Dagbok

Stallets dagbok

Så var det ny vecka igen och morgonen inleddes med regn. Himlen öppnade sig ganska rejält när första turen var ute på banan och torktumlaren gick varm när alla kläder och täcken skulle torkas sen. Hästarna fick en varm dusch och fleecetäcken på sig när de kom in för att de inte skulle stå och bli kalla. 
Som tur var så gav regnet med sig ganska raskt och under resten av dagens turer var det lugnt, först vid lunch kom ännu en skur.
Lite av en rutinträning för de flesta utom för Power of Attorney och Sharp Eye som tränade på och gjorde det utmärkt. I övrigt var det lite mer åt det lugnare hållet på tempona idag och hästarna skötte sig fint och såg smidiga och bra ut.
Sadelpremiär idag för A Ragman (kallas för Ragge) och ibland blir det ju lite dramatiskt när sadelgjorden spänns för första gången även fast vi övar det momentet en del innan utan att fästa gjorden, bara dra upp och hålla i. Men den här hästen är hur cool som helst och det blev endast ett par små bocksprång och han verkade inte tycka detta var särskilt märkvärdigt. Han är verkligen fantastiskt fin!
Startanmälan idag till söndag och då blir det Daxios och Shylock som startar. Så denna vecka har vi sammanlagt åtta starthästar och två kvalhästar, roligt att många är igång och ännu fler på gång!
Imorgon tränar vi som vanligt och vid lunch beger vi oss mot Norge med House in Order och Himalaya som ju startar på onsdag lunch. Rapport kommer direkt från transporten imorgon!

Lugn söndag för både hästar och folk, viktig laddning inför kommande vecka. Hästarna verkar må bra och ha tagit gårdagens träning utmärkt. Imorgon träning som vanligt igen samt startanmälan till söndag!

En bra lördag där hästarna tränade övertygande, mycket fok på plats och dessutom en allmänt härlig helgkänsla.
De som gick snabbjobb var:
Light Treading tillsammans med Perfect Girl Ester- de gick 600 meter fort tillsammans och det såg mycket bra ut. Perfect Girl Ester siktar på kval den 3 oktober och debut kort efter det. Det här var bara hennes andra riktiga snabbjobb och det är verkligen roligt att se hur fin hon ser ut.
Approach och Mr Tooma Global gick ett längre snabbjobb över 1000 meter och båda hästarna ser klart redo ut inför start på fredag. Det här blev ett perfekt upplagt arbete för båda som gjorde det fint i hand hela vägen även fast det gick undan.
Space Dragon och Label Black gick även de från 1000, men öppnade lite lugnare så det var mera full fart från 800 och detta gjorde de jättefint. Det är fredag som gäller även för dessa två, Label Black i lopp och Space Dragon i kval äntligen efter lång väntan.
Daxios gick en canter i friskt tempo med en liten ytterligare ökning över upploppet och han såg spänstig och fin ut. För honom blir det start nästa söndag, på Stockholm Cup-dagen.
Utöver dessa så gick Power of Attorney och Sharp Eye en rask canter tillsammans sida vid sida och såg fina ut, de har utvecklats mycket den senaste tiden.
Övriga hästar gick i mellantempon eller lugnare och även de såg pigga och bra ut.
När allt arbete var avklarat så tog vi som vanligt en promenad runt området med hundarna och det är en skön känsla att vara nöjd med dagen och hela veckans arbete och känna att nu är det helg. Imorgon är det dags att försöka kurera den envisa förkylning jag dragits med under veckan och som tär på orken.
Nästa vecka blir ju minst sagt intensiv med resa till Norge tisdag och så tävlingar onsdag, fredag, söndag samt auktion på lördag. En spännande vecka väntar!

Idag ytterligare en startlista som kom ut till nästa vecka och det var för Breedersdagen fredag. Då har vi fyra starthästar; Approach, Mr Tooma Global samt Label Black och Haweswater i samma lopp. Dessutom två kvalhästar som går i varsitt kval och det är Space Dragon och Sharp Eye
Söndagens startlista är ute först på måndag och då har vi troligtvis två starthästar ytterligare. Med start i Norge också på onsdag så blir det alltså förmodligen åtta hästar som startar samt två som kvalar nästa vecka. Såå roligt med full aktivitet!
Idag var det lite av en mellandagsträning med träning åt det något lugnare hållet. Undantaget var House in Order och Himalaya som tillsammans gick en extra rask canter som en liten finslipning inför onsdagens start. De gick aldrig för fullt, men höll ett bra tempo och båda såg fina och spänstiga ut.
Imorgon är det mestadels snabbare träning/snabbjobb.

Idag var det startboxträning på programmet. Space Dragon, Power of Attorney och Sharp Eye var de som var där och övade. Att gå in och stå där gör de fint, så det som främst behövde repeteras var att hoppa ut. Förra gången vi övade var Space Dragon långsam ut, men idag var han betydligt raskare så nu ser vi att han förstått detta och är redo inför sitt kval nästa fredag då även Sharp Eye kvalar. Power of Attorney kvalar nästa tävlingsdag så alla tre är kraftigt på gång.
I övrigt var det raskare träning för de flesta hästar och de såg fina och starka ut allihop.
Idag kom startlistan till Övrevoll på onsdag då vi har House in Order och Himalaya i samma lopp, en bättre handicap med förhöjd prissumma, det är 90 000 norska kronor i första pris där och distansen är 2830 meter gräs. Det är lunchtävlingar och deras lopp är redan lopp 3 och det var nio startanmälda hästar, tycker det ser ut som ett lämpligt lopp för dem.
Båda hästarna brukar starta med blinkers, men vi passar på nu när vi är i Norge och sätter på flexibla blinkers, vilket kan vara lite extra bra.
Imorgon kommer startlistan till Breedersdagen på Bro Park, dvs nästa fredag.

Lugnare onsdag när det gäller träningen, men eftersom rakbanan i stort sett alltid är öppen så red vi där istället. Lugna canters, men en bra variation från den vanliga banträningen.
Imorgon är det dock träning som vanligt igen och även startboxträning för några hästar!

Idag var något av en veterinärdag. High Max och Beach Road One skulle kastreras och när man väl bestämt sig för att göra det så vill man ju ha tid till det så snabbt som möjligt.
Efter mycket letande så fick vi till slut tid inne på Solvallas klinik och vi åkte dit i Kurres transport. Kan säga att lastningen gick inte helt smidigt... High Max uppförde sig perfekt, gick på transporten direkt och stod där hur lugnt som helst och väntade. Och väntade fick han göra... Beach Road One var inte lika exemplarisk utan vägrade gå på och var allmänt stökig. Vi provade det mesta och det var faktiskt nära att vi gav upp, men till slut så klev han upp på transporten och det tog nog dryga 45 minuters möda innan han var lastad. 
Nu är båda kastrerade och det känns jättebra att ha fått det gjort. Vi valde stående kastration som är en enklare procedur än att söva dem och de var tillbaka i stallet redan efter ett par timmar.
Vid lunch väntade vi sedan in Mälarkliniken som skulle filma Light Treading i halsen när hon gick snabbjobb. Hon har ju underpresterat i flera starter och de har hittat ett eventuellt fel i halsen som gör att hon inte får luft. Det här felet som det förmodligen är (vi har ännu inte fått det helt bekräftat då de skulle studera hela filmen under kvällen först) är mycket lättåtgärdat och kommer göra enorm skillnad. Jag såg själv på den tv-skärm som de hade hur tydligt det var och det hela var väldigt intressant.
I övrigt var det träning som vanligt och det blev en lång och intensiv dag. Vi har också redan kommit igång med nya åringen A Ragman, han har longerats lite lätt och rör sig så lätt och fint. Han har också tagit promenader runt området där han skrittat genom startboxattrapperna bland annat, han verkar vara en cool typ som tar det mesta med ro. Han är naturligtvis ute i hage så mycket som möjligt under dagarna också. Än har vi inte skolat in honom i walkern, vi väntar lite med det då han ändå är ute och rör sig en hel del varje dag.
Imorgon är det en lite lugnare dag efter två intensiva träningsdagar!

Så var det en ny vecka igen och full fart framåt! Träning som vanligt idag och det var en hel del canters åt det raskare hållet och hästarna såg fina ut allihop. 
Idag gjorde Malva sin första praktikdag hos oss, hon har nyligen börjat på ett hästgymnasium och kommer då vara i stallet 2-3 dagar i veckan, vilket är jättebra både för oss och henne. Malva får mera kontinuitet i sin träning och när hon nu inom kort ska rida upp för amatörlicens så är det ju väldigt nyttigt att få rida tillsammans med mer erfarna ryttare som kan ge tips och råd. 
Det är också bra för oss som kan rida större turer med hästarna när vi är extra många vilket är en fördel speciellt för unghästarna. Dessutom är det så klart bra hjälp och även trevligt att ha Malva i stallet samt att vi då hinner med lite extra pyssel och omsorg om hästarna.
På fikarasten idag diskuterades den klart mest intressanta såpan just nu, dvs dokusåpan "Valet och blivande Regering". Kan inte påstå att någon av oss direkt är någon politisk expert, men detta är ju så rörigt och samtidigt spännande med en hel del taktik att det intresserade oss alla. Hur slutet på den såpan blir återstår att se...
Anmälningar idag till nästa onsdag i Norge samt nästa fredag och söndag på Bro Park och då blir det många startande (och kval) från vårt stall!

Idag för 17 år sedan, den 9e september 2001 vann vår Tragic Love storloppet Nickes Minneslöpning. Trots att det är så många år sedan så minns jag det som igår. Det var ett tufft lopp med många bra hästar, men vi var så nöjda med honom inför loppet och hoppades på bra chans. 
Det var PA som red och han gav honom ett bra lopp och när det är 500 meter kvar av loppet så är det han och en häst till som dragit iväg från övriga fältet och jag tänker där att nu kan han bara bli etta eller tvåa. Det står och väger i början av upploppet, men sedan drar han ifrån sista biten och den där overkliga lyckokänslan bara sköljer över en är fantastisk, en vinst i ett Listedlopp på Stockholm Cup-dagen! 
Tage som han kallades var min stora favorit som jag alltid red varje dag oavsett. En gång släpade jag mig upp med nästan 40 graders feber för att rida honom i snabbjobb, jag älskade den där hästen otroligt mycket. Så ni kan nog tänka er hur glad jag var när han vann, gick runt i ett slags lyckorus i evigheter.
Det visade sig några veckor senare att den häst som var tvåa i mål var dopad och blev diskad. Hade vi förlorat mot den så hade vi fått segern ändå, men då hade vi missat all glädje av att vara först i mål så det var ju väldigt skönt att det inte blev så. 
Två dagar senare när vi fortfarande svävade på moln så såg jag i direktsändning när planen flög in i World Trade Center och livet fick helt andra proportioner. En storloppsseger var kanske inte så viktig när människor förlorade sina eller anhörigas liv. Det var en kontrast som hette duga det.
Tage gick en knapp månad senare och vann även Songline Classic och vi sålde honom aldrig utan så småningom fick han ett nytt liv som ridhäst men i vår ägo. 
Nu har vi massor med fina unghästar i vårt stall, hoppas att någon av dem kan bli minst lika bra framöver!

Sitter i skrivande stund (kl 21.30) och väntar in nya åringen A Ragman som ska anlända strax före kl 22. Första budet var kl 19, men sedan har tiden flyttats fram och nu längtar man efter hans ankomst efter ganska många timmar i stallet...
Träning på morgonen ute på rakbanan och så började ju tävlingarna tidigt. Vi hade ju kvalhäst redan kl 12.15 så det var full fart för att hinna med allt innan dess.
Roligt att se hur fin Beach Road One såg ut i kvalet, han gick ju otroligt lätt hela vägen. Så hade vi två starthästar också där Shylock behövde loppet efter nästan ett års tävlingsuppehåll och Haweswater som vanligt inte var långt slagen, men man önskar ju att hon ska hinna ikapp de där sista längderna som fattas... 
Nu får vi ladda för näst nästa vecka då vi har en eller två starthästar i Norge den 19e, onsdag lunch. Sedan är det Breedersdagen den 21a och den dagen har vi flera kval samt ett antal som startar (kan bli uppåt sex stycken) och så också tävlingar söndag den 23e och då har två-tre stycken som startar, så det blir verkligen en intensiv och förhoppningsvis rolig vecka!

Idag lite blandad träning med ett snabbjobb, men inte vilket som helst. Approach och Australian Open gick fort tillsammans och de imponerade verkligen. När man ser ett sådant där jobb utöver det vanliga, då kan det liksom lysa upp hela dagen, man blir så himla glad och förväntansfull. Speciellt när det är yngre hästar som man har stora förhoppningar på så känns det lite extra roligt.
Även den övriga träningen gick utmärkt och start och kvalhästarna ser laddade ut. Imorgon är det då tävlingar här på Bro Park och vi har två starthästar (Shylock och Haweswater) samt Beach Road One som ska kvala. Kvalet rids kl 12.15, innan tävlingarna börjar och därefter börjar loppen från kl 12.45. Har uppdaterat kommentarer om starthästarnas chanser, detta finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Imorgon anländer också vår nya åring A Ragman framåt kvällen, ska bli väldigt spännande!

Morgonen började med tvärstopp vid Rotebro/Stäketleden där de hade börjat med ett vägarbete och bara släppte fram trafiken växelvis åt ett håll i taget. Trots att klockan då bara var 5.40 så var det fullt med bilar i kö. Så småningom blev man framsläppt och lite försenad kunde arbetsdagen börja. 
Fredrik kommer alltid till första turen kl 6.30 varje morgon och det dröjde inte länge förrän jag fick ett sms från honom att han satt fast i stillastående trafik, han trodde så klart att det skett en olycka när det inte ens rör sig. Så jag kunde lugna honom med att det kommer att släppa och 15 minuter försenad anlände han. 
Det där lilla påverkar liksom hela dagen eftersom vi blir lite sena ut med varje tur och ligger något efter i tidsplanen, men det är bara att acceptera och köra på.
Ett snabbjobb idag när Label Black och Mr Tooma Global gick 800 meter tillsammans och det såg mycket trevligt ut. Båda startar den 21 september som är första dagen av Festival of Racing, den dagen har vi många som startar och kvalar. Vi har även ett par som startar på Stockholm Cup-dagen den 23e och däremellan (dvs lördag den 22a) så är det åringsauktion.
Förutom snabbjobbet så red vi en hel del raskare canters samt några lugnare. Dessutom startboxträning med High Max, Perfect Girl Ester och Space Dragon. De skötte sig exemplariskt med att gå in och stå där lugnt. Space Dragon har inte sprungit av tidigare, han såg lite förvånad ut när grindarna slogs upp medan de andra två var snabba ut. Fast sånt där lär de sig fort, jag är säker på att redan nästa gång så är han betydligt mera med på noterna.
Det blev en bra träningsdag idag, nöjd med alla hästar. Imorgon tränar vi vidare och även då lite snabbjobb!

Lugn dag idag som onsdagar brukar vara, endast träning (bara lite lugn jogging) på rakbanan eftersom dirttracken var stängd för preparering. Gårdagens starthästar mådde utmärkt och verkar ha tagit sina starter toppenbra.
Imorgon är det träning som vanligt med både något snabbjobb samt startboxträning!

Hemma efter en lång dag som blev bra. Först träning på morgonen med en hel del snabbjobb och hästarna tränade på utmärkt.
De som gick snabbare var:
Power of Attorney och Sharp Eye snabbjobb tillsammans och båda är redo för kval ganska snart.
Shylock och Haweswater gick inte tillsammans men däremot likadant upplägg med ett kortare jobb inför start på lördag och de såg spänstiga ut.
Perfect Girl Ester gick sitt första snabbare arbete och gjorde det jättefint, hade med sig Light Treading som sällskap och hjälp.
Även övriga tränade på och de som gick raskast av dem var Label Black och Mr Tooma Global som tränade ihop i gott tempo.
Vid lunch när vi var klara så var det ju ingen idé att åka hem utan efter en hundpromenad och en dusch så väntade lite arbete vid datorn istället i väntan på tävlingarna.
Sedan var det då dags för lopp och vi hade tre startande. Är jättenöjd med House in Order och Himalaya som båda gjorde starka insatser, House tvåa efter en stark spurt och Himalaya femma och inte långt slagen på väl kort distans för honom. För Kew Bridge gick det däremot för fort i Amacitalöpning, men hon kommer igen över längre distans ganska snart.
Har uppdaterat kommentarer angående deras insatser och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
Nu är det bara att ladda om inför lördag med nya tävlingar på Bro Park!

Måndagar brukar ju vara fullspäckade, så var det även idag men det var ändå en väldigt ovanlig måndag. All ström på hela stallbacken var borta när vi kom på morgonen, det var totalt mörker överallt tills solen började gå upp och lysa lite. Man är ju så beroende av att det finns el, något man tar för givet och inte tänker på. 
Minst sagt irriterande att inte ha något lyse, inte kunna brygga kaffe, starta en tvätt eller diskmaskin mm. Men störst påverkan för oss var att skrittmaskinen (walkern) inte fungerade.
Vi fick ganska snabbt besked om att det var ett kabelbrott hos EON och att de jobbade på att lösa det. Första beskedet var att strömmen skulle vara tillbaka kl 8, sen var det kl 11 och sen var det ingen tid alls utan de fick se när det kunde vara färdiglagat...
Vi började rida alla hästar enligt schema förutom då att de inte kunde gå ut i skrittmaskinen en timme innan de skulle träna. Dock var det några få som inte reds och när vi närmade oss lunch utan någon förändring så fick vi ta till det gamla knepet att själva dra runt walkern. På det sättet kommer många hästar ut samtidigt, så det är klart bättre än att leda runt dem och dessutom rör de sig mycket effektivare när de går i skrittmaskinen.
Vi turades om att dra den med hjälp av två grimskaft som vi fäste i en grind. Tobias började och han är ju väldigt vältränad, men ändå såg han minst sagt varm och trött ut efter ett tag. När det sedan blev min tur så började jag väldigt käckt och tyckte inte det var det minsta jobbigt, men det tog mer än man kände först. Man kan säga att det var som ett väldigt bra träningspass, hela kroppen fick arbeta.
Sent på eftermiddagen först så kom strömmen igång igen och nu hoppas vi den fortsätter att fungera.
Nyttigt ändå att se vad man tar för givet och inte tänker på, saker som bara finns där varje dag.
Imorgon är det tävlingar och jag har uppdaterat kommentar angående våra starthästar. Ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Lugn söndag utan tävlingar för ovanlighetens skull. Bra dag för att ladda batterierna inför veckan då det är två tävlingsdagar på Bro Park, både tisdag kväll och lördag lunch.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

I gårdagens inlägg skrev jag aldrig något om den åring vi köpte igår. Auktionerna har ju börjat nu och det är dags att börja köpa in de hästar som ska kunna konkurrera nästa år och framåt. Det är ju otroligt viktigt att få in nya unghästar och vi kommer åka på flera auktioner under hösten. Där är det bra att ha en agent som finns på plats nästan överallt och har koll, så man inte missar något fynd. 
Igår köptes en mycket fin fuxhingst som är lite släkt med Approach kan man säga. Samma pappa (Dawn Approach) och från samma stuteri. Han har Trempolino som morfar och har en syster som vunnit Grupp 3 och med flera Grupp och Listedplaceringar, 95 i tysk handicap. Han är redan döpt och heter A Ragman (Ragman är tydligen en superhjälte), hittills känns det som att man antingen hatar eller älskar namnet att döma av folks reaktioner. Och då är det väl ett bra namn när det står ut på det sättet, att folk kommer ihåg det? Han kostade 19 000 euro vilket får ses som ett fynd med tanke på stam, syskon och hur han också såg ut och rörde sig. Han anländer förmodligen inom en vecka så där och det ser vi så klart mycket fram emot!
Dagens träning gick utmärkt, idag var det hela åtta turer som skulle ridas men tack vare en lite extra tidig start på morgonen så kunde första turen komma ut tidigt och all träning flöt på strålande. Det var ganska många hästar som tränade på i raska tempon och det såg jättebra ut.
Idag på eftermiddagen hade vi en minnesceremoni för min pappa som ju gick bort i somras. Vi bestämde oss då för att vänta med just det här till efter sommaren för att många skulle kunna komma. Efter mycket funderande så bestämdes att vi skulle hålla till på Ryttarstadion, inne på Ryttarbaren. Ett annorlunda upplägg på en minnesceremoni, men vi ville göra det till något bra och positivt. Till slut kom över 70 anmälningar in och det var till och med några fler än vad som egentligen skulle gå in i lokalen, men med lite planering och fix så gick det bra. 
Jag måste säga att det var helt fantastiskt och jag tror att pappa hade varit så nöjd med detta. Folk kom från alla tider, vissa hade vi inte träffat på 20-30 år. Otroligt nog var alla sig väldigt lika om än lite äldre och det var en så fin och bra stämning med tal och mingel och en väldans massa minnen. Så klart var det känslosamt, men vi åkte nog alla så småningom hem med en väldigt glad och positiv känsla över att det här var så lyckat och rätt, precis i pappas anda. Känns så bra att vi gjorde det här på det här sättet, det översteg alla förväntningar. Tack till alla som kom för att hedra och minnas pappa, ni gjorde den här dagen till något helt extra!

Så var det plötsligt sista dagen i augusti, nu är verkligen sommaren slut. Alldeles nyligen var det galet varmt, men höstvindarna kom in fort och faktiskt är det lite skönt med något svalare grader, speciellt för hästarrna. 
Idag ännu en maxad träningsdag var planen men sista turen för dagen inställdes eftersom det då fullständigt vräkte ner regn. Hästarna var sadlade och redo och vi väntade ganska länge för att se om det skulle lugna sig, men till slut fick vi sadla av och strunta i det. Som tur var hade all raskare träning för dagen redan gjorts och det här var bara en lugnare canter som inställdes. Lite regn brukar vi inte bry oss om, men det här var klart åt det mer extrema hållet. 
Annars gick dagens träning utmärkt och ett snabbjobb reds, Himalaya och Label Black tillsammans. Himalaya skulle gå ett något längre jobb än Label Black, så efter lite uträkningar med tempon och tider så fick ryttarna instruktioner om hur fort de skulle gå på olika delar av banan och avstånd mellan hästarna från start. Om allt gjordes rätt så skulle de mötas upp och gå tillsammans sista 600 meterna. En eloge till Lin och Maria som båda bedömde tempon och avstånd helt perfekt och jobbet blev precis som planerat, bra gjort!
Båda hästarna gjorde detta mycket fint, var jättenöjd med dem. 
Till imorgon hoppas vi att banan har hunnit torka upp efter allt regnande!

Blandad träning idag åt det raskare hållet för de flesta. Vi hade sju turer att rida och det var full fart på verksamheten från tidig morgon till lunch. Hästarna såg fina ut och skötte sig utmärkt. Lite extra bra var det med startboxträningen idag. Power of Attorney och Sharp Eye var där och övade. Precis som tidigare så är de duktiga på att gå in direkt och stå där lugnt och fint. Dock har de inte varit så raska ut, men det där är något hästar brukar lära sig fort och inget man behöver hålla på och stressa och pressa med. Det såg vi idag då det var mycket stor skillnad mot tidigare, båda hoppade ut raskt direkt när grindarna slogs upp, de skötte sig verkligen exemplariskt på alla sätt! De är båda två nära kval nu och det har vi fler tvååringar som är, de flesta av dem är faktiskt på gång.
Har som utlovat uppdaterat med nya bilder idag. Jag är glad över att vi kan presentera så hög kvalitet på bilderna tack vare Wolfram, det är verkligen en känsla och en närhet i bilderna som är fantastisk! Kolla in dem under fliken Veckans Bilder!

Lugn onsdag med endast ridning på rakbanan eftersom dirttrackbanan som oftast på onsdagar var stängd för preparering. 
Jag utlovade ju bilder idag, men det har varit fullt upp md annat och tiden har inte räckt till. Dock lovar jag att det blir imorgon istället!

Idag en hel del raskare träning och de som tränade på mest var:
Shylock och Beach Road One gick en extra rask canter i 1000 meter, det var i stort sett full fart men väl i hand och båda hästarna såg starka och bra ut hela vägen.
Power of Attorney och Sharp Eye gick i gott tempo tillsammans, de öppnade starkt redan från början och ökade ytterligare mot slutet, det blev ett perfekt upplägg för båda.
Himalaya och Label Black cantrade på i friskt tempo tillsammans och även om båda såg bra ut så är det lite extra roligt att se hur fin Label Black nu har blivit efter diverse problem med sin kropp, han är som en helt ny häst!
Space Dragon och Perfect Girl Ester öppnade i något lugnare tempo, men ökade på mer och mer och gick i friskt tempo över upploppet.
Utöver de jag nu nämnt så var det blandat där de flesta tränade på i gott tempo och hela dagen blev bra.
Idag var det också startanmälan till nästa tisdag och då har vi Kew Bridge i Amacitalöpning samt House in Order och Himalaya i samma lopp. Det är sedan också lopp samma vecka på lördagen (den 8e) och anmälningslistan dit kom ut igår. Så inga tävlingar på Bro Park denna vecka, men däremot både tisdag och lördag nästa vecka.
Den här veckan har Fredrik semester och Maria Neil hjälper till med att rida turer. Det här är sista veckan med semestrar just för tillfället efter ett antal veckor där alltid någon har varit ledig. Alla som jobbar har hunnit med en hel del ledighet vilket känns bra, det har kunnat genomföras med duktiga ersättare under sommaren.
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering, vet det var länge sedan och det är hög tid för det!

IMG 4729

 

Ja, här är protokollet från Derbydagen. Två dagars avstängning är en klen tröst för oss, men samtidigt så kan ingen avstängning i världen ge oss chansen tillbaka och Derbyn kommer bara en gång för varje häst. Jag tycker inte Norska Galoppdomstolen har gjort fel, de dömde enligt alla regler. Det man kan fundera på är istället om man inte skulle se över regelverket för just avstängningar, hur de värderas. Nu fick Jacob två vanliga tävlingsdagar utan några viktigare lopp, inte en speciellt hård bestraffning. Hade detta istället skett någon vecka senare hade de två avstängningarna kunnat bli Breedersdagen (den 21a) och Stockholm Cup-dagen (den 23e) och då hade det varit väldigt kännbart så klart.
Regelverket säger att man inte ska stänga av en jockey på tävlingsdagar som redan är anmälda (vilket är bra eftersom det inte är så roligt att boka en jockey som sen blir avstängd dagen innan startanmälan). Galoppdomstolen kan alltså inte godtyckligt välja dagar utan det blir de första som infaller sen, så det är alltså något av en slump hur kännbart straffet blir. 
Där kanske man ska göra om systemet så det blir rättvist med ett annat upplägg där prissummor och antal lopp per tävlingsdag vägs in i hur lång en avstängning ska bli. 
Om en jockey slår ett slag för mycket och blir avstängd på en storloppsdag så är det kanske ett väl hårt straff medan det som i det här fallet blir väldigt milt och det kanske borde ändras.
Nu får vi lov att släppa det här och gå vidare, hur surt det än känns för tillfället. Vi kan inte göra något åt det som redan har hänt och vi måste se framåt mot nya mål nu.

 

 

 

Så mycket jobb nerlagt, så mycket förberedelser, planer och förhoppningar. Och alla chanser förstörda på en sekund. 
Jag kan tåla mycket, men det här var ett av de bittraste ögonblicken någonsin, att ha en häst i ett Derby och bli så påriden att den nästan går omkull i slutet av sista sväng. 
När man är så nöjd med hästen och tror att vi har en bra chans att vara med där framme och sedan händer något sådant här, det är svårt att ta. 
Vilken placering hade han slutat på om han inte blivit påriden? Absolut ingen aning, det får vi aldrig veta. Han var bra gående då, men hur långt det hade räckt är ju helt omöjligt att gissa.
Det är svårt att ens få med en häst i ett Derby och man har bara en chans det år när hästen är tre år, den chansen kommer aldrig tillbaka. 
Se närmare kommentar angående loppet under fliken (Starter &) Resultat!

Då är vi på väg mot Norge! Som planerat innan så fick hästarna lugn och ro i stallet efter förmiddagsarbetet (som gick toppenbra) och allt var packat och klart i transporten. Kl 14.30 var det dags för lastning och Daxios skötte sig exemplariskt och gick rakt på efter bara några sekunder. I skrivande stund har vi åkt mer än halva vägen (och har precis rastat) och han reser lugnt och fint. Vi bör vara på banan ca kl 21.30 någonting ikväll. 
Så imorgon är det dags, då gäller det! Ska bli så spännande att se hur långt han räcker i detta högkvalitativa Derby. Har uppdaterat kommentar om hans chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Hela tävlingsdagen håller väldigt hög klass med många storlopp och fina hästar. Loppen sänds på atg.se och där kan man till höger om den tv-ruta som kommer upp välja kanal (den står alltid på Atg Live när man kommer in, men klicka där så kommer de olika banorna upp), så man kan se direkt från Övrevoll. Kl 17.00 rids Norsk Derby, då avgörs på några minuter det lopp vi har siktat och jobbat för så länge. 

Jaha, imorgon är det alltså dags att bege sig mot Norge. Att ha en häst i ett Derby är ju något helt extra och förra året med Stureplan gav verkligen mersmak, det här vill jag ju att vi ska göra varje år och helst också i flera Derbyn (svenska och norska i första hand) och gärna också flera hästar på samma gång.
Nu blev det Norsk Derby i år och det beror på att vi köpte Daxios för sent för att anmäla till det svenska, men det norska gick att efteranmäla till även om det kostade ägarna 50 000 kr. Den satsade pengen gav en Derbyhäst och på söndag får vi se vad utdelningen blir. 
Planen för imorgon är att han ska ut första turen på morgonen och jogga runt lite lugnt. Sedan så ska vi i god tid innan lunch förbereda all packning i transporten, så allt är klart. Jag beräknar att vi kan se till att vara klara med arbetet och hästarna lunchfodrade senast kl 12.30. Då gör vi som vi brukar på lunchen (även om vi normalt sett är klara lite senare än så här) och stänger stallet så hästarna får äta lunch i lugn och ro och sedan får vila ett tag i ett tyst och lugnt stall.
Kl 14.30 tänkte vi sedan lasta, så då får alltså Daxios minst två timmar i lugn och ro vilket är viktigt. Med den tidsplanen bör vi vara på Övrevoll ca kl 20.30-21 så där och då är det nog ganska lugnt där när vi anländer och det är ändå inte heller alltför sent på kvällen. 
Så här på förhand känns det som en bra tidsplan och upplägg.
Idag spelade vi in intervju inför söndag, kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=C57B2qcKgqk
Imorgon kommer en uppdatering från transporten!

Sent hemma efter en supertrevlig kväll! Men vi tar väl dagen från början istället...
Alla gårdagens starthästar mådde fint idag och verkade ha tagit sina lopp utmärkt. Det blev en bra träningsdag idag med många raskare tempon och dessutom var det grästräning och det är alltid lite extra roligt att se dem komma galopperande på gräset. När det är grästräning så sätter de ut koner så man tränar längst ut och då kommer hästarna verkligen ute vid staketet och passerar så väldigt nära, man ser dem faktiskt på ett annat sätt och det är lite mäktigt när de kommer dundrande förbi. Idag var det tvååringar som fick träna och vi hade flera av våra ute för att testa banan och alla såg ut att trivas utmärkt.
All träning flöt på jättebra och hästarna såg överlag fina och spänstiga ut.
Förra året när vi hade Stureplan i Svenska Derbyt så gjorde vi en liten Derby Kickoff hemma hos mig med främst hans ägare, personal och lite ytterligare folk. Det blev en väldigt trevlig inledning på Derbyhelgen så det ville vi så klart göra även i år med Daxios ägare. 
Dock uppstod under veckan problem då vattnet hemma inte har fungerat (jag kan säga att det är inte jätteskoj när man inte kan duscha, diska mm mm...) och sedan igår kväll fungerar litegrann bara, så då funderade vi på om vi skulle vara på någon restaurang eller liknande istället. Men så blev vi erbjudna att vara på en av våra ägares kontor mitt inne i stan som är superfint och stort med en fantastisk utsikt över Stockholms tak, bättre ställe kunde vi inte ha hittat. Är enormt tacksam för det erbjudandet, det blev en helt perfekt kväll med bubbel, tilltugg, mingel och trevligt sällskap. Vi var knappa 20 personer som samlades och det blev som en jättebra start inför helgen. Roligt är att på söndag i Norge är samtliga ägare på plats samt även flera respektive så vi kommer bli många.
Nu är det sent och dags att sova några timmar innan det är dags för ännu en träningsdag. På återhörande imorgon!

Hemma efter en dag där hästarna gick lite blandat. House in Order gjorde ett bra lopp över för kort distans och avslutade starkt som fyra. Mr Tooma Global behövde loppet och Haweswater avslutade som vanligt fort över upploppet efter ett lite stökigt lopp. Se närmare kommentarer om deras insatser under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det träning som vanligt men även grästräning där vi tänkte öva med några av tvååringarna.

Flera snabbjobb idag var det:
Daxios- gjorde sista finslipningen inför söndagens Derby. Han gick en canter i raskt tempo direkt från bortre långsidan och sträckte sedan ut i full fart över upploppet. Jag tycker han är i så bra form han bara kan vara nu, alla förberedelser har gått perfekt enligt plan. Nu väntar några dagars rutinträning innan det är dags för resa till Norge på lördag.
Kew Bridge och Australian Open- gick 800 meter fort men det blev en ganska snäll öppning runt svängen för att sedan gå betydligt fortare sista 400. Båda gjorde detta på ett mycket bra sätt med full styrka hela vägen.
Beach Road One och Power of Attorney- jobbade dryga 600 meter tillsammans och båda hästarna är på gång mot kval. Beach Road One bör kunna kvala ganska snart, något ytterligare snabbjobb så... Power of Attorney är mera av en stayer och visar styrka i längre arbeten, därför är det bra för honom att ibland även jobba på i kortare jobb i full fart för att också få upp lite speed.
Himalaya och Shylock gick tillsammans i ett längre arbete från bortre långsidan. De var i hand hela vägen, men det gick ändå undan. Båda startar inom kort (den 4e respektive 8e) och de ser fina ut bägge två.
Utöver de riktiga snabbjobben var det roligt att se High Max och Perfect Girl Ester öka på över upploppet, båda gjorde det med mycket mersmak och de har kommit igång bra den senaste tiden.
Också skoj att se hur fin Approach såg ut tidigt på morgonen i en lite extra rask canter, han flöt fram så lätt och utan ansträngning. Han har alltid haft bra sträck i steget, men det känns lite som att han nu har börjat hitta hur han ska röra sig på ett maximalt sätt utan att ta i mer än han behöver. Tvååringar kan ibland ta tid på sig innan de lär sig hur de ska galoppera för att det ska bli så effektivt och lätt som möjligt och han verkar ha hittat det till fullo nu.
Det blev en strålande bra träningsdag där även de jag inte nämnt nu gjorde fina träningsrundor, mycket nöjd med hela dagen!
Imorgon är det tävlingar på lunchen och vi har tre starthästar. Har uppdaterat som vanligt med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Som utlovat kommer här en liten statusrapport på de hästar jag inte redovisade i lördags, dvs de som inte är två år:
Himalaya är anmäld till den 4 september över 2100 meter, vilket egentligen är i kortaste laget. Därefter siktar vi på start i ett längre lopp i Norge alternativt på Bro Park. Helst vill han ha distans som är extra lång, desto längre desto bättre kan man säga.
House in Order startar på onsdag och är sedan anmäld i samma lopp som Himalaya, både den 4 september och i Norge två veckor senare. Han är ganska allround på distanser från 1600 meter och uppåt vilket är en fördel när man ska välja lopp.
Stureplan har haft flera stopp i sin träning, men vi siktar nu på att göra några starter under hösten med honom.
Shylock siktar på start den 8 september och därefter Breeders knappa två veckor senare. Han ser ut att ha utvecklats mycket under det uppehåll han har haft. Han har gjort två starter som valack och vunnit båda, så det ska bli spännande att se honom tävla igen snart.
Space Dragon har vi minst sagt väntat på länge och nu börjar det äntligen närma sig kval och start, han jobbar mycket trevligt.
Haweswater startar på onsdag och har flera lämpliga uppgifter efter det, hon gillar gräs bäst men fungerar också bra på dirttracken. Även om hon är en enkel häst så är hon en kämpe.
Global Boxticker startade i Derby Trial och där packade han ihop rejält och det visade sig efteråt att han hade infektion, det var så det upptäcktes att vi hade fått in halsinfektion i stallet. Han har tagit tid på sig att bli frisk och det satte sig även i kroppen på honom, men nu är han på gång igen och det här är en häst som kan mycket.
Label Black har haft mycket problem både med sin kropp och sitt självförtroende, men nu är känns det som att vi hittat rätt och han siktar på start i september. Det är lite av upp till bevis för honom nu under kommande starter, han är ju så fin så vi hoppas att han ska kunna visa det i lopp också.
Light Treading har förmodligen haft andningsproblem i sina starter och vi ska göra en kontroll på vad exakt det är och om det behöver åtgärdas. Hon glänser i träning och vi vet att hon kan massor, men fungerar inte andningen så fungerar det inte heller när det blir tävling och maxprestation.
Mr Tooma Global siktar på Breeders och startar nu på onsdag i Breeders Trial. Han är också bl a anmäld i Norska Breeders som rids i början av oktober.
Daxios startar i Norsk Derby på söndag och därefter siktar vi på Norsk St Leger några veckor senare, mycket spännande!
Idag var det anmälningar till den 4 september, vilket är en tisdag kväll. Då har vi Kew Bridge i Amacitalöpning, samt också House in Order och Himalaya i samma lopp. Det är sedan tävlingar även lördagen (den 8e) den veckan, men det anmäls först nästa vecka.
Avslutar dagens inlägg med något helt annat, inte så hästrelaterat. Jag har ju en relativt lång bilresa varje dag fram och tillbaka till Bro Park och då är det bra att passa på ibland och lyssna på årets sommarpratare (Sommar i P1). Planen är att lyssna på alla (tror det är knappa 60 stycken) och än har jag inte ens hunnit med 20 stycken, men det är trevlig och väldigt intressant lyssning med väldigt olika ämnen. Häromdagen var det Peder Fredricson jag hörde på och det var så klart extra roligt när det är hästar och tävling, rekommenderas varmt! Idag hörde jag på Sara Danius och det sommarpratet ska man inte missa. Istället för inspelat som de flesta andra så läste hon sin text i direktsändning. Vilken cool och stark person hon är, väldigt imponerande! Alla sommarprat finns på nätet, väldigt bekvämt och enkelt.
Imorgon är det träning som vanligt med en hel del snabbare arbeten!

Lugn söndag för både hästar och folk och full uppladdning inför kommande vecka med tävlingar onsdag på Bro Park och så Derbyt på söndag i Norge.
Hästarna mådde fint idag och verkar ha tagit gårdagens träning utmärkt. Imorgon är det träning som vanligt!

Mycket positiv lördag med mycket folk på plats och träningen gick utmärkt. Som jag sagt tidigare så känns det enormt uppåt i träningen, det känns som att vi äntligen sopar ut de sista resterna efter den där jädrans halsinfektionen som förstört så mycket av säsongen. Hästarna ser starkare och bättre ut än på evigheter och tittar man på hur de ser ut i kroppen och pälsen så är det också stor skillnad mot för någon månad sedan, de är klart glansigare och snyggare nu.
När det gäller tvååringarna så ligger de så klart i lite olika fas hur långt de har kommit. Här kommer en liten rapport angående våra tvååringar:
Approach har ju redan debuterat och var så när seger senast, hans plan är ett maidenlopp över 1600 meter och därefter Vinterfavoriternas Pris.
Australian Open har kvalat och siktar på debut den 8 september, han är långgalopperad och behöver helst distans, vi har flera större lopp över längre distans i åtanke för honom under hösten.
Beach Road One var anmäld till kval för några veckor sedan, men kom in i en växtfas och fick ta det lite lugnare. Nu är han uppe i goda tempon igen i träningen och det bör bli kval inom några veckor. 
Kew Bridge har startat två gånger med tredjeplatser, men jag tror inte vi har sett alls vad hon kan än. Nu blir det Amacitalöpning den 4 september och första starten på gräs vilket bör vara en fördel. Framöver sedan så är distans ett stort plus för henne, hennes helsyster har i år varit tvåa i Ungerska Derby och vann därefter Ungerska Oaks, inte illa!
Power of Attorney och Sharp Eye som båda köptes på Irland i våras tränar på för fullt med snabbjobb och de kommer kunna kvala ganska snart, de är klart på gång.
Bright Light har utvecklas mycket i kroppen den senaste tiden och har än så länge inte gått några snabbjobb, men är nu redo att ta upp träningen ett snäpp till.
Chizhou och Perfect Girl Ester har följts åt i utvecklingen. De har växt och har inte varit klara för annat än lugnare träning, men nu har de börjat öka upp tempona mer och mer och har den senaste tiden tränat på betydligt vassare.
High Max var den som jag från början trodde skulle komma ut först, men har stoppats av halsinfektionerna som satte sig länge på honom. Han galopperar väldigt lätt och nu när vi vartefter ökar upp hans träning så tror jag det inte dröjer länge innan han är kvalklar.
Detta var då våra tvååringar, på måndag kommer en rapport om övriga hästar!
Den här lördagen avslutades med mysig grillunch på uteplatsen, vilken perfekt avrundning på arbetsveckan!
Imorgon är det tävlingar på Göteborg och ni hittar mig i Tv12 kl 12.30-14 när V4an sänds. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag kom startlistan till nästa söndag då vi har Daxios i Norsk Derby (det heter alltså så och inte Norskt Derby). Hoppades innan på ett spår så där lite lagom, inte längst in och absolut inte för långt ut. Svårt att klaga på spår 5, det känns i alla fall så här på förhand helt perfekt!
Förra året hade vi Stureplan i Svenskt Derby och det var vår första Derbyhäst och verkligen en upplevelse. Även om det inte är ett Derby på hemmaplan i år så känns det fantastiskt roligt och spännande med vår nästa Derbyhäst, ser väldigt mycket fram emot dagen! 
Startanmälde Daxios med flexibla blinkers som ju inte längre är tillåtet i Sverige av någon outgrundlig anledning, men däremot i Norge. Flexibla är den perfekta blandningen av blinkers och inte blinkers, hästen kan inleda loppet utan blinkers och behöver inte riskera att börja ligga på för hårt för att den blir övertaggad. Och så dras då sidokapporna ned över upploppet eller när man nu tycker det och får då fullt fokus framåt samt ofta en extra effekt just när de dras ner.
Här i Sverige motiverades förbudet med att jockeyerna inte skulle klara att dra i ett snöre under loppet vilket är en otroligt löjlig motivering. De klarar att de dra ner glasögon, de klarar faktiskt det mesta och det här är otroligt enkelt.
I alla fall så ser loppet jämnt och öppet ut, ett spännande lopp så klart som det ska vara av den här kalibern. Vi åker dit nästa lördag som vanligt när vi reser och de flesta av Daxios ägare kommer också naturligtvis, det är ju inte varje dag man har en starthäst i ett Derby!
Imorgon kommer en närmare träningsrapport både från idag och morgondagen!

Idag var det några snabbjobb (och förutom dem var det mestadels raska canters):
Shylock och Space Dragon jobbade tillsammans 800 meter, men var uppe i god fart innan dess. Båda gjorde detta mycket bra och de siktar på start respektive kval inom ett par veckor. Det var roligt att se dem tillsammans idag, de såg så fina ut båda två.
Daxios gjorde ett bra upplägg på arbete när han cantrade en bit bakom House in Order och Power of Attorney i gott tempo. Dessa två skulle inte gå snabbjobb idag, men Daxios fick öka på ordentligt över upploppet och passerade dem raskt. De var långt ifrån honom och cantrade lätt i hand tillsammans, så det var inte så att de kände sig frånsprungna, men samtidigt fick Daxios ett bra drag på dem och han axade på strålande över upploppsrakan. 
Imorgon kommer startlistan till Norsk Derby och det ska bli väldigt spännande att se vad han får för spår och hur loppet ser ut!
Idag var det startanmälan till nästa onsdag på Bro Park och då har vi House in Order (med blinkers denna gång), Mr Tooma Global i Breeders Trial samt Haweswater. För en gångs skull är de väl utspridda över dagen, vi lyckas ju annars nästan alltid få starthästarna på rad.
Imorgon tränar vi vidare!

Lugn dag när dirttracken var stängd och vi höll oss därför på rakbanan vilket gick utmärkt. Vi hann också med lite storstädning samt att vårt projekt med att frisera manar går vidare, vi hinner några hästar nästan varje dag vilket också är planen för att hinna klart i nästa vecka.
Imorgon däremot är det full fart på träningen igen!

Idag raskare träning för de allra flesta och hästarna ser verkligen peppade och fina ut! Mycket nöjd med hela dagens träning, både själva upplägget och hur hästarna såg ut.
Det var verkligen mycket arbete i stallet idag också och inför dagen kändes det som att det skulle bli en kämpig dag för att hinna med allt som skulle göras. Detta gick dock hur smidigt som helst tack vare bra teamwork och vid lunch var allt på dagens lista avklarat, kändes toppenbra!
Därefter följde ett kortare tränarmöte där vi hann diskutera en del saker och direkt efter det så blev vi bjudna på lunch av Tattersalls som ville informera lite inför höstens åringsauktioner utomlands. Det dröjer ju inte så länge förrän det är dags att börja köpa åringar, helt galet vad tiden går fort. Den svenska auktionen går av stapeln som vanligt i Sthlm Cup-helgen 21-23 september (tävlingar fredag, auktion lördag och tävlingar söndag) och här kan man läsa katalogen på nätet: http://saef.se/pdf/SAEF_catalogue_2018.pdf
När det gäller de utländska auktionerna så kommer vi åka på flera av dem, det finns många auktioner att välja på som kommer ha kvalitativa hästar och därför intressant att vara på plats och bevaka så många som möjligt i jakten på nya fina åringar.

Så var det ny vecka igen och som vanligt på måndagar så är det mycket att ta tag i. Träning och i stort sett samtliga hästar att rida, så full aktivitet från morgon till lunch på den fronten. Hovslagaren på plats och det är alltid något som tar tid i och med att vissa hästar inte gillar att stå uppbundna och då behöver hållas när de skos. Det är ju viktigt både för hovslagaren och hästen att det blir harmoniskt och lugnt med skoningen. Det här med att stå uppbundna vid skoningen är något vi tränar hästarna på och många klarar det hur bra som helst, dock inte alla.
Allt gick i alla fall jättebra idag, hästarna skötte sig fint och arbetet för övrigt gick hur bra som helst. 
Denna vecka är det ovanligt nog inga tävlingar på Bro Park utan vi får lugna oss till nästa onsdag. Visserligen hade vi två hästar anmälda till Göteberog, men efter lite funderande så valde vi andra lopp för dem. Anmälningslistan till Bro Park nästa onsdag (den 22a) kom ut idag och vi har House in Order, Haweswater och Mr Tooma Global anmälda där. 
Imorgon är det raskare träning för de flesta!

Äntligen en söndag utan tävlingar för oss, välbehövlig lugn dag. Även för hästarna är det värdefullt att det är en helt lugn dag, de känner snabbt av att det varken är träning eller tävling och då tar de gärna en extra tupplur. Bra att få ladda batterierna lite extra!
Nu är vi utvilade och redo för en ny vecka!

Mycket trevlig lördag med många ägare på plats och mestadels rask träning. Redan till första turen kl 6.30 var sex stycken olika ägare redan på plats, något av ett rekord tror jag. Därefter kom fler personer in vartefter och det var full aktivitet hela förmiddagen. Det blev inte heller sämre av att flera hade med sig dricka och diverse godsaker så det blev sedan lyxfika med lax, philadelphiaost mm, hur gott som helst och det är ju extra trevligt när både köket och uteplatsen är fullpackad med folk!
Hästarna tränade på utmärkt:
Första turen var det något lugnare tempo som gällde och det var High Max, Kew Bridge, Light Treading och Bright Light som reds.
Daxios gick en frisk canter med en extra ökning över upploppet och han såg stark ut hela vägen.
Australian Open, Beach Road One och Sharp Eye gick alla tre tillsammans i mellantempo, tre fina hästar som alla är på väg uppåt i träningen även om de har kommit lite olika långt. Australian Open har ju nyligen kvalat och siktar på debut om några veckor medan de övriga två först ska kvala vilket inte borde dröja så länge.
Label Black och Mr Tooma Global jobbade tillsammans där de ökade från 800 och gick helt fort från 600, blev ett mycket bra jobb för båda. Mr Tooma Global har Breeders som sitt huvudmål men först ska han starta i Breeders Trophy Trial den 22a. Label Black får vänta ett par veckor ytterligare innan det är dags för start för honom och efter diverse problem som nu är åtgärdade så är det lite av upp till bevis för honom.
House in Order och Shylock gick en extra rask canter från bortre långsidan, skulle säga att det var i det närmaste snabbjobbstempo hela vägen. House startar igen den 22a och han ser toppenfin ut och gör sin träning hur starkt som helst. Shylock har några veckor kvar till start, men har verkligen kommit igång bra den senaste tiden.
Haweswater tränar för det mesta ensam eftersom hon är så entusiastisk och ligger på rejält. Oftast när hon ska gå i sällskap så slutar det ändå med att de delar upp sig eftersom hon blir för stark. Idag började hon i ganska gott tempo som ökades mer vartefter och det gick raskt över upploppet.
Space Dragon och Power of Attorney gick tillsammans där de började i ganska gott tempo och sista 600 ökade de ytterligare och var uppe i nästan snabbjobbstempo. Båda hästarna hästarna behöver några snabbjobb ytterligare och därefter är det dags för kval.
Chizhou och Perfect Girl Ester har ännu inte kommit upp i några riktigt raska farter men har ändå gjort stora framsteg i träningen och är båda mera redo nu för att öka träningen. Idag gick de lugnt till en början men ökade till mellantempo från sista sväng och gjorde det utmärkt.
Efter att dagens arbete var avslutat så var det full fart hemåt som gällde för att hinna se PA Gråberg rida Shergar Cup på Ascot. Otroligt roligt att han vann ett lopp, vilken känsla det måste har varit för honom att vinna på den banan och med all den publiken på plats, verkligen stort! I sista loppet blev PA trea och slagen bara med en hals efter ett lopp där han letade lucka mest hela vägen. Så nära att det blev seger även där!
Nu önskar jag alla en trevlig fortsättningen på helgen!

Något av en rutindag idag, träning som vanligt men inga snabbjobb utan mest canters i mellantempo eller något raskare och hästarna tränade på utmärkt.
Utöver träningen och allt det vanliga stallarbetet så är det också dags att frisera alla manar (man hinner ju knappt avsluta det projektet varje gång förrän det är dags att börja om...) och nu är planen att försöka hinna två hästar per dag, det borde förhoppningsvis vara realistiskt. Det är roligt att se så fina och välvårdade de blir!
Förmiddagen avslutades med provridning av El Gran Mago, han är ju till salu både som ridhäst och hinderhäst men nu har vi satt in en annons som ridhäst. Minst sagt många har hört av sig och vid lunch idag kom tre stycken samtidigt och tittade på honom och alla gillade honom verkligen. Det är inte alltid man har den lyxen att ha så många som vill köpa en häst, men jag tycker alltid det är viktigt att man känner att man hittar rätt hem och i det här fallet så får hans ägare Ewa också känna vad hon tycker. 
Många gånger genom åren när vi haft en häst till salu som ridhäst så har jag känt eller sagt att DÄR var den hästens nya ägare, ett mail eller telefonsamtal som man direkt känner att det är rätt person. Har man den känslan så har man i alla fall en bra förutsättning för att det ska bli rätt och det hoppas och tror jag också att det ska bli för den här fina hästen, vi får se inom kort vem det blir som köper honom.
Imorgon är det en hel del raskare träning på programmet!

Idag som ofta på torsdagar var det lite mera tempon överlag även om inte precis alla hästar gick raskt. Efter mycket regn under natten så var banan något plaskig första turen, men den klarar ändå över förväntan när det kommer stora vattenmängder och redan efter en harvning var den helt bra och vi kunde träna på som planerat.
Hästarna såg fina ut och hela dagen flöt på hur bra som helst. Approach mådde utmärkt efter gårdagens lopp och laddar nu inför nästa lopp som i och för sig dröjer ett tag. 
Det var utlovat varma grader idag och varmt var det i och för sig, men den där riktiga hettan uteblev tack vare en hel del moln. När man jobbar med galopphästar så blir man sjukt intresserad av vilket väder det ska bli, ibland måste ju träningen planeras efter om det t ex väntas stora mängder regn som kanske gör banan för blöt eller som nu när det varit så varmt att vi fått träna tidigare på morgonen. Nu verkar vi dock gå lite mer mot normalväder framöver vilket ska bli väldigt skönt. 
Imorgon tränar vi vidare!

En starthäst idag och det var Approach som för första gången fick starta på i alla fall något längre distans, 1400 meter. Helst ska han ha längre än så, men det var i alla fall bättre än 1200 meter. När hästar blir tre år och äldre så finns det ju lopp över alla distanser, men som tvååringar dröjer det innan de längre loppen kommer vilket är lite segt när man har en häst som vill ha distans. 
Loppet flyttades ju från gräs till dirttrack och det gynnade verkligen inte honom, men han gjorde ändå en mycket bra insats och blev tvåa slagen med hals, det var strid ända in på linjen. Lite surt så klart att vi inte fick vinna, men jag är ändå väldigt glad över det bra lopp han gjorde och det bådar gott framöver för honom. Det var långt ner till övriga och jag tror det var bra kvalitet på det här loppet.
Alla som följer oss (nu är det över 1000 st på Facebook!) vet ju hur mycket problem vi har haft med halsinfektioner. Det har varit enormt tufft att ha sjuka hästar så här länge och nedsatta i formen har de så klart blivit efter medicineringar och vila. Visst har vi varit drabbade av infektion tidigare, men inte så här mycket och länge.
Det har i träning börjat kännas mer och mer uppåt och när det gäller tävling så har flera hästar varit kort slagna den senaste tiden, men det har ändå känts som att det där lilla extra har fattats. Även om vi inte vann idag så kändes detta som det mest positiva på väldigt länge, det här gav en känsla av att nu är vi på gång på allvar!
Se närmare kommentar angående dagens insats under fliken (Starter &) Resultat. Nu är det bara att jobba vidare ännu mera!

Två intressanta snabbjobb idag:
Shylock och Power of Attorney gick ett kortare snabbjobb tillsammmans. De lade upp lite mer tempo innan sista sväng och så ökade de på från 600 och gick egentligen bara riktigt fort över upploppet.
Shylock är på gång och siktar på en start i början av september och därefter Breeders för fyraåringar som ju går över tre distanser (sprint, miler och stayer) samma dag, vilket gör att det oftast är lite färre startande eftersom hästarna delas upp på tre lopp. Han har haft ett långt tävlingsuppehåll, men ser ut att ha utvecklats mycket under den tiden.
Power of Attorney tränar på mot kval och går framåt snabbt hela tiden. Än är han inte helt redo, men några veckor till med snabbjobb och raska canters så bör han vara kvalklar. Nästan i varje träningspass kan man se att han gjort ytterligare framsteg.
Daxios och Himalaya gick ett längre ordentligt snabbjobb tillsammans. De var uppe i full fart ganska omgående och det här blev en väldigt bra genomkörare för båda två.
Himalaya är anmäld i Göteborg nästa söndag (den 19e) över 2400 meter (han ska helst ha så långt som möjligt) i en bättre Guldhandicap och det blir första tävlingsresan för honom.
Daxios har siktet inställt på sitt huvudmål för i år, Norsk Derby den 26e. Han brukar alltid träna ensam eftersom han är känslig med sina muskelvärden och då är det oftast bättre att inte behöva anpassa sig efter någon annan utan kunna göra sin träning mera avslappnat själv. Så idag var första gången i sällskap på jag vet inte hur länge och vi är jätteglada över att det fungerade så bra, det gör att man får upp träningen ett snäpp ytterligare. Han har ganska lång tid från sin start i Tyskland till Norsk Derby och tiden har han behövt för att återhämta sig och bygga upp sig igen. Dock är det då extra viktigt att ha honom väl förberedd när han haft långt mellan lopppen och det här blev verkligen bra idag!
Hela dagen flöt på bra med raskare canters och några i lite mera mellantempon. 
Imorgon är det ju tävlingar igen och vi har Approach till start och det ska så klart bli väldigt spännande även om vi hellre hade sett honom på gräset. Nu har dock loppet flyttats till dirttrack och det är inget mer vi kan göra åt det utan får acceptera läget. Har uppdaterat kommentar angående hans chans under fliken Starter (& Resultat).
Har också uppdaterat med nya bilder igen och det är duktiga Wolfram som har varit i farten och tagit fina bilder både i träning och tävling, ni hittar som vanligt detta under Veckans Bilder!

Första dagen på evigheter (känns det som i alla fall...) som vi började kl 6 på morgonen och det var som en lyxsovmorgon. De här lite mer lagoma graderna uppskattas mycket kan jag säga!
Grästräning idag för tvååringar och vi var där med Power of Attorney och Australian Open som fick känna på gräset och de verkade trivas fint.
För övrigt var det blandad träning åt det raskare hållet och det är flera hästar på gång mot start nu helt klart.
Under förmiddagen får vi sedan plötsligt ett mail om att maidenloppet som Approach ska starta i på onsdag är flyttat till dirttrack pga att gräsbanan tagit stryk av det regn som kom under tävlingarna. Nu är inte jag någon grässpecialist och kan säga hur det ser ut längre ner i banan men på ytan ser banan utmärkt ut enligt mitt tycke. Mycket märkligt beslut och det är inte så roligt när man har väntat på rätt förutsättningar med en häst som siktar på storlopp framöver och vill ha gräs. Det har ändå varit klent med lopp att välja på för tvååringarna och naturligtvis vill de flesta få ut sina hästar på gräs. Jag respekterar absolut beslutet om det känns nödvändigt, men vad jag kan bedöma (och övriga tränare med starthäst tycker likadant) så är det ett väldigt överdrivet och fel beslut.
Vid lunch när vi precis var klara med både träning och stallarbete så kom veterinären och gjorde en del kontroller och bland annat kollades då Light Treading. Förmodligen hittade vi en klar orsak till hennes bleka prestation, allt tyder på att hon får ett felläge i halsen vid maxansträngning och inte får luft. Vi kommer göra ett s k arbetsprov på henne då hon får gå ett snabbjobb och samtidigt ha en kamera i halsen som filmar vad som händer. Är det som veterinären tror (vilket allt tyder på) så är det ett relativt enkelt ingrepp. Skönt att hitta orsaken, kändes som en stor lättnad även om det nu kommer att krävas en åtgärd för att få henne bra igen.
Siktar på en ny bilduppdatering imorgon, börjar bli dags för det!

Idag var det ju VM för kvinnliga jockeys (lite fritt översatt från den tjusiga titeln...) och även om inte jag var en av de största entusiasterna på förhand så får jag säga att det var verkligen lyckat. Mycket folk och bra stämning, endast ett rejält skyfall (vi pratar vräka ner) precis innan och under lopp 6 satte ner stämningen lite, men som tur var drog regnet bort fort.
Tror det här konceptet kan utvecklas betydligt mera, se till att bjuda in så många länder som möjligt och få mera press innan, bygga upp stämningen. Det finns helt klart mycket mer som kan göras för att få det ännu bättre, men det var ändå en succé idag.
Vi hade bara en starthäst och det först i sista loppet, men Light Treading gick från lätt gående till inget alls, så redan imorgon kommer vi kolla upp henne. Klart det kan vara en infektion igen, men jag tror mer på att det är något annat som stoppar henne. Vi hoppas i alla fall att vi hittar vad det än är.

Trevlig dag som det ju brukar vara på lördagar när det kommer ägare. Nu under sommaren så är det ju semester för många och alltid några som är bortresta, så lite lugnare har det varit, men idag var ganska många på plats och det blir ju alltid lite extra roligt när vi är många i stallet.
Blandad träning åt det raskare hållet och hästarna tränade på jättefint. Snabbast tempo gick Approach som vässade lite inför sin start på onsdag samt Power of Attorney (tidigare NN, han fick ju sitt nya namn igår) som klart är på gång nu. 
Samtidigt som träningen pågick så arbetade hästtandläkaren med hästarna och det är väldigt intressant att se hur han jobbar. Medan träningen pågick hade jag fullt upp med annat, men framåt lunch hann jag stå och studera mer när sista hästen för dagen gjordes samt diskutera de hästar som nu är färdigbehandlade. Åtta hästar klara idag och med två gjorda igår så kvarstår drygt hälften och på måndag jobbar han vidare.
Imorgon är det tävlingar igen, vi har Light Treading till start i slutet av tävlingsdagen som ju har mest fokus på Lady Jockeys´ World Championship. Har uppdaterat kommentar angående chans och det finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Blandad träning idag med ett snabbjobb och det var Daxios som gick ett längre arbete som ökades mer och mer. Han tränar på för fullt med siktet inställt på Norsk Derby den 26e augusti. Han tog vid sig en hel del av den långa och krävande resan till Tyskland, men har den senaste tiden mer och mer känts som att han är på väg uppåt och tillbaka i form. Idag såg han fin ut och hade den där gnistan man vill se över upploppet. Med drygt tre veckor kvar till Derbyt så känns det som att han ska kunna vara riktigt "där" när det väl gäller.
Förutom den vanliga träningen som flöt på fint så hade vi också hästtandläkare på plats. Idag gick han först igenom alla hästar för att få klart för sig mer exakt vad som behövdes göras med varje häst. Han jobbade sedan bara med två hästar eftersom han kom närmare lunchtid, men imorgon dyker han upp redan på morgonen och jobbar vidare med så många hästar han hinner och så resten efter helgen. Bra att få en genomgång av samtliga!
Idag kom också ett efterlängtat besked, vårt namnförslag för NN som han har kallats fram till nu blev godkänt! Han kan ju inte heta No Name för evigt och det har varit en lång väntan på besked, men nu heter han istället Power of Attorney (som ju betyder fullmakt). Med tanke på att hans pappa heter Authorized så är det ju ett klockrent namn, tack till delägare Carole som kom med förslaget!
Imorgon så klart träning som vanligt med en del raskare tempon.

Gårdagens starthäst, kvalhäst och följehäst mådde alla bra idag, skönt! Vi kollar alla ben noga varje dag när vi tempar dem, men så här dagen efter start så är man ju extra uppmärksam och det känns så klart alltid bra när de är kalla och fina i benen.
Idag var det övervägande raskare träning även om det inte gällde alla. Hästarna såg starka och bra ut och tränade på utmärkt.
De här halsinfektionerna vi har haft har tagit hårt på hela stallet och satt ner hästarna rejält. Nu är de förhoppningsvis friska igen, men det är samtidigt naivt att tro att de är tillbaka i toppform på nolltid även om de tränar bra. Senaste veckan har det i lopp varit lite stolpe ut, ganska okej insatser men det där lilla extra saknas än så länge. Jag tror det är på väg, men vi får nog ha lite tålamod och bara träna på nu. Det är en lång väg tillbaka att vara helt på topp efter en så här pass långdragen infektion där till och med några hästar har medicinerats upp till tre gånger innan de varit friska. Jag hoppas och tror att formen är på antågande inom kort.
Startanmälan idag till på onsdag och då har vi Approach som startar i ett maidenlopp över 1400 meter gräs. Gräs passar bra för honom och framför allt längre distans är en fördel.
Imorgon är det träning som vanligt samt lite annat på programmet!

Tävlingar idag och ett kval med en följehäst samt en start var det vi hade på programmet idag. Först var det kval och det var så roligt att se Australian Open tillsammans med Approach och båda såg verkligen jättefina ut och gjorde en bra tid på ett övertygande sätt.
Sedan drog tävlingarna igång och vi hade Kew Bridge till start först i lopp 5, så det var lite senare. I hennes lopp tog lastningen oacceptabelt lång tid, tror det var uppe i nästan 15 minuter vilket var dåligt för alla. De som gick in i början fick ju stå där i evigheter och Kew som gick in allra sist får istället stå och titta på när andra hästar uppför sig dåligt vilket ofta "smittar". Dessutom är det inte jättebra att bli stående ute i gassande sol och runt 35 graders värme så länge som hon fick vänta.
Hon blir sedan trea igen, det var väl godkänt men hade hoppats på lite till. Tror hon gynnas mer av framför allt gräs men även längre distans. 
Och apropå värme så var det nästan den varmaste dagen idag, värmen var helt tryckande. Trevligt då att Svensk Galopp dukade upp med kall dricka på den nybyggda bryggan i parken och delade ut gratis till alla träckare när de passerade på vägen hem. Även om det är en liten sak så är det roligt att de uppmärksammar alla duktiga tjejer och killar som gör ett viktigt jobb men som inte syns så mycket.
Har uppdaterat kommentarer om dagens kval och start och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon tränar vi på och det är också startanmälan till nästa onsdag!

Blandat idag med en hel del raskare träning för några och så här såg dagens träning ut:
Tur 1: Global Boxticker, Kew Bridge och Australian Open gick alla en lugn joggingtur.
Tur 2: El Gran Mago gick lugnt två varv. Han kom in i träning häromdagen när Striker åkte hem till sin ägare för att bli ridhäst. Hon äger båda dessa hästar och El Gran Mago vill hon antingen sälja som ridhäst, hinderhäst eller behålla som hinderhäst i andelar. Hos oss ska han vara ett tag för att få lite grundträning, uppbyggnad inför framtiden vad det nu än blir. Han är en jättefin häst som ju en gång i tiden vann Breeders på Täby Galopp och har också startat en del på hinder. Första dagarna så verkade det som att han trodde att han skulle starta, men nu har han landat mentalt och är lugn och fin.
I  samma tur reds också Stureplan som cantrade på ordentligt igår och gick snäppet lugnare idag. Även Chizhou och Perfect Girl Ester reds och de gick tillsammans där de började lugnt och mot slutet tog upp tempot lite mer.
Tur 3: Approach gick en canter i gott tempo ensam medan High Max och Beach Road One gick i mellantempo tillsammans.
Tur 4: Daxios gick i raskt tempo och i samma tur reds också Space Dragon och Shylock som började i mellantempo men ökade hela vägen och redan innan svängen var de uppe i frisk fart som ökades lite ytterligare över upploppet. 
Tur 5: Light Treading gick ett snabbjobb över 600 meter, bara som en liten luftare inför söndagens start och det gick undan hela vägen. I samma tur cantrade Label Black i mellantempo som blev något raskare sista biten. Han skulle ha tränat med Sharp Eye, men han hade tappat en sko och fick avstå dagens träning i väntan på att få på den igen.
Tur 6: Himalaya och NN började i mellantempo, men ökade nästan direkt till god fart och cantrade på tillsammans. I samma tur reds också Bright Light som gick snäppet lugnare, men såg väldigt på hugget ut och ville gå mera.
Förutom dessa turer och allt vanligt arbete i stallet så hann vi också med en tur till Mälarkliniken för att få på specialskor till Mr Tooma Global som ska få testa det och det ska bli väldigt spännande att se.
Imorgon är det då tävlingar igen och då är det kval för Australian Open och där kommer Approach gå med som sällskap eftersom den andra kvalhästen ska strykas fick jag nyss veta. Vi har också Kew Bridge som gör sin andra start efter en fin debut. Se närmare kommentarer under fliken Starter (& Resultat)

Så var det måndag igen och lite segt kändes det att gå upp imorse efter ganska sen hemkomst igår. Att åka transport tar mer på krafterna än man tror även fast man mest bara sitter där. Men det var bara att hoppa upp när väckarklockan drog igång kl 3.50 och sen var det helt okej när man väl var på plats och började jobba.
Efter en hel del väldigt välbehövligt regn igår så var både banan och marken mer än välvattnad, känns fantastiskt bra att all marker, ja hela naturen fått vatten och det får gärna komma lite mer nu ett tag framöver.
Träning som vanligt idag och hästarna skötte sig fint och såg bra ut. Gårdagens starthästar mådde utmärkt och verkar ha tagit sina lopp hur bra som helst.
Idag var det startanmälan till på söndag och då startar Light Treading i en handicap över 1400 meter gräs. Det blir första gången hon tävlar i ett handicaplopp, hon har ju haft en minst sagt tuff matchning med idel storlopp så det här blir intressant att se hur hon motsvarar sitt handicaptal.
Även Himalaya startanmäldes men kom inte med och får nu förtur nästa gång, det känns bra att ha.
Även anmälningar idag till den 8e, dvs nästa onsdag och då har vi Approach anmäld i ett maidenlopp över 1400 meter gräs och han har väntat på ett lopp med lite mer distans än 1200
meter. 
Men först är det ju tävlingar på onsdag då vi har Kew Bridge som startar. Då kvalar också Australian Open och idag anlände hans dress som är sydd i Australiens flaggas färger, så himla snygg var den och kommer passa honom superfint.
Imorgon är det raskare träning samt något snabbjobb också!

Nu är vi på väg hem igen och bör vara på Bro Park runt kl 22 ikväll. Båda hästarna gjorde fina lopp och de var väldigt kort slagna med 2 respektive 2,5 längder, men själva utdelningen blev ju rätt klen med en fjärdeplats och en sjätteplats. Det var inte direkt så att vi hade marginalerna på vår sida och det speciellt med tanke på att båda hästarna avslutade mycket fort och kom spurtande men hann inte fram hela vägen. Man får i alla fall vara nöjd med att de egentligen gjorde bra insatser, men sen är det ju vinna man helst vill göra så klart.
Annars tycker jag resan gick bra och upplägget att komma fram sent fungerar bra, vi anlände i mörker och lugn och det blev ändå tid för hästarna att hinna sova och ta igen sig lite (även vi hann sova några timmar).
Banan var fin, de har kämpat hårt med bevattningen och gräset var tätt och grönt så all cred till Göteborgs banansvariga. 
Imorgon är det träning som vanligt och även både startanmälning och anmälningar, nu är det tätt mellan tävlingarna ett tag framöver och det är ju jätteskoj!

Nu är vi på väg mot Göteborg, sitter här i transporten och skriver medan jag samtidigt har koll på hästarna genom tv-skärmen. Lastningen gick perfekt, men House in Order blev sen något otålig och stod och småsparkade lite ett tag medan Haweswater tog det lugnt. Vi avvaktade en stund för att se om han skulle lugna sig, men när han fortsatte lite då och då så fick Tobias flytta in tillfälligt där bak med hästarna och då blev det harmoniskt direkt. 
Vi kom iväg strax före kl 19.30 och även om det fortfarande var varmt då så kändes det ändå som att graderna var på väg ner och i skrivande stund (kl 21.30) så kör vi på lätt regnvåta vägar och luften är klart mycket svalare. Känns som ett bra upplägg att köra på kvällen/natten och slippa värmen.
Förmiddagens träning gick utmärkt och många hästar tränade på idag. Det känns som att många av dem som inte startat alls eller för länge sedan nu är på gång mot start med stormsteg och går framåt massor nästan för varenda dag.
När tredje turen reds imorse så öppnade sig himlen och äntligen kom det regn...- i ungefär två minuter. Sen var det slut på det regnandet för nu i alla fall. Enligt prognosen så skulle det fullkomligt vräka ner på Bro imorgon, men det är nu ändrat till i stort sett ingenting och det var ju minst sagt synd. Snart måste det helt enkelt regna i Stockholmsområdet.
Efter att vi hade jobbat klart så åkte jag faktiskt hem, även om det betydde en hel del tid till spillo på bilkörning. Tyckte ändå det var klart värt det att kunna få komma hem, promenera i skogen en sväng med hundarna, ta ett dopp och sen hinna packa och ta det lugnt någon timme. Kändes som ett bra andrum ett tag innan det nu är ett antal timmar i transporten som gäller och vi kommer vara framme ca kl 01.30 i natt och på hotellet någon timme senare.
Har nu uppdaterat kommentarer angående hästarnas chanser imorgon och det hittar ni som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Nu håller vi tummarna för fina resultat imorgon!

Idag testade vi planen att hinna med alla turer på kortare tid och därmed undvika den värsta värmen. Det gick strålande faktiskt, ofta när man har en tidsplan så tar det längre tid än man tror men inte idag i alla fall. Planen gick ut på att när en tur kom in så var nästa tur redan intagen från walkern och borstad, kratsad och redo att sadlas. På det sättet kunde ryttarna direkt sadla nästa häst och komma ut.
Samtidigt måste man ha tiderna för harvning i åtanke och se till att hästarna får träna på en välpreparerad bana och inte gå ut fem minuter innan harvning... Men efter en liten uträkning att om vi sadlade första turen tio minuter tidigare än vanligt så skulle det här fungera så blev det rätt. Det var endast sista turen för dagen som vi väntade lite med att gå ut med för att komma på nyharvat. Den reds kl 9.30 och vi hade kunnat komma ut lite tidigare, men då hade det varit på sämre bana så då var det så klart bättre att bara vänta en liten stund. Är lite stolt över att vi hann med all träning så här effektivt och bra faktiskt.
Hästarna tränade på fint allihop idag och det känns väldigt uppåt i träningen, så nu hoppas vi verkligen att det kommer märkas i loppen också. Det blir ju mycket tävlingar nu ett tag framöver, Göteborg på söndag, Bro Park onsdag, Bro Park söndag och så igen nästa onsdag. 
Så imorgon bär det av mot Göteborg med House in Order och Haweswater, men vi åker först på kvällen när den värsta värmen har lagt sig.
Blir nog en uppdatering från transporten imorgon kväll, med både träningsrapport från dagen samt hur resan går!

Idag var Malva i stallet och red så det var därför en person extra i turerna. Vilket i sin tur då gjorde att vi hade färre turer att rida och kunde hinna alla hästar i alla fall relativt tidigt, sista turen var ute på banan strax efter kl 9, men redan då var det varmt.
Ett snabbjobb idag och det var Kew Bridge och Australian Open som gick ett arbete tillsammans och gjorde detta mycket fint. Kew Bridge gör sin andra start på onsdag och då ska också Australian Open kvala, blir väldigt roligt att se även om det bara blev han och en häst ytterligare i kvalet. Startlistan till onsdag kom ut idag och vi ser fram emot dagen!
I övrigt var det lite blandad träning, de hästar som chiropraktorn jobbade med häromdagen gick lugnt eftersom hon alltid vill att vi inte tränar något fortare på två dagar efter så de hinner stabilisera sig i kroppen efter behandlingen. Roligast annars var nog att se NN som verkligen gör stora framsteg fort nu och idag fick cantra i raskt tempo tillsammans med Himalaya och det såg mycket bra ut.
Imorgon har vi ingen lyx med någon extra ryttare, men vi har ändå en bra (förhoppningsvis i alla fall så här på förhand...) plan för hur vi ska hinna träna alla hästar innan den värsta hettan sätter in.

Lugn dag idag på träningsfronten, men imorgon är det som vanligt igen och några snabbjobb samt även en del raskare träning.
Dagen för mig blev istället en dag för att hinna med saker som måste göras, planeras mm. Det är alltid mycket utöver den vanliga träningen och man har någon sorts vision om att helt komma ikapp och bara kunna ta det lite lugnt. Så fungerar det dock inte, man får helt enkelt acceptera att det är mycket jobb att vara tränare. 
Idag hade jag en lång lista på saker som skulle göras och för en gångs skull så hanns precis allt med, det tillhör inte precis vanligheterna.
Imorgon ska det bli extra varmt, så det är tidig uppstigning som gäller!

Idag var det ju ännu varmare och med sju turer att rida kändes det som att vi måste ha en bättre plan om det fortsätter vara så här varmt. Det är helt okej på morgonen men redan framåt 10-tiden så börjar det bli väl hett. De sista turerna fick vi skynda oss ut med, det kändes som att värmen bara steg hela tiden. Får fundera lite på hur vi löser detta för resten av veckan, men det borde kunna ordnas med lite omplanering av arbetet.
Ett snabbjobb idag och det var House in Order och Haweswater som jobbade tillsammans inför start på Göteborg på söndag. De gick fortare från 1000 och gjorde ett bra upplägg där tempot ökades hela vägen men de gick ändå i hand båda två. De såg mycket fina och starka ut och gjorde det lätt, men det blev ändå ett lagom arbete.
En hel del raskare tempon och de som gick fortast var Stureplan, Australian Open, Daxios, Approach, Himalaya och Light Treading. Dessa jobbade inte men höll ett gott tempo hela varvet, snäppet under fort.
Även Sharp Eye och NN (hoppas namn är på gång nu efter att vårt första förslag avslogs tyvärr...) gick i ganska bra fart och är på gång uppåt i träningen. High Max och Beach Road One tränade tillsammans och gick i bättre mellantempo och det gjorde också Kew Bridge som gick ensam samt Shylock. 
De jag inte har nämnt nu höll sig i mellantempon eller lugnare för några. Hästarna såg överlag fina och starka ut och det blev en lyckad träningsdag.
Vår chiropraktor var också på plats och jobbade med en del hästar, känns bra att gå igenom dem regelbundet och speciellt när de har varit sjuka så är det ännu lättare att de får några spänningar i kroppen som behöver jobbas bort. 
Imorgon är banan stängd och endast rakbanan öppen och för oss är det en lugnare dag på träningsfronten.

Så inleddes en ny vecka och det var som vanligt ett fullspäckat schema. Vår hovslagare är i stort sett alltid på plats på måndagar och överhuvudtaget så är det nästan jämt mycket extra saker som ska ordnas och fixas med förutom själva träningen då.
När hästarna har startat så brukar de få några dagar ledigt efteråt, men nu när vi inte hade någon starthäst i lördags så innebär det istället att det var i stort sett varenda häst att rida och vi hade sju turer idag och så lär det nog bli hela veckan troligtvis.
Dagen flöt på mycket bra och hästarna skötte sig fint och såg bra ut, det var blandade tempon idag men ingen som gick full fart, det är det sällan på måndagar.
Startanmälan idag till Göteborg på söndag där vi startar Haweswater och House in Order. Tycker det ser ut som bra uppgifter för dem även om House kanske är lite av ett oskrivet kort första gången på gräs och första resan med tävling. Naturligtvis kom de i loppen efter varandra, nästan magiskt hur vi lyckas få det så varje gång...
Anmälningar idag också, både till onsdagen den 1a och till söndagen den 5e, båda dagarna på Bro Park. Den 5e är det den här turneringen med inbjudna kvinnliga jockeys och fem lopp ingår i turneringen. Troligtvis startar vi dock ingen just i de loppen som ingår. Kul med den här tävlingen i och för sig, men samtidigt måste jag erkänna att jag föredrar att välja jockey själv och inte som i det här fallet att någon annan bestämmer vilken ryttare man får. Det är dock inget att göra åt, spelets regler och det är ju bara en gång om året.
Imorgon blir det en del raskare träning och även lite snabbjobb.

Välbehövlig vilodag efter att ha rest varenda helg nu i flera veckor. Nästa söndag blir det resa igen eftersom det är Göteborg, så det var väldigt bra att få ladda batterierna lite idag helt enkelt.
Imorgon är det träning som vanligt igen samt både startanmälan och anmälan till kommande vecka!

Glädjen var stor imorse när det hade regnat lite under natten och dessutom småregnade en aning under morgonen med mörka moln. Normalt sett så glor man ju på himlen och bara hoppas att det där nedrans regnet ska vänta tills vi har hunnit träna klart, men nu är det helt annorlunda. Tänk att man kan bli så glad och längta så mycket efter något man annars bara vill undvika. Tänkvärt att inte ta något för givet faktiskt!
Träningen inleddes som vanligt nuförtiden med första turen kl 5.30 och vi hann precis lagom rida sista turen innan kl 10 när banan stängde. Därefter blev det fikarast och sedan göra klart alla övriga stallsysslor.
Det var blandad träning idag men mest lite raskare. Allra fortast gick den sista turen för dagen, det var Approach, Kew Bridge, Australian Open samt Beach Road One som gick tillsammans. Otroligt roligt att se fyra så fina hästar komma cruisande över upploppet i bredd allihop och på vilket sätt de gör det, imponerad!
Även i turen innan var det bara tvååringar, men här delade de upp sig två och två. De två nyaste gick tillsammans, dvs Sharp Eye och NN och höll ganska gott tempo. Bright Light och High Max gick tillsammans i snäppet lugnare men ändå ett hyfsat bra tempo och alla dessa är på gång uppåt i träningen.
De tvååringar jag inte har nämnt nu är Perfect Girl Ester och Chizhou och båda har varit ordentligt nedsatta av förkylning, men kommit igång nu igen. Än så länge går de inte så raskt, men vi ökar försiktigt upp vartefter.
Av övriga hästar så gick de flesta i ganska goda tempon och de såg fina ut överlag, flera av dem ville gå ännu fortare än de fick... 
Är väldigt nöjd, inte bara med dagens träning utan hela veckans, det känns så positivt nu så nu vill man ju bara se det i lopp också. Nästa tävlingsdag för oss blir nästa söndag i Göteborg och sedan kommer vi ha ganska många till start under början av augusti.
När vi lagom var klara med dagens arbete så började tävlingarna, men eftersom vi inte hade några starthästar idag så följde jag tävlingarna via Atg Live istället, skönt att kunna åka hem i tid.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg och på återhörande imorgon som vanligt!

Ja, värmen verkar fortsätta även om det faktiskt dök upp några moln idag. I förmiddags var prognosen att det skulle regna i några timmar ganska lokalt på Bro imorgon eftermiddag, men nu till kvällen verkar den prognosen vara ändrad och nedminskad till betydligt mindre nederbörd. Det var länge sedan ett regn var så här efterlängtat, vore oerhört skönt att hela naturen fick vatten och att luften blev klar igen och inte så tung som den är nu.
Dagens träning gick fint, kanske lite av en mellandag även om vi mestadels tränade hästarna i ganska goda tempon och hela dagen flöt på fint.
Imorgon är det ju tävlingar och även om vi då för en gångs skull inte har starthästar så påverkar det oss ändå eftersom dirttracken stänger kl 10 för preparering. Nu har vi en bra plan så vi ska hinna med att träna samtliga innan dess.
En mer utförlig träningsrapport kommer imorgon!

Tidig uppstigning som vanligt och idag var det viktigt att vi höll tidsschemat eftersom sista turen för dagen skulle också vara startboxträning. Den slutade nämligen kl 10, men det hann vi galant utan stress.
De som tränade i startboxarna var Australian Open, Bright Light, Sharp Eye och NN. Alla fyra skötte sig hur bra som helst, gick i stort sett rakt in och stod lugnt. De två nya hästarna var lite långsammare ut vilket inte var överraskande eftersom de andra har övat mera. Det där lär de sig snabbt, viktigast är att de går in och inte stressar upp sig och slösar energi i onödan.
Träningen för övrigt idag gick också jättebra och hästarna såg fina och pigga ut, på hugget. 
Men det är galet så fort det blir varmt, redan väldigt tidigt så gassade solen över hela banan. Skönt då att börja så tidigt att vi kunde ha ridit klart alla turer innan kl 10 och vi tog ingen rast förrän alla hästar var ridna (och duschade så klart, det är det första vi gör när de kommer in efter turerna).
Jag har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder och till och med en bild från dagens startboxträning finns med. Annars är det mest Wolframs fina bilder som är med, kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Lugn träningsdag där de vi red endast tränade på rakbanan eftersom dirttracken var stängd. Imorgon däremot är det träning som vanligt igen och vi kommer fortsätta att börja tidigare på morgonen så länge den här värmen håller i sig. 
Även morgondagens startboxträning har tidsändrats, normalt sett så är den kl 10-12, men är nu ändrad till kl 8-10, mycket bra tänkt!
Imorgon tänkte jag också göra en bilduppdatering här på sidan, det var länge sedan.

Kl 3.55 imorse gav jag upp snoozandet (det är ju så härligt att somna om tio minuter en eller två gånger...) och det var hög tid att gå upp. Vi började jobba kl 5 imorse och när man väl var uppe och igång så var det en bra idé att börja tidigare innan den allra värsta värmen satte in. I första hand gör vi detta för hästarnas skull, men det var faktiskt ganska skönt även för oss att ha jobbat klart en timme tidigare än vanligt i den här hettan.
Träningen idag kändes väldigt rolig, det var flera hästar som tränade på lite extra raskt och skoj att några av dem var tvååringar. Vi hade ganska många hästar som var på gång när de blev sjuka och det blev då så klart ett rejält avbrott i uppträningen men nu är alla på gång upp igen. Det är väldigt olika hur långt de har kommit, mest beroende på hur länge de fick medicineras och hur pass sjuka de var.
De som gick raskast idag var:
House in Order gick ett gott tempo från bortre långsidan med en liten ytterligare ökning över upploppet. Han ser så stark och bra ut och tog sin årsdebut hur bra som helst. Nu väntar debut på gräs i Göteborg om knappt två veckor. 
Där ska också Haweswater starta och hon cantrade på i friskt tempo idag och även om hon är liten så är hon snabb och liksom bara flyter över marken. 
Beach Road One gick sitt första riktiga snabbjobb idag och hade med sig Kew Bridge som sällskap. Det var inget långt jobb utan de gick en god canter och så testade de att öka in på upploppet för att se om han förstod att han skulle gå fort. Han var lite förvånad i ungefär 100 meter och sedan speedade han iväg storstilat och tyckte det var så skoj att han fortsatte i god fart hela svängen efter mål. Han såg mycket klassig och fin ut! För Kew Bridge var det jättebra att få gå en liten kortare bit och känna att det här var ett ganska enkelt och mindre arbete, bra för självförtroendet och humöret.
Approach gick samtidigt men han hade ett annat upplägg, friskt tempo från bortre långsidan och ännu lite snabbare sista biten. Nu ser jag verkligen fram emot hans nästa start som blir om tre veckor. Han är äntligen frisk igen och i verkligt fin form, han kommer att kunna visa sitt rätta jag nästa gång.
Sen var det dags för den ännu odöpta e Authorized och Australian Open att öka på. NN (No Name, men vi uttalar det NN på svenska) som vi kallar honom tills hans namn kommer har ju gått fort på Irland och vi har också testat att öka på med honom innan han blev sjuk och då var han mycket speedig. Så här var det mera ett test för att kolla konditionen och han gick helt okej men det märks att han behöver cantra på lite mer innan han är redo för längre snabbjobb och kval. Han tappade en del i form när han var sjuk. Tror dock inte det dröjer så länge ändå, han har gått framåt mycket bara den senaste veckan och är snabbt på väg uppåt i form.
Australian Open är nu inte långt ifrån kval, han har tränat på en del den senaste tiden och något mera riktigt snabbjobb så är han redo att kvala. När han går ensam ser han lite grön ut, men så fort han tränar i sällskap så ser man hans enorma steg, han lägger så mycket mark under sig i varje steg. Trots att det gick undan sista biten så gör han det lätt och han imponerar.
Samtliga tvååringar är friska och tränar nu, så flera snabbare arbeten kommer att komma nu vartefter.
Snäppet under de som gick fortast idag gick:
Stureplan cantrade på lite mer idag för första gången på ett tag och han ser inte ut att ha tappat så väldigt mycket i kondition. Han siktar på start i augusti, men inte helt klart än vilket datum det blir, vi får se hur mycket jobb han behöver för att vara startklar. Roligt att se honom träna på igen!
Daxios har återhämtat sig bra efter den enormt långa Tysklandsresan och han laddar batterierna och tränar samtidigt, idag i lite friskare tempo för första gången sedan resan. Norsk Derby är det som gäller för honom, hans stora mål för året.
Även de hästar jag nu inte har nämnt tränade på utmärkt. Det känns väldigt positivt i träningen nu så ni hoppas vi verkligen att det kommer märkas i loppen också framöver.
Vi har faktiskt för ovanlighetens skull inga starthästar på lördag och det känns ganska bra att få lite mer tid att säkerställa att hästarna är helt återställda, friska och i form innan vi tävlar igen.

Vi var tillbaka i stallet i natt strax före kl 1. Egentligen längtade jag hem, men det kändes inte särskilt vettigt att sitta och köra bil fram och tillbaka så det blev några timmars sömn på soffan inne på kontoret för mig. Istället kunde jag börja tidigare och få ut de första hästarna i walkern så de var redo att ridas redan kl 6 när vi egentligen börjar jobba.
Tobias fick en välförtjänt ledig dag och var kvar i Malmö så vi fick jobba på men det gick bra och arbetet flöt på fint trots ett späckat schema med mycket att göra.
Men värmen, den är galen faktiskt. Nu längtar man bara efter ett riktigt regnväder, naturen behöver det. Luften är så tryckande och jobbig och graderna stiger redan tidigt på morgonen. I Malmö var det inte lika varmt, verkar som att det är värst i Stockholmsområdet.
Hästarna blir varma, men klarar det ändå faktiskt oväntat bra. Imorgon kommer vi alla att börja jobba tidigare för att få ut alla turer så tidigt som möjligt.

En jättetrevlig Derbydag där många av våra ägare var på plats och vi hade en bra dag. För Light Treading blev det alldeles för snabbt med 1200 meter och väldigt rask bana och nu ska hon efter flera storlopp få gå i lite vanliga lopp och förhoppningsvis kunna vinna lite lopp och få upp självförtroendet.
Stort Grattis till tränare Niels Petersen som vann Svenskt Derby med Nordic Defense som var starkast efter ett spännande upplopp där många hade chans.

Klockan ringde imorse kl 2.15, helt galet faktiskt. Har en ganska lång resväg och dessutom var det en del saker kvar att packa och få in i bilen innan jag kunde åka hemifrån en timme senare. Klockan 4 var jag och Tobias igång i stallet, planen var att Light Treading skulle hinna äta sin frukost innan vi åkte så vi inledde med fodring. Medan hon åt hann vi packa in allt i transporten, jag kollade av alla hästars ben samt skrev ut schemat för dagen på vår whiteboardtavla som vi alltid använder. 
Strax före klockan 5 rullade vi ut från stallområdet och resan gick hur bra som helst och vi anlände strax efter klockan 13 till Jägersro. Det är inte idag alls lika varmt i Skåne som i Stockholm vilket känns väldigt skönt, mera lagom här. Så vi slapp åka i riktig värme överhuvudtaget, vi hann lämna Stockholmsområdet innan solen gassade alltför mycket.
Hon har rest mycket lugnt och bra och installerade sig fint i sin box efter en promenad. Sedan åkte vi till vårt hotell och tog det lugnt i ett par timmar innan det var dags att återvända till stallet för lite motion för henne samt kvällsfodring. 
Nu laddar vi inför morgondagen som ju är den största dagen på året på Jägersro. Jag har uppdaterat med kommentar angående våra chanser i Derby Sprint och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 

Träning som vanligt idag och det känns roligt att se att så många hästar är på gång nu. När vi fick den där halsinfektionen så innebar den ett rejält avbrott i träningen för många hästar. Efter medicinering och koll och i några fall ännu en medicinering så börjar nu en hel massa hästar komma igång på allvar med träningen. 
Nästan alla tvååringar var sjuka och nu är kurvan rakt uppåt för deras träning och det dröjer nog inte så länge förrän flera av dem börjar bli redo för kval.
En som redan har kvalat och startat är Approach som i sin andra start var fyra och endast 3,5 längd slagen i Future Stars, men då ska man veta att det visade sig att han hade en ordentlig halsinfektion, en av de värre faktiskt. Nu efter två omgångar medicin så är han bra igen och han ser minst sagt lysande ut i träningen och gör det så himla enkelt. Jag ser verkligen fram emot att se honom tävla igen och frisk denna gång.
Och apropå tävla så är det imorgon då dags att bege sig i transporten mot Malmö med Light Treading inför Derbydagen söndag. På grund av värmen så kommer vi bege oss iväg väldigt tidigt imorgon bitti, vi kommer till stallet redan kl 4 och ger henne frukost medan vi lastar in alla grejer som vi idag har förberett. Så förhoppningsvis är vi framme på Jägersro redan vid lunch och kan på det sättet minimera körtiden i alltför mycket värme.
Rapport kommer som vanligt imorgon!

Idag var det både grästräning och startboxträning och man fick lite välja eftersom gräsbanan var öppen på morgonen medan startboxträningen började betydligt senare.
De som fick grästräna var Beach Road One, Sharp Eye och den ännu Odöpta e Authorized (nu borde namn snart vara på gång, det är inlämnat och vi hoppas på godkännande inom kort). De skötte sig mycket fint och fick cantra på i hyfsat bra tempo.
När det gällde startboxträningen sen så hade vi tre hästar där. Chizhou har varit i attrapperna en del, men nu blev det även övning i riktiga startboxarna. Hon var hur cool som helst och fick gå in två gånger och vi stängde bakom samt provade att stänga till framgrinden utan att låsa den. Hon skötte sig exemplariskt!
Därefter fick High Max och Perfect Girl Ester går in med redan stängda framgrindar, stå där en stund och sedan hoppa ut. Det är verkligen en fröjd att se hur duktiga alla våra tvååringar är, de sköter sig så fint. 
Träningen för övrigt gick bra också även om det var nästan väl varmt idag och lite regn snart skulle vara välkommet.
Imorgon är det träning som vanligt samt förberedelser med packning inför lördag då vi åker till Jägersro med Light Treading som är med i Derby Sprint på söndag, Derbydagen.

Efter gårdagens mycket positiva insatser så blev det istället en tung dag idag när fina Striker skadade sig i loppet och pullades upp. När man ser sin häst stannas upp så befarar man så klart det värsta och skadad var han, men viktigast tycker jag är att han kan bli frisk så hans ägare Ewa kan ha honom som ridhäst framöver. En eloge till Fredrik som var snabb att stanna när han kände sig tveksam till hur Striker kändes och det bidrog till att begränsa skadan, annars hade det kunnat bli betydligt värre.
Man vet att risken finns och speciellt i tävling vid maxprestationer, men det tynger i hjärtat när när något sånt händer. Jag vänjer mig aldrig och det vill jag inte göra heller.
Det har varit en tuff tid för oss med halsinfektioner och annat, det är ganska kämpigt när det blir så mycket på en gång. Nu verkar hästarna på bättringsvägen från infektionerna och vi har fina och kvalitativa hästar, så förutsättningarna finns. Man får försöka komma ihåg det och fokusera på det positiva när det tar emot.
Vi lägger ner sådant enormt jobb varje dag och man vet att det går både upp och ner, men nu hoppas jag verkligen att det går uppåt igen.

Nöjd med dagens insats även om jag hade önskat att vi hade haft lite mera marginaler på vår sida. Kew Bridge debuterar och blir trea slagen endast hals om segern, det är inte mycket som skiljer mellan en seger och i det här fallet då en tredjeplats. 
House in Order gjorde första starten på evigheter och fick ett stopp i svängen där han var tvungen att backa sig ut sist och går runt på utsidan, tappade en hel del där. Han blir fyra och avslutar starkt, endast slagen 3,5 längd. 
Just detta att båda hästarna avslutade så bra och var gåendes över mål, det var det mest glädjande av allt efter att vi haft så många hästar med halsinfektion.
Har uppdaterat närmare kommentarer angående deras insatser och har även uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar där vi dock tyvärr fått stryka två av dem. Ni hittar allt under Starter & Resultat!
Imorgon tränar vi på morgonen ute på området och rakbanan och sedan är det då lunchtävlingar, känns lite märkligt med tävlingar två dagar i rad faktiskt. 

Äntligen hemma! Ska vi åka till Tyskland eller liknande igen så får det bli på ett annat upplägg av resan, det här var en enormt tuff och lång resa. Då menar jag inte för oss även om jag är helt slut och då har jag mestadels suttit och läst en bok i transporten... Stor eloge till Kurre som tappert har kört hela den här vägen, imponerande! Vi åkte ju i fredags förmiddag och tillbaka på Bro ca kl 18.30 idag och det känns som vi varit igång mest hela tiden.
Det jag menar i första hand är att det blir för krävande för en häst att åka så här långt med det reseupplägg vi gjorde, det blev för mycket och jag tror det går att göra på ett annat och bättre sätt. Men vi har lärt oss mycket på detta helt klart och vet bättre till nästa gång.
Tror Daxios var minst sagt tacksam att komma hem igen och han fick en ordentlig dusch och sedan in i boxen och massa mat. Han sover nog gott i natt!
Imorgon kommer vi kolla om han är frisk och det känns skönt att få veta.
Imorgon är det ju tävlingar på kvällen och vi har två starthästar. Har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under Starter (& Resultat).
Så skönt att vara hemma igen!

Nu är vi på väg tillbaka hem efter ett stort äventyr som dock fick ett kraftigt antiklimax när Daxios inte alls var sig själv idag i loppet. Fredrik kände direkt från början att han inte alls kändes som han brukar och han var egentligen aldrig bra på bettet någonstans. Antingen är han sjuk och det får vi så klart kolla upp. Är dock inte förvånad om den här långa resan som var betydligt jobbigare än jag trodde på förhand blev för mycket för honom i kombination med värmen.
Han verkar okej så här långt efter loppet men mycket trött. Bra av Fredrik att inte rida ut honom på slutet och slita på honom i onödan när han inte hade något att ge.
Nu åker vi hem, låter honom återhämta sig från detta och kollar upp om han är frisk eller inte. Sen är det fullt fokus på Norsk Derby som inte går förrän i slutet av augusti, så det är gott om tid att få honom pigg och frisk igen.
Så tråkigt när vi hade en så bra chans på pappret och hemresan blir seg naturligtvis, så är det alltid när man reser och det inte går bra. Men annars har vi haft en jättetrevlig resa och det var både roligt och mycket lärorikt att komma ut och tävla utanför Skandinavien och se något nytt. Att det var en så stor dag med Tyskt Derby gjorde inte saken sämre.
Vi anländer hem imorgon kväll och jag uppdaterar nog här på väg hem i transporten.

Nu är vi på plats här i Hamburg! Upp tidigt imorse, till Jägersro där Daxios fick gå en liten promenad samt äta lite frukost innan vi begav oss iväg mot Danmark och färjan över till Tyskland. Färjeturen tog bara 40 minuter och gick hur smidigt som helst även om jag tyckte det gungade lite, men det är nog snarare jag som är känslig för sånt för ingen annan verkade särskilt besvärad...
Därefter drygt två timmar ytterligare och så var vi framme. Konstigt nog finns ingen parkeringsplats för hästtransporter här, vilket är lite jobbigt när man har en fyrahästars bil som tar ganska stor plats. Först var vi tvungna att lasta av precis utanför själva banan och sedan gå in i mitten där uppstallningen är. Många uteboxar där, men till min glädje fick vi en box inomhus där det var betydligt svalare och bättre luft.
Efter fixande av box, foder och lite pyssel så var Daxios installerad och klar och då var det dags att fixa biljetter till imorgon samt kort för mig och Tobias för att överhuvudtaget komma in till stallarna där det är vakter hela tiden. Tog en stund att ordna allt, men sedan var vi redo för att åka till hotellet och vi fick ta hästtransporten med oss eftersom vi inte hittade någon plats.
Hann knappt mer än in på rummet förrän det var dags att ta en taxi till en sportsbar utomhus för att se fotbollen. Fasiken vad trist att vi förlorade, men det kändes egentligen aldrig nära, vi spelade inte alls så bra som tidigare. Hatten av för England som gjorde det väldigt bra!
Efter matchen så var det tillbaka till hotellet och sedan direkt till stallet igen där jag och Daxios tog en lång promenad mestadels i ledvolten medans hans box fixades och fodret förbereddes. Han var pigg och glad och känns redo för morgondagen!
Många ägare på plats här redan idag och några samlades och gick ut och åt senare, men jag var så trött att jag bestämde mig för en tidig kväll för att ladda batterierna lite, det har varit en lång resa.
Så imorgon gäller det, ska bli väldigt spännande. Har uppdaterat med kommentar angående chanserna och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Heja på oss imorgon!

Sitter här i transporten och det är bara ca en timme kvar tills vi är framme på Jägersro. Så här långt har resan gått smidigt och bra, lastningen var inga problem och Daxios har åkt bra. Vi tog som vanligt en rast efter ungefär halva restiden och han fick vatten och lunchfoder.
Nu kommer han att bo i gäststall på Jägersro och så blir det ganska tidig uppgång imorgon eftersom vi ska med en färja till Tyskland som vi bokat in på förmiddagen.
Daxios var ute och joggade två varv på banan imorse, men imorgon blir det ingen ridning men däremot flera långa promenader.
Imorse tränade vi hästarna som vanligt vilket gick utmärkt och jag hann se all träning utom sista turen som reds samtidigt som vi rullade ut från Bro Park. Det är Kurre som kör och jag och Tobias åker med i transporten, men redan imorgon anländer också ganska många av Daxios ägare till Hamburg samt faktiskt några ytterligare som bara tycker det är kul att hänga med.
Äventyret är inlett, vi hörs igen imorgon!

Idag var det mycket på programmet med snabbjobb, startboxträning och startanmälan bl a. 
Snabbjobben var följande:
Kew Bridge tillsammans med Light Treading
Striker tillsammans med House in Order
Bra jobb för samtliga som gjorde det utmärkt, är jättenöjd med dem allihop och det ska bli spännande nästa vecka när de och ytterligare hästar från stallet startar. 
Så här ser den närmaste veckan ut för oss när det gäller tävlingar:
Söndag: Daxios i Hamburg
Tisdag kväll: Kew Bridge och House in Order på Bro Park
Onsdag lunch: Haweswater, Striker, Himalaya och Miss Global Tooma på Bro Park
Nästa söndag: Light Treading på Jägersro i Derby Sprint
Roligt med många startande och ett hektiskt schema!
För att återgå till dagen så var det idag också startboxträning där vi var med några av tvååringarna: Bright Light, Perfect Girl Ester, Australian Open, Beach Road One samt den ännu Odöpta (e Authorized). De skötte sig exemplariskt, gick rakt in i boxarna och stod lugnt. Sedan fick de hoppa ut utan att vi jagade på dem och här var de olika snabba, några av dem har fattat och är raska ut medan några andra var långsammare. Det är dock något de lär sig kvickt, det viktiga är själva lastningsmomentet och att de är harmoniska och lugna inne i boxarna vilket verkligen samtliga är.
Imorgon åker vi till Malmö med Daxios där vi stannar till lördag morgon. Förberedelserna inför resan pågår för fullt och det känns ju otroligt spännade detta! Idag kom startlistan och det blir hela 16 hästar i loppet och han fick spår 1. Loppet rids kl 16.00. Vill man se det så tror jag att det enklaste sättet är att spela en liten slant på någon spelsajt, det brukar funka så att om man har spelat så får man se loppet live. Tyska Derbyt går som lopp 9, direkt efter alltså.
Återkommer som vanligt imorgon, förmodligen från transporten!

Idag var det den första startanmälan till Hamburg på söndag, en preliminär lista med vilka som kvarstår. Imorgon kommer den definitiva med loppnummer, startspår och exakt vilka som är med. 
I nuläget står 16 hästar kvar i loppet och Daxios har högst vikt, 58 kg och den vikten är satt efter hur mycket pengar de har tjänat. På pappret så står en häst lite högre än han i handicap och den bär dessutom två kilo mindre, så den kan bli tuff att slå. Övriga hästar står dock betydligt lägre och det ser onekligen lovande ut att kunna vara med bland de främsta i alla fall. Vilket äventyr detta ska bli, så spännande och förhoppningsvis roligt!
Det blir intensiva dagar nu med resa på fredag och hem måndag kväll, redan på tisdag kväll är det sedan tävlingar på Bro Park och dessutom ovanligt nog även dagen efter, onsdag lunch. Tisdagens lopp startanmäldes idag och vi har där House in Order som startar för första gången på ganska länge samt Kew Bridge som gör spännande debut.
Idag red vi ett antal turer där några cantrade lite lugnt på rakbanan och andra tog en längre travtur på området, en mellandag när det gäller träningen men också en bra variation för hästarna.
Imorgon blir det några snabbjobb och så väntar vi också på startlistor, både till Hamburg och till Bro Park på onsdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken härlig dag! Först träning som vanligt på förmiddagen och mestadels raskare tempon som gällde idag. Hästarna såg mycket starka och laddade ut allihop, trots ett gott tempo så syns det tydligt att de vill gå ännu mera.
Förutom de som nu tränar på och är mer eller mindre redo för start så är det också ett antal som är på gång igen efter medicineringen och det är roligt att se att de nu kommer igång mer och mer.
På eftermiddagen kom veterinären för flera återkontroller av halsar och vi kollade idag alla hästar som är anmälda till nästa vecka vilket är en hel del. Kan med stor glädje meddela att samtliga var friska, så enormt skönt och ett besked som verkligen gav energi, vi är klart på gång att få stallet helt friskt igen!
Inte blev dagen sämre efter Sveriges insats i fotbolls-VM och de spelar kvartsfinal lördag em när vi är i Hamburg. Den matchen vill jag inte missa, så hoppas hinna till en tv i god tid vilket inte borde vara några problem eftersom vi åker från Malmö ganska tidig lördag morgon.
Imorgon är dirttracken stängd men vi rider ändå en del hästar på området och/eller rakbanan istället.

Hemma efter en fullspäckad dag med träning på förmiddagen och sedan var jag flytthjälp på lunchen och början på eftermiddagen. Stressade sedan tillbaka till Bro eftersom vi hade veterinären på plats för att återkolla hästar i halsen. Idag hann vi inte med alla utan han kommer tillbaka senare i veckan och kollar övriga. 
Några av de vi kollade är inte helt friska än tyvärr, jag hade så klart hoppats på att det skulle se helt bra ut. Förmodligen har inte medicineringen tagit och vi byter nu sort för de som fortfarande inte var helt okej. Dock var det också glädjande nog några som såg hundra procent ut så det är nog lite olika hur bra de svarar på behandlingen. 
Vi kollade Daxios trots att han var frisk senast eftersom han ju ska åka till Hamburg och då vill man gärna säkerställa att han verkligen är frisk. Det såg lika fint ut denna gång som senast, stor lättnad!
Avslutningsvis för idag så var Kew Bridges ett år äldre helsyster Köln tvåa i det Ungerska Derbyt efter en snabb avslutning från sista plats i början av loppet. Superkul, en kanoninsats!

Söndag och full laddning inför kommande vecka som då innebär resa till Tyskland på fredag. Eller rättare sagt vi åker på fredag till Malmö och på lördag morgon till Hamburg. Loppet är på söndag och vi åker sedan även på hemvägen via Malmö och är hemma måndag em/kväll.
Det här blir första gången jag eller vårt stall startar en häst utanför Skandinavien och det är enormt mycket att tänka på som ska ordnas innan, intyg inför resan, regler för anmälan mm mm. Känner att jag redan har lärt mig mycket tack vare detta och kan mycket mera nästa gång vi startar häst utomlands.
Men först väntar en vecka med träning och vi kör igång imorgon bitti igen precis som vanligt!

Vilken härlig vinst idag! Länge sedan jag blev så glad för en helt vanlig seger i ett enklare lopp, men det betydde väldigt mycket för oss att få ett kvitto på att stallformen nu är på väg tillbaka efter de halsinfektioner som vi haft i stallet. 
Vilken kämpe hon är Haweswater, hon är så liten men har en löpskalle som få och en grym speed sista biten, hon bara flög förbi dem!
Härligt också att Fredrik tog en snygg trippel idag och den här dagen var den boost som både han och vi behövde, speciellt nu inför Hamburg nästa helg där Daxios startar i storlopp. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg och imorgon jobbar jag i tv-studion när Göteborg är värd för V4, loppen ses som vanligt i Tv12 kl 12.30-14.

Denna vecka är Lin på semester, den första längre faktiskt sedan hon började hos oss. Det har ju också passat bra eftersom en del hästar fortfarande medicineras, men nu så här i slutet av veckan så är det lite stressigare eftersom fler och fler kommer igång. Igår kväll red Fredrik i Norge och sista flyget hann gå innan han ridit klart, så vi fick klara oss utan honom idag. Istället var Maria Neil och red större delen av förmiddagen och med ett bra upplagt schema för ridningen så hann vi med alla hästar enligt plan.
Så roligt att se dem komma igång nu vartefter och ännu roligare att se att de som är i full gång med raskare tempon ser så fina ut. De ser verkligen spänstiga ut med bra ork och gör träningen lätt i hand trots ett högt tempo.
Hoppas nu efter att efter att ha hängt på Apoteket i stort sett varje dag för att hämta mer medicin att vi har fått bort det här ordentligt och att de hittar tillbaka till den fina form de hade innan de blev sjuka.
Imorgon är det träning på morgonen och sedan tävlingar vid lunch där vi startar Haweswater, har uppdaterat kommentar angående hennes chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Härligt att börja sätta igång hästar igen idag! Dessutom är det några som tagit det lite lugnare i en vecka och som nu kan börja träna på igen, allt enligt veterinärens ordination efter halskontrollerna. Än återstår några hästar som har fått förlängd medicinering men det dröjer inte många dagar till förrän samtliga är igång.
De som har stått på medicin ska träna lite lugnare första veckan och idag som ju då var allra första dagen så blev det lite extra lugnt vilket flera var enormt missnöjda med. De var på hugget och glada att få träna igen och helst ville de gå raskare, det syntes tydligt.
Några kommer att kollas igen i början av nästa vecka och det ska bli intressant att se hur halsarna ser ut nu efter medicineringen.
De hästar som varit igång cantrade på ganska raskt och de såg fina och starka ut, det är flera som är på gång mot start nu och det ser vi verkligen fram emot.
Imorgon är det träning precis som vanligt igen och ni har väl koll på att det sedan är tävlingar på lördag lunch? Kommentar om Haweswaters chanser kommer imorgon!

Lugn onsdag där banan var stängd, men Fredrik kom och red några turer på rakbanan och runt området istället och det gick utmärkt. 
Har också hunnit med en hel del arbeten vid datorn idag, onsdagar är den mest intensiva dagen för skrivbordsjobb för mig, det är då jag hinner jobba undan väldigt mycket och det är skönt att kunna avsätta ett stort antal timmar på rad till det.
Dock ett litet uppehåll i arbetet medan Sverige spelade fotboll på eftermiddagen och vilken insats, sååå roligt! Sådana här stora mästerskap är verkligen spännande att följa och ser fram emot nästa match på tisdag.
Imorgon är det träning som vanligt igen och igångsättning för många hästar efter penicillinkur, roligt att hästarna kommer igång igen nu!

Sitter i köket i stallet vid datorn, kollar lite fotboll (när det är VM så måste man ju titta!) och jobbar samtidigt. Väntar nämligen på Fullmäktigemöte som vi ska ha kl 18 och jag bor alldeles för långt bort för att åka hem emellan.
Idag var sista dagen med så få turer, sista "slö-dagen". Fast vi har faktiskt inte alls slöat utan istället passat på att storstäda, sortera och fixa det mesta. Jag gillar att ha det städat och fint alltid, men nu är det extra bra organiserat och det känns bra. Ordning och reda är viktigt och gör att man kan fokusera på annat.
Tre turer idag då och några av hästarna gick i raskare tempo; Daxios, Kew Bridge och Haweswater. De ser jättefina ut alla tre och även övriga hästar som reds idag.
Vid lunch tog vi en runda till IKEA och efter den vanliga inledande lunchen där (det är ju obligatoriskt när man åker dit) så hann vi köpa en hel del småsaker som vi behövde till stallet/köket. Bra att passa på när det ändå finns tid i väntan på möte, har haft en allt längre lista på inköp som behövs.
Har nu äntligen uppdaterat med nya bilder, vet att det har dröjt ett tag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Idag träning på morgonen som vanligt, fast ändå inte eftersom det är så få hästar som rids just nu. Är väldigt peppad på att sätta igång hästarna igen i slutet av veckan. Några hästar har uppvisat att de ännu inte är helt friska och där har medicinering förlängts med några dagar ytterligare. Dock är merparten klara att börja ridas igen från och med torsdag, så det ska bli roligt.
Efter förmiddagsarbetet så blev det några timmars väntan innan det äntligen var dags för kval för Miss Global Tooma som verkligen har tagit tid på sig att bli redo. Nu är hon dock kraftigt på gång och jag tror att alla som såg hennes kval såg vilken fin häst hon är. 49,3 gick hon på ensam på ett mycket snyggt och klassigt sätt. Här kan man se kvalet:
https://www.youtube.com/watch?v=N9wbOFGKuso
Himalaya var sedan tyvärr oplacerad efter att det gått lite väl fort för hans smak på en lite för kort distans. Han kommer igen nästa gång på längre distans, det är nog där han ska hålla sig framöver.
Idag kom också startlistan till på lördag då det för ovanlighetens skull är tävlingar, första start kl 12.45. Vi har då Haweswater till start och det är hennes favoritunderlag gräs som gäller så det ser vi fram emot!

Idag har Akoya åkt till sitt nya hem hos en jättetrevlig familj! Känns superbra att han nu får ett nytt liv som ridhäst och att det känns som helt rätt köpare.
I övrigt idag så har vi medicinerat vidare och för många var det idag den sista dagen av medicinering och i slutet av veckan så kommer det vara fullt upp med träningen igen.
Imorgon är det då tävlingar igen på Bro Park och vi har en startande och ett kval. Har uppdaterat med kommentarer angående dem under fliken Starter (& Resultat).

Eftersom vi just nu medicinerar mer än hälften av våra hästar så innebär det att det är minst sagt lugnt på träningsfronten även om det fortfarande är ett antal som tränar som vanligt.
Normalt sett så rider 6 eller oftast 7 turer per dag, nu är det 3-4 istället. Vi brukar ta fikarast efter tredje turen och de senaste dagarna har vi då oftast ridit klart för dagen.
Så vi har kunnat lyxa till det och vara klara tidigare samt att vi har hunnit med en hel del extraarbeten i stallet, t ex är nu samtliga manar friserade.
Sedan kan jag säga att det minst sagt tar lång tid att förbereda och ge alla hästar som ska ha medicin, men det känns jättebra att göra detta och förhoppningsvis få bort problemen.
I slutet av kommande vecka så ska vi börja rida alla igen, men bara lugnt i en vecka framåt.
Jag har inte direkt redovisat här vilka som är sjuka respektive friska, men kan säga att varken Approach eller Mr Tooma Global var friska när de startade i måndags.
Nu på måndag är det ju tävlingar igen och då kommer Striker inte att starta och jag är tämligen säker på att han inte var kurant vid sin tredjeplats för några veckor sedan.
Däremot blev det klartecken för Miss Global Tooma som kvalar och för Himalaya som startar.
Från dagens träning kan rapporteras att de som tränade på mest var Daxios ensam samt Kew Bridge och Haweswater tillsammans. Även Australian Open och Sharp Eye gick i ganska gott tempo och samtliga hästar såg starka och fina ut.
Dagen avslutades med en gemensam midsommarlunchbuffé som vi åt på uteplatsen. Trots att många så klart är bortresta nu över helgen så var det ändå en del besök idag och vi var 15 stycken som lunchade tillsammans, jättetrevligt i all sin enkelhet.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Önskar alla en trevlig midsommarhelg! Återkommer imorgon med en närmare träningsrapport igen!

Igår blev det för första gången inget inlägg här på sidan. Min pappa somnade in och lämnade oss och plötsligt var allt annat oviktigt. 
Det var ingen chock efter en längre tids sjukdom, men så sorgligt det blir och det träffar en rätt i hjärtat även om man är beredd. 
Jag och hundarna tog en promenad i skogen sent igår kväll när midnatt närmade sig och det var så tyst och fridfullt där, en fin stund av reflektion.
Pappa har ju funnit med oss hela livet så klart och eftersom alla i famlijen har låtit hästarna spela huvudrollen i våra liv så har det inneburit väldigt mycket tid tillsammans.
När jag och min syster Lotta tävlade dressyr på ponny så skjutsade pappa runt oss överallt i mer eller mindre hela Sverige nästan varenda helg, alltid ställde han upp.
Vi hade ju Stockholms Ridhus i många år och där är jag i stort sett uppfödd. Pappa tyckte inte det gjorde så mycket om vi skolkade från skolan ibland, "ni lär er mer i stallet i alla fall" sa han lite skämtsamt men med allvar i botten, hästarna var det viktigaste.
När vår galoppverksamhet sedan växte så började jag intressera mig mer för galoppen och började så småningom jobba med galopphästarna och då blev det ännu mer tid tillsammans. Efter ett antal år så tog jag över tränarrörelsen men pappa fanns kvar i bakgrunden och var engagerad, han var t ex alltid på plats på tävlingarna och ofta även på morgonträningen.
Svårt att hitta någon som var vänligare och snällare än han, ställde alltid upp så mycket han kunde för precis alla faktiskt.
För oss har det varit en stor sorg länge eftersom han varit sjuk ett bra tag och när jag träffade honom i helgen så var det som att han visste att tiden höll på att rinna ut och det kändes verkligen som ett farväl då vilket var enormt jobbigt men samtidigt en sorts frid, jag kände att han var klar med livet och nöjd med det.
Nu hoppas och tror jag att han vakar över oss och finns med oss fast på ett annat sätt framöver.
Tack för allt pappa, saknar dig så!

Vi lyckades faktiskt kontrollera samtliga hästar i halsen idag! Fick besked under förmiddagen att veterinären från Mälarkliniken skulle komma vid lunch med en assistent och så skulle vi kontrollera så många vi hann idag. De har portabla maskiner, det hade ju inte varit realistiskt att resa in till kliniken med alla hästar.
De anlände precis när vi avslutade lunchfodringen och var klara med förmiddagsarbetet, så då var det bara att sätta igång.
Ganska snabbt lyckades vi jobba upp en bra arbetsordning som gjorde att det gick så effektivt som möjligt. Jag hämtade och lämnade hästar fram och tillbaka medan de rengjorde och spritade maskinen. Både veterinären och jag antecknade var och en för sig, jag ville ha koll på exakt hur varje häst var och det dröjer lite innan jag får alla journaler.
För varje häst så är det ju oerhört intressant när bilden kommer upp på skärmen och man ser först hur svalget ser ut och sedan går ner i luftrören och en bra bit ner där.
Hade inte trott att vi skulle hinna med alla hästar, men det gjorde vi på drygt tre timmar och det kändes väldigt skönt att få full koll på samtliga.
Utan tvekan har vi en massa sjuka hästar. Som en sammanfattning kan jag säga att av 26 hästar så har vi 11 som är helt friska och 11 som nu får medicin. Sedan har vi ytterligare 4 stycken som man ser har varit sjuka men nu är det bara lite som återstår, de ska fortsätta att träna men bara lugnt en vecka så bör det lilla som kvarstår vara helt borta.
Tack vare att alla nu blir medicinerade samtidigt så bör vi ha mycket goda chanser att få bort det här väldigt snabbt. De medicineras i 5 dagar och ska inte träna under tiden och ett par dagar till, en vecka utan träning. Därefter börjar de ridas igen, men lugnare träning första veckan. Så om 14 dagar är det fritt fram att träna på igen för samtliga.
Hade vi istället bara kollat de som är aktuella för start så är det ju lätt hänt att någon annan står kvar med infektion och smittar vidare och så går det runt.
När vi var klara var jag helt slut i huvudet av all koncentration, man står och glor på den där tv-skärmen hur länge som helst och så försöker man skynda på emellan.
Är väldigt tacksam att de kunde komma med så kort varsel och att vi fick till det här, det betyder jättemycket att få full koll så här fort!
Innan kollen idag så tränade vi hästarna och det mest spännande var att se tvååringarna för första gången på gräset. De gick bara lugnt, men jag tycker det är bra att passa på att träna på underlaget när tillfälle ges och de var väldigt duktiga och såg fina ut allihop.
Allra först på morgonen innan gräsbanan var öppen för träning så fick Daxios specialtillstånd att träna där i högervarv. Han startar ju i Hamburg om ett par veckor och det är i höger varv och då är det viktigt att testa det innan. Han klarade det galant och såg helt strålande ut. Han var också en av de hästar som var helt friska som tur var!
Imorgon är det lite lugnare träning och så en massa medicinering.

Träning som vanligt på förmiddagen som avslutades med att vi kollade Global Boxticker i halsen eftersom han underpresterade så grovt på Jägersro i torsdags. Den halsen såg inte alls bra ut kan jag säga. När man gör en kontroll så för man ner en slang med en liten kamera genom näsan och ner i halsen och bilden kommer upp på en tv-skärm.
Genom åren har jag varit med och sett många halsar och denna var verkligen fylld med mycket slem nere i luftrören. Veterinären ordinerade en penicillinkur som vi påbörjade direkt och sedan återkoll nästa vecka.
I det läget blir man ju lite oroad för de som ska starta på kvällen, men tyvärr var det inte lämpligt att kolla halsar samma dag som de ska tävla eftersom det kan störa deras hals. Dagen innan är inga problem, men nu var det för sent.
Efter kvällens insatser där alla tre gjorde okej lopp och inte var långt slagna men det där extra saknas så kommer vi nu att kontrollera samtliga hästar i stallet. Det är bättre att få en helheltsbild och kunna behandla de som behövs och på så sätt få helt bort det ur stallet. Jag har nu under kvällen påbörjat en dialog med veterinären om när det kan ske, förhoppningsvis väldigt snart, inom någon dag eller så. Varje dag är viktig när det kommer nya storlopp.
Har uppdaterat kommentar om dagens starthästar och det hittar ni som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn dag idag och full uppladdning inför en intensiv morgondag med träning på förmiddagen och storlopp hela kvällen. Har ni möjlighet imorgon kväll så ta er ut till Bro Park, hög klass på varenda lopp och har vi bara vädret med oss så kan det bli en härlig kväll. Första start rids kl 17.40 och V64 drar igång kl 19.30.
Har uppdaterat med kommentarer angående våra starthästar imorgon och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Träning som vanligt idag med flera hästar som tränade på i goda tempon. Allra raskast gick Daxios och Haweswater som cantrade på i ett friskt tempo som sedan ökades ytterligare över upploppet. De gick inte tillsammans utan en och en, båda är väldigt ambitiösa hästar som lätt tar i lite väl mycket när de tränar i sällskap. De såg verkligen starka och speediga ut, de tränar nu på för fullt inför nästa start. Haweswater ska äntligen ut på hennes favoritunderlag gräs den 30 juni medan Daxios ju har storlopp i Hamburg den 8 juli som nästa uppgift.
Det blir första gången vårt stall har starthäst utanför Skandinavien och det är väldigt mycket att kolla upp och planera när man inte kan rutiner och regler. Det ska bli fantastiskt spännande detta och säkert också väldigt lärorikt inför framtiden att klara av att åka utomlands och starta. Just nu pågår en massa förberedelser för att ha full koll på allt inför resan om knappt tre veckor.
I övrigt idag gick träningen mycket bra och det är en lyx att ha så här pass många tvååringar som vi har, tio stycken. Det gör att det nästan alltid är väldigt lätt att sätta ihop rätt hästar som tränar tillsammans beroende på vilket tempo man vill att de ska träna i. Man flyttar dem lite fram och tillbaka med olika sällskap beroende på i vilken fas i träningen de befinner sig. De som gick raskast idag av tvååringarna var nya Sharp Eye tillsammans med Kew Bridge, men det är flera av de andra som också är klart på gång uppåt i träningstempon.
Efter dagens sista träningstur var färdigriden så var det full fart för mig mot tv-studion inför sändningen av Strömsholmstävlingarna. Jätteskoj att se den enorma glädjen hos både tränaren Anders Herlin och ryttare Christopher Roberts när Truckers Glory vann Grand National! Det är lite det galoppen går ut på och det man jobbar för, de korta ögonblicken av total lycka när ens häst vinner och speciellt när det är ett stort lopp och kanske något av en dröm.
Också mycket roligt att Fredrik (Janetzky) hade två ritter och vann båda två, bra självförtroendeboost inför tävlingarna på måndag kväll! 
Imorgon kommer kommentarer här på sidan angående våra starthästar på måndag då årets första storloppsdag på Bro Park rids.

Efter att ha åkt hela natten så var vi framme strax efter klockan sex imorse och arbetet i stallet var redan igång för fullt. Så det var bara att lasta av häst, alla grejer och sätta igång. 
Nyckeln till att orka är att inte sätta sig alltför länge och det gick faktiskt ganska bra. 
Arbetet flöt på fint och idag var det mera måttliga tempon medan det blir något raskare för flera imorgon.
Vilken intensiv galoppvecka detta är, storlopp igår på Jägersro, imorgon är det Strömsholms årliga tävlingar. Sedan är det premiär för i år på Göteborg på söndag och så årets första storloppsdag på Bro Park på måndag kväll!
Imorgon efter morgonträningen så jobbar jag med sändningen från Strömsholm, men det gör jag från tv-studion och inte på plats. Loppen sänds i Tv12 kl 13-15 för de som inte kan vara på plats, men annars är tipset att bege sig dit om man har möjlighet. Förr hade vi som tradition varje år att åka dit och göra en gemensam picknick, vi brukade vara ganska många som träffades på Strömholm och är bara vädret bra så är det supertrevligt.

På väg hem från Jägersro efter ett lopp som blev en stor besvikelse, Global Boxticker tog fronten i ett väldigt måttligt tempo men sedan blev det tvärstopp i sista sväng. Är han frisk? Står han distans? Två relevanta frågor, men det lutar åt att det snarare handlar om att hitta ett upplägg på lopp som gör att den här högkapabla men minst sagt knepiga hästen fungerar.
När en häst underpresterar som han gjorde så känns det alltid väldigt tungt, ska man dessutom resa hela natten hem så blir det inte direkt lättare men det är bara att kämpa på och komma igen. 

Nu sitter vi i transporten på väg mot Jägersro med Global Boxticker, enligt GPSen ska vi vara framme strax före kl 22. Lastningen gick exemplariskt, han gick rätt på utan någon större tvekan. Så här långt har han rest bra, han var lite orolig precis i början men lugnade sig fort.
Imorgon bitti kommer Tobias rida honom en sväng ute på banan så han har sett den inför kvällen samt fått jogga lite. Han går först i näst sista loppet imorgon ca kl 21 så det blir en lång dag i Malmö för oss i väntan på loppet. 
Jag har uppdaterat med kommentar angående hans chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Nu hoppas vi på en fin insats imorgon!

Mest spännande idag var väntan på startlistan inför måndag då det ju är dags för riktiga storlopp mest hela kvällen. Extra roligt att vi har tre startande och alla är i storlopp och två av dem till och med i klassiska lopp!
Approach startar i Future Stars som är det första stora loppet för i år som rids för tvååringar. Förra året debuterade vi Light Treading där som vann, så vi får se om vi kan försvara titeln. Dock är kanske Approach lite mera stayerbetonad och frågan är om han hänger med i svängarna eller behöver längre distans.
Mr Tooma Global startar i Jockeyklubbens 2000 Guineas och det ska bli väldigt spännande att se hur långt han räcker, han har gått framåt mycket med lopp i kroppen.
Light Treading startar i Svenskt 1000 Guineas, på listan såg det lite tveksamt ut om hon skulle komma med så det väldigt roligt att hon gjorde det och hon är klart bättre på gräs än dirttrack.
Alla tre fick bra spår (4, 5 och 4) och vi ser med spänning fram emot dagen. Att vara med och konkurrera i de stora loppen är ju extra roligt så klart och det är det vi satsar på framför allt med de yngre hästarna!
Dagens träning gick bra, de som jobbade på gräset igår gick i lugnt tempo idag och annars var det en del bättre tempon för flera av hästarna. Roligast var att se de två nya hästarna från Irland, Sharp Eye och den ännu odöpta e Authorized. De gick en lugnare canter som sedan ökades något i svängen och på upploppet fick de gasa på lite extra. Detta var för att få lite mer koll var de står träningsmässigt samt få se hur de såg ut när de sträckte ut lite mera. Det här gjorde de verkligen toppenbra, två hästar som vi satsar på för de stora loppen framöver och igår efteranmälde vi båda till Norsk Derby 2019, precis som vi gjorde med Daxios förra året.
Imorgon är det lite träning på morgonen om än åt det lugnare hållet eftersom dirttracken är stängd för underhållsarbete. Vid lunch lastar vi in packning, oss själva samt Global Boxticker och beger oss mot Jägersro för start i Svenskt Derby Trial torsdag. Många storlopp nu och det är ju hur skoj som helst!

Så var det måndag igen och denna vecka är det mycket att göra. Hästarna tränar på och det är många turer varje dag vi rider, men det flyter ändå verkligen på fint med träningen och arbetet.
Normalt sett så är måndagar en något lugnare träningsdag men idag var det grästräning för några av hästarna som startar på måndag och de skötte sig galant och såg toppenfina ut!
Imorgon är det då startanmälan till årets första riktiga storloppsdag på Bro Park, på måndag (den 18e) är det Stockholms Stora-dagen med en radda storlopp och bl a årets första klassiska lopp; Svenskt 1000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas, väldigt spännande.
Först är det dock dags för tävlingsdag på Jägerso på torsdag med Voterlöpning (som också kan räknas som ett klassiskt lopp) och Svenskt Derby Trial där vi har Global Boxticker. Som vanligt åker vi dit dagen innan, dvs på onsdag och hem kör vi under natten mellan torsdag och fredag. 
Men först blir det träning som vanligt under morgondagen!                                                          

Klockan är en bra bit över midnatt, precis hemkommen från en jättebra konsert med Katy Perry, väl värd att dra in på sömnen för.
Har varit ute på Bro Park idag trots att vi inte hade starthästar. Istället hade vi ett sedan tidigare inplanerat besök i stallet att ta hand om och de var mycket trevliga allihop.
Avslutar dagens inlägg med en hyllning till fina Justify tränad av Bob Baffert som i natt vann Triple Crown efter sin vinst i Belmont Stakes. Att lyckas vinna Triple Crown det är otroligt svårt och det är bara att imponeras över hur till synes lätt han gör det.
Imorgon är det träning som vanligt igen och en ny vecka inleds!

En intensiv lördag med mycket träning och mycket folk på plats. Att solen skiner hela dagen gör ju inte dagen sämre även om vi verkligen skulle behöva lite regn snart.
En hel del hästar tränade på och det var sista finslipningen för Global Boxticker inför hans start i Svenskt Derby Trial på torsdag. Dagens upplägg blev en ordentligt rask canter bakom andra hästar och sedan öka ännu mera från 600 och passera dem för att sedan gå helt fort ensam in över upploppet. Han gjorde detta precis på det sätt vi hade hoppats och han såg fin och stark ut. Nu är han så förberedd han kan vara träningsmässigt, så nu får vi se hur han reser och hur han trivs på Jägersros bana.
Även mycket nöjd med övriga hästar som tränade på idag, det såg bra ut och det är många som är på gång att bli startklara nu. Vi har ju ännu inte haft så väldigt många som har startat, men det kommer betydligt fler starthästar ganska snart och det känns ju både spännande och roligt.
När vi var klara vid lunch så hade några av våra trevliga ägare lite spontant åkt och handlat. Först anlände glass som var precis vad man ville ha efter en varm arbetsdag. Det dröjde sedan inte länge förrän vi serverades sillunch med goda tillbehör (och då menar jag inte snaps...). Trevligt att avsluta veckan med en gemensam lunch, helt perfekt! Dock så varmt att vi faktiskt valde att sitta inne och äta där det var betydligt svalare, det är helt klart dags att investera i ett par parasoll på uteplatsen.
Extra tur var det att det blev lunch och att vi därför var kvar längre än normalt. Efter lunchen var slut och vi tog en runda och kollade till hästarna så märkte vi att den ena av våra nya hästar från Irland var irriterad över något. Detta var den ännu odöpta hingsten e Authorized. Det märktes att något störde honom och efter att ha kollat av honom lite så kom vi fram till att det nog var magen som spökade. Har en häst riktig kolik så är det mera tydliga symptom, detta kanske bara var början på kolik eller lite magknip. Eva, en av våra ägare, är utbildad veterinär och även om hon inte jobbar som det nu så var hon till bra hjälp för att bl a kunnna lyssna på hans mage lite mer noggrant. Efter att också ha konsulterat vår veterinär på telefon, lite promenader över området mm så släppte det och han verkade bra igen. 
Så det var ju till stor hjälp att vi kunde få igång hans mage så snabbt innan det blev något stopp i den och under kvällen rapporterades allt bra och han mådde fint. Det har ju så klart blivit mycket omställning för båda nya hästarna med alla resor och foder så det är inte så konstigt att man kan få en reaktion, skönt att det gick över fort.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park, men vi har faktiskt ingen som startar, vi laddar för torsdag på Jägersro istället och sedan storloppsdag nästa måndag på Bro Park, den 18e.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det lite av en mellandag när det gällde tempon, många som tog det lugnare. Att göra det någon gång emellanåt är bra träning för deras psyke, nyttigt att komma ut på banan och bara ta det väldigt lugnt. Undantaget var framför allt Approach som gick raskare idag istället för imorgon, vilket han gjorde mycket bra. På måndag är det grästräning för hästar som är anmälda till den 18e och då ska det bli spännande att se hur han verkar passa på det underlaget.
De nya hästarna har verkligen acklimatiserat in sig fort och tränar på med övriga tvååringar, de har lärt sig alla rutiner och fungerar superbra. Vi har cantrat dem i hyfsat tempo ett par gånger men ännu inte riktigt raskt sedan de anlände, men det kommer snart. De är ju uppe i bra kondition och har kommit långt med sin träning men vi vill samtidigt låta dem få landa lite mentalt innan vi börjar träna på för fullt.
Imorgon är det en del raskare träning för många och dessutom lördag, så jag gissar på att det blir en hel del besök från ägare då!

Idag var det startanmälan till Jägersro på torsdag. Vi har där Global Boxticker i Derby Trial och nu är det upp till bevis om han är någon Derbyhäst eller inte. Att han har kapacitet vet vi, men hittills har han mest varit fokuserad på att bromsa upp mot andra hästar och har inte velat passera även om det blev seger i senaste starten.
Nu blir det första starten efter kastration och det ska bli spännande att se hur stor skillnad det gör. Han har i alla fall blivit enormt mycket trevligare i all hantering sedan han blev valack och träningen sköter han utmärkt.
Han är anmäld i både Svenskt och Norsk Derby (Daxios bara i det Norska eftersom han köptes på Breeze Up auktion efter anmälan till den svenska redan gjorts) och nu gäller det att han visar rejäla takter för att det ska räcka till en plats i Derbyfältet vilket vi så klart satsar på.
Även Himalaya var anmäld på Jägersro men kom inte med och får därför förtur nästa gång. Här tycker jag galoppens system är överlägset travet som har massa provlopp och annat för att ta sig in i lopp och för en del hästar kan det dröja länge innan de får starttillfällen. Galoppens regler gör att om en häst inte kommer med ena gången så står den högst upp på listan med en garanterad plats nästa gång (gäller så klart inte storlopp, men för övrigt så) vilket gör att man aldrig behöver vänta alltför länge.
Från dagens träning kan rapporteras att den bestod av mestadels lite bättre tempon och hästarna skötte sig mycket bra och såg fina och starka ut. Planen är en något lugnare dag imorgon när det gäller tempon förutom enstaka häst som har annat upplägg på schemat. På lördag blir det sedan en hel del raskare träning igen.

Har haft en jättehärlig dag ute på Gärdet! Hade det varit något mera soligt så hade det varit perfekt, men man kan inte få allt och det var mestadels helt okej väder.
Alla tidigare år har jag haft starthästar och/eller tv-sändning och inte hunnit uppleva dagen så mycket, lyxigt att få åka dit idag och bara kunna ta det lugnt och träffa folk.
Det här arrangemanget känns som att det växer för varje år och att det blir bättre och bättre organiserat med foodtrucks och annat. Jag vet inte hur hög den mer officiella publiksiffran blev, men det var helt klart en väldans massa folk precis överallt och det verkade som folk stortrivdes.
En väldigt lyckad och trevlig dag blev det!

En hel del snabbjobb och extra raska canters idag, det var en intensiv träningsdag från morgon till lunch. 
Första turen för dagen var Himalaya, Haweswater och Miss Global Tooma som cantrade på i ganska gott tempo alla tre.
Redan vid tur 2 så blev det snabbjobb då Global Boxticker och Mr Tooma Global jobbade tillsammans. De började i gott tempo från 1200, ökade ytterligare från 1000 och gick i stort sett i full fart sista 800 och såg starka ut.
I samma tur reds Light Treading ensam i en längre rask canter som hon gjorde enkelt i hand.
I tredje turen för dagen var det snabbjobb igen då House in Order ökade från 1000 och gick fort sista 800 väl i hand på ett övertygande sätt.
Samtidigt gick Approach och Shylock en god canter och det raskaste Shylock har gått på väldigt länge och det såg bra ut.
Efter en fikarast följde en tur med Beach Road One, Australian Open samt Label Black som har börjat komma igång efter sin kastration. De cantrade tillsammans alla tre i bredd i lagom tempo som ökades en aning sista biten, det blir ofta så när hästarna är på hugget och vill gå lite mer över upploppet.
Bright Light och High Max gick sedan ungefär samma upplägg som förra turen, kanske någon sekund lugnare.
Därefter var det dags för Koko Taylor som cantrade ensam i mellantempo och samtidigt reds också de nya hästarna; Sharp Eye och den ännu odöpta e Authorized. De var minst lika duktiga idag och ser mycket fina ut.
Framåt lunch var det Chizhou som cantrade ensam medan Space Dragon och Tailwind gick tillsammans.
Stureplan och Daxios gick i lite mera tempo igår och tog det lugnare idag.
Utöver detta så hann vi också med lite hoppträning av Akoya inför hans nya kommande ridhästkarriär. 
Man kan inte vara annat än nöjd när man kan åka hem efter en hektisk dag och känna att hästarna verkligen har sett bra ut och tränat på till och med över förväntan. 
Nu laddar vi för morgondagen med Nationaldagsgaloppen ute på Gärdet! Planen var att Haweswater skulle vara med men efter att ha startat på nu ganska tätt så hoppade vi över den här starten och laddar batterierna lite inför sommarsäsongen med lopp om ett par veckor istället. Skönt att för första gången varken ha tv-sändning eller starthäst och istället kunna träffa folk i lugn och ro för ovanlighetens skull, ser fram emot det!
Har som utlovat uppdaterat med nya träningsbilder idag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder, så kolla in där.
Hoppas vi ses på Gärdet imorgon!


Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  På Irland köptes nyligen in två nya tvååringar. I den ena finns två andelar kvar. Han är e Authorized och har precis efteranmälts till Norsk Derby 2019. Han har kommit ganska långt i sin träning och det dröjer inte så länge tills han är kval och startklar. Han siktar redan i år på att starta i en del storlopp.

  Vill du bli delägare eller ha mer info? Kontakta Caroline!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1