än vad vi själva kan göra med en kratta och en spade. Vi hyrde då in hjälp med en rejäl traktor och skopa (jag kan ju inte det där tekniska så det heter säkert något annat...). Nu är allt uppjämnat och fint, vi är supernöjda!
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och Shylock har inte återhämtat sig helt från sin hovböld än och är därför struken. Så det blir bara Kew Bridge från vårt stall imorgon och jag har som vanligt (under fliken Starter & Resultat) uppdaterat med kommentar angående hennes chanser.
Jag har också som utlovat uppdaterat med nya bilder och det är även denna gång fina Wolfram-bilder som gäller. Kolla in Veckans Bilder!

 

 

Så inleder vi en ny vecka då och som vanligt på måndagar så var det höger varv på dirttracken. Hästarna är vana vid det och det är inga konstigheter alls faktiskt. Hästar är annars vanedjur och kan lätt bli stressade när saker inte är som de brukar, det är en trygghet hos dem att ha rutiner. 
Träningen gick mycket bra och det var lite lagom tempon så där även fast några cantrade på lite mer. Imorgon är det fler hästar som tränar på raskare.
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag på Bro Park och söndagen efter då det är vårpremiär i Göteborg. På Bro Park har vi High Max, Mr Tooma Global och Dhakota anmälda samt A Ragman i kval. I Göteborg var det högt tryck på intresserade, det var många anmälda i loppen. Vi har där Bright Light, Light Treading, Haweswater och Kew Bridge.
Imorgon tänkte jag sikta på en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Lugn och härlig söndag utan träning, men naturligtvis var hästarna som vanligt ute ordentligt i walkern och även i hagarna.
Tävlingarna från Jägersro idag och blev man inte imponerad av Duca di Com så vet jag inte vad, vilken häst!
Imorgon inleder vi en ny vecka och imorgon är det också en del anmälningslistor som kommer ut.

Det var många som red idag och då blir det större turer. Det är alltid trevligt när det är många i varje tur och nyttigt för hästarna att träna ihop i större gäng. Man får dock inte glömma att vissa hästar trivs bättre att träna med färre hästar och det får man anpassa sig efter. Det är viktigt att varje häst får de bästa förutsättningarna och alla är olika. Man får prova sig fram och hitta rätt upplägg för de som är lite knepigare medan andra hästar däremot är helt okomplicerade och fungerar bra med det mesta.
Idag var det lite blandad träning med en hel del raskare tempon. 
Starthästarna från i onsdags; High Max, Light Treading och Bright Light tog sina lopp på bästa sätt och var ute och cantrade idag men åt det lugnare hållet. De siktar på ny start ganska snart igen.
Perfect Sister och Double Down passar utmärkt att ridas tillsammans just nu eftersom de är i samma träningsfas. De har växt en hel del och då fått ta det lite lugnt, men nu är båda igång med mer träning igen. Idag var det rakbanan som gällde för dem och båda hästarna är verkligen duktiga och talangfulla.
Snowfoot och Chamori har kommit långt och även gjort några snabbare arbeten. Idag gick de en canter i gott tempo tillsammans med Chizhou som är starkt på gång uppåt i form. Hon har behövt jobbat uppbyggande länge under vintern men har nu ökat upp tempot mer och mer.
Dhakota, Mr Tooma Global, A Ragman och Sharp Eye har tränat ihop en hel del den senaste tiden och gjorde så även idag i friskt tempo. De är redo för start inom ett par veckor allihop.
Det här var bara några av alla som tränade idag, jag kommer framöver variera lite vilka hästar som jag skriver mer om så alla är med då och då.
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och det ser minst sagt högintressant ut med flera elithästar som kommer ut och får ett första lopp inför storloppssäsongen. Pramms Memorial rids ju redan om några veckor så det ska bli extra spännande att se ITM Spring Mile. Tävlingarna visas både i Tv12 och på atg.se (där man naturligtvis väljer bankanal Jägersro för att hänga med från banan).


Som ofta på fredagar lite av en mellandag tempomässigt, men självklart tränade alla hästar precis som vanligt. Dvs enda skillnaden är att de går oftast lite lugnare just på fredagar medan det på torsdagar och lördagar oftast är något raskare tempon som gäller.
Arbetet flöt på strålande, hästarna skötte sig fint och vi hann med allt arbete som vi skulle. Det var en utmärkt arbetsdag helt enkelt och jag är väldigt glad för vilket bra team vi är i stallet och hur alla kompletterar varandra. Vi har en mycket bra stämning i stallet och det är otroligt viktigt, hästarna känner av att alla trivs, är glada och engagerade vilket påverkar dem i högsta grad.
Nu är det ju helg för de flesta och även om vi jobbar som vanligt imorgon så önskar jag er alla en trevlig helg och på återhörande imorgon!

Täta födelsedagar, igår var det Angelikas och idag Tobias! Eftersom det var tävlingar igår och fokus på det så blev det sammanslaget firande idag med lyxfika inklusive tårta.
Gårdagens starthästar mådde utmärkt och hade tagit sina lopp hur bra som helst, alltid ett väldigt skönt besked.
Dagens träning var åt det mestadels raskare hållet och hästarna tränade på starkt och såg fina ut, det är ganska många som närmar sig start inom kort.
Nu är det verkligen vår och till och med en känsla av sommar nästan. Alla vintertäcken är utbytta mot tunnare sommartäcken och idag gjorde vi en shamponering av de flesta hästar, några få återstår till imorgon. Tvättas av gör de i stort sett varje dag, men det känns extra bra att ge dem en riktigt grundlig vårskrubbning.
I natt var också första gången i år som vi hade fönsterna helt öppna hela natten. Den senaste tiden har de varit öppna på dagen och stängda på glänt under natten, men nu har graderna stigit betydligt under hela dygnet. Det känns så klart väldigt trevligt för hästarna att ha så öppet som möjligt.
Startanmälan idag till på onsdag och då har vi Shylock och Kew Bridge i samma lopp. Det är sista tävlingsdagen i april och vi har alltså inte haft särskilt många startande under april månad. I maj däremot ser det helt annorlunda ut, inom ett par veckor är de flesta igång och startar och det ser vi verkligen fram emot!

Tre startande idag och det blev två fjärdeplatser, samtliga behövde de här loppen. Precis som förra året så har vi inlett lite försiktigt, hästarna är bra grundtränade men inte på något sätt hårt arbetade. De är redo att starta, men en start sätter fram dem väldigt mycket. Säsongen har ju precis satt igång så jag tycker det känns helt okej att de först går ut och får ett lopp i kroppen för de som kommit ut nu.
Se närmare kommentar om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Vilken vårdag! Solen sken och det var ju dessutom varmt, åtminstone framåt lunch steg graderna upp rejält. Man får lite förkänsla av sommaren faktiskt, längtar!
Blandad träning, men en hel del hästar tränade på lite raskare och såg fina ut. De går uppåt i form för varje dag känns det som just nu.
Vi har startat upp lite avvaktande med endast en starthäst än så länge, imorgon ytterligare tre stycken. Nu är det många som är nästan startklara och från maj kommer de flesta vara fullt igång med tävlandet. 
Imorgon är det då alltså tävlingar igen på Bro Park. Samtliga av våra tre starthästar har inte startat på länge och kan behöva ett lopp i kroppen. Vi får se dem lite som outsiders denna gång tycker jag. Uppdatering med närmare kommentarer finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Måndagar betyder höger varv på dirttrackbanan. När man står och ser dem så kommer de ju förbi på upploppet precis när de sätter igång, så man får inte alls lika bra överblick över träningen. Dock tycker jag ändå det är bra med variation, både rent fysiskt att gå i andra varvet och även nyttigt psykiskt att de lär sig att det inte är givet att gå åt samma håll jämt.
Dagen flöt på bra trots att vi hade mycket på schemat idag och hästarna såg fina ut.
Det var också anmälningar idag till nästa onsdag och där har vi House in Order, Shylock och Kew Bridge anmälda. Startlistan kommer ut på torsdag. 
Imorgon tränar vi på som vanligt och förutom den vanliga uppdateringen här så kommer också kommentarer om onsdagens starthästar!

Lugn söndag för både hästar och folk och nu har vi laddat batterierna inför kommande vecka!

En mycket bra träningsdag, hästarna såg fina ut i en del raskare träning. Några av de som tränade på:
High Max och Bright Light gick tillsammans i ett längre arbete där de ökade mer och mer hela vägen och avslutade med god fart över upploppet. Båda hästarna startar ju på onsdag och de ser mycket starka ut båda två.
Sharp Eye, A Ragman och Dhakota gick tillsammans där de började i mellantempo och ökade sedan på betydligt mer från sista sväng och gick i ett gott tempo över mål. Alla tre hästarna är på väg uppåt i träningen och siktar på start om några veckor.
Timo Nurmos har sedan hemkomsten från Dubai hållit igång med lugnare träning, men inga raskare tempon eftersom han inte ska starta förrän i slutet av maj. Nu har vi börjat smyga upp tempot igen och han ser helt strålande ut.
Chamori och Snowfoot gick i ett trevligt tempo tillsammans och man kan inte tro att det är tvååringar man ser när de kommer mycket väl i hand över upploppet. Även Kew Bridge var med i samma tur, hon tog sitt lopp (som hon ju behövde) i onsdags utmärkt och är nu igång med träningen igen.
Perfect Girl Ester siktar på årsdebut under maj och börjar se mer och mer taggad ut, hon vill gå ännu fortare än hon får än så länge. Det ska bli spännande att se hur mycket hon har utvecklats under vintern, redan förra året som treåring så tävlade hon ju med stor framgång mot äldre hästar.
Även de hästar jag inte nämnt nu skötte träningen bra, det var en dag där man åker hem väldigt nöjd och glad för de fina intryck dagens träning gav.
Imorgon är det dags för tävlingar på Jägersro och det är en hel del intressanta lopp. Som vanligt rekommenderas starkt att om man ser via atg.se, välj Kanal Jägersro istället för Atg Live så hänger man med från banan. Tävlingarna visas också i Tv12 och jag tror (men är inte helt säker) att det kommer inslag om Timo Nurmos där, kanal 75 var och filmade i stallet för några veckor sedan. 
Önskar er alla en fortsatt trevlig helg!

Vissa dagar är man mer segstartad än andra. Efter sent skrivbordsarbete igår och därmed för lite sömn så var jag inte pigg imorse när jag anlände till stallet. Kaffe är effektivt för att vakna till och från att ha varit halvt sovande så vände det kvickt och så var man redo att starta arbetsdagen.
Idag var det mestadels lugnare träning för de flesta av hästarna. Light Treading var dock ett undantag, hon gick ett fint upplagt snabbjobb av Angelika som red och som ju också rider henne på onsdag.
Imorgon är det betydligt fler hästar som tränar på igen.


Idag kom startlistan till nästa onsdag och då har vi tre startande; Bright Light, High Max och Light Treading. Den sistnämnda rids av Angelika som rider sitt första lopp som lärling. 
När hon gick i gymnasiet och jobbade extra hos oss så red hon amatörlopp och vann tre gånger. Efter studenten flyttade hon till England och har sedan jobbat heltid med galopp i Newmarket under 2,5 år. 
Så kom hon hem nu för ett tag sedan och är nu alltså redo att ta steget upp som lärling. Det är otroligt förmånligt att få fyra kilos viktlättnad med en så duktig och begåvad ryttare som Angelika är. 
Nu startar vi upp lite mjukt med bara en ritt denna gång, en plan som vi haft för att det inte ska bli för mycket direkt. Som amatör (som Angelika var tidigare) rider man sällan mer än ett lopp om dagen, så det är ju en stor omställning när det finns massor med lopp per dag som är möjliga. Vi ville därför inte börja med för många ritter. Det är ju viktigast att kunna tillvarata varje hästs chans på bästa sätt och se till ha optimal styrka och ork, men planen är att öka på antal ritter ganska raskt vartefter. Det här ska bli jättespännande!

Bara en starthäst idag när röken skingrade sig och Kew Bridge såg fin ut länge, men behövde det här loppet. Hon har ju inte startat sedan november och kommer gå framåt mycket på den genomkörare hon fick idag.
Något helt annat som sätter livet i perspektiv; På kvällen kom nyheten att Adam Alsing gått bort i coronaviruset. Jag kände inte honom, men ändå var det liksom svårt att ta in. Undrar om inte det här kommer ändra synen på viruset för många. Även jag själv tog ganska lätt på smittan i början, men har förstått allvaret sedan en tid tillbaka. 
Att en person som känns så levande, stark och förhållandevis (till riskgrupperna äldre) ung dör så här är en ögonöppnare ytterligare. Var rädda om er!

Idag raskare träning för några och de som tränade på mest idag var:
High Max och Bright Light tillsammans på dirttracken i ett längre arbete. Båda hästarna siktar på start om en dryg vecka.
Light Treading ensam på rakbanan. Även hon siktar på start den 22a, dvs nästa onsdag.
Chamori gick sitt första snabbjobb och hade med sig Mr Tooma Global som sällskap. Hon förstod vad hon skulle göra och ökade på direkt. Även om hon så klart är grön än så länge så syns det hur klassig hon är. Mr Tooma Global är snart startklar, men först ska han kastreras och det blir imorgon det.
Utöver dessa så gick de flesta en canter i friskare tempo och det är många som är på gång mot start inom ett par veckor. Det är roligt att se hästarna bli mer och mer redo, det är många som är i ett skede just nu där varje träningspass sätter fram dem ganska mycket. När de sedan är igång och startar för fullt så handlar det mycket om att bevara eller förbättra formen, men just nu är det verkligen en uppåtgående kurva för många av dem.
Idag var det anmälan till den 22a och då har vi fyra anmälda, startanmälan redan i övermorgon.
Imorgon är det då tävlingar igen och eftersom vi inte hade någon starthäst förra tävlingsdagen så blir det här första dagen vi är med och tävlar utan publik. Det ska bli intressant att se hur det fungerar med allting, jag gissar att det kommer kännas märkligt när det är folktomt.
Efter strykning av House in Order som sparkat till sig på ett bakben så återstår två starthästar i samma lopp, Shylock och Kew Bridge. Jag har uppdaterat kommentar om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Följer ni tävlingarna imorgon så är det då atg.se som gäller. Ni vet väl att man kan välja kanal där? Man behöver inte titta på kanal Atg Live som även visar trav och annat, det är mycket bättre att välja kanal Bro Park så är det nästan som att ni är med på banan. Kanal väljs uppe vid själva tv-bilden, där kan man klicka där det står Atg Live och då kommer alla banor man kan välja upp, för en sändning direkt från banan.

Jag vet att det här är "väderbloggen" emellanåt, mycket prat om vädret. Är man ute stor del av dagen och all träning sker utomhus så påverkar det ju ganska mycket. Idag blåste det storm kändes det som och framåt lunch yrde till och med några snöflingor, inget toppväder alltså. Det är ju så mycket mer lättjobbat när vädret är trevligare än det var idag, men det är bara att kämpa på oavsett.
Måndagar innebär högervarv på dirttracken och vi varvade som vanligt träning där och på rakbanan. Eftersom det var röd dag idag så var det många lediga på plats som ville rida och det är roligt när det blir många i turerna. Matilda hade lurat med sig Camilla Karlsson (Stall Dollar) som ju har ett förflutet som lärling på den tiden när vi höll till på Täby Galopp. Camilla rider ridhästar nuförtiden, men en galopphäst var det två år sedan hon red. Det syntes dock inte, hon red Mr Tooma Global hur fint som helst ute på dirttracken. 
Snowfoot och Chamori startboxtränade idag igen och vi stängde bakgrindarna för Chamori och så fick hon backa lite så hon kände att det var stopp där. Det här var nästa steg i hennes startboxträning och det klarade hon med glans. Snowfoot behöver öva några gånger ytterligare innan vi börjar stänga in honom, det är viktigt att han får fullt förtroende och lugn innan man kör nästa etapp.
De andra två tvååringarna, Double Down och Perfect Sister, cantrade tillsammans på rakbanan och de tränar fint ihop. Fredrik red Perfect Sister för första gången idag och de såg ut att trivas utmärkt tillsammans.
Jag är nöjd med hela dagens träning, hästarna såg fina ut och skötte sig strålande trots blåsten.
Imorgon är det en del raskare träning på programmet!

En söndag utan galopptävlingar i Skandinavien, normalt sett tävlar vi någonstans varje onsdag och söndag, denna söndag ett undantag.
Lugn dag och vi nu har vi laddat batterierna lite inför kommande vecka med träning samt tävlingar onsdag. 
Vi tränar som vanligt imorgon!

Vi tränade som vanligt idag, men att det ändå är Påskafton tycker jag ändå borde firas litegrann. Normalt sett hade vi nog organiserat något trevligt med de ägare som brukar vara på plats på lördagar, men just nu är ju inget som vanligt som bekant. Vi fixade mat för alla oss som jobbar eller rider i stallet och vi var klara lite tidigare idag och åt en gemensam påsklunch med ägg, lax, sill, köttbullar och tårtor mm. Gott och trevligt i all sin enkelhet och det är roligt när vi kan göra saker tillsammans.
Dagens träning var åt det mestadels raskare hållet och blandat på dirttracken och rakbanan. Imorse var rakbana 2 inte så bra pga att det varit minusgrader på natten. Däremot var rakbana 1 fin, den har inte samma sammansättning av sand. Så då kördes den och öppnades, det var ju väldigt smidigt och bra.
De senaste dagarna har Wolfram varit vid banorna och tagit en del bilder. Även om ägare ska hålla igen på besöken i stallarna så är det ju inget som hindrar att man tar sin bil till banan och tittar på träningen så länge man håller sig utomhus och på lite avstånd, ett tips för de som längtar efter ett besök.
Det blev jättefina bilder på några av våra turer (medan andra turer inte reds när han var på plats), så nu har jag idag gjort en uppdatering på Veckans Bilder med bara dessa, så kolla in där!
Ha en fortsatt trevlig påskhelg!

Härligt soligt idag och det är ju betydligt trevligare att jobba i fint väder. Lite av en mellandag träningsmässigt med lugnare eller mellantempon. Flera av hästarna var lite missnöjda med tempot och ville gå betydligt fortare, men det är rent mentalt nyttigt för dem att vilja träna mer än de får emellanåt. Imorgon blir det raskare träning igen, så de behöver inte vänta så länge.
Önskar er alla en Glad Påsk nu när påskhelgen inleds redan idag. Vi tränar dock som vanligt imorgon och rapport kommer här under eftermiddagen!

Idag kom startlistan till nästa onsdag då vi har våra första starthästar för våren. Vi har House in Order i en Guldhandicap över 2100 meter. De senaste två starterna har han gjort fina lopp med en seger och en kort slagen fjärdeplats, båda dessa starter över 1600 meter. I mitt tycke är längre distans ett plus för honom och vi får se hur långt han räcker i meriterat motstånd med 83 i handicap som han har numera.
Vi har också Kew Bridge och Shylock i samma lopp och för båda är det årsdebut, de startade senast i november. De ser jättefina ut i träningen, men går säkert framåt med ett lopp i kroppen båda två även om det kan räcka en bit så här direkt. Här har då Fredrik valt att rida Shylock (och PA rider Kew Bridge). Jag kan säga att det var ett enormt svårt val för Fredrik, det tog ända från anmälan förra måndagen tills det nu precis var dags för startanmälan innan han bestämde sig. Det är alltså inte så lätt att säga vem av dem som har bäst chans.
Loppen kommer även denna gång ridas utan publik och kan ses på atg.se.
Dagens träning gick utmärkt, några turer reds på dirttracken och resten på rakbanan. Det är olika slags banor och några hästar passar bättre att träna på ena banan och några på den andra och här testar vi oss också fram emellanåt och utvärderar. Jag tycker det är strålande att vi har flera olika möjligheter med banor, en tävlingsbana i form av dirttracken och där finns också startboxarna. Vi har då också två rakbanor samt massor av gräsfält där vi kan galoppera hästarna och även hoppa dem lite faktiskt om man vill det. De här variationerna vi har möjlighet till är verkligen något att vara tacksam för!
Imorgon inleds påsken, men vi kommer träna på som vanligt varje dag ändå.

En lugn dag idag för hästarna vilket är nyttigt både mentalt och för återhämtning efter hårdare träning. Det blev lite extra mycket pyssel och fix istället.
Roligt att se Jägersros vårpremiär idag, nu är vi verkligen igång och redan om en månad sätter även Göteborg igång sina tävlingar på gräset.
Imorgon tränar vi som vanligt och dessutom kommer startlistan till nästa onsdag då vi tävlar igen på Bro Park.

När dagens första tur red ut sken redan solen. När andra turen red ut sa Fredrik att "det var ett helt underbart väder", solen värmde från en klarblå himmel. En halvtimme senare kunde inte ens den blåa himmeln skymtas, grå moln täckte varenda centimeter. Några minuter senare öste regnet ner, helt otroligt vad fort det väderomslaget gick!
När det regnar och man rider en häst som ligger på så kan det bli extra jobbigt, tyglarna blir blöta och man får inte samma tag i dem. Både Lina som red Bright Light och Angelika som red Light Treading fick kämpa hårt för att hålla sina hästar. Även om båda gick i ett raskt tempo så ville hästarna gärna gå ännu fortare.  
I dagens fjärde tur blev det startboxträning, det var Chamori, Snowfoot och A Ragman som var där. A Ragman närmar sig kval och även om han tränat mycket i startboxarna tidigare så var det ett tag sedan och några repetitioner är bara bra. Tvååringarna övar vi flitigt med nu när startboxarna finns tillgängliga varje dag, man behöver inte träna så himla länge varje gång utan bara göra det lite lätt och okomplicerat.
Sista (och sjätte) turen för dagen var Perfect Sister som vi sätter igång igen efter ett liten vila pga förkylning och växtperiod. Hon har samma fina psyke och självförtroende som sin syster Perfect Girl Ester, okomplicerad och cool. Efter några dagars igångsättning med travturer är hon nu redo att återuppta canterträningen igen.
Idag öppnade då den andra rakbanan, den högra, samtidigt som den vänstra för tillfället är stängd för underhållsarbete. Den högra kändes mycket bra, precis lagom djup med bra svikt under. Vi har varit mer än nöjda med den vänstra banan hela tiden, men frågan är om inte den högra till och med är snäppet bättre? Så kändes det idag i alla fall.
Gällande fix och pysselavdelningen så jobbar vi vidare med frisering av samtliga manar och fler än hälften är klara. Idag blev det också plantering av blommor i alla lådorna vid vår infart, vinterns ljungblommor har kämpat tappert men verkligen gjort sitt och det var skönt att få dem utbytta. 
Imorgon är det en lugnare dag efter två dagars raskare träning.

Idag var det utlovat vårväder, men det kändes åt det kallare hållet imorse. Under förmiddagen steg dock graderna fort och vid lunch var det närmare 14 grader, fantastiskt härligt!
Rakbanan var stängd för underhållsarbete idag och då blev det träning på dirttracken istället. Måndagar betyder höger varv där, något vi har lyckats glömma bort mer än en gång... Idag var vi dock duktiga och red i rätt varv redan från första turen, än är inte undrens tid förbi... ;)
Hästarna tycker det är lite roligt med variationen av varv, men samtidigt ser man dem inte lika bra, när de passerar på upploppet har de precis satt igång och går ännu i lugnt tempo. Det man vill se på slutet är hur pass lätt i hand de går och hur de ser ut då, men det är ju långt bort på bortre långsidan och man har inte alls samma uppsikt. Dock är det här bara en gång i veckan och det är nyttigt att träna i andra varvet emellanåt.
Tobias jobbar vidare inne i stallet än så länge, men hans finger har blivit mycket bättre de senaste dagarna. Vi har fått väldigt mycket städning, sortering, krattning mm gjort sedan han började jobba med endast stalltjänst hela dagarna. Ordning och reda är något jag verkligen uppskattar och eftersträvar, det känns skönt att vi hunnit med det där lilla extra man inte alltid prioriterar, hästarnas träning och skötsel kommer ju alltid först.
Imorgon öppnar rakbana nr 2, den bana till höger som legat plattad under vintern och som nu är redo för träning igen. Samtidigt kommer den vänstra banan hållas stängd för underhåll ett tag. Vi kommer blanda träning på rakbanan och dirttracken imorgon.


Eftersom vi inte hade några starthästar idag så fick jag snällt följa tävlingarna via datorn istället. Det blev en bra sändning med mycket uppsnack, jag tycker verkligen Svensk Galopp hade jobbat på att få till det så bra det bara gick med tanke på omständigheterna. 
Även om vi för en gångs skull inte var med och tävlade så kändes det ändå roligt att säsongen nu är igång äntligen!
Imorgon inleder vi en ny veckas träning!

I skrivande stund sitter jag samtidigt och tittar på Dannys livestreaming från Globen. Där skulle jag (och väldigt många fler) varit på konsert idag. Nu spelar han i ett tomt Globen och mycket folk (fler än 40 000 var det när det startade och fler ansluter) sitter hemma och tittar.
Jag önskar innerligt att livet ska bli som vanligt igen snart, att gå och backa undan från folk för att inte komma nära någon har snabbt blivit en reflex och vardag. 
Vi som kan vara ute ska ändå inte gnälla, det finns många människor som sitter isolerade och all sympati till er!
Nu över till dagens rapport:
Sju minusgrader imorse och rakbanan hade en del frusna klumpar, däremot var dirttracken i utmärkt skick efter nattkörning så där tränade vi alla hästar idag. Det var många ryttare som ville komma och rida idag, så det blev flera stora turer och en hel del rask träning stod på programmet.
Hästarna skötte sig mycket bra, såg starka ut och jag är mycket nöjd med dagens intryck.
Vi avslutade dagen som vanligt med en trevlig hundpromenad runt gräsbanan i solen och jag åkte sedan hem med en bra helgkänsla.
Imorgon drar vi igång tävlingssäsongen på Bro Park, men eftersom vårt stall inte har starthästar förrän nästa gång så kommer vi följa tävlingarna via atg.se.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Att påstå att det var blåsigt idag var ingen överdrift. När jag körde till stallet på morgonen var det flera gånger som vinden tog tag så hårt i bilen att den knappt gick att styra och man fick hålla nere på farten. 
Jag var faktiskt tveksam om det skulle gå att träna, det gick knappt att ta sig mellan fikarummet och stallet och när man öppnade ytterdörrarna så flög de upp med en smäll. Dock mojnade det en hel del innan vi började rida och även om det blåste friskt hela förmiddagen så var det absolut inga problem att genomföra träningen.
Hästarna skötte sig mycket bra trots vädret, det är ju annars lätt att de blir lite extra pigga och ofokuserade. 
Idag var som ofta på fredagar en mellandag där tempot var snäppet lugnare och imorgon blir det raskare igen.
Imorgon är det ju lördag och som jag skrev förra fredagen så håller vi igen på besöken just nu. Det är av största vikt att inte äventyra att vi får avhålla tävlingar och att vi då håller oss borta från smittan. Sedan är det ju också så att om vi i stallet skulle få in en helt vanlig förkylning så innebär det ändå med de omständigheter som råder att vi måste stanna hemma tills vi är helt friska och det även om det bara är väldigt lite. Så för att inte äventyra att vi kan sköta hästarnas träning så är varje person färre vi träffar en minskad risk för problem.
Vi längtar alla tills det är som vanligt igen och alla får hjälpas åt i kampen mot att vi når dit!

På söndag är det ju dags för vårens första tävlingsdag på Bro Park. Vi kommer faktiskt inte ha någon starthäst, Label Black är struken och han var vår enda startanmälda häst. Därmed kommer jag och övriga i stallet få se tävlingarna hemifrån vilket känns lite ovant. Att tävlingarna överhuvudtaget kan avridas beror ju på att det är klassat som en arbetsplats (vilket jag skrev om häromdagen). Svensk Galopp tar det här på största allvar och har skickat ut tre sidor med noggranna instruktioner till alla aktiva och det är stenhårda och tydliga regler som gäller tävlingsdagar. 
Endast ryttare, tränare, träckare samt funktionärer kommer in på området, vakter kommer kontrollera alla. Varje tränare måste anmäla vilka som träcker och samtliga ska visa id-handling samt ett särskilt kort som delas ut.
Bastun och duscharna är stängda och de som bara har en ritt får inte byta om i omklädningsrummet. Då återstår ett fåtal med flera ritter och de får anvisade platser långt ifrån varandra. Tränare får inte komma in i omklädningsrummet utan får hämta sadlar vid utgången och ge ridorder per telefon innan. 
Det här var bara några av alla nya regler som gäller, men jag tycker det är bra att vi visar att vi gör det här så strikt som möjligt.
Dagens träning gick utmärkt och hästarna tränade på och såg fina ut. Det blev en bra och effektiv dag där vi förutom själva träningen även hann med mycket annat arbete i stallet som behövdes göras. Tobias gör ett mycket bra arbete inne i stallet nu när han inte kan rida för tillfället.
Nu framåt kvällen yr snön här, jag som trodde att vi sett det sista av snön nu innan våren. Vi får hoppas den försvinner lika fort som den kom!

Äntligen april! Kan man inte se en liten ljusning i att nu är i alla fall mars över? Vi har ju haft en synnerligen mild och rent fantastisk vinter, så det vore synd att klaga. Jag tänker mera på att med våren och värmen så säger många forskare att det är större chans att det här jädrans viruset avtar. Man vill ju bara att allt ska vara som vanligt och normalt igen...
Idag var det en lugnare dag med pyssel och annat, vi håller just nu på att frisera manar (det är liksom ett nästan ständigt pågående projekt).
Imorgon tränar vi på som vanligt igen!

Tio minusgrader imorse! Visserligen var vi beredda eftersom vi hade kollat in väderprognosen, men det var verkligen iskallt. Solen dök dock upp tidigt och graderna steg ganska raskt under förmiddagen som tur var.
Jag hade befarat innan att banorna kanske inte skulle vara bra med så kalla grader, men dirttracken hade nog körts flitigt under natten, inga som helst klumpar fanns där så nästan alla våra turer reds där.
Endast sista turen för dagen red vi på rakbanan, då hade solen värmt så pass länge att även den banan var fin. Det blev en lite äventyrligare tur, fyra rådjur (eller kanske hjortar?) stod tvärsöver banan när Eye for an Eye och Sharp Eye (många Eye där...) kom cantrande. Både hästarna tvärbromsade när de såg dem, men rådjuren däremot blev inte ett dugg imponerade utan stod lugnt kvar. Fredrik och Angelika fick vifta och hojta en bra stund innan flocken behagade flytta på sig... :)
Efter sista vanliga turen för dagen var riden så tog vi även en tur runt stallet med Perfect Sister, som en repetition. Hon kom in i träning senare än de andra tvååringarna och har ridits en hel del och kommit så långt att hon cantrat på rakbanan några gånger. Därefter kom hon in i en växtperiod samtidigt som hon fick en förkylningssläng, så hon har haft ledigt ett tag. Nu är det dags att träna vidare och efter några dagars igångsättning med longering så tog vi då en kort tur idag och hon skötte sig mycket bra. Nu är det bara att träna vidare!
Inifrån stallet kan jag rapportera att Tobias jobbar vidare och får vänta med ridningen i alla fall under den här veckan. Hans finger är bättre, men ännu inte bra nog. Vi kör vår laser på hans hand varje dag för att hjälpa till med läkningen och kanske kan den bli tillräckligt bra för ridning nästa vecka, vi får se. 
Imorgon är det en lugnare dag på träningsfronten efter två dagars raskare träning.

Hallå, vart tog våren vägen? Idag var det otroligt märkligt väder med snö och blåst blandat med kortare stunder av sol, fram och tillbaka mest hela förmiddagen.
Enligt väderprognosen ska det bli åtta minusgrader i natt och därmed känns det lite osäkert hur pass bra banorna blir imorgon. Så idag tränade vi på raskare med en hel del av hästarna, det är möjligt att det endast blir lugnare tempon imorgon om det blir löst underlag av kylan.
Glädjande i alla fall att från och med onsdag och så långt fram man kan se (tiodygnsprognosen) så är det rejält med plusgrader både på dagen och natten, det ser vi fram emot.
Idag var det både startanmälan och anmälningar. Startanmälan till söndag och då har vi endast Label Black eftersom Haweswater får vänta ett par veckor. Anmälningar till nästa tävlingsdag på Bro Park och det är onsdag den 15e. Där har vi House in Order, Kew Bridge, Shylock och Eye for an Eye anmälda. Ännu fler väntar veckan efter (den 22a) så nu kommer hästarna igång här vartefter de har lämpliga lopp. Kan nu bara våren dyka upp lite mer konstant också så vore det mycket bra!

Lugn söndag för både hästar och folk, laddning av batterierna inför kommande vecka! Snart tävlar vi i stort sett varenda söndag, det ser vi fram emot!

Det var ingen vanlig lördag eftersom vi bett alla ägare att ligga lågt ett tag med besöken, normala lördagar är det ju fullt med folk från morgon till lunch. Så klart väldigt tråkigt, men vi hoppas och tror det här gäller under en väldigt begränsad tid och det är ju för allas bästa, vi vill inte äventyra att tävlingarna rids nu i april. 
Vi försökte upprätta helgkänslan så gott vi kunde i alla fall och till fikat firade vi Våffeldagen (som ju var i onsdags) i efterhand med våfflor, grädde och två sorters sylt vilket var mycket gott.
Idag kom Matilda och red en tur på Kew Bridge, det var hennes första tur sedan hon blev mamma till lilla Alva för endast två veckor sedan. Hon väntade inte länge i onödan kan man säga, men har längtat länge efter att vara tillbaka.
Dagens träning gick fint, första turen red vi på dirttracken och övriga turer på rakbanan och hästarna såg fina ut i mestadels raskare tempon. 
Vi hann också med extra mycket pyssel och fix i stallet, Tobias jobbar ju än så länge bara med stalltjänst tills hans finger är helt bra igen. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg och påminner också om att det blir sommartid imorgon!

Aktuellt

 • Andelar tvååringar +

  Vi har ännu några andelar kvar i Double Down och Perfect Sister!
  Två jättefina och lovande tvååringar som siktar mot storloppen framöver.

  Välkommen att kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1