Dagbok

Stallets dagbok

Tävlingar idag och såå härligt att se Bright Light vinna på ett snyggt sätt i sin debut trots att han agerade väldigt grönt under loppet. Han är en bra häst som vi har trott på hela tiden, men han har tagit tid på sig att bli redo. Den väntan var väl värd när han nu kunde prestera så bra direkt och han har nu skaffat sig ett bra utgångsläge inför nästa års storlopp där Jockeyklubbens 2000 Guineas är första målet för säsongen. 
Vi har verkligen många fina tvååringar som blir tre nästa år, så det ser onekligen spännande ut med kommande säsong.
Se närmare kommentar angående dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat!

Regnet smattrade på ganska bra på vindrutan hela vägen till Bro imorse och i det läget trodde jag banan skulle vara blöt och geggig. Där hade jag fel, den hade klarat sig utmärkt och även om den är lite mättad på vatten så verkar den hålla bra för väder och vind just nu.
Blandad träning åt det något lugnare hållet efter gårdagens raskare arbeten. De som jobbade igår var ute och joggade medan några andra gick i lite bättre tempon och hela arbetsdagen gick mycket bra.
Inför morgondagens tävlingar ser väderprognosen ganska lovande ut, det bör kunna bli bra banförhållanden. Vi har tre starthästar och jag har nu uppdaterat med kommentarer om deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Har också idag uppdaterat med nya bilder från träningen, så kolla in dem under fliken Veckans Bilder! 

Idag på morgonen låg graderna precis kring nollan och dirttracken kändes okej vid en första inspektion som jag brukar göra när jag anländer på morgonen. Man kunde känna att den var lite väl mättad på vatten, men den verkade ändå ganska så ridbar. 
Därefter sjönk temperaturen med bara någon grad, men det räckte för att torka upp banan lite ytterligare och den blev riktigt bra faktiskt. I nuläget gäller det att passa på och träna när banan tillåter det, man måste vara lite vaken för att göra ändringar i planen.
Man har ju ett upplägg för hästarna där man planerat in hur träningen ska göras olika dagar och när vädret är stabilt så behöver man inte tänka så mycket på banförhållanden. Så lyxigt har vi det dock inte nu utan varje dag får träningen anpassas efter hur banan är för dagen. Så det var ju väldigt glädjande att vi kunde träna på idag och speciellt med tanke på att lördagens planerade snabbare arbeten blev till lugn jogging.
En rask canter gick Label Black, Kew Bridge och Power of Attorney tillsammans. Även Light Treading cantrade på och det gick undan, det var snäppet ifrån snabbjobb i tempo.
Det var även fyra hästar som gick extra raskt och det var Himalaya och Space Dragon tillsammans och Chizhou tillsammans med Mr Tooma Global. Alla fyra såg fina och starka ut hela vägen, mycket nöjd med dem! Utöver dessa så var det en hel del mellantempon och lugnare också och även detta gick utmärkt. 
Åringarna jobbar vidare och sköter sig strålande, A Ragman och Eye for an Eye var ute på tur tillsammans idag med trav och canter. Dhakota och den odöpta franska åringen reds inne i longervolten och de har gjort väldigt snabba framsteg den senaste tiden.
Startanmälan idag till söndag och då har vi två starthästar och ett kval. Även anmälningar idag och det till årets sista tävlingsdag som rids nästa onsdag (den 19e) och vi har en hel del starthästar då.
Nu hoppas vi att dirttracken fortsätter att hålla sig fin även till tävlingarna på onsdag till att börja med!

Lugn söndag för hästarna som det brukar vara när det inte är tävlingar och de mådde fint och var pigga. Själv jobbade jag i tv-studion idag och det var roligt att vara tillbaka där eftersom det var ett tag sedan sist.
Imorgon är det träning som vanligt igen och vi hoppas på någon minusgrad så blir det bra hjälp till banan att torka upp lite mer.

Vi hann inte mer än att fodra hästarna förrän regnet smattrade på taket. Det regnade på ganska rejält de första arbetstimmarna och en dirttrack som redan var väldigt mättad på vatten blev då ganska geggig. Banan verkar som jag skrev igår klara ganska mycket regn och nederbörd, men det finns ju någon slags gräns även där och efter flera dagars regn så avspeglade det sig även på banorna. Det som är bra är att nu när tjälen är borta så kommer vattnet rinna igenom ganska fort och det räcker nog med en dags uppehåll så hinner det torka upp.
Så idag blev de planerade snabbare arbetena istället till lugnare tempon. På våren och sommaren behöver man sällan fundera på hur vädret blir utan man kan köra på med träningen enligt sitt eget huvud. Höst och vinter så måste man dock hålla en helt annan koll på hur banorna är och hur vädret beräknas bli.
De senaste veckorna har det varit väldigt växlande med allt ifrån tio minusgrader till sju-åtta plusgrader med regn och det är klart att det påverkar hur mycket jobb och hur duktig än banpersonalen är och på Bro Park har de jobbat stenhårt verkligen.
Nu hoppas vi på lite tur med vädret framöver!
Vid lunch när allt arbete var klart så åt vi en väldigt god jullunch tillsammans, vi i stallet och många av de ägare som alltid brukar vara på plats på lördagar. Det här har blivit en mycket trevlig tradition som vi gjort de senaste åren. Ett sorts knytkalas där alla tar med sig något och det blir ett smaskigt julbord med de flesta ingredienser man brukar ha och jag tror ingen gick hem hungrig.
Nästa lördag anordnar vi Glöggfika i stallet kl 11.30 och alla är hjärtligt välkomna! Vi serverar glögg, kaffe och tilltugg, ett trevligt sätt att mingla och träffas samt naturligtvis hälsa på hästarna också. Anmäl er via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så blir det lättare att beräkna åtgång. Hoppas vi ses då!
Imorgon är det tävlingar på Jägersro och jag jobbar då i tv-studion. På sistone har jag varit tvungen att hoppa av flera tv-sändningar eftersom vi haft starthästar och det alltid går först. Så nu var det ett tag sedan jag stod i studion och det ska bli roligt!

Idag var det lite lugnare tempon på programmet efter gårdagens raskare arbeten. Inte superspännande träning kanske, men den ska göras den med och hästarna såg fina och spänstiga ut.
Mycket positivt var att trots rejält regnande under natten så var banan bra, nu när tjälen är helt borta så verkar den tåla en hel del vatten utan problem. Som jag ser det så bör vi ha en bra bana så länge det inte blir alltför kallt och väderprognosen de närmaste tio dagarna utlovar plusgrader och som kallast runt nollan och kanske en minusgrad. Håller den prognosen så ser det lovande ut för de tre tävlingsdagar som är utskrivna i år (12e, 16e och 19e). Sen får vi ju också hoppas att mildvädret håller i sig över januari, så att även de tre tävlingsdagarna där kan avridas som planerat.
Överhuvudtaget är jag väldigt glad så länge det inte är minusgrader, eftersom allt är så mycket enklare när det inte är fruset överallt, så för min del får gärna plusgraderna hålla i sig hela vintern.
Imorgon har vi en del raskare träning inplanerad.

Idag var äntligen dirttracken öppen igen- vad bra det kändes att få träna där igen! Måste börja dagens inlägg med att ge en eloge till banpersonalen och inte minst nattpersonalen, som lägger ner ett enormt jobb för att hålla banan i ordning. Det är inga lätta förhållanden de jobbar under när det ena dagen är sju plusgrader och regn och så några timmar senare så fryser det på. Lägg då till att det inte finns någon salt i banan så förstår man att de får kämpa hårt för att klara att hålla dirttracken fri från isklumpar och jämn och fin. Både igår morse och idag när jag inspekterade banan tidig morgon så har den varit i mycket gott skick.
Idag var det en hel del snabbjobb och också några raskare canters. Det var många turer som skulle ridas och för att hinna alla innan banan stängde (den stänger tidigare för tillfället eftersom de jobbar med den) så hade vi hästarna borstade och förberedda inne i stallet inför varje tur. De som red kunde då snabbt sadla på och rida ut, så på det viset hade vi ett väldigt effektivt upplägg som gjorde att alla turer hanns med. Visst hade vi kunnat ta några av turerna på rakbanan, men jag föredrar klart tävlingsbanan.
De som gick snabbjobb var:
Light Treading- ensam, men hon fick drag av några från annat stall som gick jobb och fick på det sättet lite sällskap i alla fall. Hon såg strålande ut!
Bright Light och Mr Tooma Global- de gick tillsammans och såg starka och bra ut hela vägen. Bright Light fick här ett sista finslipande jobb inför debuten nästa onsdag, mycket spännande. 
Power of Attorney och Label Black- de gick precis som övriga 800 meter fort och gjorde ett bra upplägg. Power of Attorney har varit mycket senare i utvecklingen än vi trodde från början, men idag var det klart bästa jobb han har gjort och det närmar sig debut. Label Black siktar på start om 1,5 vecka och man ser i jobben att han är mycket mer kapabel än sin handicap.
Förutom snabbjobben så gick några hästar raska canters:
Space Dragon ensam och han ser jättefin ut. Kew Bridge, Perfect Girl Ester och Chizhou tillsammans alla tre och de såg fina ut allihop och är klart på gång. Dessutom gick Shylock och Himalaya en rask canter som ökades lite extra över upploppet och det syns att båda är stayers, de bara mal på och ser piggast ut sista biten.
Utöver dessa turer så var det även några som gick lugnare och alla hästar har tränat mycket fint idag, är väldigt nöjd både med träningen och att få vara tillbaka på dirttrackbanan igen.
Det var också startanmälan idag till onsdag och då har vi Bright Light, Shylock och Haweswater som startar. Sedan är det även tävlingar ett par dagar senare, på söndagen (den 16e) och då har vi några ytterligare som startar. Det är ju även lopp den 19e, så det är täta tävlingstillfällen nu innan jul. I januari är det också utskrivet tre tävlingsdagar innan det blir tävlingsuppehåll i februari.
Jag inledde ju dagens inlägg med en hyllning (till banpersonalen) och avslutar också med en. Igår red Malva sitt första lopp någonsin. Igår på dagen för två år sedan kom hon till vårt stall som praktikant från skolan, en tvåveckors praktik var det tänkt. Hon och kompisen Embla (som just nu går på ridgymnasium i Ystad) fastnade direkt och blev kvar i stallet kan man väl säga. Alla helger och lov har spenderats hos oss och numera går Malva på ridgymnasium med praktik i vårt stall 2-3 dagar per vecka samt en del helgjobb.
Att hon har talang för detta såg vi tidigt och allt har gått mer eller mindre som på räls för henne. Så igår var det då debut som amatörryttare och hon blev tvåa med en på förhand otippad häst. Egentligen var det inte andraplatsen som var det viktigaste, utan hur bra hon red. Fanns ingen anmärkning på något alls, trots ytterspår så tog hon sig inåt i banan innan första sväng och sparade mark, bedömde sedan tempot perfekt och började avancera i rätt tid. Red dessutom snyggt i finishen och det syntes inte alls att det var första loppet någonsin, såå bra gjort!

Ingen toppendag direkt för oss idag efter två strykningar med Beach Road One och House in Order som båda hade toppchans att vinna. Det var inga stora problem med någon av dem, men hellre vara på den säkra sidan och stryka om det är någon tvekan och nya lopp kommer hela tiden.
Haweswater gjorde som vanligt en stabil insats och blev fyra medan Approach inte alls klarade den lösa banan och en femteplats var ju inte det vi siktade på, den här hästen har massor av kapacitet. Han får visa det nästa år istället när banorna är goda igen och det är vår, nu blir det vinterträning med uppbyggnad för honom och han har massor med utveckling kvar i sig.
Se närmare kommentar angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat. 
Imorgon hoppas jag att dirttrackbanan är så pass bra att det går att rida lite snabbare arbeten på den.

Även idag blev det träning på rakbanan, som dock var betydligt bättre än de senaste dagarna. Första turen hade jag lagt in hästar som ändå skulle gå i lugnt tempo. Detta för att se hur banan var samt att varje harvning som görs kan förbättra banan ytterligare om den är under upptorkande. Banan var något hård och stum den första turen, men sedan blev den fin när den hade körts och vi kunde gå i mellantempo åt det något raskare hållet. 
Många pigga och laddade hästar efter några dagars lugn jogging och det märktes tydligt att de var glada över att få rasta av sig åtminstone litegrann idag.
Denna vecka har Tobias välförtjänt semester så vi har extra fullt upp, men jag tycker vi har löst det bra ändå och arbetsdagen flöt på fint trots ett späckat schema.
Imorgon är det då dags för tävlingar igen och eftersom söndagen inställdes så har de tävlingarna flyttats till morgondagen och det blir hela tolv lopp som rids, en ovanligt lång dag.
Sedan är frågan hur banan blir? Idag kändes den betydligt bättre än igår, men regn på eftermiddagen var ju inte de bästa förutsättningarna. Det verkar som att det ska frysa någon grad i natt, vilket kan göra både bra och dåligt för banan. Bra om den torkar upp och blir precis lagom, men risken är att det blir klumpar i den när det börjar frysa när det är så mycket vatten i den som just nu.
Vi håller tummarna för bra förutsättningar imorgon! Vi har fyra starthästar och jag har uppdaterat kommentar angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Även idag blev det träning på rakbanan. Eller snarare jogging på rakbanan, just nu är det mera motion än riktig träning som gäller. Flera av hästarna börjar bli väldigt laddade och pigga, de skulle behöva cantra på lite raskt nu för att få rasta av sig lite mer än vad som kan göras nu. Hoppas nu att banorna torkar upp inom kort så vi kan träna på igen.
Det är inte så konstigt att förutsättningarna just nu är lite begränsade, det har inte gjort annat än att regna de senaste dagarna. Vore trevligt med lite härligt höstväder igen (vintern skippar vi om jag hade fått välja) som det var för några veckor sedan med ganska många plusgrader och sol.
Idag fick vi besked om att gårdagens inställda tävlingar flyttas till onsdag och rids direkt efter ordinarie lopp. Det var ju det besked vi fick preliminärt i lördags, men slutligt besked skulle komma idag. Så då blir det hela 12 lopp på onsdag från lunch och framåt, en bra lösning.
Idag var det också anmälan både till den 12e och den 16e, men av någon anledning så kom aldrig listan ut, så jag antar att den dyker upp imorgon förmiddag istället. 

Lugn söndag nu när tävlingarna tyvärr blev inställda (eller förhoppningsvis flyttade till onsdag). Vore bra om nu vädret blir lite torrare och blåsigare så banan torkar upp, men det känns ju inte riktigt så just nu efter mycket regnande.
Imorgon är det träning som vanligt på förmiddagen. På eftermiddagen avhåller Jägersro de inställda tävlingarna från i onsdags, så jag laddar för att kolla loppen via datorn och det är några finare lopp som rids imorgon.

Idag kom det föga överraskande beslutet att morgondagens tävlingar är inställda. Hade det på känn i och med att det igår var ojämnt med tjällossning enligt utkommunicerat meddelande. Det där är en ju process som banan ska gå igenom när det först varit kallt och blivit tjäle som sedan ska släppa när det övergår till plusgrader. Detta är vi vana vid varje år, men inte så ofta i november/december utan det brukar ju vara när våren är i antågande. 
Nu är ju inte jag på något sätt banexpert, men det borde ändå i just det här fallet vara en fördel att vi inte har salt i banan. Så klart hade salt varit bättre när det var kallt, men nu när tjälen släpper så är banan verkligen djup, geggig och blöt och varje år säger de som jobbar med banan att saltet gör att det tar lång tid innan banan torkar upp. Nu borde den ha bättre förutsättningar att torka upp fortare om jag förstått det rätt.
Positivt är att de tror det är god chans att banan hunnit bli bra till på onsdag och att de då siktar på att köra både morgondagens tävlingar och de lopp som redan är utskrivna på onsdag. Det blir då som en dubbeldag med 12 lopp istället för planerade 4 lopp vilket är en jättebra idé. Slutligt besked om detta kommer på måndag, men det verkar lovande att det ska fungera.
Idag var det inplanerat snabbjobb för åtta hästar, men efter allt regn (även idag kom det litegrann) så var rakbanan fortfarande ganska blöt. Så jobben får vänta ett par dagar och istället blev det lagom lugnt tempo för samtliga turer, inte så himla spännande kanske. Man måste dock anpassa sig efter banförhållanden och vädret går inte så mycket att göra något åt (tänk vad bra om man kunde det...).
Så nu får det bli en lugnare helg utan tävlingar även om jag så klart mycket hellre hade velat ha starthäst imorgon. Dagens inlägg avslutas med ett litet filmtips (eller ett boktips), ikväll på TV4 kl 21.35 visas den mycket bra filmen Livet efter dig (Me before you), se den om ni har möjlighet. Den är baserad på den ännu bättre boken med samma namn som är skriven av Jojo Moyes, en av de bästa böcker jag någonsin läst. Trevlig helg på er!

Dagen kan sammanfattas med ordet REGN. Inte så att det vräkte ner, men det regnade ganska konstant hela dagen. Redan på morgonen var det vattenpölar som smärre sjöar lite här och där, så det hade nog regnat på rejält hela natten. Torkskåpet och tumlaren jobbade på högvarv för att torka täcken och annat, så det skulle finnas varma och torra grejer till alla hästar.
Träning på rakbanan även idag och på morgonen var banorna fina, men framåt lunch började det bli lite väl slabbigt och de sista turerna fick gå i något lugnare tempo än planerat för säkerhets skull.
Det var snabbjobb inplanerade för imorgon, men så kom meddelande ut på Svensk Galopps sida att det är risk för inställt på söndag eftersom det är tjäle kvar i dirttracken. Jag var ute och gick på den imorse och då kändes den väl geggig, men det är svårt att känna eventuell tjäle bara genom att gå på den. Den ska tydligen besiktigas imorgon kl 10 och beslut kommer eventuellt redan då, vi håller verkligen tummarna för att den hinner bli bra! Det är inte mycket tjäle kvar, men likväl är det en process som ska till innan tjälen går ur och det är under den tiden som banan lätt blir ojämn och inte ridbar. Det borde gå ganska fort att få den bra igen, men är den bra redan på söndag?

Ännu en dag med träning på rakbanan. Även imorgon är dirttracken stängd för preparering, men de planerar att ha den öppen på lördag igen. Det går bra att träna på rakbanan, men nu efter några dagar saknar jag stora banan, det blir lite mer finlir där eftersom man ser hästarna hela vägen när de tränar samt att man kan kolla tempot mer exakt med tidtagning.
Igår morse var det tretton minusgrader, imorse var det ett par plusgrader istället, så närmare 15 graders skillnad på en enda dag! Dock var inte vädret så mysigt direkt, det var rejäl blåst hela dagen och råkallt även fast det egentligen var milda grader.
Träningen idag var mestadels mellantempon och några som gick lite lugnare. Hästarna såg pigga och fina ut och hela träningsdagen flöt på utmärkt.
Startanmälan idag till på onsdag och då startar de vi planerat för innan, dvs House in Order, Haweswater och Beach Road One. Det är bara fyra lopp på onsdag, men naturligtvis kom våra tre lopp på rad och det blir ett späckat schema för att hinna sadla och se alla hästar.
Om ni missade gårdagens dagboksinlägg så gjorde jag då en uppdatering av Veckans Bilder och det är många roliga och fina bilder denna gång, så missa inte det!

Lugnare på träningsfronten idag, endast någon enstaka tur som var ute och cantrade på rakbanan. Riktigt svinkallt imorse med närmare 13 minusgrader, men nu hoppas jag varmare grader är på gång inom kort. Vore ju bra om banan blir fin med bra fäste till tävlingarna på söndag och enligt väderprognosen ser det lovande ut.
Har idag uppdaterat med en väldans massa bilder, mycket fina bilder från både träning och tävling samt även en hel del från mitt besök på Gulfstream Park. Kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Även idag var dirttracken stängd för preparering och det blev träning på rakbanorna. Båda banorna kändes likvärdiga när jag gick på dem och första turen gick första rundan på den ena och andra cantern på den andra och ryttarna tyckte också att det inte var någon skillnad på dem. Därför reds varje tur där det för tillfället passade bäst, vilket också gjorde att i de turer där några skulle gå fortare än andra så kunde de dela upp sig på två banor och det fungerade finfint.
Ett snabbjobb blev det och det var Beach Road One och Approach som gick tillsammans och det blev ett mycket bra upplägg, perfekt för båda hästarna som bägge såg jättefina ut. 
I övrigt var det en del extra goda canters, de som gick raskast var Light Treading och Label Black tillsammans samt Chizhou, Shylock och Kew Bridge tillsammans. Det är lite trångt att gå många ihop på rakbanan som ju är betydligt smalare än dirttrackbanan, men samtidigt är det nyttig träning för hästarna att gå tätt ihop utan någonstans att flytta sig. Samtliga hästar såg starka och bra ut.
Förutom dessa var det en del canters i mellantempo eller lugnare. En häst som alltid glänser även när han går lugnt är Australian Open, vilken fantastiskt fin häst det är!
Vi jobbade också med åringarna som vanligt. A Ragman och Eye for an Eye cantrar på rakbanan och de är hur fina och stabila som helst. Nästa steg är att testa stora banan så småningom, men det är ingen jättebrådska med det. De cantrar inte varje dag nu utan är ibland ute och travar eller har en extra ledig dag, man får inte glömma att det ännu är unghästar som nyss kommit in i träning. 
Dhakota och den odöpta franska hingsten har kommit ungefär lika långt i inridningen. De är jätteduktiga med tömkörning och styrning och nu har själva inridningen inletts. Tobias har suttit på dem några gånger och de har börjat ridas runt litegrann, men ännu bara med ledare. Härifrån brukar det dock gå ganska fort innan de är ute på tur och kan både trava och galoppera under ryttare.
Idag vid lunch kom besked om att morgondagens tävlingar på Jägersro blir inställda och flyttas till på måndag istället. Inte så överraskande eftersom vi hört att det är kallt i Malmö och att banan är frusen. Vi hade Beach Road One anmäld där i Skånelandlöpning, men valde till slut att starta honom hemma den 5e istället. Hade vi valt Jägersro så hade vi åkt idag dit, så kändes ganska bra att vi slapp massa strul med det där. Nu hoppas vi plusgraderna återvänder både där och här i Stockholm!
Imorgon tänkte jag uppdatera med nya bilder igen, blir både tränings och tävlingsbilder samt att jag också tänkte sätta in lite bilder från besöket på Gulfstream Park.

Idag var det uteslutande träning på rakbanan som gällde. Vi fick meddelande igår om att dirttracken är stängd så länge det är kallt, detta för att de ska ha möjlighet att köra och jobba med banan hela tiden om det behövs. Jag tycker det är rätt, viktigast att vi har så bra bana som möjligt till tävlingarna på söndag och kommande onsdag.
Rakbanorna är i mycket bra skick och vi kunde träna på enligt plan vilket var att några gick lite lugnare medan flera andra cantrade på raskare. Hästarna såg pigga och fina ut!
Idag fick vi också upp den vintersäkring som brukar göras. I alla stallar finns ett sorts luftigt galler som sitter precis under taket och på sommaren ger det ett väldigt bra luftintag. Dock är det inte lika strålande när det är minusgrader, så inför varje vinter sätts måttanpassade skivor upp som stänger igen den här extra öppningen. Vi har fortfarande ett annat intag i varje box samt taket som går att öppna och stänga så mycket man vill, så det är faktiskt alltid oavsett väder väldigt fin luft i stallet. Man vill dock inte ha det så kallt att vattenkopparna fryser, så det här var bra att få gjort.
Idag var det startanmälan till söndag och då har vi Approach till start i ett maidenlopp. Det ska bli spännande att se honom starta med bra foder och nu dessutom som valack (hans ena testikel har legat högt upp och behövde verkligen tas bort). Det var också anmälningar till nästa torsdag och då har vi Haweswater, House in Order samt Beach Road One anmälda och det ser ut som bra uppgifter för alla tre.

Den här dagen bara flög förbi. Vi hade ju möte i Tävlingskommittén och då det var ett par av mötesdeltagarna som kom från andra delar av landet så avhölls mötet smart nog på Arlanda eller rättare sagt på hotellet som ligger precis bredvid.
Vi började kl 9.30 och var klara strax efter kl 16. Jag är inte riktigt van att sitta i ett möte en hel dag, så det kändes som att när man kom ut därifrån så var dagen plötsligt slut. Vi hade fullt upp med viktiga punkter att diskutera, så tiden gick väldigt fort.
Jag tycker det var ett bra och viktigt möte som var värt en hel dag och jag hoppas att det vi kom fram till kan och kommer att genomföras.
Imorgon är det ny vecka och träning som vanligt igen!

Trevlig lördag som det ju brukar vara med mycket folk på besök, lördagar är ju den klart mysigaste dagen i stallet!
Vi hade ju planerat en del raskare träning idag, dock var det ännu kallare på morgonen och banan hade inte klarat sig lika bra som igår. Den gick att galoppera på, men var inte så bra som man hade hoppats och vi höll igen på tempot. Sista turen för dagen reds på rakbanan istället och den är ett bra alternativ nu att ta till om kylan fortsätter.
Ser ut på väderprognosen som att plusgraderna ska vara tillbaka från torsdag och framåt, det låter strålande tycker jag. Så länge det är plusgrader är jag nöjd!
Hästarna såg i alla fall fina ut och skötte sig bra. Det var många ryttare idag och det är lite extra roligt att se en tur med sex hästar tillsammans som galopperar i grupp. 
Imorgon är det lugnt på träningsfronten, men själv har jag mer eller mindre hela dagen inplanerad då det är möte i Tävlingskommittén. Där ska vi gå igenom massor med viktigt inför nästa år som t ex fördelningar av prispengar och lopp. 
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Närmare fem minusgrader och rätt så kyligt i luften imorse, men dirttrackbanan hade klarat sig förvånadsvärt bra med tanke på att den inte är saltad än. Jag befarade att den skulle vara frusen på morgonen, men den kändes ganska hyfsad. Det var lite småklumpar i den, men när man tog upp dem i handen så gick de sönder direkt. Att den klarat sig så pass bra är förmodligen mycket tack vare att det inte direkt har regnat något på länge, att det inte är alltför mycket väta i banan.
Vi hade ingen raskare träning inplanerad idag, men däremot imorgon så är det en del hästar som ska träna på lite mer. 
Imorgon firar vi senaste veckans segrar med lite tårta till fikat!

Alla gårdagens starthästar (och kvalhäst) mådde bra idag och verkar ha tagit sina lopp utmärkt. Varje morgon så börjar vi med fodring av hö samt kollar temp och känner på benen på samtliga hästar. Så då är det med lite extra glädje man dagen efter lopp kan känna igenom dem och kan konstatera att de känns fina och att allt verkar bra.
Idag var det blandad träning åt det raskare hållet och hästarna ser fina och taggade ut, är väldigt nöjd med dagens träning överhuvudtaget.
Roligt också att åringarna sköter sig så fint och det går verkligen snabbt framåt just nu!
Dagen efter tävling är man ju också intresserad av att veta ändring av handicaptal och House in Order höjdes fyra kilo på sin lätta seger medan Mr Tooma Global gick upp två kilo på sin andraplats. Inte så mycket att säga om när de gör bra prestationer, jag hoppas och tror att de motsvarar sin nya handicap och förhoppningsvis mer framöver.
 

Så himla glad över framgångarna och att hästarna presterar nu! House in Order var helt ensam på banan idag och även om han är en av få som ändå gått hyfsat de senaste månaderna så såg vi ju idag hur mycket mer det finns i honom, idag var han en helt annan häst.
Väldigt nära att det blev två segrar idag igen då Mr Tooma Global såg ut att ha vinsten klar, men blev upphunnen precis på linjen och blev mycket kort slagen tvåa. Med tanke på att han bar 71 kg i ett proffslopp så får man ändå säga att han gjorde en bra insats.
Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat!

Idag var det tre hästar som jobbade och några raskare canters. De som gick jobb var Approach ensam 800 meter och det gjorde han mycket bra, han såg stark ut hela vägen och han har verkligen en fin och vägvinnande aktion när han sträcker ut över upploppet.
Samtidigt gick Chizhou sitt första snabbjobb och hon hade med sig Shylock som sällskap och sparring. De började i lugn canter för att sedan öka upp tempot från 600 och komma igång lite. Därefter gick de fort över upploppet och de fick ett ganska lätt jobb vilket jag tycker var bra när det var första gången hon gick fort. Vissa hästar förstår direkt och andra tar tid på sig, men hon verkade fatta på en gång vad hon skulle göra. Hon har bara på de senaste veckorna utvecklats enormt mycket och ser klart redo ut för mer träning. Tror inte det dröjer så himla länge innan det blir kval för henne.
Dessutom gick Stureplan och Bright Light i friskt tempo en och en och båda såg toppenfina ut. Bright Light har verkligen vaknat till av sitt kval och han är på gång mot debut inom kort.
I övrigt var det några som cantrade lite lugnare och även de skötte sig bra. 
Sedan jobbade vi med åringarna också, A Ragman och Eye For An Eye har hittills ridits en och en och de har cantrat en hel del på rakbanan. Idag gick de ut på tur tillsammans och det gick hur bra som helst. Det är en stor fördel när fler åringar kommer igång så de kan träna ihop.
Dhakota har inte varit den enklaste hästen i början att lära saker, stark vilja på honom. Men igår och idag så är det som att han har lärt sig och accepterat allt, han har verkligen coolat ner sig och är helt annorlunda. Så idag blev det premiär att sitta upp på honom och han skötte sig exemplariskt faktiskt, jätteskoj!
Den odöpta franska åringen är suveränt fin och han har nu kommit en bra bit i inridningsprocessen. Han är van vid sadel och duktig med tömkörningen, han har nu börjat träna styrningen även ute på området och han förstår direkt. Så roligt att se alla unghästarnas snabba utveckling!
Imorgon är det tävlingar igen och då har vi en kvalhäst och fyra starthästar, dock i två lopp. Har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det lite som första riktiga dagen tillbaka. Jag kom ju till stallet i lördags, men då först lite senare och igår var det ju tävlingar. Så idag var första vanliga träningsdagen där jag var med från början och det var skönt att vara tillbaka och gå runt och inspektera alla hästar på morgonen, känna på benen och kolla av dem ordentligt. Tillbaka i rutinerna liksom, men med ännu mer energi nu efter semestern. 
Träningen idag var som det brukar vara på måndagar, en del åt det lugnare hållet och några i mellantempo. De raskare tempona spar vi till imorgon istället då några ska träna på lite mer.
Anmälningar idag till söndag den 2a och vi har bara Approach den dagen i ett maidenlopp som såg ut som en bra uppgift för honom. Vi har sedan klart fler som startar onsdagen den 5e (som inte anmäldes idag).
Som utlovat igår har jag nu uppdaterat med nya bilder igen efter att ha "fuskat" med det en vecka när jag var bortrest, så det var dags att ta tag i det. Kolla in Wolframs fantastiskt fina bilder från både träning och tävlingar under fliken Veckans Bilder! Till nästa bilduppdatering kommer också en hel del bilder jag tog på Gulfstream Park, men det får som sagt vänta lite.

Vilken härlig återkomst det blev efter semestern! Först den trevliga gårdagen i stallet och idag en startande och en seger! Roligt för Space Dragons tålmodiga ägare som väntat på honom att han nu verkligen levererar med två raka segrar efter bara tre starter. Än är han faktiskt orutinerad och kommer gå framåt för varje start ett bra tag framöver.
Har uppdaterat kommentar angående hans insats under fliken (Starter &) Resultat.
Jag vet att jag skrev det vid förra tävlingsdagen när Beach Road One vann så enkelt, men det är faktiskt otroligt vilken skillnad det blev när hästarna fick ett friskt foder i sig. Eller egentligen inte alls otroligt, får de i sig mögel och bakterier så är det ju inte så konstigt att de blir kraftigt nedsatta och inte kan prestera, de har ju varit mer eller mindre förgiftade.
Nu känns det så himla bra och peppande inför nästa säsong, vi har nog alla som på olika sätt är engagerade i stallet fått en rejäl energiboost och en framtidstro. Nu känns det ju roligt och motiverande igen efter den värsta säsongen någonsin. 
Imorgon siktar jag på en ny bilduppdatering igen, planen är ju att göra det varje vecka nu men under semestern så skippade jag det jobbet faktiskt. 
Imorgon bitti lär jag få kämpa mig upp på morgonen, är helt fel på tiden efter den här tidsomställningen.

Som genom ett smärre mirakel så hann vi med flyget hem! Klockan 17.55 lokal tid skulle planet från New York avgå mot Stockholm och vi landade inte förrän närmare kl 17.20 och lägg sedan till tid för att köra in till gaten, öppna planet och få ut folk så förstår ni nog att det inte var långt kvar innan planet skulle avgå. Vi skulle dessutom byta terminal, så det kändes ganska kört när vi så snabbt som möjligt försökte ta oss ur planet med fullt av folk framför. 
En snabb springmarsch till en buss som skulle ta oss till nästa terminal och den körde smidigt på insidan där planen står och så var vi faktiskt raskt framme vid rätt terminal. Ut och upp för ett antal ståltrappor i full fart så tog vi oss in i terminalen och mera springning och vips så var vi framme vid gaten. Så dags borde gaten varit stängd, men som tur var så var folk inte inne i planet än så vi hann otroligt nog.
Jag försökte sova så mycket som möjligt på vägen hem, den där tidsomställningen är inte jättelätt direkt så man får försöka göra så gott man kan för att komma rätt på det.
Väl hemma och vid bilen så var det sedan direkt full fart mot Bro Park där jag precis lagom hann se sista turen för dagen träna och det var Approach, Bright Light och Sharp Eye som alla tre såg fina och på hugget ut.
Därefter ner till stallet och där väntade en minst sagt oväntad överraskning i form av firande i efterskott av födelsedagen med värsta lyxfikat, ballonger och girlanger. Det var hembakt bröd, lax, köttbullar, tårtor mm samt inte minst bubbel som fanns både med och utan alkohol. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta alls utan trodde jag missat dagens fika. Ett jättestort tack till er alla som ordnat detta och var på plats, det var smockfullt i köket och så himla trevligt. Bättre hemkomst kunde man ju inte få!
Jag har bara varit borta i lite drygt en vecka, men det känns som väldigt länge eftersom vi liksom har hunnit med som två semestrar i ett med det här upplägget, har hunnit se och uppleva så mycket. Det känns som att den här semestern har varit väldigt bra och nyttig för att ladda batterierna, rensa huvudet och få perspektiv på tillvaron, precis som det ska vara med en ledighet.
Så nu är jag tillbaka och verkligen peppad att fortsätta jobba och det ännu mera målmedvetet.
Imorgon är det tävlingar och vi har då bara en startande, har uppdaterat kommentar angående hans chanser under fliken Starter (& Resultat).

Nu sitter jag här på flygplatsen i Fort Lauderdale och planet är för tillfället tre timmar försenat. När vi anlände var det 45 minuter sent och sedan dess har de flyttat tiden längre och längre fram... Nu är det så pass sent att det blir väldigt på gränsen om vi kommer hinna med planet från New York. Vi hade nästan fyra timmar på oss och gott om tid som det verkade då, men nu börjar det bli lite körigt att hinna med. Hoppas verkligen vi hinner!
Orsaken är något sorts snökaos under natten i New York, så jag måste verkligen säga att vi haft tur med vädret, när vi var där var det soligt och förhållandevis varmt för att vara höst.
Det här har varit den bästa semestern någonsin, att få se New York som jag alltid har velat och sedan till solen och värmen i Florida har varit ett helt perfekt upplägg.
Amerikaner är ju väldigt annorlunda jämfört med tillknäppta svenskar och att kalla främlingar för "you guys, dear, honey, darling, buddy" mm är väl inte riktigt min stil, men man vänjer sig förvånansvärt fort och blir lite mer pratglad med folk. Skulle du börja babbla med en människa som råkar åka samma hiss som du i Sverige så blir man nog betraktad som konstig, men här är det snarare tvärtom.
Sen måste jag ju hylla det fantastiska systemet med Uber som även finns i Sverige, men inte är lika stort hemma som här. Det är ju helt galet smidigt och prisvärt och fungerar otroligt bra, tusen gånger bättre än taxi! Man bara laddar ner appen och betalar med den via sitt kreditkort och bilresan är betald och klar innan. Sen ser man exakt via appen var bilen befinner sig och den dyker ofta upp inom någon minut. Det är också mindre än halva priset jämfört med taxi och samtliga vi åkte med var toppenbra. Vem som helst (med körkort) kan bli förare och det var många vi åkte med som hade det som ett extrajobb för att t ex betala av sin bil medan andra hade det som heltid.
På hemmaplan idag var det mestadels lugnare träning och imorgon är det lite mer tempon igen. Vårt plan ska landa ganska tidigt på morgonen och hinner vi bara med det så bör jag kunna se lite av träningen i alla fall.  

Idag var det raskare träning samt två snabbjobb som gällde. Det var House in Order och Himalaya som jobbade tillsammans i ett längre snabbjobb samt Haweswater och Sharp Eye tillsammans i ett något kortare arbete. Både snabbjobben och den övriga träningen verkar ha gått utmärkt enligt rapport.
Det var ju också startanmälan till nästa onsdag då vi har fyra starthästar och ett kval. Endast Space Dragon startar på söndag, men alltså betydligt fler på onsdag.
Här i Florida var ett besök på Gulfstream Park inplanerat och vi var på plats på morgonen och såg tre turer tränas på banan. Vi var runt och kollade in stallarna samt tog sedan också en runda in runt läktare, ledvolt och uppsadlingsområde. 
Det första stallet vi var inne i var gjort av vit tältduk (antar som skydd mot värmen?), enormt högt i tak. Det andra stallet var i trä och lägre i tak, men lite mysigare. Samma upplägg för alla stallar; runt boxarna går det som en volt i sand där hästarna leds runt. Så de passerar alltså precis utanför varje box hela tiden vilket ju borde vara lite störande för hästar som står inne, men jag tror de vänjer sig fort vid det. 
Det finns tre olika sorts jobb (förutom tränare, assistent mm) som det är uppdelat i:
1. Arbetsryttare- de rider ofta 9-10 turer per dag och det går undan mellan turerna. När de är klara för dagen så tvättar de utrustning och smörjer alla saker, men i övrigt är det ridning som gäller.
2. Hästskötare- de sadlar nästa tur så den är redo och schamponerar hästarna efter de ridits och sköter sedan om dem. De sköter alltså ruljansen i stallet och ser till att allt går smidigt. De jobbar hårt och är på plats först på morgonen samt sköter eftermiddagsarbetet.
3. Ledare- deras uppgift är att leda hästarna efter de tränat, varje ridtur går nämligen direkt från banan hem. De tar då hästen direkt och leder den först några varv så den får blåsa ut lite. Därefter håller de i medan hästen tvättas och schamponeras och sedan leder de igen, oftast i ca 30 minuter.
Det var väldigt intressant att vara där och gå runt och se allt. Nu var det tyvärr inte så jättefina hästar på plats än, de kommer först om några veckor. Just nu håller tävlingarna lägre klass för att sedan gå upp betydligt om ett tag och då kommer de flesta av de här hästarna åka till andra banor. 
Ryttarna var av väldigt varierande kvalitet och det tar inte lång tid att förstå hur glada de måste vara när de får in bra folk som kan rida, som Fanny som nu har flyttat hit och verkar ha tänkt sig att stanna här framöver. 
Efter träningen var avslutad så tog vi då också en sväng runt publikplats och det var verkligen klassigt och fint. Det ligger precis bredvid ett stort köpcentrum och de har kasino inne på banan, på både gott och ont. Mest gott kanske att få in folk, men det betyder nog också att många som är där överhuvudtaget inte är där för att se kapplöpningar.
Det var ett väldigt intressant och lärorikt besök, stort tack till Fanny som tog sig tid att visa runt överallt!
Imorgon är det dags för hemgång igen, vi åker via New York med ett stopp där på några timmar innan vi sedan landar i Sverige igen tidig lördag morgon. Blir nog en uppdatering här från New York i väntan på flyget. 

Har haft en hel underbar födelsedag idag här i värmen, kunde knappast ha önskat mig en bättre dag! Hela den här resan har verkligen varit helt fantastisk (den är ju inte helt slut än...) och att åka till två så olika resmål och klimat med så kort bit emellan är ett helt perfekt upplägg faktiskt. Det här var min drömresa på förhand och så känns det fortfarande, verkligen en upplevelse på alla sätt!
På hemmaplan var det lugnt som det ofta är på onsdagar, men några hästar reds i lugna tempon. Imorgon är det raskare träning och även startanmälan till nästa onsdag.
Imorgon bitti gör vi ett nytt försök att åka till Gulfstream Park på morgonen för att se träningen och stallarna!

Idag var det en del raskare träning samt ett snabbjobb. Det var Space Dragon och Mr Tooma Global som gick tillsammans och de ökade upp från 900 och gick fortare och fortare hela vägen. Ryttarna var nöjda med dem och tyckte de kändes fina och att det blev ett bra upplagt arbete. I övrigt var det en hel del hästar som gick snäppet under snabbjobb, gott tempo hela varvet och enligt rapporterna så var alla väldigt nöjda. 
Planen här var ju ett besök på Gulfstream Park tidig morgon, men fick ett meddelande från Fanny (Olsson) att det hade regnat under natten och att banan var så blöt att de bara kunde trava idag. Så nu blir det torsdag morgon istället, vill verkligen se morgonträningen. Det är också tävlingar på kvällen på torsdag, så det kanske blir ett besök ytterligare då?

Så var det måndag igen vilket för stallet och hästarna ju i stort sett alltid är en rutinträningsdag och det var det också idag. Lite lagom tempon på träningen och enligt rapporterna så var alla nöjda. De nya franska åringen hade sadel på sig för första gången och även det gick fint efter lite bockande i början så vande han sig väldigt fort. Det är idel lovord över hur fin han ser ut, han är utan tvekan en mycket spännande häst!
Det känns väldigt bra att vara på semester och veta att vi har ett så bra och engagerat team som jobbar hemma. Sandra är ansvarig inne i stallet och har koll på hästarnas ben och hur de mår vilket är superviktigt att väga in när man bestämmer träningen. Det är dessutom hon som kollar tiderna när hästarna tränar nu när inte jag är hemma.
Tobias är ställföreträdande tränare och tar ansvar för det övriga och han är ju ganska ny på den positionen så jag tror det bara är nyttigt att få testa på det ansvaret lite mera skarpt som det blir just nu. Amanda har inte jobbat så många veckor än, men har redan kommit in i arbetet fort och det går jättebra för henne. Det var mycket träningsvärk första veckan, men hon har kommit igång mer och mer med ridningen och det dröjer inte så länge innan hon har styrkan uppe för att rida alla turer. I övrigt har vi då så klart Fredrik som rider hela dagarna och ett antal övriga som alla är viktiga pusselbitar till att allt fungerar så bra och att hästarna tas om hand på bästa sätt. Att ha bra personal som inte bara gör sitt jobb utan också lägger ner det här extra engagemanget som gör så stor skillnad betyder väldigt mycket, så alla mina hyllningar till samtliga!
Idag var det startanmälan till på söndag och då startar vi Space Dragon och vi får se om han kan följa upp sin fina seger senast. Det var också anmälningar till nästa onsdag och då har vi House in Order, Himalaya, Haweswater och Mr Tooma Global samt Sharp Eye som ska kvala. 
Imorgon är det lite raskare träning på programmet. För egen del är ett besök på Gulfstream Park på morgonen inplanerat för att kolla in träningen, ska bli väldigt intressant!

 

 

 

Är nu äntligen i Fort Lauderdale och det är mitt i natten här. Efter en sista dag i New York med besök på deras Naturhistoriska museum (som är med i filmen Natt på museet) och en allmänt mysig höstdag med sol och promenad på stan så var det dags att under eftermiddagen bege sig mot flygplatsen och meningen var att komma fram lagom till kvällen.
Stiger på planet när piloten meddelar att "vi har ett problem med en mindre läcka, men teknikerna tittar på det just nu". Kändes ju lite så där får jag säga... Var nästan glad när vi fick gå av planet igen efter en kvart, men det tog mer än tre timmar innan ett nytt plan fanns tillgängligt så det var hyfsat segt att sitta och vänta. Men nu väntar ett par dagar i värmen innan det är dags att bege sig tillbaka till verkligheten igen.
Hemma rapporteras allt lugnt och imorgon är det både startanmälan till söndag samt anmälningar till nästa onsdag.

Idag var det en del raskare träning som gällde, dock inga direkta snabbjobb. Nu är ju inte jag på plats, men jag får en liten rapport varje dag samt vilka tider de har tränat på och det verkade ha gått utmärkt. Tobias gör schemat och ansvarar vilket han gör hur bra som helst.
Redan i torsdags innan jag åkte så firade vi ju Beach Roads Ones seger med tårta, men idag var det ytterligare firande när det var fler folk på plats som det ju brukar vara på lördagar. Jag fick en bild på den tjusiga tårtan i hans dressfärger med hans namn på, den såg helt fantastisk ut!
Här i New York var det ännu en dag i promenadens tecken, man vill ju bara hinna se så mycket som möjligt och det är också så roligt att olka delar av staden är av så olika typ. Gick ner till World Trade Center vilket tar en bra stund från Times Square där hotellet ligger. Hann på vägen passera många områden av varierande mysighetsgrad. Gillar bäst de där lummiga gatorna med träd och där det går små trappor ut från varje bostad, som i Greenwich Village. På vägen tillbaka gick vi igenom Chinatown, men gillade Little Italy betydligt mer som var ett trevligt litet område.
Dagen inleddes med Empire State Building och tanken var att åka upp där, men kön var väl lång faktiskt så vi får se om det blir ett nytt försök innan vi åker vidare mot Miami.
Överhuvudtaget storgillar jag New York, det är en fascinerande stad på alla sätt!
Imorgon är sista dagen här innan det sedan blir några dagar i värmen innan vi åker hem till Sverige igen på fredag.

Är nu som jag skrev igår i New York och stannar här till på söndag kväll och därefter vidare till Miami ett par dagar också. Där är ett besök på Gulfstream Park inplanerat, att åka dit på morgonen och se träningen. Fanny Olsson jobbar där numera och tack vare henne så är det också möjligt att få se stallar och allting runt, ska bli väldigt intressant.
Nu ska ju det här vara en Dagbok från stallet, men lite New York-rapportering får ni stå ut med:
Vilken fantastisk stad! Jag har alltid velat åka hit och efter alla filmer och serier härifrån så känns det ju så välbekant. Så här långt har de skyhöga förväntningarna motsvarats utan tvekan.
Kom fram igår torsdag på eftermiddagen och hann gå en ganska lång runda på Times Square och runt lite och insupa atmosfären samt hamnade mitt i en demonstration mot Trump med massor av poliser runt som bevakade. Efter en trevlig middag kändes det som det var mitt i natten, men i själva verket var klockan inte ens åtta... Vaknade sedan kl två på natten och var pigg, den här tidsomställningen är inte helt lätt.
Idag har det blivit en väldans massa promenerande, bl a genom Central Park till The Met som hade alla möjliga intressanta utställningar, men framför allt många totalt fascinerande tavlor. Hann också med en lunch inne i Grand Central Station på tillbakavägen.
Mycket planerande med kartor för att maxa allt och få med saker som ligger åt samma håll och imorgon blir det en tur åt andra hållet av stan med ett antal intressanta saker på programmet.
På hemmaplan rapporteras allt bra. Igår var det ju en del raskare träning, så idag var lite av en mellandag där de flesta gick lugnt. Imorgon blir det mera tempon igen och jag kommer med en rapportering här så klart.
Önskar alla en trevlig helg!

Nu är jag minst sagt trött, här är klockan nu bara strax efter 21, men i Sverige är klockan strax efter tre fredag morgon och nu är de väldigt dags att sova.
Efter ett fåtal timmars sömn igår (jag är fasiken specialist på att ta tid på mig med packning och förberedelser dagen innan jag ska bort någonstans) så var det bara att släpa sig upp i ottan och ut till Bro först. Där hann jag i alla fall först gå igenom alla hästars ben och annat och alla verkade må fint. Därefter hinna se de tre första turerna och det var där en hel del raskare träning och hästarna skötte sig utmärkt och såg på hugget ut.
Därefter full fart mot Arlanda och efter närmare åtta timmars flyg så är jag nu för första gången i livet i New York! 
Nu måste jag sova några timmar, men lovar en mycket utförligare uppdatering imorgon.

Ni som har följt oss här på hemsidan vet ju hur jobbigt det har varit i år med alla problem. Så då hoppas jag ni har överseende med att jag nu är superglad och hur mycket den här stora vändningen betyder.
Det är så frustrerande att ha hästar man tror så mycket på och så presterar de inte och man försöker leta anledningar. När vi sedan hittade det här med fodret, ja då kändes det direkt att här har vi felet, allting stämde liksom. 
Fortfarande är inte alla värden på topp, för varje starthäst har vi tagit prov och fått ja eller nej från veterinär men på alla prov syns en påverkan som ska vara försvunnen om ett par veckor ytterligare. Så att hästarna redan nu har gått så fantastiskt bra är över all förväntan och det är precis det här som behövs för att få tillbaka lite pepp.
Trots att det bara har gått två veckor sedan vi tog bort det dåliga fodret så har hästarna redan på endast sex starter vunnit tre av dem samt en tredjeplats och en fjärde. Den statistiken är vi ungefär tusen mil ifrån de senaste månaderna innan bytet...
Nu har vi ju tappat i stort sett en hel säsong på detta och framför allt hela storloppssäsongen och det känns så klart bittert. Men nu måste vi se framåt och resten av året är mest för att få igång lite hästar och känna att vi är fullt rustade och har ett bra fungerande koncept inför nästa år samt en hel del väldigt fina och högkvalitativa hästar som kan räcka i storloppen 2019.
Idag kvalade vi Bright Light som såg imponerande fin ut och sedan kom Beach Road One ut i sin debut och bara cantrade hem loppet med 7,5 längd. Han visade direkt att han är en häst för större uppgifter nästa år. Jag blir alltid väldigt glad när vi vinner lopp, den där känslan att se sin häst komma först över mållinjen är oslagbar. Men efter det här året så är känslan och glädjen så enormt mycket större, jag uppskattar det ännu mer nu efter alla motgångar.
Se närmare kommentar angående dagens duktiga hästar under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon så är det träning som vanligt och vid lunch beger jag mig faktiskt på semester en vecka drygt, till det resmål jag velat åka till i hela mitt liv och aldrig gjort tidigare. Jag fortsätter uppdateringarna här som vanligt ändå, så fortsättning följer imorgon!

Igår kväll anlände vår nya åring från Frankrike. Det var precis innan tävlingarna och det hade hunnit bli mörkt ute och visst gick det att se hur snygg han var, men närmare bedömning fick vänta till idag. En häst av det tuffa slaget, han gick rätt in i sin box utan tvekan igår kväll och ställde sig lugnt och åt direkt. Han verkar ha ett grundmurat självförtroende och lugn, stressar inte upp sig men är ändå framåt och pigg.
Idag blev det bara en lite lätt longering och han förstod direkt vad han skulle göra och rörde sig oerhört lätt och fint i trav och galopp. Dessutom har han kanske den bästa skritt jag har sett vilket är viktigt, det visar hur elastisk en häst är i kroppen och det säger mer än man tror om förmågan att galoppera fort.
Han fick också vara ute i hagen en stor del av förmiddagen och galopperade runt där en hel del och verkade tycka det var roligt. 
Än har han inget namn och vi försöker ju undvika att hitta på smeknamn som inte har en koppling med namnet, så än så länge heter han "Franska" tills han får ett namn.
Känns fantastiskt spännande och roligt att ha fått in en så fin häst och även om han kostade en del får han ses som ett stort fynd. Han kostade 45 000 euro, men då ska man veta att det bara att betäcka med hans pappa Le Havre kostar 60 000 euro. Dessutom har han en världens bästa avelshingstar Galileo som morfar. Tittar man på Le Havres avkommor så har den högst rankade, som heter La Cressonniere (obegsegrad efter åtta starter och 117 i OR vilket är nästan 100 i svensk handicap) just Galileo som morfar!
Hans uppfödare hade hoppats på betydligt mer betalt och ropade tillbaka honom för 51 000 euro, men sedan får de ju värdera att antingen ha kvar hästen eller få ett lägre pris än de önskat. På en så här stor auktion med nästan 600 hästar så finns absolut fynd att göra, det finns ju inte obegränsat antal köpare. Så vi lyckades efter klubbslaget deala till oss honom för ett väldigt bra pris i sammanhanget.
Så nu är han här och han är verkligen hur fin som helst!
Dagens träning var av det raskare slaget för flera av hästarna. Power of Attorney och Himalaya gick ett lättare snabbjobb tillsammans väl i hand båda två. Friskare tempon även för House in Order, Light Treading, Mr Tooma Global och Sharp Eye och de såg starka och bra ut allihop. Sedan var det mellantempon och även lugnare för några och roligt var att se Approach ute på banan igen efter kastration. Han har haft en testikel som legat högt upp och förmodligen stört honom en del, men nu är den och den andra bortopererad och idag blev det en lugn jogg på banan.
Åringarna tränar vidare, igår gick A Ragman och även Eye for an Eye ute på rakbanan och de sköter sig strålande båda två, riktiga proffs. Även Dhakota är duktig, han kom ju nyss in i träning men har nu börjat ha sadel på sig. Igår spände vi sadelgjorden för första gången och det blev mycket bockande först i longervolten, men han lugnade sig snart och idag kunde vi sadla honom inne i boxen. De lär sig enormt fort!
Imorgon är det tävlingar igen och för oss är det ett kval och en starthäst, båda tvååringar. Har uppdaterat kommentar angående chans och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

När det är kvällstävlingar på våren eller sommaren så är det lite mysigt med en lång dag i stallet och sedan lopp på kvällen. Även om det är ovanligt varmt för att vara november så gör det inte direkt något att detta var sista kvällstävlingen för i år... Det blir mörkt tidigt och lite halvkallt, man kan inte njuta av fina lopp på samma sätt tycker i alla fall jag (som är frusen av mig). Är man inomhus, som på restaurangen eller fiket så är det däremot bara trevligt.
Två starthästar och en insats av Shylock som trea (målfoto från andraplatsen lite surt...) som visade att han är klart på gång nu efter tidigare underprestationer, känns väldigt bra! Fina pengar tjänade han också för att vara en tredjeplats, drygt 25 000 kr inklusive svenskbonusen.
Daxios var också mycket mer på bettet än tidigare, men han har nog tappat formen efter många tuffa lopp och resor och det är nog dags att ge lite vintervila och börja om igen för att hitta rätt med honom.
Sen kväll som det blir när det är en lång tävlingsdag och sedan bilresa hem som tar ett tag. Imorgon är det träning som vanligt med lite raskare tempon för några av hästarna.

Lugn söndag och laddning inför en ny vecka med tävlingar både imorgon kväll och onsdag lunch. Vi kommer ta blodprov på starthästarna imorgon bitti för att kolla av hur värdena ligger till. 
Jag har nu lagt in kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat).

Lördagar är ju som ni vet den trevligaste dagen i stallet med mycket folk på plats och idag på fikat var det smockfullt runt bordet. Vi firade onsdagens segrar och speciellt Space Dragons vinst med en fantastisk tårta i hans dressfärger, såå snygg och dessutom supergod! 
Efter gårdagens raskare träning så var det lite lugnare tempon som gällde idag och hästarna skötte sig bra och såg smidiga och fina ut.
Jag utlovade ju rapport om åringarnas framsteg:
A Ragman var den som kom in först i träning och han är en fantastiskt cool häst med massor med utstrålning. All träning så här långt har gått som på räls och idag gjorde han debut ute på rakbanan och hade inte ens med sig en förhäst utan gick helt ensam och skötte sig hur proffsigt som helst. En väldigt klassig typ!
Eye for an Eye köpte vi på svenska auktionen och hon har spännande hingsten Wilshire Boulevard som pappa och har dessutom flera syskon som håller bra klass. Inridningen har gått strålande så här långt. Hon rör sig väldigt spänstigt och fint och är även hon lättlärd och lyhörd. Hon har börjat ridas ut på tur och både travar och galopperar. Hon och A Ragman kommer kunna träna tilllsammans inom kort.
Dhakota har bara varit inne i träning i drygt en vecka. Han har nu lärt sig longering och vi har också påbörjat sadelträningen, har lagt på sadeln i boxen och dragit sadelgjorden runt magen men utan att spänna fast den än. Det kommer vi börja med efter helgen och första gången man sätter fast sadeln är alltid spännanade då man inte alls vet hur hästen kommer reagera. När han kom in var han lite svår först eftersom allt var nytt, men han har redan lugnat ned sig och är nu harmonisk och verkar trivas fint. Han är precis som sin mamma Dharawal ett riktigt muskelpaket.
Sedan väntar vi på den nya franska åringen e Le Havre och han anländer på måndag är planen. Enligt rapporter så är han en häst med ett stenhårt psyke vilket kan vara fantastiskt om det används på rätt sätt. Ser verkligen fram emot hans ankomst, ska bli så spännande att se honom!
Efter en kväll framför tvn kollandes på Breeders Cup från USA så önskar jag nu alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det en hel del raskare träning. Ett snabbarbete var det och det var Beach Road One och Himalaya som jobbade tillsammans. Det blev ett bra upplagt arbete där de gick lagom fort i hand hela vägen. Båda hästarna såg jättefina och starka ut hela vägen. Beach Road One debuterar på onsdag och det ska bli mycket spännande då det är en väldigt klassig häst.
I övrigt var det en hel del friskare tempon och de som gick snabbast där var House in Order och Light Treading som båda var rejält på hugget.
Även Stureplan, Power of Attorney och Bright Light gick i ett bra tempo tillsammans och de är alla tre klart på gång uppåt i form, Bright Light ska ju kvala nästa onsdag
Roligt också att se att Chizhou som har växt mycket nu börjar bli redo för lite raskare träning och ser jättefin ut.
Måndagens starthästar är Daxios och Shylock och de ser spänstiga och fina ut båda två. Vi kommer dock ta prov måndag morgon för att kolla värdena innan deras lopp även om det bör vara bra chans att de är ganska så återställda tills dess.
Åringarna sköter sig fortsatt strålande och imorgon kommer en närmare rapport om deras framsteg.
Har idag uppdaterat med nya bilder igen och siktar nu som jag skrev förra veckan på att göra detta varje vecka som det gjordes tidigare. Vi finns ju också på diverse sociala medier (Facebook, Instagram och Twitter) och det är det som vi har ökat upp mest, men det ska även bli oftare här. Kolla in alla fina bilder som är både från träning och tävling, finns som alltid under fliken Veckans Bilder!

Allt har gått lätt idag, gårdagen gav så oerhört mycket glädje och det blir tusen gånger lättare att jobba vidare med lite medvind i ryggen.
Gårdagens starthästar mådde fint och hade tagit sina lopp bra, det är alltid ett skönt besked när man kommer på morgonen och kontrollerar dem att det inte är några större problem. De kändes bra i benen och rörde sig fint och alla verkade både pigga och glada.
Träningen idag var åt mellantempohållet och allting flöt på mycket bra. När det sedan var dags för fika så blev det lite extra lyxigt (och onyttigt...) med tårta och läsk förutom det vanliga med färskt bröd och goda pålägg förstås. Det gäller verkligen att fira när man kan, det är faktiskt viktigt att man gör det när man uppnår de resultat man jobbar för.
Imorgon blir det mera tempon för flera av hästarna och då kommer också en ny bilduppdatering här på sidan.

Ordet idag var glädje. Jag hade lågt ställda förväntningar på dagen och hoppades på några goda placeringar och att vi i alla fall skulle se att hästarna är på rätt väg. När man strukit så pass många hästar och vet att det finns värden på proven som tar ett par veckor ytterligare innan de är helt återställda så är man inte så kaxig direkt och speciellt inte med tanke på hur säsongen har varit. 
Jag fick glädjefnatt när Space Dragon vann, det bubblade känslor av lättnad och glädje blandat med vemod vad det här har kostat oss med den här säsongen förstörd. 
När sedan Mr Tooma Global inte bara vinner utan bara cantrar ifrån sina konkurrenter så tror jag att alla kunde se att det var en helt annan häst än han varit de senaste månaderna, att det var en stor skillnad.
Det här var bara två vanliga lopp, men det betydde precis allt just idag. Vi behövde detta så oerhört mycket och jag är så glad att det är svårt att sätta ord på det, men det gav hela stallet en stor push framåt och massor med energi.
Nu jobbar vi vidare ännu hårdare!

Det här blev en lång dag som började med träning på förmiddagen i mestadels hällregn och blåst. Tappra ryttare och hästar som kämpade på i inte alltför roligt väder, glamourfaktorn var inte skyhög direkt... 
Måste säga att dirttrackbanan klarade all nederbörd med glans, den var hur bra som helst hela förmiddagen och visade inga som helst tecken på att släppa eller ens bli blöt. Det har ju fortsatt regna under dagen, så hoppas den håller lika bra imorgon.
Shylock och Daxios gick ett fint arbete tillsammans lätt i hand och såg mycket bra ut bägge två. Utöver detta var det en del raskare canters och alla gjorde det starkt och bra, lätt med full spänst.
Morgonen inleddes med att vi tog blodprov på alla tänkta starthästar samt några ytterligare som är på gång att starta nästa vecka. I min enfald trodde jag resultatet skulle vara klart vid lunch och att det inte skulle vara några oklarheter. Det tog dock till kvällen innan jag fått prata med två olika veterinärer om provresultaten som inte är helt lätta att tyda om man inte kan detta. Det är en väldig massa värden, men det som syns klart är att detta har haft en rejäl påverkan på hästarna. Som tur är så säger alla veterinärer jag hittills pratat med samma sak, att hästar är duktiga på att rensa ut kroppen själva från ett gift som mögel är och att på 2-3 veckor så bör de vara återställda.
De som hade dåliga värden stryks så klart och man ska ha i åtanke att även om de som startar har fått klartecken så är de inte helt på topp än. Vi får ta den här dagen lite för vad den är och ha högre ställda förväntningar om ett par veckor.
Under fliken Starter (& Resultat) ser ni vilka hästar det blir som startar och kommentar angående deras chanser.

Full vintermundering som gällde idag; tjock jacka, mössa, långkalsonger samt termobyxor. För bedrövligt kallt helt enkelt! Glädjer mig dock åt väderprognosen som lovar 10-12 plusgrader hela veckan och även i början på nästa, bort med vinterkylan! 
Efter den här extrema sommaren så känns det som att även vintern kan bli ovanlig, antingen typ 35 grader kallt eller så plusgrader hela vintern. Jag hejar på plusgrader...
Dagens träning var som en ganska vanlig måndag med canters åt det något lugnare hållet och hästarna var pigga i kylan.
Även åringarna tränades och Dhakota fick idag för första gången testa longering. Han rörde sig jättefint och skötte sig bra. Han är väldigt lik mamma Dharawal med sin kraftfulla och musklade kropp. För övrigt är jag lika förbluffad varje gång hur nya åringar lär sig saker så enkelt och självklart, det är fantastiskt så smarta de är och hur fort de fattar vad de ska göra.
I fredags började Amanda jobba heltid hos oss och det är ingen picknick att sätta igång och rida galopphästar när man jobbat på kontor en längre tid. Nu har hon ju mångårig erfarenhet sedan tidigare, men det är jobbigt i början innan kroppen vänjer sig. För tillfället rider Amanda i stort sett varannan tur och jobbar inne i stallet varannan för att det inte ska bli alltför tufft, men jag tror hon kommer igång för fullt rätt kvickt och kan rida alla turerna.
Imorgon är det lite mer tempon som gäller för flera av hästarna. Imorgon kommer vi också ta prov på de hästar som är tänkta att starta på onsdag för att kolla hur det verkar. De som inte har bra värden kommer naturligtvis att strykas. Rapport kommer imorgon kväll!

Inte en helt vanlig söndag eftersom det var Höststämma där vi i Fullmäktige deltog. Förmöte kl 8.30, möte sedan från kl 9 och det var klart vid 11.30 och så blev det lite eftermöte i en timme ytterligare. Detta avhölls i Bålsta på ett konferenscenter där de flesta stannade kvar igår för middag och övernattning, jag valde dock att spendera kvällen hemma istället.
Innan mötet så hann jag en runda förbi stallet och allt verkade bra med både hästar och stall.
Imorgon är vi laddade för en ny vecka!

Hemma efter en ganska stressig dag. Träning som vanligt idag, men efter många snabbare arbeten igår så var det lugnare tempon som gällde idag, de flesta turerna var mera åt jogginghållet även om det var några hästar som tränade på lite mer.
Igår var det då snabbare arbeten och de som gick raskast var:
Bright Light och Beach Road One tillsammans
Label Black och Shylock tillsammans
Himalaya och Space Dragon tillsammans
Daxios och Mr Tooma Global gick inte lika fort som de andra, men åt det raskare hållet.
Samtliga hästar gick lätt i hand och med ett bra upplägg som gjorde att det blev ordentlig träning utan att trötta ut dem för mycket. Innan vi har alla provsvar och vet hur mycket hästarna är påverkade så känns det viktigt att se till att de inte ansträngs för hårt. Det är ju viktigt att fortfarande träna, men lagom.
Igår vid lunch anlände också nya åringen Dhakota som jag skrivit om här förut. Pappa är Barocci och mamma Dharawal som vi hade i träning tidigare och som hade enormt mycket kapacitet. Så det är väldigt spännande stam! Vi hämtade honom igår från hans uppfödare Annika Stalfelt och han skötte sig fint med lastandet, var sedan lite orolig i transporten men inga större problem. Idag har han varit ute i hage hela förmiddag och det blir likadant imorgon, han får lite mjukstart och så brukar vi göra med åringarna när de kommer in och allt är nytt. 
Från och med måndag börjar vi träna longering och det ska bli roligt att se honom röra sig lite mer organiserat som det blir vid longering.
Idag var det förutom träningen även Fullmäktigemöte från förmiddagen och ändå fram mot kvällen, så det var mycket att hinna med i stallet innan det var dags att bege sig mot Bålsta där mötet avhölls. Nu är jag hemma igen, men även imorgon bitti och fram till lunch är det möte igen.
Önskar nu alla en jättetrevlig helg (eller rättare sagt fortsättning på helg)!

Idag blir det en lite kortare uppdatering och jag lovar att komma med en längre redovisning imorgon istället. Det var en del raskare träning idag och hästarna jobbade fint och väl i hand allihop. Rapport om detta kommer som sagt imorgon! Varit fullt upp idag med allt möjligt och även imorgon är en dag med fullspäckat schema så jag har fått dra in på lite annat arbete idag som detta, men framåt kvällen kommer jag ha tid att skriva här ordentligt igen!

Utlovade igår lite mer info om den åring vi köpte i Deauville. Det är en hingst som är e Le Havre och morfar är ingen mindre än Galileo, så det är starka papper det. Hela stammen ser mycket bra ut och det känns jätteroligt att ha kunnat köpa en så fin häst.
Planen är att han och A Ragman ska säljas tillsammans i andelar i ett litet specialprojekt vi tänkte göra, som en Racing Club med de två hästarna. 
Har ännu inte fått exakt besked om vilken dag han anländer, men det bör bli i början av nästa vecka, ser fram emot hans ankomst!
Startanmälan idag och vi har en kvalhäst och sex starthästar, men som jag skrev igår så ska först prov tas för att se om de har hunnit återhämta sig efter den här havren. Så hur många som verkligen startar vet vi inte än.
Vårt nya foder anlände igår förmiddag och vi har börjat fodra igång med det och det ser mycket bra ut så här långt, hästarna verkar gilla det också.
Har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder igen och tanken är att återgå till att göra det en gång i veckan. Kolla in bilderna där även bild på nya åringen är med, finns som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Jaha, så hur kändes det idag då efter gårdagens besked om havren? Jo, ungefär likadant kan man nog säga. Är fortfarande både glad och arg, men nu gäller det att jobba på och fokusera på att få hästarna bra och få koll på allting. Nu vet vi ju och det känns väldigt bra, även om den här bitterheten och besvikelsen tar tid innan den försvinner.
Den miljökonsult vi anlitat kom till stallet idag igen (vilket var inbokat sedan tidigare) och han tog en hel del prov i själva stallet och runt och allt som kunde analyseras direkt såg helt perfekt ut utan minsta anmärkning. Nu väntar vi på två prov ytterligare som ska analyseras och som tar tio dagar, men det är mest för säkerhets skull och det finns inga misstankar nu från honom att det är något fel på miljön efter dagens kontroller. Att veta att själva stallmiljön för hästarna är bra betyder ju enormt mycket. Även om vi hittat orsaken till problemen så är det lika bra att genomföra klart allt sådant här för att verkligen ha svart på vitt att det inte finns något annat som krånglar. Att gå in i en ny säsong med vetskap om att vi har ett friskt stall och en närmiljö som är bra är en stor trygghet.
Imorgon är det startanmälan och jag är inte alls säker än på om hästarna har återhämtat sig till om en vecka. Jag kommer dock startanmäla dem och se hur de verkar samt konsultera expertis under veckan angående detta. Vi kommer också ta prov på dem innan de eventuellt startar, vi tog några specialprov idag som visar olika slags påverkan hos hästarna och de proven ska tas om i nästa vecka så vi säkerställer att det har gått ur kroppen på dem innan de tävlar igen.
Ikväll nu så köpte vi en ny åring till stallet i Deauville (nr 296) vilket känns mycket roligt och spännande så klart! Återkommer med mer info om honom imorgon, då tänkte jag också uppdatera med nya bilder igen,har tänkt att börja med det mer frekvent igen här på hemsidan.

Idag har jag fått ett besked som känns både väldigt bra och enormt bittert. Som ni nog vet om ni följer den här sidan så har vi i jakten på förklaringar till hästarnas underprestationer kontrollerat det mesta (vi håller faktiskt fortfarande på och är inte klara med allt än). 
För att utreda precis allt lämnade jag in prover på kraftfodret även fast det inte ska behövas då varje nytt större parti ska vara kontrollerat av den som tillverkar fodret. 
Idag skulle jag få svaren och innan det kom på mailen så ringde jag till labbet och pratade med dem. Fick då beskedet att den havre vi har använt hela året är väldigt möglig och har ett högt bakterieantal och hon jag pratade med sa att det är mycket mögel och att det utan tvekan har en stor inverkan på hästarnas hälsa. 
Att havren är dålig går inte att se med blotta ögat utan det sitter inne i havrekärnan, så det är ett prov som krävs för att få ett svar. 
Den havre vi har köpt är mer än dubbelt så dyr som vanlig havre eftersom den ska ha bättre värden och högre kvalitet. Vi har filosofin att göra det allra bästa för hästarna och bl a då att kosta på dem dyrare foder som är bättre. Då har man kanske rätt att förvänta sig det också...
Kände först en enorm lättnad att ha hittat en så väldigt tydlig förklaring till att de varit sjuka hela sommaren och sedan inte återhämtat sig. Strax därefter infann sig en stor bitterhet över att ha förlorat en hel säsong på det här och inte bara det utan så mycket kring hela stallet när hästarna inte har presterat. Svårare att få in nya hästar, att få ägare att satsa på fler hästar och att även få in nya ägare när resultaten har uteblivit. Som jag skrev häromdagen så har vi aldrig haft i närheten så bra hästar som nu och borde haft ett rekordbra år och istället har det varit det sämsta någonsin.
Jag hann som tur var få stopp på kvällsfodringen och all mat som var förberedd slängdes ut, gällde ju bara att få bort havren direkt. De veterinärer och andra experter jag har pratat med så här långt tror alla att man ser resultat snabbt när hästarna inte längre utsätts för möglet, att omställningen och tillfrisknandet går fort. Jag ska dock kolla upp det ännu mer även om det säkert är väldigt individuellt från häst till häst. 
Vi använder nu den andra fodersorten, men som tur är så anländer vårt nya foder redan imorgon förmiddag, ett foder vi har planerat att byta till sedan en tid tillbaka. Nu får man ju fodra igång lite försiktigt, men det känns bra att allt är på gång nu.
Är faktiskt helt slut i huvudet nu efter det här beskedet som känns så bra och så dåligt, enormt mycket känslor har det varit hela eftermiddagen och kvällen.

Kändes verkligen som en rivstart för nya veckan idag med massor på programmet. Det som tog mest tid på morgonen var inflyttandet av utehästarna i stallet och där hade vi en plan innan för hur de bäst skulle stå för att det skulle bli bra. Det gäller att de går bra ihop med den eller de hästar de ska stå bredvid och att det blir harmoniskt (vi har haft ett par hästar som leker lite väl vilt med varandra som boxgrannnar, så där gjorde vi några ändringar för att minska skaderisken).
Hela stämningen i stallet var entusiastisk, även de som stod kvar i sina gamla boxar tyckte det var väldigt spännande med nya hästar i stallet och alla verkade trivas så här långt i alla fall.
Nu är vårt utestall tomt och ska högtryckstvättas innan vi flyttar in hästar där, skönt att ha någon dag på sig innan nya åringar kommer in. På torsdag anländer Dhakota (e Barocci och mamma är Dharawal e Bushranger), ser fram emot hans ankomst!
Träningen idag var vanlig måndagsträning med lugnare och mellantempon samt träning av åringarna som har kommit långt. A Ragman rids nu ute på området och han har inte ens haft med sig en förhäst de gånger han ridits, hur cool och duktig som helst. An Eye For An Eye var lite skeptisk i början när inridningsövningarna inleddes med att hänga på henne, men nu har Tobias suttit på henne ett par gånger och idag kunde han rida och styra henne ute på stallgången och hon skötte sig hur bra som helst.
Anmälningar idag till nästa tävlingsdag på Bro Park som är på onsdag i nästa vecka, dvs den 31a. Även anmälningar till måndagen den 5 november och det var ju lite märkligt att anmäla så här pass långt innan som två veckor, men oavsett så har vi ett större antal hästar anmälda båda dagarna. Det är sedan faktiskt även tävlingar onsdag den 7 november, så det blir ett tätt program.

Tävlingar idag och blandade resultat, men dagen avslutades i alla fall med en ljusglimt i form av Haweswaters andraplats, den hästen är verkligen liten men tuff! Se närmare kommentarer angående dagens prestationer under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon börjar en ny vecka där det är mycket saker som ska fixas i stallet, en viktig och bra vecka känns det som så här på förhand.

Mycket trevlig lördag med väldigt många på plats, vid fikat var de smockfullt i köket och hur trivsamt som helst. 
Träningen gick bra, dagen inleddes med lugnare tempon tidig morgon när det fortfarande var kallt och nästan frostigt, sen gick solen upp och började värma lagom tills det var dags för lite raskare tempon. 
När förmiddagsarbetet var avslutat blev det en mysig hundpromenad över fälten och sedan raka vägen hem för att hinna se fina Grupp 1 lopp från Ascot, fantastiska hästar som tävlade! Det är ju så himla roligt att se de här loppen i absolut världsklass.
Imorgon är det dags för tävlingar igen på Bro Park, den tävlingsdagen som skulle ha gått i Göteborg men som flyttades. Vi har fyra starthästar och jag har uppdaterat kommentarer om deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Önskar alla fortsatt trevlig helg!

Att hästarna varit sjuka och därefter inte kommit tillbaka, det måste vi hitta en orsak till och det jobbar vi med i stort sett dygnet runt just nu. Det är ju något som inte stämmer eftersom de alla går på samma vis när det är lopp och maxprestation, de ser superfina ut och går lätt men sista biten finns det ingen ork kvar, det är slut på bränslet. I träning ser allt mer än bra ut, men i lopp fungerar det inte alls. 
Så just nu jobbar jag med två olika saker, det första är fodret som vi har redan ändrat mycket på nyligen och kommer ändra ytterligare en hel del. Där har jag idag efter ett antal timmars jobb känt att jag äntligen är i mål med det och hittat precis vad som krävs för att komma rätt. Det kommer ta några veckor innan den ändringen är färdig, men bara känna att man är helt klar med detta nu känns bra, det är ett väldigt stort och viktigt projekt som avslutats vad det gäller research mm.
Sedan jobbar vi samtidigt med att kolla av allt i och runt stallet, igår hade vi en expert på stallmiljö som inspekterade själva stallet och närmiljön och han återkommer igen nästa vecka för fler kontroller. Jag vill ju säkerställa att det inte finns något som är fel i eller runt stallet som påverkar hästarna. Vet man att allt är bra så har man gjort vad man kan för att inte nästa sommar med värme hamna i att få hästarna sjuka igen. 
Det finns en orsak till prestationerna som i år är tusen mil från hur hästarna presterat tidigare år och detta trots att vi nu har långt bättre hästar än tidigare. Vi borde ha ett rekordår i år och det har vi också fast åt fel håll och då gäller det att hitta anledningen och det hoppas jag vi gör nu.

Hemma efter en lång dag med träning på förmiddagen och tävlingar på kvällen med storlopp. Vi hade ju bara två startande idag i de två stora loppen för tvååringar och Perfect Girl Ester gjorde ett helt okej lopp med tanke på att det blivit tätt med först kval och sedan debut veckan efter och nu storlopp en vecka senare. Hon var inte långt slagen och var med i segerstriden en lång bit på upploppet. Däremot Approach gick klart under vad han kan trots att han fick ett perfekt lopp i drag på ledaren. 
Se närmare kommentar angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat.

Lugn dag idag när banan som oftast på onsdagar var stängd. Uppladdning inför morgondagen då det är en storloppskväll på Bro Park, har man möjlighet att ta sig ut så rekommenderas ett besök. Vi har två startande imorgon och jag har som vanligt uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det under fliken Starter (& Resultat).

Idag var det raskare träning för många av hästarna, men inte full fart. Vi hade även några som gick lite lugnare och hästarna såg fina ut och gjorde träningen bra.
Blev en bra arbetsdag där vi hann med mycket. Självklart utgår allt arbete från träningen, det är ju det som är det viktigaste vi gör och där allt fokus ligger. Sedan är det ju också mycket arbete inne i stallet som ska göras och det pågår under tiden. Finns sedan tid över så tar vi tag i extra projekt och saker som behövs fixas, ibland hinns det med och ibland inte. Jag som gillar ordning och reda blir väldigt glad när vi hinner med någon storstädning eller organisering av saker, det ger arbetsro när allt är städat och fint.
Idag var det startanmälan till söndag och då startar vi House in Order, Haweswater samt Light Treading och Mr Tooma Global i samma lopp. Det blir årets sista gräslopp som rids då och samtliga lopp under dagen rids på gräs. Som jag skrev igår så rider Fredrik storlopp i Italien på söndag, men som tur var hittade vi bra ersättare till hästarna.
Som utlovat har jag idag uppdaterat med nya bilder och ni hittar dessa under fliken Veckans Bilder!

Idag var det vanligt måndagsträning dvs inte någon som gick snabbjobb, men blandade tempon där några cantrade på och andra tog det lite lugnare. Hela dagen flöt på utmärkt och hästarna såg fina ut.
Anmälan idag till söndagens tävlingar som ju skulle ha gått i Göteborg men som nu istället rids på Bro Park. Först var beskedet att det skulle bli dirttrack, men glädjande nog ändrades detta tilll gräs vilket är det klart mest logiska eftersom ju loppen ursprungligen var utskrivna på gräs. 
Fredrik är i Milano på söndag och rider araben Jaldi Karo i ett storlopp (tror det är Gruppstatus faktiskt). Det är så klart en jätterolig upplevelse för honom att få rida utomlands och speciellt i storlopp, så man får passa på när tillfälle ges. Som tur var hittade jag bra ryttare som ersättare till honom och vi har fyra hästar som startar på söndag.
Imorgon är det träning som vanligt med några raskare tempon också. Jag tänkte även göra en ny bilduppdatering här på hemsidan imorgon, det var ju ett bra tag sedan. Jag har ju dragit ner på det ganska mycket till förmån för vår Facebooksida, Instagram samt Twitter som jag uppdaterar ganska många gånger i veckan. Emellanåt blir det dock bilduppdateringar även här och då ganska mycket på en gång, så det kommer imorgon!

Lugn söndag utan tävlingar för oss och ett bra sätt för både hästar och folk att ladda batterierna inför en ny vecka med tävlingar både torsdag kväll och söndag. Det är alltid välbehövligt med en lugn dag emellanåt och nu är vi redo för en ny vecka!

Idag var det Lins sista arbetsdag och i slutet av månaden flyttar hon till England för jobb i John Gosdens stall, mycket spännande! Så idag hade vi avtackning med lyxfika och det var ingen som gick hungrig därifrån direkt när det serverades lax, köttbullar, brieost, fantastiskt bröd, tårtor mm. Jättemysigt och trevligt att vi var så många på plats, det var smockfullt runt bordet!
Vi önskar Lin stort lycka till och kommer med spänning följa hur det går för henne framöver. Fast vi säger inte riktigt adjö än då hon lovat att komma och fika med oss en del innan hon åker om knappt två veckor och kanske även tar någon tur på sin favorit House in Order.
Så vem kommer då att jobba istället för Lin i vårt stall? Är glad att kunna berätta att Amanda som jobbat heltid hos oss tidigare nu återkommer efter några år med kontorsarbete. För mig var det viktigt att hitta någon som passar in med oss då vi har en väldigt bra och positiv stämning i stallet med stor sammanhållning och dynamiken kan lätt förändras när en ny person kommer in. Självklart var det ju också extremt viktigt att hitta någon som rider tillräckligt bra och klarar hästarna samt är ambitiös och engagerad. Sånt är inte helt lätt att veta på förhand om man inte känner personen, kommer han/hon ha de rätta egenskaperna för jobbet? Därför känns det toppen att få in Amanda som jag redan vet har allt det där vi söker! Teamkänslan är väldigt viktig och det här känns jättebra.
Träningen idag gick bra, inleddes med några lugnare turer först innan sedan Approach och Light Treading gjorde ett mycket starkt snabbjobb tillsammans som gick undan rejält. 
Därefter var det en tur med Beach Road One, Bright Light och Power of Attorney som tillsammans cantrade i friskt tempo som ökades ytterligare över upploppet, vilket de gjorde lätt allihop, så fina tvååringar de är! Dagen avslutade sedan med lite lugnare turer samt Space Dragon som gick i mellantempo åt det raskare hållet.
Åringarna jobbar vidare och A Ragman är nu inriden och han är så otroligt lättlärd och cool, han kan redan efter några få dagar ridas lite överallt och har både travat och galopperat under ryttare. Självklart får man tänka på att det är unghästar man jobbar med och ta korta pass så de inte blir uttröttade utan bara tycker det är skoj.
Eye For An Eye kom ju in senare och henne har vi börjat hänga på och göra lite inridningsövningar, men inte suttit upp på än. Tömkörningen med styrning över området går jättebra och även hon är en klipsk och lättlärd häst.
Det blev en supertrevlig och bra lördag på alla sätt. Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Mycket fokus på nästa veckas tävlingar idag. Startlistan kom ut till torsdag som är en storloppsdag. Vi har Approach i Vinterfavoriternas Pris och Perfect Girl Ester i Magic Million, de två stora loppen för tvååringar alltså. Det är ju tuff konkurrens där så klart, men det ska bli spännande att se hur långt de räcker.
Sedan var det ju tänkt att vi skulle åka till Göteborg för tävlingar där nästa söndag, men idag på eftermiddagen fick vi plötsligt besked om att de tävlingarna flyttas till Bro Park istället. Tydligen har det regnat så pass mycket att Göteborgs bana inte är ridbar, det måste vara ganska rejält när beslut tas så här tidigt innan, det är ju nio dagar dit. 
Både bra och dåligt med flytten för oss, så klart skönt att slippa resa och kunna starta på hemmaplan istället, men samtidigt gillar jag banan i Göteborg under normala omständigheter och flera av våra tänkta starthästar hade helt klart föredragit gräs framför dirttrack som det kommer bli nu.
Idag var det lite lugnare tempon på träningen, imorgon blir det mera fart för en del av hästarna och då kommer en mer detaljerad träningsrapport!

Idag var det lite lugnare med antal turer eftersom många hästar startade igår. Blandad träning där några gick raskare och några höll sig i lugnare tempon. 
Det jag glömde skriva igår var ett stort grattis till Malva som igår efter tävlingarna red upp för licensen och klarade den med bravur! Nu får hon rida amatörlopp och jag är helt säker på att hon kommer bli ett bra tillskott till ryttarkåren, Malva är en stor talang. 
Imorgon kommer startlistan till nästa torsdag när det är storloppskväll på Bro Park. Vi kommer ha några startande där och sedan åker vi också till Göteborg på lördagen med fyra hästar för start på söndagen. Den startlistan är dock inte ute förrän på måndag.
På återhörande imorgon!

Inte de resultat vi hoppades på idag. Det känns ju minst sagt kämpigt med den säsong vi har haft så här långt med hela sommaren med halsinfektioner och än har vi inte hittat tillbaka även om några hästar har presterat. 
Halsinfektionerna satte ju ned hästarna mycket och de hängde kvar länge, sen är det lång väg tillbaka. 
Det jag kan säga är att när vi tar oss ur detta så kommer jag vara en mycket bättre tränare än innan, precis allt har gåtts igenom, analyserats och funderats över. 
Det jag tror kan göra stor skillnad nu är det här foderbytet vi har inlett sedan igår (förutom på de som startade idag så klart, börja ge nytt foder dagen innan start går absolut inte). Värdena har inte varit rätt och det kan vara förklaringen till den gnista som saknas hos de flesta hästar.
Se närmare kommentar angående dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.

Idag blandad träning med lugnare canters för alla de som ska starta imorgon och även några ytterligare som höll sig i mera samlade tempon. 
Sen var det också en hel del som tränade på i raska tempon och allra snabbast gick Approach, Beach Road One, Bright Light och Power of Attorney som allihop gick tillsammans och de gjorde det starkt hela vägen. Roligt att se så fina tvååringar träna tillsammans!
I övrigt idag var det mycket fokus på fodret. Vi har säkrat upp så vi har hösilage för hela året och nästa och det känns ju jätteskönt att ha det klart och slippa tänka på det. Ett litet lyxproblem är att det hösilage vi har nu har väldigt bra värden och då måste det balanseras med kraftfodret så att alla siffror blir rätt när man gör ett foderstatsprogram. Nu kommer vi ändra en del av fodret för att det ska bli mer optimalt och det här har vi jobbat ganska mycket med den senaste tiden och idag kom vi äntligen i mål och kunde bestämma exakt hur vi skulle ha det. Det är ju viktigt att innan man bestämmer sig att man går igenom alla alternativ så man hittar det som verkar bäst både kvalitetsmässigt och att alla värden hamnar rätt. Det här verkar mycket bra på alla sätt!
Imorgon är det tävlingar igen och vi har sex starthästar, blir en hektisk dag!
Har uppdaterat kommentarer om chanserna och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Var inte jättepigg imorse efter att ha varit hemma i bostaden först kl 01.30 och sen upp igen drygt tre timmar senare. Men man kommer alltid igång efter en stund, dock är bilresan i mörker tidig morgon inte något som direkt hjälper till när man är trött. 
Gårdagens starthästar mådde fint och hade tagit sina lopp bra, det är man alltid extra glad för så klart. 
Träningen idag var ganska typisk måndagsträning med en del lugnare canters och en del i mellantempon men inga riktigt raska, det blir det däremot imorgon istället. 
Anmälningar idag både till Bro Park nästa torsdag (den 18e) då det är en hel del storlopp. Även anmälningar till Göteborg söndagen efter, dvs den 21a och det ser ut som att vi åker dit med ett antal hästar. Men först är det ju tävlingar på onsdag då vi har sex starthästar och imorgon kommer som vanligt här på sidan kommentarer om deras chanser.

Åter hemma nu efter en resa där båda hästarna gjorde godkända insatser och inte var långt slagna som trea och fyra. För Mr Tooma Global var det första tävlingsresan någonsin och han skötte sig mycket bra och lärde sig säkert också mycket på detta. Haweswater är en rutinerad resenär och det märks verkligen att hon trivs med det och tycker det är skoj.
Se närmare kommentarer angående insatserna under fliken (Starter &) Resultat.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Sitter här i transporten och som vanligt så är det Kurre som kör och det är Tobias och jag som åker med. Vi har våra vanliga platser, Tobias bak där man kan ligga utsträckt och sova ganska bra, jag sitter i framsätet med datorn. Den här stolen går att dra bak ganska mycket, så sova här funkar rätt så okej även om det inte direkt är som att ligga och sova hemma i en säng...
Träning och arbete som vanligt på förmiddagen och det var många hästar som tränade på idag.
Raskast gick House in Order, Perfect Girl Ester, Daxios, Himalaya, Approach och Beach Road One, de gick allihop i rejält friska tempon men väl i hand allihop.
Även Bright Light och High Max gick i ganska bra tempo och båda två är på gång mot kval nu under oktober om allt går enligt plan.
Light Treading är nu igång för fullt med träningen igen efter halsoperation och hon ser så fin ut nu så det ska bli väldigt spännande att se henne tävla snart igen!
De som startade förra veckan och som startar igen på onsdag var bara ute och joggade lugnt och det gjorde även Stureplan som ser strålande fin ut.
Roligt var att se Power of Attorney som ju kvalade i onsdags. Han är en väldigt smart häst som har lite av en Tjuren Ferdinand-mentalitet, han hetsar inte upp sig i onödan och är otroligt cool. Han verkar dock ha vaknat till av det där kvalet, idag skulle han bara jogga lugnt var meningen, men när han kom in på upploppet var han såg taggad att han stack iväg över upploppet och runt svängen. Bara skoj att se att han börjar vakna till på allvar!
Vi jobbade naturligtvis också med åringarna och A Ragman kan vi snart hoppa upp på. Vi hänger nu på honom och skrittar på stallgången och på måndag gissar jag att vi kan sitta upp på honom. Eye For An Eye har redan lärt sig tömkörning och är mycket duktig med styrningen, hon tömkörs runt på området och förstår allting direkt.
När alla hästar var färdigtränade så väntade stallarbetet med skötsel av hästar och annat samtidigt som själva packningen inför resan inleddes. När sedan Kurre anlände med transporten så lastade vi in all packning och foder där och hade allt förberett. Vid lunch fodrades alla hästar som vanligt och så stängde vi stallet en stund så de hann äta och få en liten stund i lugn och ro innan vi lastade och begav oss iväg. Kl 13.30 kom vi iväg och vi bör vara framme ca kl 20.30 vilket faktiskt är en helt okej tid. Under sommaren när det var varmt blev det ju oftast att vi körde när det var svalare framåt kvällen och då var vi framme någon gång mitt i natten, så detta är ju nästan lyx...
Har uppdaterat med kommentar angående deras chanser imorgon och det hittar ni som vanligt under fliken Starter (& Resulltat).

Kollade programmet till onsdag på nätet imorse och oj vad våra hästar var tippade! Vore fantastiskt om de där tipsen går in... Daxios tvåa, Label Black trea, Himalaya och House in Order som går i samma lopp tippade etta och tvåa, Shylock etta och Perfect Girl Ester etta. Ja, då vore jag minst sagt nöjd. Nu är ju tips en sak och verkligheten en annan, men visst ser det ut som en dag med goda chanser i alla fall. 
Först är det dock Norge på söndag som gäller och imorgon jobbar vi som vanligt på förmiddagen men samtidigt ska vi då förbereda all packning och lite extra piffa hästarna som ska resa.
När vi är klara vid lunch och de har fått äta i lugn och ro så lastar vi på transporten och beger oss mot Övrevoll. Våra lopp är mot slutet av dagen på söndag, men eftersom det är dagslopp så bör vi ändå kunna vara hemma runt midnatt natten till måndag.
Dagens träning var åt det lugnare hållet, igår var det raskare och imorgon är det raskare igen så idag var lite av en mellandag.
Åringarna jobbar vidare och de är jätteduktiga och lär sig allt så fort. Det är egentligen fantastiskt när man får in unghästar som i stort sett bara varit ute i en hage hur snabbt de lär sig allt nytt. På nolltid är de vana vid longering, sadel, tränar styrning och så småningom även en ryttare på sig. Konstigt om man tänker efter att det går så lätt för det mesta även om det emellanåt finns hästar som är svårare.
Imorgon kommer uppdatering från transporten under eftermiddagen!

Alla gårdagens start och kvalhästar mådde bra idag och hade tagit loppen fint. För Perfect Girl Ester blev det ingen vilodag inte, hon fick gå till startboxträningen och öva eftersom hon var lite seg vid ilastningen igår. I träning tidigare har hon bara gått rakt in, skillnaden i kvalet var att de knuffade på henne lite och sånt gillar inte hon inte. Hon är världens snällaste häst att hålla på med, rida, ja det mesta. Men om man blir irriterad på henne för någonting och säger till henne, då blir hon jättearg. Hon tycker själv att hon är drottning och ingen ska säga till henne inte... Vi kan inte ha det så att när hon ska lastas i startboxar får ingen röra henne bakom, det måste hon helt enkelt lära sig att acceptera.
Så idag fick hon öva på det och hon blev lite sur först, men gav ändå med sig mycket snabbt och sen fick hon backa ut och göra om det igen och då gick hon in direkt. Även High Max och Beach Road One var med och övade, allt gick mycket bra. 
Det är suveränt med de här organiserade startboxträningarna och den personal som är där och gör jobbet är otroligt duktiga och lugna vilket gör att man i stort sett alltid går därifrån supernöjd efteråt. Guld värt att få professionell hjälp med det här viktiga momentet!
I övrigt idag en del raskare träning och hästarna såg bra ut, laddade och pigga.
Startanmälan idag till nästa onsdag och vi har sex starthästar då, så det blir en maxad dag med fem av dessa i de fyra första loppen, vilket kräver en del organisering.
Se närmare vilka som startar under fliken Starter (& Resultat). Men först har vi ju Mr Tooma Global och Haweswater (som tog sitt lopp hur bra som helst) i Norge på söndag och dit reser vi då som vanligt dagen innan, på lördag.

Hemma efter en dag med lite mediokra insatser även om det finns förklaringar till insatserna. Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat. Däremot kvalet var ju väldigt roligt att se, båda hästarna skötte sig bra (även om Ester var lite seg med ilastningen i startboxarna) och sedan gjorde de kvalet lika bra som vi hoppades på. Power of Attorney är en stayer så vi visste att han inte skulle glänsa på 800 meter, men han skötte sig bra. Perfect Girl Ester som är mera av en sprinter/miler, hon gjorde det på ett imponerande sätt och gick ifrån övriga enkelt.
Imorgon är det träning som vanligt igen samt startboxträning för några av tvååringarna!

Dagen kan sammanfattas med DIMMA. Det var inte många meter man såg framför sig på morgonen i bilen på väg till Bro Park, det var nästan som på film med en tät vit rök överallt. Normalt sett brukar det släppa ganska fort när solen går upp. De första två turerna bestod av hästarna som startar eller kvalar imorgon och de gick i lugna tempon, så då gjorde det inte så mycket att man bara såg upploppet och inget mer.
Därefter började den raskare träningen, men det var totalt omöjligt att se bortre långsidan eller sista sväng. Man står och glor på en kompakt vit vägg av dimma där upploppet börjar och bara väntar på att de ska dyka upp. Står man länge och stirrar så börjar man till slut inbilla sig att man ser något, "kommer de där kanske, jag tyckte jag såg något röra sig...". Måttligt spännande faktiskt.
Kan i alla fall säga att den lilla bit jag såg dem så såg de fina ut och alla ryttare var nöjda med sina hästar. Först sen förmiddag släppte till slut dimman och det gick att se hela banan igen.
Åringarna tränar vidare och är mycket duktiga. A Ragman tömkörs varje dag över hela området och nu har vi också börjat introducera inridning, än så länge bara genom att hoppa lite bredvid honom och lägga armen över sadeln. Det är viktigt att de lär sig att man rör sig bredvid och på dem, att vara försiktig innan man hoppar upp kan bli katastrof. Om hästen inte är van vid att någonting rör sig nära dem och så kommer man som ryttare lite i obalans så kan hästen få panik. Därför börjar vi alltid med att studsa runt lite bredvid dem så de förstår att det inte är farligt.
För Eye For An Eye var det sadelpremiär för idag och hon sköter sig med glans. Vi har övat lite i boxen utan att helt spänna sadelgjorden, men idag gjordes det ute i longervolten och det gick jättebra. Nästa steg sedan blir att börja med tömkörningen för henne. Båda hästarna är otroligt lättlärda och lyhörda och framför allt så rör de sig så lätt och spänstigt, mycket fina hästar!
Imorgon är det lunchtävlingar och vi har två hästar som kvalar och fyra som startar, dock två och två allihop så det är alltså i ett kval och i två lopp. Har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Så var det oktober då, nu kan man ju inte ens låtsas att det fortfarande är lite sensommar... Plötsligt känns december inte så himla långt borta, får lite vinterångest nästan. Med en så varm sommar vet man aldrig hur det blir, känns som att det kan bli plusgrader hela vintern (vore drömmen det!) eller typ 35 grader kallt i tre månader, jorden och klimatet har verkligen blivit extremt.
Idag var det lite av en vanlig måndagsträning, en del lugnare tempon och även några som gick i lite friskare fart. Hästarna var så himla pigga och laddade idag, House in Order bockade och busade av banan och han var bara en av många som var extra på hugget.
Idag var det anmälningar till nästa vecka då det även då är lunchtävlingar onsdag. Vi har ganska många anmälda då, nästan i vartenda lopp så det lär bli full fart den dagen. 
Det var också startanmälan till Norge nu på söndag och då har vi Mr Tooma Global i Breeders Consolation som ser ut som en bra uppgift för honom. Haweswater startar ju på onsdag men hon får också starta på söndag i ett kortare lopp (900 meter rakbana på gräset) med högre vikt. Det är ett Fegentrilopp för tjejer och man fick inte välja ryttare men önska högst tre namn. Är mycket glad och nöjd att vi fick Sveriges representant Jessica Vadst! Sällan jag startar hästar så tätt, men loppet ser ut som en mycket bra chans, hon gillar gräs och har gått bra i Norge tidigare och sedan får hon ta det lite lugnt innan nästa start.
Imorgon är det träning som vanligt med en del raskare tempon!

Lugn söndag och laddning inför en kommande hektisk vecka då det är tävlingar onsdag och sedan har vi även starthästar på söndag i Norge, så på lördag reser vi dit och hem natten till måndag. 
Imorgon är det träning som vanligt samt både anmälningar och startanmälningar.

Alltså det är fortfarande september, om än inte många dagar till. Det borde vara lite mysig höst, men de senaste mornarna har det varit kallt och imorse var det till och med minusgrader och en del is på rutan, inte okej! Det blev premiär för termobyxor idag och det är ju alldeles för tidigt för vinterkläder, så hoppas verkligen detta är ett högst tillfälligt bakslag och att lite trevligare grader återvänder inom kort.
Hästarna tränade på idag i friska tempon och de såg verkligen fina och laddade ut. Är mycket nöjd med hela dagens träning, det ser bra ut.
Vid fikat var det firande av Label Blacks seger när Tomas och Gunilla som är det ena ägarparet hade tagit med sig en superfin tårta med marsipan i dressfärgerna och Label Black skrivet över tårtan. Den var inte bara snygg utan väldigt god också, härligt med extra lyxig lördagsfika!
Det blev en trevlig och bra lördag överlag, lite helgkänsla efter en intensiv vecka. Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Lite av en vanlig träningsdag idag och allt flöt på fint. Roligt att se åringarna som gör snabba framsteg. Tyska A Ragman som kom först är sadelvan nu och vi har börjat tömköra honom över området. Det är mycket bra träning att få lära sig att gå framåt överallt utan någon bredvid sig, den som kör går ju med linor bakom. Han är hur duktig som helst och lär sig fort.
Nya svenska åringen Eye For An Eye kom ju in först i lördags kväll och bara på några dagar nu så har även hon kommit igång bra, lärt sig longering och vi har också börjat introducera sadel i boxen utan att spänna någon gjord eller så än.
Båda hästarna rör sig mycket fint och spänstigt, är otroligt nöjd med de här två inköpen!
Fler åringar ska det bli, vi kommer åka på ytterligare auktioner. Dessutom har vi ytterligare en svensk åring i Dhakota som är e Barocci och har vår tidigare häst Dharawal som mamma. Han är uppfödd hos Annika Stalfelt (uppfödare till bl a Cordelia och Houston Heat) och han kommer in i träning om några veckor. 
Imorgon tränar vi vidare med en hel del raskare tempon!

Ett snabbjobb idag då Perfect Girl Ester och Power of Attorney slipade lite på formen inför kvalet på onsdag. De är väldigt olika typer då Ester är mera sprint/miler och hon har mycket speed medan Anton som han kallas verkligen känns som en riktig stayer och glänser mest i längre arbeten.
Båda gjorde det i alla fall bra och det ska bli roligt att se dem kvala nu. Listan till onsdag kom ut idag och vi inleder med det här kvalet kl 11.50. Därefter har vi Label Black och Space Dragon (äntligen dags för debut!) i lopp 1 samt Haweswater och Shylock i lopp 3. Blir en intensiv dag!
Morgonen inleddes med högtrycktvätt av mellandelen av stallet där det redan igår var förberett så allt foder och alla grejer var flyttade Själva tvättandet där gick relativt fort eftersom det inte var en så stor yta att rengöra, sedan fick det torka ut under förmiddagen och först vid lunch flyttade vi tillbaka allt.
Det blev också en lång dag med många turer och träningen flöt på utmärkt, hästarna såg fina ut.
Efter vi var klara åkte jag in till stan på ett lunchmöte och när jag sedan ska åka hem så tar det tvärstopp strax före Naturhistoriska Museet. Inser ganska snabbt att det här inte är vanliga köer och efter en snabb koll så är infon att vägen är helt avstängd i minst en och en halv timme. Då är man inte glad... Som tur är befinner jag mig i en fil långt till höger och några bilar tar sig ut längst ut och jag lyckas snabbt hänga på och ta mig ner vid avfarten till museet, vända under bron och åka tillbaka mot stan och runt via Arlandavägen. Det var ju köer mest hela vägen och en lång omväg, men skönt att slippa sitta och glo på motorvägen i timmar i alla fall. 
När vi nu ändå är inne på det här ämnet (som absolut inte har något med hästar att göra) så har jag en fråga som jag alltid undrat och som ingen kan svara på: Varför kallar alla vänsterfilen för ytterfil och högerfilen för innerfil? Det borde ju verkligen var tvärtom eftersom mitten av vägen ligger inåt, längst till höger är ju utåt. Detta är helt ologiskt och det verkar som att alla bara lär sig att det heter så trots att det är väldigt konstigt... Har någon ett svar på det här så får ni gärna berätta det!
Ja, det var lite utanför ämnet som sagt.
Imorgon träning som vanligt!

Lugn onsdag som det brukar vara när det inte är tävlingar. Vi red ändå på rakbanan, men bara lugna joggingturer och det gick fint.
Imorgon är det träning som vanligt igen och så kommer också startlistan ut till nästa onsdag på Bro Park då vi har en hel del hästar ut!

Så har vi då gjort hingststallet idag och det gick faktiskt ännu smidigare än igår. För det första så var ju redan själva högtryckstvätten på plats direkt på morgonen, så vi behövde inte vänta in den utan kunde börja direkt. För det andra så lärde vi oss igår mer om vad som tar tid och hur vi gör bästa upplägget för att bli så effektiva som möjligt.
Nu är det alltid lite svårare när det är hingstar man har att göra med eftersom några av dem inte kan gå i walkern bredvid någon annan häst utan behöver tomrum runt. Det gjorde att det behövde planeras lite extra hur alla skulle gå ut, men med hjälp av hagarna samt att några kunde ridas under tiden och sedan byta plats i walkern med de som skulle ridas nästa tur så löste det sig.
Nu är de två stora stallen avklarade och det känns jätteskönt att ha det klart! Återstår mittendelen mellan stallen, där vi har foder och sadelkammare bl a och det är ett mindre jobb som är inplanerat till torsdag. 
Sedan har vi kvar utestallet samt de boxar vi hyr i stallet bredvid, men de kommer vi vänta med i tre veckor. Den 18 oktober är det en tävlingsdag med flera större lopp där vi har hästar med och innan dess vill jag inte göra några omflyttningar. Efter den tävlingsdagen kommer vi flytta in de hästar som nu står i uteboxar och göra plats till åringar där istället, så då är det ju både enklare och bättre att tvätta utestallet när det är tomt och det gäller även för de andra boxarna vi hyr. Allt ska bli fint och rent!
Precis som igår så var det träning under tiden vi tvättade, men också efteråt och hästarna skötte sig mycket bra. Vi har gjort en större ändring i upplägget av träningsrutinerna och jag tycker hittills detta verkar fungera mycket bra och det känns väldigt positivt.
Igår var det anmälningar till nästa tävlingsdag som är den 3 oktober, dvs nästa onsdag. Då blir det kval för Power of Attorney och Perfect Girl Ester samt start för Haweswater, Shylock, Label Black och Space Dragon, så det blir många som kommer ut då.
Imorgon är banan stängd, men vi kommer träna en del på rakbanan istället.

Idag började vi med den årliga stortvätten. Det är bra att minst en gång om året tömma ut hela stallet och högtryckstvätta det så man får det helt rent och fint. Först hade jag planerat det till förra veckan, men insåg snabbt att vi ju skulle resa (till Norge) redan på tisdagen och det skulle bli för rörigt då. 
Men nu började vi denna vecka istället och vi har delat upp det lite, så idag gjorde vi det s k stostallet (där ston och några av valackerna bor, men inga hingstar). Vi förberedde genom att tömma ut boxarna helt medan hästarna stod inne och sedan togs alla ut i walkern och hagarna och så satte vi igång. Det var högtryckstvätt, skurning av krubbor och dessutom en massa andra saker man ska göra under tiden (ta ner namnskyltar, täcken, hönät mm,  sopa ut vatten i boxarna efter tvätt, torka ur vattenkoppar, rensa avloppen efteråt mm mm). 
Det tog sin tid, men gick faktiskt ändå relativt fort och smidigt. Hästarna fick stå still i walkern ett tag och ha det ungefär som uteboxar, men de kunde komma in hyfsat fort ändå.
Under tiden reds också turer, men eftersom många har startat under helgen så var det lite färre antal vilket ju passade bra.
Skönt att få det gjort och resultatet blev verkligen bra, såå rent och fräscht kändes det.
Imorgon är det dags för hingststallet att tvättas, laddar för detta!

Vilken fantastisk tävlingsdag det blev! Visserligen inga framgångar för våra två startande, men dagen som helhet var något helt extra. Det blir ju en helt annan sak när det kommer massor med utländska gäster, det höjer allt enormt! Det här ger ju också bra press utomlands eftersom det gick bra för gästerna, så det är ju reklam för svensk galoppsport. 
Thundering Blue gjorde ingen besviken och vann Stockholm Cup, vilken fin häst med en utstrålning av lugn och självsäkerhet och det hade han ju fog för, han var ju bara bäst.
Hoppas det här konceptet kan utvecklas ytterligare framöver, det blev en mycket bra dag med internationell stämning!

Hyggligt trött nu efter en lång dag, precis hemma efter 17 timmar hemifrån... 
Dagen började som vanligt med träning och stallarbete, men eftersom det ju var åringsauktion så var det lite bråttom att hinna dit och kolla hästar. Jag var där en sväng igår och hann i alla fall se några av dem, men det var en hel del kvar att titta på. 
Klockan går fort när man ska hinna få ut och kontrollera hur varje häst ser ut och står och rör sig. När själva auktionen började så fick vi kombinera att titta på hästar och hålla koll på auktionen samtidigt, blir lite så det går till.
Planen innan var noll till två hästar beroende på vad vi hittade och naturligtvis att det var till rätt pris. 
En häst blev det och jag är jättenöjd med vårt inköp av nr 25 Eye For An Eye som kostade 85 000 kr. Ett fint sto med Wilshire Boulevard som pappa som är ny på hingstmarknaden och vars avkommor gick dyrt på den danska auktionen, bl a den allra dyraste på den auktionen för 575 000 danska kronor. Han har ju väldigt fin stam och blir mycket spännande att följa i aveln framöver.
Hon hade det vi letade efter; snygg med utstrålning, korrekt benställning och hennes allra största fördel tycker jag var hur hon rörde sig. Hon hade en oerhört spänstig och bra skritt vilket är något väldigt viktigt att titta på, det säger mycket om hela motoriken i kroppen.
Auktionen som helhet kändes lite underlig, vissa hästar gick mycket högt och vissa väldigt lågt, var lite antingen eller vilket i och för sig är bra att marknaden säger ifrån.
Var och en får ju själva värdera sin häst och till vilket pris man vill släppa den, men visst känns det lite sådär med väldigt höga återrop på 400-500 000 kr som det ju var även om det på pappret ser ut som att de såldes. Svårt att göra något åt det så klart, men tittar man noga på resultatet så var det många hästar som egentligen inte såldes och det till höga priser.
Reglerna för auktionen säger att de inte får starta i Magic Million-loppet om de inte sålts på auktionen vilket gör att man inte kan skriva att de återropats, då är de inte kvalificerade. Men är det okej att samma person som sålde hästen köper den fast som privatperson eller i tränarens namn och då räknas den som såld? Detta gör att resultatet blir missvisande och är något för arrangören att fundera över.
I övrigt en mycket bra arrangerad auktion och auktionären Alastair Pimms är inget annat än fantastisk. Att han orkade hålla igång i så många timmar utan ens en paus och han gör det så himla bra och trevligt, dessutom i ett raskt och bra tempo.
Efter auktionen återstod den lilla detaljen att få hem hästen och det brukar finnas några transportörer man kan anlita vilket jag bokade ganska snabbt. Dock drog detta ut på tiden hur mycket som helst så först kl 21.30 kunde vi installera henne i boxen hemma. Hon verkade ta det med ro och ställde sig och åt direkt, hon var hur cool som helst.
Så det blev en väldigt lång dag, men en bra dag!
Imorgon är det då tävlingar igen och är man i närheten av Bro Park och kan ta sig ut så rekommenderas detta starkt då det är årets största tävlingsdag på vår bana med bl a Stockholm Cup, i år med internationella gäster och den högst rankade häst vi någonsin haft i Sverige, Thundering Blue har handicap 100!
Två starthästar för oss och som vanligt kan du läsa kommentar angående deras chanser under fliken Starter (& Resultat).

Åh, vad härligt och bra det kändes med fina resultat idag och inte minst en seger! Roligt att vara etta och tvåa i loppet och jag gläds mycket med Label Blacks ägare som väntat så länge på detta. Han är ju en häst som vi hade stora förhoppningar på och nu har vi fått ordning på hans kropp och han kunde visa litegrann av sitt kunnande, men förhoppningsvis är detta bara början.
Skoj också att Space Dragon kvalade och det gjorde han fint. Alla hästar var på pengar och ingen gick dåligt, såå skönt!
Tror ingen har missat att vi haft minst sagt stora problem med halsinfektioner och det har ju förstört hela sommarens resultat, men nu har det känts sedan en tid som att hela stallet är kraftigt på gång av träningen att döma. Fantastiskt att också få ett litet kvitto på detta idag!
Har uppdaterat kommentar angående deras insatser och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Var inte sprudlande pigg imorse direkt, men det var ju bara att studsa upp ändå. Vi kom inte iväg från stallet förrän väl efter kl 23 och så lite vägbyggen på hemvägen där man fick vänta ett bra tag gjorde att jag kunde parkera bilen hemma först strax innan midnatt. Blev inte många timmars sömn innan klockan skrällde igång...
Men så kommer man igång på morgonen och då går det fint ändå, helt okej. 
Lite blandad träning idag och det gick bra, samtidigt var det en hel del annat på programmet. Vår hovslagare var på plats under förmiddagen vilket alltid tar en del tid. Vi hade alla saker från resan att packa upp (när man kommer hem sent så är det prio att ta hand om hästarna, men vi brukar spara sortering av grejer till morgonen efter) och en hel del annat att göra, det var mycket småsaker idag.
Dessutom var Light Treading på Mälarkliniken och opererades i halsen. Vi var där och lämnade henne strax före kl 8 och redan kl 11 kunde hon hämtas igen. En synnerligen enkel operation där hon inte behövde sövas utan bara lokalbedövas. De gick in genom näsborrarna så hon har inte ens ett sår i halsen, syns ingenting. Det var ett slemhinneveck som vikt sig över struplocket och stängt andningen för henne och den togs nu bort. En vecka i skrittmaskin och sedan kan hon träna igen, men bara lugna tempon i en vecka och därefter ska det vara läkt och klart. Ska bli otroligt spännande att se vad detta ger!
Imorgon inleds då den här helgen som heter Festival of Swedish Racing och det är fina tävlingar på kvällen. För oss är det träning på förmiddagen som vanligt och så tänkte jag hinna en sväng till Happy Tammsvik och kolla in åringarna inför lördagens auktion. Första start kl 17.30, men vi har kvalhäst redan kl 16.30. Sista loppet rids kl 21.00 så det blir en lång dag, men det är mycket fina lopp så ett besök på Bro Park rekommenderas! Har uppdaterat kommentarer om hästarnas chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat), så kolla in där!

Sitter i transporten här på väg hem, beräknad ankomst är ca kl 22.45 någonting. Just nu roar jag mig med att titta på livesändning från Tv4 på min dator, måste ju följa Idol- kvalveckan så klart!
Är jättenöjd med insatsen av House in Order och även roligt att se vilken skillnad det var på honom denna resa jämfört med när han för ett tag sedan reste till Göteborg, som var hans första tävlingsresa. Där var han mera som en turist som mest tittade på allt som var så otroligt intressant, denna gång var han världsvan och cool. 
Nu var han trea och inte långt ifrån tvåan, men kan väl säga som så att Norges regler där man inte ens får ha med sig spöet var inte till hans fördel och verkligen inte för Himalaya heller, som var mera ofokuserad i sin första tävlingsresa någonsin.
Har uppdaterat med närmare kommentar angående deras insatser och detta finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat. 
Igår var Wolfram på plats i stallet och tog många jättefina bilder, så jag har nu hunnit uppdatera Veckans Bilder med nya fina kort från gårdagen samt lite tidigare tävlingsbilder. Nu är det ju en intensiv vecka med tävlingar och auktion, så det kommer bli en ny bilduppdatering i nästa vecka igen!

Nu är vi på hotellet, installerade och klara. Hade ju tänkt uppdatera från transporten, men fick ingen uppkoppling när vi passerat norska gränsen så det fick helt enkelt vänta.
Båda hästarna har verkligen rest exemplariskt. Lastningen gick på nolltid, de promenerade rätt upp utan tvekan och har sedan stått lugnt och fint hela vägen. De drack bra när vi stannade och rastade och de svettades inte något alls. 
Vi anlände till Övrevoll kl 20.40 och då var det kolmörkt ute (otroligt så fort det har gått på sista tiden med mörkret, var det inte alldeles nyligen det var ljust typ dygnet runt...?). 
Vi promenerade runt med dem i mörkret och när de sedan kom in i boxarna så kastade de sig över maten direkt. 
Så man får verkligen säga att så här långt har allt gått långt över förväntan, de har varit riktiga mönsterhästar!
Har uppdaterat med kommentar angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Så var det ny vecka igen och morgonen inleddes med regn. Himlen öppnade sig ganska rejält när första turen var ute på banan och torktumlaren gick varm när alla kläder och täcken skulle torkas sen. Hästarna fick en varm dusch och fleecetäcken på sig när de kom in för att de inte skulle stå och bli kalla. 
Som tur var så gav regnet med sig ganska raskt och under resten av dagens turer var det lugnt, först vid lunch kom ännu en skur.
Lite av en rutinträning för de flesta utom för Power of Attorney och Sharp Eye som tränade på och gjorde det utmärkt. I övrigt var det lite mer åt det lugnare hållet på tempona idag och hästarna skötte sig fint och såg smidiga och bra ut.
Sadelpremiär idag för A Ragman (kallas för Ragge) och ibland blir det ju lite dramatiskt när sadelgjorden spänns för första gången även fast vi övar det momentet en del innan utan att fästa gjorden, bara dra upp och hålla i. Men den här hästen är hur cool som helst och det blev endast ett par små bocksprång och han verkade inte tycka detta var särskilt märkvärdigt. Han är verkligen fantastiskt fin!
Startanmälan idag till söndag och då blir det Daxios och Shylock som startar. Så denna vecka har vi sammanlagt åtta starthästar och två kvalhästar, roligt att många är igång och ännu fler på gång!
Imorgon tränar vi som vanligt och vid lunch beger vi oss mot Norge med House in Order och Himalaya som ju startar på onsdag lunch. Rapport kommer direkt från transporten imorgon!

Lugn söndag för både hästar och folk, viktig laddning inför kommande vecka. Hästarna verkar må bra och ha tagit gårdagens träning utmärkt. Imorgon träning som vanligt igen samt startanmälan till söndag!

En bra lördag där hästarna tränade övertygande, mycket fok på plats och dessutom en allmänt härlig helgkänsla.
De som gick snabbjobb var:
Light Treading tillsammans med Perfect Girl Ester- de gick 600 meter fort tillsammans och det såg mycket bra ut. Perfect Girl Ester siktar på kval den 3 oktober och debut kort efter det. Det här var bara hennes andra riktiga snabbjobb och det är verkligen roligt att se hur fin hon ser ut.
Approach och Mr Tooma Global gick ett längre snabbjobb över 1000 meter och båda hästarna ser klart redo ut inför start på fredag. Det här blev ett perfekt upplagt arbete för båda som gjorde det fint i hand hela vägen även fast det gick undan.
Space Dragon och Label Black gick även de från 1000, men öppnade lite lugnare så det var mera full fart från 800 och detta gjorde de jättefint. Det är fredag som gäller även för dessa två, Label Black i lopp och Space Dragon i kval äntligen efter lång väntan.
Daxios gick en canter i friskt tempo med en liten ytterligare ökning över upploppet och han såg spänstig och fin ut. För honom blir det start nästa söndag, på Stockholm Cup-dagen.
Utöver dessa så gick Power of Attorney och Sharp Eye en rask canter tillsammans sida vid sida och såg fina ut, de har utvecklats mycket den senaste tiden.
Övriga hästar gick i mellantempon eller lugnare och även de såg pigga och bra ut.
När allt arbete var avklarat så tog vi som vanligt en promenad runt området med hundarna och det är en skön känsla att vara nöjd med dagen och hela veckans arbete och känna att nu är det helg. Imorgon är det dags att försöka kurera den envisa förkylning jag dragits med under veckan och som tär på orken.
Nästa vecka blir ju minst sagt intensiv med resa till Norge tisdag och så tävlingar onsdag, fredag, söndag samt auktion på lördag. En spännande vecka väntar!

Idag ytterligare en startlista som kom ut till nästa vecka och det var för Breedersdagen fredag. Då har vi fyra starthästar; Approach, Mr Tooma Global samt Label Black och Haweswater i samma lopp. Dessutom två kvalhästar som går i varsitt kval och det är Space Dragon och Sharp Eye
Söndagens startlista är ute först på måndag och då har vi troligtvis två starthästar ytterligare. Med start i Norge också på onsdag så blir det alltså förmodligen åtta hästar som startar samt två som kvalar nästa vecka. Såå roligt med full aktivitet!
Idag var det lite av en mellandagsträning med träning åt det något lugnare hållet. Undantaget var House in Order och Himalaya som tillsammans gick en extra rask canter som en liten finslipning inför onsdagens start. De gick aldrig för fullt, men höll ett bra tempo och båda såg fina och spänstiga ut.
Imorgon är det mestadels snabbare träning/snabbjobb.

Idag var det startboxträning på programmet. Space Dragon, Power of Attorney och Sharp Eye var de som var där och övade. Att gå in och stå där gör de fint, så det som främst behövde repeteras var att hoppa ut. Förra gången vi övade var Space Dragon långsam ut, men idag var han betydligt raskare så nu ser vi att han förstått detta och är redo inför sitt kval nästa fredag då även Sharp Eye kvalar. Power of Attorney kvalar nästa tävlingsdag så alla tre är kraftigt på gång.
I övrigt var det raskare träning för de flesta hästar och de såg fina och starka ut allihop.
Idag kom startlistan till Övrevoll på onsdag då vi har House in Order och Himalaya i samma lopp, en bättre handicap med förhöjd prissumma, det är 90 000 norska kronor i första pris där och distansen är 2830 meter gräs. Det är lunchtävlingar och deras lopp är redan lopp 3 och det var nio startanmälda hästar, tycker det ser ut som ett lämpligt lopp för dem.
Båda hästarna brukar starta med blinkers, men vi passar på nu när vi är i Norge och sätter på flexibla blinkers, vilket kan vara lite extra bra.
Imorgon kommer startlistan till Breedersdagen på Bro Park, dvs nästa fredag.

Lugnare onsdag när det gäller träningen, men eftersom rakbanan i stort sett alltid är öppen så red vi där istället. Lugna canters, men en bra variation från den vanliga banträningen.
Imorgon är det dock träning som vanligt igen och även startboxträning för några hästar!

Idag var något av en veterinärdag. High Max och Beach Road One skulle kastreras och när man väl bestämt sig för att göra det så vill man ju ha tid till det så snabbt som möjligt.
Efter mycket letande så fick vi till slut tid inne på Solvallas klinik och vi åkte dit i Kurres transport. Kan säga att lastningen gick inte helt smidigt... High Max uppförde sig perfekt, gick på transporten direkt och stod där hur lugnt som helst och väntade. Och väntade fick han göra... Beach Road One var inte lika exemplarisk utan vägrade gå på och var allmänt stökig. Vi provade det mesta och det var faktiskt nära att vi gav upp, men till slut så klev han upp på transporten och det tog nog dryga 45 minuters möda innan han var lastad. 
Nu är båda kastrerade och det känns jättebra att ha fått det gjort. Vi valde stående kastration som är en enklare procedur än att söva dem och de var tillbaka i stallet redan efter ett par timmar.
Vid lunch väntade vi sedan in Mälarkliniken som skulle filma Light Treading i halsen när hon gick snabbjobb. Hon har ju underpresterat i flera starter och de har hittat ett eventuellt fel i halsen som gör att hon inte får luft. Det här felet som det förmodligen är (vi har ännu inte fått det helt bekräftat då de skulle studera hela filmen under kvällen först) är mycket lättåtgärdat och kommer göra enorm skillnad. Jag såg själv på den tv-skärm som de hade hur tydligt det var och det hela var väldigt intressant.
I övrigt var det träning som vanligt och det blev en lång och intensiv dag. Vi har också redan kommit igång med nya åringen A Ragman, han har longerats lite lätt och rör sig så lätt och fint. Han har också tagit promenader runt området där han skrittat genom startboxattrapperna bland annat, han verkar vara en cool typ som tar det mesta med ro. Han är naturligtvis ute i hage så mycket som möjligt under dagarna också. Än har vi inte skolat in honom i walkern, vi väntar lite med det då han ändå är ute och rör sig en hel del varje dag.
Imorgon är det en lite lugnare dag efter två intensiva träningsdagar!

Så var det en ny vecka igen och full fart framåt! Träning som vanligt idag och det var en hel del canters åt det raskare hållet och hästarna såg fina ut allihop. 
Idag gjorde Malva sin första praktikdag hos oss, hon har nyligen börjat på ett hästgymnasium och kommer då vara i stallet 2-3 dagar i veckan, vilket är jättebra både för oss och henne. Malva får mera kontinuitet i sin träning och när hon nu inom kort ska rida upp för amatörlicens så är det ju väldigt nyttigt att få rida tillsammans med mer erfarna ryttare som kan ge tips och råd. 
Det är också bra för oss som kan rida större turer med hästarna när vi är extra många vilket är en fördel speciellt för unghästarna. Dessutom är det så klart bra hjälp och även trevligt att ha Malva i stallet samt att vi då hinner med lite extra pyssel och omsorg om hästarna.
På fikarasten idag diskuterades den klart mest intressanta såpan just nu, dvs dokusåpan "Valet och blivande Regering". Kan inte påstå att någon av oss direkt är någon politisk expert, men detta är ju så rörigt och samtidigt spännande med en hel del taktik att det intresserade oss alla. Hur slutet på den såpan blir återstår att se...
Anmälningar idag till nästa onsdag i Norge samt nästa fredag och söndag på Bro Park och då blir det många startande (och kval) från vårt stall!

Idag för 17 år sedan, den 9e september 2001 vann vår Tragic Love storloppet Nickes Minneslöpning. Trots att det är så många år sedan så minns jag det som igår. Det var ett tufft lopp med många bra hästar, men vi var så nöjda med honom inför loppet och hoppades på bra chans. 
Det var PA som red och han gav honom ett bra lopp och när det är 500 meter kvar av loppet så är det han och en häst till som dragit iväg från övriga fältet och jag tänker där att nu kan han bara bli etta eller tvåa. Det står och väger i början av upploppet, men sedan drar han ifrån sista biten och den där overkliga lyckokänslan bara sköljer över en är fantastisk, en vinst i ett Listedlopp på Stockholm Cup-dagen! 
Tage som han kallades var min stora favorit som jag alltid red varje dag oavsett. En gång släpade jag mig upp med nästan 40 graders feber för att rida honom i snabbjobb, jag älskade den där hästen otroligt mycket. Så ni kan nog tänka er hur glad jag var när han vann, gick runt i ett slags lyckorus i evigheter.
Det visade sig några veckor senare att den häst som var tvåa i mål var dopad och blev diskad. Hade vi förlorat mot den så hade vi fått segern ändå, men då hade vi missat all glädje av att vara först i mål så det var ju väldigt skönt att det inte blev så. 
Två dagar senare när vi fortfarande svävade på moln så såg jag i direktsändning när planen flög in i World Trade Center och livet fick helt andra proportioner. En storloppsseger var kanske inte så viktig när människor förlorade sina eller anhörigas liv. Det var en kontrast som hette duga det.
Tage gick en knapp månad senare och vann även Songline Classic och vi sålde honom aldrig utan så småningom fick han ett nytt liv som ridhäst men i vår ägo. 
Nu har vi massor med fina unghästar i vårt stall, hoppas att någon av dem kan bli minst lika bra framöver!

Sitter i skrivande stund (kl 21.30) och väntar in nya åringen A Ragman som ska anlända strax före kl 22. Första budet var kl 19, men sedan har tiden flyttats fram och nu längtar man efter hans ankomst efter ganska många timmar i stallet...
Träning på morgonen ute på rakbanan och så började ju tävlingarna tidigt. Vi hade ju kvalhäst redan kl 12.15 så det var full fart för att hinna med allt innan dess.
Roligt att se hur fin Beach Road One såg ut i kvalet, han gick ju otroligt lätt hela vägen. Så hade vi två starthästar också där Shylock behövde loppet efter nästan ett års tävlingsuppehåll och Haweswater som vanligt inte var långt slagen, men man önskar ju att hon ska hinna ikapp de där sista längderna som fattas... 
Nu får vi ladda för näst nästa vecka då vi har en eller två starthästar i Norge den 19e, onsdag lunch. Sedan är det Breedersdagen den 21a och den dagen har vi flera kval samt ett antal som startar (kan bli uppåt sex stycken) och så också tävlingar söndag den 23e och då har två-tre stycken som startar, så det blir verkligen en intensiv och förhoppningsvis rolig vecka!

Idag lite blandad träning med ett snabbjobb, men inte vilket som helst. Approach och Australian Open gick fort tillsammans och de imponerade verkligen. När man ser ett sådant där jobb utöver det vanliga, då kan det liksom lysa upp hela dagen, man blir så himla glad och förväntansfull. Speciellt när det är yngre hästar som man har stora förhoppningar på så känns det lite extra roligt.
Även den övriga träningen gick utmärkt och start och kvalhästarna ser laddade ut. Imorgon är det då tävlingar här på Bro Park och vi har två starthästar (Shylock och Haweswater) samt Beach Road One som ska kvala. Kvalet rids kl 12.15, innan tävlingarna börjar och därefter börjar loppen från kl 12.45. Har uppdaterat kommentarer om starthästarnas chanser, detta finns som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Imorgon anländer också vår nya åring A Ragman framåt kvällen, ska bli väldigt spännande!

Morgonen började med tvärstopp vid Rotebro/Stäketleden där de hade börjat med ett vägarbete och bara släppte fram trafiken växelvis åt ett håll i taget. Trots att klockan då bara var 5.40 så var det fullt med bilar i kö. Så småningom blev man framsläppt och lite försenad kunde arbetsdagen börja. 
Fredrik kommer alltid till första turen kl 6.30 varje morgon och det dröjde inte länge förrän jag fick ett sms från honom att han satt fast i stillastående trafik, han trodde så klart att det skett en olycka när det inte ens rör sig. Så jag kunde lugna honom med att det kommer att släppa och 15 minuter försenad anlände han. 
Det där lilla påverkar liksom hela dagen eftersom vi blir lite sena ut med varje tur och ligger något efter i tidsplanen, men det är bara att acceptera och köra på.
Ett snabbjobb idag när Label Black och Mr Tooma Global gick 800 meter tillsammans och det såg mycket trevligt ut. Båda startar den 21 september som är första dagen av Festival of Racing, den dagen har vi många som startar och kvalar. Vi har även ett par som startar på Stockholm Cup-dagen den 23e och däremellan (dvs lördag den 22a) så är det åringsauktion.
Förutom snabbjobbet så red vi en hel del raskare canters samt några lugnare. Dessutom startboxträning med High Max, Perfect Girl Ester och Space Dragon. De skötte sig exemplariskt med att gå in och stå där lugnt. Space Dragon har inte sprungit av tidigare, han såg lite förvånad ut när grindarna slogs upp medan de andra två var snabba ut. Fast sånt där lär de sig fort, jag är säker på att redan nästa gång så är han betydligt mera med på noterna.
Det blev en bra träningsdag idag, nöjd med alla hästar. Imorgon tränar vi vidare och även då lite snabbjobb!

Lugn dag idag som onsdagar brukar vara, endast träning (bara lite lugn jogging) på rakbanan eftersom dirttracken var stängd för preparering. Gårdagens starthästar mådde utmärkt och verkar ha tagit sina starter toppenbra.
Imorgon är det träning som vanligt med både något snabbjobb samt startboxträning!

Hemma efter en lång dag som blev bra. Först träning på morgonen med en hel del snabbjobb och hästarna tränade på utmärkt.
De som gick snabbare var:
Power of Attorney och Sharp Eye snabbjobb tillsammans och båda är redo för kval ganska snart.
Shylock och Haweswater gick inte tillsammans men däremot likadant upplägg med ett kortare jobb inför start på lördag och de såg spänstiga ut.
Perfect Girl Ester gick sitt första snabbare arbete och gjorde det jättefint, hade med sig Light Treading som sällskap och hjälp.
Även övriga tränade på och de som gick raskast av dem var Label Black och Mr Tooma Global som tränade ihop i gott tempo.
Vid lunch när vi var klara så var det ju ingen idé att åka hem utan efter en hundpromenad och en dusch så väntade lite arbete vid datorn istället i väntan på tävlingarna.
Sedan var det då dags för lopp och vi hade tre startande. Är jättenöjd med House in Order och Himalaya som båda gjorde starka insatser, House tvåa efter en stark spurt och Himalaya femma och inte långt slagen på väl kort distans för honom. För Kew Bridge gick det däremot för fort i Amacitalöpning, men hon kommer igen över längre distans ganska snart.
Har uppdaterat kommentarer angående deras insatser och ni hittar detta som vanligt under fliken (Starter &) Resultat.
Nu är det bara att ladda om inför lördag med nya tävlingar på Bro Park!

Måndagar brukar ju vara fullspäckade, så var det även idag men det var ändå en väldigt ovanlig måndag. All ström på hela stallbacken var borta när vi kom på morgonen, det var totalt mörker överallt tills solen började gå upp och lysa lite. Man är ju så beroende av att det finns el, något man tar för givet och inte tänker på. 
Minst sagt irriterande att inte ha något lyse, inte kunna brygga kaffe, starta en tvätt eller diskmaskin mm. Men störst påverkan för oss var att skrittmaskinen (walkern) inte fungerade.
Vi fick ganska snabbt besked om att det var ett kabelbrott hos EON och att de jobbade på att lösa det. Första beskedet var att strömmen skulle vara tillbaka kl 8, sen var det kl 11 och sen var det ingen tid alls utan de fick se när det kunde vara färdiglagat...
Vi började rida alla hästar enligt schema förutom då att de inte kunde gå ut i skrittmaskinen en timme innan de skulle träna. Dock var det några få som inte reds och när vi närmade oss lunch utan någon förändring så fick vi ta till det gamla knepet att själva dra runt walkern. På det sättet kommer många hästar ut samtidigt, så det är klart bättre än att leda runt dem och dessutom rör de sig mycket effektivare när de går i skrittmaskinen.
Vi turades om att dra den med hjälp av två grimskaft som vi fäste i en grind. Tobias började och han är ju väldigt vältränad, men ändå såg han minst sagt varm och trött ut efter ett tag. När det sedan blev min tur så började jag väldigt käckt och tyckte inte det var det minsta jobbigt, men det tog mer än man kände först. Man kan säga att det var som ett väldigt bra träningspass, hela kroppen fick arbeta.
Sent på eftermiddagen först så kom strömmen igång igen och nu hoppas vi den fortsätter att fungera.
Nyttigt ändå att se vad man tar för givet och inte tänker på, saker som bara finns där varje dag.
Imorgon är det tävlingar och jag har uppdaterat kommentar angående våra starthästar. Ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Lugn söndag utan tävlingar för ovanlighetens skull. Bra dag för att ladda batterierna inför veckan då det är två tävlingsdagar på Bro Park, både tisdag kväll och lördag lunch.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

I gårdagens inlägg skrev jag aldrig något om den åring vi köpte igår. Auktionerna har ju börjat nu och det är dags att börja köpa in de hästar som ska kunna konkurrera nästa år och framåt. Det är ju otroligt viktigt att få in nya unghästar och vi kommer åka på flera auktioner under hösten. Där är det bra att ha en agent som finns på plats nästan överallt och har koll, så man inte missar något fynd. 
Igår köptes en mycket fin fuxhingst som är lite släkt med Approach kan man säga. Samma pappa (Dawn Approach) och från samma stuteri. Han har Trempolino som morfar och har en syster som vunnit Grupp 3 och med flera Grupp och Listedplaceringar, 95 i tysk handicap. Han är redan döpt och heter A Ragman (Ragman är tydligen en superhjälte), hittills känns det som att man antingen hatar eller älskar namnet att döma av folks reaktioner. Och då är det väl ett bra namn när det står ut på det sättet, att folk kommer ihåg det? Han kostade 19 000 euro vilket får ses som ett fynd med tanke på stam, syskon och hur han också såg ut och rörde sig. Han anländer förmodligen inom en vecka så där och det ser vi så klart mycket fram emot!
Dagens träning gick utmärkt, idag var det hela åtta turer som skulle ridas men tack vare en lite extra tidig start på morgonen så kunde första turen komma ut tidigt och all träning flöt på strålande. Det var ganska många hästar som tränade på i raska tempon och det såg jättebra ut.
Idag på eftermiddagen hade vi en minnesceremoni för min pappa som ju gick bort i somras. Vi bestämde oss då för att vänta med just det här till efter sommaren för att många skulle kunna komma. Efter mycket funderande så bestämdes att vi skulle hålla till på Ryttarstadion, inne på Ryttarbaren. Ett annorlunda upplägg på en minnesceremoni, men vi ville göra det till något bra och positivt. Till slut kom över 70 anmälningar in och det var till och med några fler än vad som egentligen skulle gå in i lokalen, men med lite planering och fix så gick det bra. 
Jag måste säga att det var helt fantastiskt och jag tror att pappa hade varit så nöjd med detta. Folk kom från alla tider, vissa hade vi inte träffat på 20-30 år. Otroligt nog var alla sig väldigt lika om än lite äldre och det var en så fin och bra stämning med tal och mingel och en väldans massa minnen. Så klart var det känslosamt, men vi åkte nog alla så småningom hem med en väldigt glad och positiv känsla över att det här var så lyckat och rätt, precis i pappas anda. Känns så bra att vi gjorde det här på det här sättet, det översteg alla förväntningar. Tack till alla som kom för att hedra och minnas pappa, ni gjorde den här dagen till något helt extra!

Så var det plötsligt sista dagen i augusti, nu är verkligen sommaren slut. Alldeles nyligen var det galet varmt, men höstvindarna kom in fort och faktiskt är det lite skönt med något svalare grader, speciellt för hästarrna. 
Idag ännu en maxad träningsdag var planen men sista turen för dagen inställdes eftersom det då fullständigt vräkte ner regn. Hästarna var sadlade och redo och vi väntade ganska länge för att se om det skulle lugna sig, men till slut fick vi sadla av och strunta i det. Som tur var hade all raskare träning för dagen redan gjorts och det här var bara en lugnare canter som inställdes. Lite regn brukar vi inte bry oss om, men det här var klart åt det mer extrema hållet. 
Annars gick dagens träning utmärkt och ett snabbjobb reds, Himalaya och Label Black tillsammans. Himalaya skulle gå ett något längre jobb än Label Black, så efter lite uträkningar med tempon och tider så fick ryttarna instruktioner om hur fort de skulle gå på olika delar av banan och avstånd mellan hästarna från start. Om allt gjordes rätt så skulle de mötas upp och gå tillsammans sista 600 meterna. En eloge till Lin och Maria som båda bedömde tempon och avstånd helt perfekt och jobbet blev precis som planerat, bra gjort!
Båda hästarna gjorde detta mycket fint, var jättenöjd med dem. 
Till imorgon hoppas vi att banan har hunnit torka upp efter allt regnande!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  Nu är det åringssäsong och några åringar har redan kommit in, fler är på väg. Vi kommer ha andelar till salu som vanligt och vi kommer också göra ett specialprojekt med en s k Racing Club på två stycken åringar tillsammans, tyska A Ragman och den nya franska åringen e Le Havre. Välkomna att höra av er om ni vill veta mer!
  Är du mer intresserad av att vara med som delägare i en häst som redan är igång och tävlar? Vi har enstaka andelar till salu i ett par av våra starthästar. 

  Kontakta Caroline via mail eller telefon för mer info!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1