Dagbok

Stallets dagbok

Vi var tillbaka i stallet i natt strax före kl 1. Egentligen längtade jag hem, men det kändes inte särskilt vettigt att sitta och köra bil fram och tillbaka så det blev några timmars sömn på soffan inne på kontoret för mig. Istället kunde jag börja tidigare och få ut de första hästarna i walkern så de var redo att ridas redan kl 6 när vi egentligen börjar jobba.
Tobias fick en välförtjänt ledig dag och var kvar i Malmö så vi fick jobba på men det gick bra och arbetet flöt på fint trots ett späckat schema med mycket att göra.
Men värmen, den är galen faktiskt. Nu längtar man bara efter ett riktigt regnväder, naturen behöver det. Luften är så tryckande och jobbig och graderna stiger redan tidigt på morgonen. I Malmö var det inte lika varmt, verkar som att det är värst i Stockholmsområdet.
Hästarna blir varma, men klarar det ändå faktiskt oväntat bra. Imorgon kommer vi alla att börja jobba tidigare för att få ut alla turer så tidigt som möjligt.

En jättetrevlig Derbydag där många av våra ägare var på plats och vi hade en bra dag. För Light Treading blev det alldeles för snabbt med 1200 meter och väldigt rask bana och nu ska hon efter flera storlopp få gå i lite vanliga lopp och förhoppningsvis kunna vinna lite lopp och få upp självförtroendet.
Stort Grattis till tränare Niels Petersen som vann Svenskt Derby med Nordic Defense som var starkast efter ett spännande upplopp där många hade chans.

Klockan ringde imorse kl 2.15, helt galet faktiskt. Har en ganska lång resväg och dessutom var det en del saker kvar att packa och få in i bilen innan jag kunde åka hemifrån en timme senare. Klockan 4 var jag och Tobias igång i stallet, planen var att Light Treading skulle hinna äta sin frukost innan vi åkte så vi inledde med fodring. Medan hon åt hann vi packa in allt i transporten, jag kollade av alla hästars ben samt skrev ut schemat för dagen på vår whiteboardtavla som vi alltid använder. 
Strax före klockan 5 rullade vi ut från stallområdet och resan gick hur bra som helst och vi anlände strax efter klockan 13 till Jägersro. Det är inte idag alls lika varmt i Skåne som i Stockholm vilket känns väldigt skönt, mera lagom här. Så vi slapp åka i riktig värme överhuvudtaget, vi hann lämna Stockholmsområdet innan solen gassade alltför mycket.
Hon har rest mycket lugnt och bra och installerade sig fint i sin box efter en promenad. Sedan åkte vi till vårt hotell och tog det lugnt i ett par timmar innan det var dags att återvända till stallet för lite motion för henne samt kvällsfodring. 
Nu laddar vi inför morgondagen som ju är den största dagen på året på Jägersro. Jag har uppdaterat med kommentar angående våra chanser i Derby Sprint och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 

Träning som vanligt idag och det känns roligt att se att så många hästar är på gång nu. När vi fick den där halsinfektionen så innebar den ett rejält avbrott i träningen för många hästar. Efter medicinering och koll och i några fall ännu en medicinering så börjar nu en hel massa hästar komma igång på allvar med träningen. 
Nästan alla tvååringar var sjuka och nu är kurvan rakt uppåt för deras träning och det dröjer nog inte så länge förrän flera av dem börjar bli redo för kval.
En som redan har kvalat och startat är Approach som i sin andra start var fyra och endast 3,5 längd slagen i Future Stars, men då ska man veta att det visade sig att han hade en ordentlig halsinfektion, en av de värre faktiskt. Nu efter två omgångar medicin så är han bra igen och han ser minst sagt lysande ut i träningen och gör det så himla enkelt. Jag ser verkligen fram emot att se honom tävla igen och frisk denna gång.
Och apropå tävla så är det imorgon då dags att bege sig i transporten mot Malmö med Light Treading inför Derbydagen söndag. På grund av värmen så kommer vi bege oss iväg väldigt tidigt imorgon bitti, vi kommer till stallet redan kl 4 och ger henne frukost medan vi lastar in alla grejer som vi idag har förberett. Så förhoppningsvis är vi framme på Jägersro redan vid lunch och kan på det sättet minimera körtiden i alltför mycket värme.
Rapport kommer som vanligt imorgon!

Idag var det både grästräning och startboxträning och man fick lite välja eftersom gräsbanan var öppen på morgonen medan startboxträningen började betydligt senare.
De som fick grästräna var Beach Road One, Sharp Eye och den ännu Odöpta e Authorized (nu borde namn snart vara på gång, det är inlämnat och vi hoppas på godkännande inom kort). De skötte sig mycket fint och fick cantra på i hyfsat bra tempo.
När det gällde startboxträningen sen så hade vi tre hästar där. Chizhou har varit i attrapperna en del, men nu blev det även övning i riktiga startboxarna. Hon var hur cool som helst och fick gå in två gånger och vi stängde bakom samt provade att stänga till framgrinden utan att låsa den. Hon skötte sig exemplariskt!
Därefter fick High Max och Perfect Girl Ester går in med redan stängda framgrindar, stå där en stund och sedan hoppa ut. Det är verkligen en fröjd att se hur duktiga alla våra tvååringar är, de sköter sig så fint. 
Träningen för övrigt gick bra också även om det var nästan väl varmt idag och lite regn snart skulle vara välkommet.
Imorgon är det träning som vanligt samt förberedelser med packning inför lördag då vi åker till Jägersro med Light Treading som är med i Derby Sprint på söndag, Derbydagen.

Efter gårdagens mycket positiva insatser så blev det istället en tung dag idag när fina Striker skadade sig i loppet och pullades upp. När man ser sin häst stannas upp så befarar man så klart det värsta och skadad var han, men viktigast tycker jag är att han kan bli frisk så hans ägare Ewa kan ha honom som ridhäst framöver. En eloge till Fredrik som var snabb att stanna när han kände sig tveksam till hur Striker kändes och det bidrog till att begränsa skadan, annars hade det kunnat bli betydligt värre.
Man vet att risken finns och speciellt i tävling vid maxprestationer, men det tynger i hjärtat när när något sånt händer. Jag vänjer mig aldrig och det vill jag inte göra heller.
Det har varit en tuff tid för oss med halsinfektioner och annat, det är ganska kämpigt när det blir så mycket på en gång. Nu verkar hästarna på bättringsvägen från infektionerna och vi har fina och kvalitativa hästar, så förutsättningarna finns. Man får försöka komma ihåg det och fokusera på det positiva när det tar emot.
Vi lägger ner sådant enormt jobb varje dag och man vet att det går både upp och ner, men nu hoppas jag verkligen att det går uppåt igen.

Nöjd med dagens insats även om jag hade önskat att vi hade haft lite mera marginaler på vår sida. Kew Bridge debuterar och blir trea slagen endast hals om segern, det är inte mycket som skiljer mellan en seger och i det här fallet då en tredjeplats. 
House in Order gjorde första starten på evigheter och fick ett stopp i svängen där han var tvungen att backa sig ut sist och går runt på utsidan, tappade en hel del där. Han blir fyra och avslutar starkt, endast slagen 3,5 längd. 
Just detta att båda hästarna avslutade så bra och var gåendes över mål, det var det mest glädjande av allt efter att vi haft så många hästar med halsinfektion.
Har uppdaterat närmare kommentarer angående deras insatser och har även uppdaterat kommentarer om morgondagens starthästar där vi dock tyvärr fått stryka två av dem. Ni hittar allt under Starter & Resultat!
Imorgon tränar vi på morgonen ute på området och rakbanan och sedan är det då lunchtävlingar, känns lite märkligt med tävlingar två dagar i rad faktiskt. 

Äntligen hemma! Ska vi åka till Tyskland eller liknande igen så får det bli på ett annat upplägg av resan, det här var en enormt tuff och lång resa. Då menar jag inte för oss även om jag är helt slut och då har jag mestadels suttit och läst en bok i transporten... Stor eloge till Kurre som tappert har kört hela den här vägen, imponerande! Vi åkte ju i fredags förmiddag och tillbaka på Bro ca kl 18.30 idag och det känns som vi varit igång mest hela tiden.
Det jag menar i första hand är att det blir för krävande för en häst att åka så här långt med det reseupplägg vi gjorde, det blev för mycket och jag tror det går att göra på ett annat och bättre sätt. Men vi har lärt oss mycket på detta helt klart och vet bättre till nästa gång.
Tror Daxios var minst sagt tacksam att komma hem igen och han fick en ordentlig dusch och sedan in i boxen och massa mat. Han sover nog gott i natt!
Imorgon kommer vi kolla om han är frisk och det känns skönt att få veta.
Imorgon är det ju tävlingar på kvällen och vi har två starthästar. Har uppdaterat kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under Starter (& Resultat).
Så skönt att vara hemma igen!

Nu är vi på väg tillbaka hem efter ett stort äventyr som dock fick ett kraftigt antiklimax när Daxios inte alls var sig själv idag i loppet. Fredrik kände direkt från början att han inte alls kändes som han brukar och han var egentligen aldrig bra på bettet någonstans. Antingen är han sjuk och det får vi så klart kolla upp. Är dock inte förvånad om den här långa resan som var betydligt jobbigare än jag trodde på förhand blev för mycket för honom i kombination med värmen.
Han verkar okej så här långt efter loppet men mycket trött. Bra av Fredrik att inte rida ut honom på slutet och slita på honom i onödan när han inte hade något att ge.
Nu åker vi hem, låter honom återhämta sig från detta och kollar upp om han är frisk eller inte. Sen är det fullt fokus på Norsk Derby som inte går förrän i slutet av augusti, så det är gott om tid att få honom pigg och frisk igen.
Så tråkigt när vi hade en så bra chans på pappret och hemresan blir seg naturligtvis, så är det alltid när man reser och det inte går bra. Men annars har vi haft en jättetrevlig resa och det var både roligt och mycket lärorikt att komma ut och tävla utanför Skandinavien och se något nytt. Att det var en så stor dag med Tyskt Derby gjorde inte saken sämre.
Vi anländer hem imorgon kväll och jag uppdaterar nog här på väg hem i transporten.

Nu är vi på plats här i Hamburg! Upp tidigt imorse, till Jägersro där Daxios fick gå en liten promenad samt äta lite frukost innan vi begav oss iväg mot Danmark och färjan över till Tyskland. Färjeturen tog bara 40 minuter och gick hur smidigt som helst även om jag tyckte det gungade lite, men det är nog snarare jag som är känslig för sånt för ingen annan verkade särskilt besvärad...
Därefter drygt två timmar ytterligare och så var vi framme. Konstigt nog finns ingen parkeringsplats för hästtransporter här, vilket är lite jobbigt när man har en fyrahästars bil som tar ganska stor plats. Först var vi tvungna att lasta av precis utanför själva banan och sedan gå in i mitten där uppstallningen är. Många uteboxar där, men till min glädje fick vi en box inomhus där det var betydligt svalare och bättre luft.
Efter fixande av box, foder och lite pyssel så var Daxios installerad och klar och då var det dags att fixa biljetter till imorgon samt kort för mig och Tobias för att överhuvudtaget komma in till stallarna där det är vakter hela tiden. Tog en stund att ordna allt, men sedan var vi redo för att åka till hotellet och vi fick ta hästtransporten med oss eftersom vi inte hittade någon plats.
Hann knappt mer än in på rummet förrän det var dags att ta en taxi till en sportsbar utomhus för att se fotbollen. Fasiken vad trist att vi förlorade, men det kändes egentligen aldrig nära, vi spelade inte alls så bra som tidigare. Hatten av för England som gjorde det väldigt bra!
Efter matchen så var det tillbaka till hotellet och sedan direkt till stallet igen där jag och Daxios tog en lång promenad mestadels i ledvolten medans hans box fixades och fodret förbereddes. Han var pigg och glad och känns redo för morgondagen!
Många ägare på plats här redan idag och några samlades och gick ut och åt senare, men jag var så trött att jag bestämde mig för en tidig kväll för att ladda batterierna lite, det har varit en lång resa.
Så imorgon gäller det, ska bli väldigt spännande. Har uppdaterat med kommentar angående chanserna och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat). 
Heja på oss imorgon!

Sitter här i transporten och det är bara ca en timme kvar tills vi är framme på Jägersro. Så här långt har resan gått smidigt och bra, lastningen var inga problem och Daxios har åkt bra. Vi tog som vanligt en rast efter ungefär halva restiden och han fick vatten och lunchfoder.
Nu kommer han att bo i gäststall på Jägersro och så blir det ganska tidig uppgång imorgon eftersom vi ska med en färja till Tyskland som vi bokat in på förmiddagen.
Daxios var ute och joggade två varv på banan imorse, men imorgon blir det ingen ridning men däremot flera långa promenader.
Imorse tränade vi hästarna som vanligt vilket gick utmärkt och jag hann se all träning utom sista turen som reds samtidigt som vi rullade ut från Bro Park. Det är Kurre som kör och jag och Tobias åker med i transporten, men redan imorgon anländer också ganska många av Daxios ägare till Hamburg samt faktiskt några ytterligare som bara tycker det är kul att hänga med.
Äventyret är inlett, vi hörs igen imorgon!

Idag var det mycket på programmet med snabbjobb, startboxträning och startanmälan bl a. 
Snabbjobben var följande:
Kew Bridge tillsammans med Light Treading
Striker tillsammans med House in Order
Bra jobb för samtliga som gjorde det utmärkt, är jättenöjd med dem allihop och det ska bli spännande nästa vecka när de och ytterligare hästar från stallet startar. 
Så här ser den närmaste veckan ut för oss när det gäller tävlingar:
Söndag: Daxios i Hamburg
Tisdag kväll: Kew Bridge och House in Order på Bro Park
Onsdag lunch: Haweswater, Striker, Himalaya och Miss Global Tooma på Bro Park
Nästa söndag: Light Treading på Jägersro i Derby Sprint
Roligt med många startande och ett hektiskt schema!
För att återgå till dagen så var det idag också startboxträning där vi var med några av tvååringarna: Bright Light, Perfect Girl Ester, Australian Open, Beach Road One samt den ännu Odöpta (e Authorized). De skötte sig exemplariskt, gick rakt in i boxarna och stod lugnt. Sedan fick de hoppa ut utan att vi jagade på dem och här var de olika snabba, några av dem har fattat och är raska ut medan några andra var långsammare. Det är dock något de lär sig kvickt, det viktiga är själva lastningsmomentet och att de är harmoniska och lugna inne i boxarna vilket verkligen samtliga är.
Imorgon åker vi till Malmö med Daxios där vi stannar till lördag morgon. Förberedelserna inför resan pågår för fullt och det känns ju otroligt spännade detta! Idag kom startlistan och det blir hela 16 hästar i loppet och han fick spår 1. Loppet rids kl 16.00. Vill man se det så tror jag att det enklaste sättet är att spela en liten slant på någon spelsajt, det brukar funka så att om man har spelat så får man se loppet live. Tyska Derbyt går som lopp 9, direkt efter alltså.
Återkommer som vanligt imorgon, förmodligen från transporten!

Idag var det den första startanmälan till Hamburg på söndag, en preliminär lista med vilka som kvarstår. Imorgon kommer den definitiva med loppnummer, startspår och exakt vilka som är med. 
I nuläget står 16 hästar kvar i loppet och Daxios har högst vikt, 58 kg och den vikten är satt efter hur mycket pengar de har tjänat. På pappret så står en häst lite högre än han i handicap och den bär dessutom två kilo mindre, så den kan bli tuff att slå. Övriga hästar står dock betydligt lägre och det ser onekligen lovande ut att kunna vara med bland de främsta i alla fall. Vilket äventyr detta ska bli, så spännande och förhoppningsvis roligt!
Det blir intensiva dagar nu med resa på fredag och hem måndag kväll, redan på tisdag kväll är det sedan tävlingar på Bro Park och dessutom ovanligt nog även dagen efter, onsdag lunch. Tisdagens lopp startanmäldes idag och vi har där House in Order som startar för första gången på ganska länge samt Kew Bridge som gör spännande debut.
Idag red vi ett antal turer där några cantrade lite lugnt på rakbanan och andra tog en längre travtur på området, en mellandag när det gäller träningen men också en bra variation för hästarna.
Imorgon blir det några snabbjobb och så väntar vi också på startlistor, både till Hamburg och till Bro Park på onsdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken härlig dag! Först träning som vanligt på förmiddagen och mestadels raskare tempon som gällde idag. Hästarna såg mycket starka och laddade ut allihop, trots ett gott tempo så syns det tydligt att de vill gå ännu mera.
Förutom de som nu tränar på och är mer eller mindre redo för start så är det också ett antal som är på gång igen efter medicineringen och det är roligt att se att de nu kommer igång mer och mer.
På eftermiddagen kom veterinären för flera återkontroller av halsar och vi kollade idag alla hästar som är anmälda till nästa vecka vilket är en hel del. Kan med stor glädje meddela att samtliga var friska, så enormt skönt och ett besked som verkligen gav energi, vi är klart på gång att få stallet helt friskt igen!
Inte blev dagen sämre efter Sveriges insats i fotbolls-VM och de spelar kvartsfinal lördag em när vi är i Hamburg. Den matchen vill jag inte missa, så hoppas hinna till en tv i god tid vilket inte borde vara några problem eftersom vi åker från Malmö ganska tidig lördag morgon.
Imorgon är dirttracken stängd men vi rider ändå en del hästar på området och/eller rakbanan istället.

Hemma efter en fullspäckad dag med träning på förmiddagen och sedan var jag flytthjälp på lunchen och början på eftermiddagen. Stressade sedan tillbaka till Bro eftersom vi hade veterinären på plats för att återkolla hästar i halsen. Idag hann vi inte med alla utan han kommer tillbaka senare i veckan och kollar övriga. 
Några av de vi kollade är inte helt friska än tyvärr, jag hade så klart hoppats på att det skulle se helt bra ut. Förmodligen har inte medicineringen tagit och vi byter nu sort för de som fortfarande inte var helt okej. Dock var det också glädjande nog några som såg hundra procent ut så det är nog lite olika hur bra de svarar på behandlingen. 
Vi kollade Daxios trots att han var frisk senast eftersom han ju ska åka till Hamburg och då vill man gärna säkerställa att han verkligen är frisk. Det såg lika fint ut denna gång som senast, stor lättnad!
Avslutningsvis för idag så var Kew Bridges ett år äldre helsyster Köln tvåa i det Ungerska Derbyt efter en snabb avslutning från sista plats i början av loppet. Superkul, en kanoninsats!

Söndag och full laddning inför kommande vecka som då innebär resa till Tyskland på fredag. Eller rättare sagt vi åker på fredag till Malmö och på lördag morgon till Hamburg. Loppet är på söndag och vi åker sedan även på hemvägen via Malmö och är hemma måndag em/kväll.
Det här blir första gången jag eller vårt stall startar en häst utanför Skandinavien och det är enormt mycket att tänka på som ska ordnas innan, intyg inför resan, regler för anmälan mm mm. Känner att jag redan har lärt mig mycket tack vare detta och kan mycket mera nästa gång vi startar häst utomlands.
Men först väntar en vecka med träning och vi kör igång imorgon bitti igen precis som vanligt!

Vilken härlig vinst idag! Länge sedan jag blev så glad för en helt vanlig seger i ett enklare lopp, men det betydde väldigt mycket för oss att få ett kvitto på att stallformen nu är på väg tillbaka efter de halsinfektioner som vi haft i stallet. 
Vilken kämpe hon är Haweswater, hon är så liten men har en löpskalle som få och en grym speed sista biten, hon bara flög förbi dem!
Härligt också att Fredrik tog en snygg trippel idag och den här dagen var den boost som både han och vi behövde, speciellt nu inför Hamburg nästa helg där Daxios startar i storlopp. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg och imorgon jobbar jag i tv-studion när Göteborg är värd för V4, loppen ses som vanligt i Tv12 kl 12.30-14.

Denna vecka är Lin på semester, den första längre faktiskt sedan hon började hos oss. Det har ju också passat bra eftersom en del hästar fortfarande medicineras, men nu så här i slutet av veckan så är det lite stressigare eftersom fler och fler kommer igång. Igår kväll red Fredrik i Norge och sista flyget hann gå innan han ridit klart, så vi fick klara oss utan honom idag. Istället var Maria Neil och red större delen av förmiddagen och med ett bra upplagt schema för ridningen så hann vi med alla hästar enligt plan.
Så roligt att se dem komma igång nu vartefter och ännu roligare att se att de som är i full gång med raskare tempon ser så fina ut. De ser verkligen spänstiga ut med bra ork och gör träningen lätt i hand trots ett högt tempo.
Hoppas nu efter att efter att ha hängt på Apoteket i stort sett varje dag för att hämta mer medicin att vi har fått bort det här ordentligt och att de hittar tillbaka till den fina form de hade innan de blev sjuka.
Imorgon är det träning på morgonen och sedan tävlingar vid lunch där vi startar Haweswater, har uppdaterat kommentar angående hennes chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Härligt att börja sätta igång hästar igen idag! Dessutom är det några som tagit det lite lugnare i en vecka och som nu kan börja träna på igen, allt enligt veterinärens ordination efter halskontrollerna. Än återstår några hästar som har fått förlängd medicinering men det dröjer inte många dagar till förrän samtliga är igång.
De som har stått på medicin ska träna lite lugnare första veckan och idag som ju då var allra första dagen så blev det lite extra lugnt vilket flera var enormt missnöjda med. De var på hugget och glada att få träna igen och helst ville de gå raskare, det syntes tydligt.
Några kommer att kollas igen i början av nästa vecka och det ska bli intressant att se hur halsarna ser ut nu efter medicineringen.
De hästar som varit igång cantrade på ganska raskt och de såg fina och starka ut, det är flera som är på gång mot start nu och det ser vi verkligen fram emot.
Imorgon är det träning precis som vanligt igen och ni har väl koll på att det sedan är tävlingar på lördag lunch? Kommentar om Haweswaters chanser kommer imorgon!

Lugn onsdag där banan var stängd, men Fredrik kom och red några turer på rakbanan och runt området istället och det gick utmärkt. 
Har också hunnit med en hel del arbeten vid datorn idag, onsdagar är den mest intensiva dagen för skrivbordsjobb för mig, det är då jag hinner jobba undan väldigt mycket och det är skönt att kunna avsätta ett stort antal timmar på rad till det.
Dock ett litet uppehåll i arbetet medan Sverige spelade fotboll på eftermiddagen och vilken insats, sååå roligt! Sådana här stora mästerskap är verkligen spännande att följa och ser fram emot nästa match på tisdag.
Imorgon är det träning som vanligt igen och igångsättning för många hästar efter penicillinkur, roligt att hästarna kommer igång igen nu!

Sitter i köket i stallet vid datorn, kollar lite fotboll (när det är VM så måste man ju titta!) och jobbar samtidigt. Väntar nämligen på Fullmäktigemöte som vi ska ha kl 18 och jag bor alldeles för långt bort för att åka hem emellan.
Idag var sista dagen med så få turer, sista "slö-dagen". Fast vi har faktiskt inte alls slöat utan istället passat på att storstäda, sortera och fixa det mesta. Jag gillar att ha det städat och fint alltid, men nu är det extra bra organiserat och det känns bra. Ordning och reda är viktigt och gör att man kan fokusera på annat.
Tre turer idag då och några av hästarna gick i raskare tempo; Daxios, Kew Bridge och Haweswater. De ser jättefina ut alla tre och även övriga hästar som reds idag.
Vid lunch tog vi en runda till IKEA och efter den vanliga inledande lunchen där (det är ju obligatoriskt när man åker dit) så hann vi köpa en hel del småsaker som vi behövde till stallet/köket. Bra att passa på när det ändå finns tid i väntan på möte, har haft en allt längre lista på inköp som behövs.
Har nu äntligen uppdaterat med nya bilder, vet att det har dröjt ett tag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Idag träning på morgonen som vanligt, fast ändå inte eftersom det är så få hästar som rids just nu. Är väldigt peppad på att sätta igång hästarna igen i slutet av veckan. Några hästar har uppvisat att de ännu inte är helt friska och där har medicinering förlängts med några dagar ytterligare. Dock är merparten klara att börja ridas igen från och med torsdag, så det ska bli roligt.
Efter förmiddagsarbetet så blev det några timmars väntan innan det äntligen var dags för kval för Miss Global Tooma som verkligen har tagit tid på sig att bli redo. Nu är hon dock kraftigt på gång och jag tror att alla som såg hennes kval såg vilken fin häst hon är. 49,3 gick hon på ensam på ett mycket snyggt och klassigt sätt. Här kan man se kvalet:
https://www.youtube.com/watch?v=N9wbOFGKuso
Himalaya var sedan tyvärr oplacerad efter att det gått lite väl fort för hans smak på en lite för kort distans. Han kommer igen nästa gång på längre distans, det är nog där han ska hålla sig framöver.
Idag kom också startlistan till på lördag då det för ovanlighetens skull är tävlingar, första start kl 12.45. Vi har då Haweswater till start och det är hennes favoritunderlag gräs som gäller så det ser vi fram emot!

Idag har Akoya åkt till sitt nya hem hos en jättetrevlig familj! Känns superbra att han nu får ett nytt liv som ridhäst och att det känns som helt rätt köpare.
I övrigt idag så har vi medicinerat vidare och för många var det idag den sista dagen av medicinering och i slutet av veckan så kommer det vara fullt upp med träningen igen.
Imorgon är det då tävlingar igen på Bro Park och vi har en startande och ett kval. Har uppdaterat med kommentarer angående dem under fliken Starter (& Resultat).

Eftersom vi just nu medicinerar mer än hälften av våra hästar så innebär det att det är minst sagt lugnt på träningsfronten även om det fortfarande är ett antal som tränar som vanligt.
Normalt sett så rider 6 eller oftast 7 turer per dag, nu är det 3-4 istället. Vi brukar ta fikarast efter tredje turen och de senaste dagarna har vi då oftast ridit klart för dagen.
Så vi har kunnat lyxa till det och vara klara tidigare samt att vi har hunnit med en hel del extraarbeten i stallet, t ex är nu samtliga manar friserade.
Sedan kan jag säga att det minst sagt tar lång tid att förbereda och ge alla hästar som ska ha medicin, men det känns jättebra att göra detta och förhoppningsvis få bort problemen.
I slutet av kommande vecka så ska vi börja rida alla igen, men bara lugnt i en vecka framåt.
Jag har inte direkt redovisat här vilka som är sjuka respektive friska, men kan säga att varken Approach eller Mr Tooma Global var friska när de startade i måndags.
Nu på måndag är det ju tävlingar igen och då kommer Striker inte att starta och jag är tämligen säker på att han inte var kurant vid sin tredjeplats för några veckor sedan.
Däremot blev det klartecken för Miss Global Tooma som kvalar och för Himalaya som startar.
Från dagens träning kan rapporteras att de som tränade på mest var Daxios ensam samt Kew Bridge och Haweswater tillsammans. Även Australian Open och Sharp Eye gick i ganska gott tempo och samtliga hästar såg starka och fina ut.
Dagen avslutades med en gemensam midsommarlunchbuffé som vi åt på uteplatsen. Trots att många så klart är bortresta nu över helgen så var det ändå en del besök idag och vi var 15 stycken som lunchade tillsammans, jättetrevligt i all sin enkelhet.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Önskar alla en trevlig midsommarhelg! Återkommer imorgon med en närmare träningsrapport igen!

Igår blev det för första gången inget inlägg här på sidan. Min pappa somnade in och lämnade oss och plötsligt var allt annat oviktigt. 
Det var ingen chock efter en längre tids sjukdom, men så sorgligt det blir och det träffar en rätt i hjärtat även om man är beredd. 
Jag och hundarna tog en promenad i skogen sent igår kväll när midnatt närmade sig och det var så tyst och fridfullt där, en fin stund av reflektion.
Pappa har ju funnit med oss hela livet så klart och eftersom alla i famlijen har låtit hästarna spela huvudrollen i våra liv så har det inneburit väldigt mycket tid tillsammans.
När jag och min syster Lotta tävlade dressyr på ponny så skjutsade pappa runt oss överallt i mer eller mindre hela Sverige nästan varenda helg, alltid ställde han upp.
Vi hade ju Stockholms Ridhus i många år och där är jag i stort sett uppfödd. Pappa tyckte inte det gjorde så mycket om vi skolkade från skolan ibland, "ni lär er mer i stallet i alla fall" sa han lite skämtsamt men med allvar i botten, hästarna var det viktigaste.
När vår galoppverksamhet sedan växte så började jag intressera mig mer för galoppen och började så småningom jobba med galopphästarna och då blev det ännu mer tid tillsammans. Efter ett antal år så tog jag över tränarrörelsen men pappa fanns kvar i bakgrunden och var engagerad, han var t ex alltid på plats på tävlingarna och ofta även på morgonträningen.
Svårt att hitta någon som var vänligare och snällare än han, ställde alltid upp så mycket han kunde för precis alla faktiskt.
För oss har det varit en stor sorg länge eftersom han varit sjuk ett bra tag och när jag träffade honom i helgen så var det som att han visste att tiden höll på att rinna ut och det kändes verkligen som ett farväl då vilket var enormt jobbigt men samtidigt en sorts frid, jag kände att han var klar med livet och nöjd med det.
Nu hoppas och tror jag att han vakar över oss och finns med oss fast på ett annat sätt framöver.
Tack för allt pappa, saknar dig så!

Vi lyckades faktiskt kontrollera samtliga hästar i halsen idag! Fick besked under förmiddagen att veterinären från Mälarkliniken skulle komma vid lunch med en assistent och så skulle vi kontrollera så många vi hann idag. De har portabla maskiner, det hade ju inte varit realistiskt att resa in till kliniken med alla hästar.
De anlände precis när vi avslutade lunchfodringen och var klara med förmiddagsarbetet, så då var det bara att sätta igång.
Ganska snabbt lyckades vi jobba upp en bra arbetsordning som gjorde att det gick så effektivt som möjligt. Jag hämtade och lämnade hästar fram och tillbaka medan de rengjorde och spritade maskinen. Både veterinären och jag antecknade var och en för sig, jag ville ha koll på exakt hur varje häst var och det dröjer lite innan jag får alla journaler.
För varje häst så är det ju oerhört intressant när bilden kommer upp på skärmen och man ser först hur svalget ser ut och sedan går ner i luftrören och en bra bit ner där.
Hade inte trott att vi skulle hinna med alla hästar, men det gjorde vi på drygt tre timmar och det kändes väldigt skönt att få full koll på samtliga.
Utan tvekan har vi en massa sjuka hästar. Som en sammanfattning kan jag säga att av 26 hästar så har vi 11 som är helt friska och 11 som nu får medicin. Sedan har vi ytterligare 4 stycken som man ser har varit sjuka men nu är det bara lite som återstår, de ska fortsätta att träna men bara lugnt en vecka så bör det lilla som kvarstår vara helt borta.
Tack vare att alla nu blir medicinerade samtidigt så bör vi ha mycket goda chanser att få bort det här väldigt snabbt. De medicineras i 5 dagar och ska inte träna under tiden och ett par dagar till, en vecka utan träning. Därefter börjar de ridas igen, men lugnare träning första veckan. Så om 14 dagar är det fritt fram att träna på igen för samtliga.
Hade vi istället bara kollat de som är aktuella för start så är det ju lätt hänt att någon annan står kvar med infektion och smittar vidare och så går det runt.
När vi var klara var jag helt slut i huvudet av all koncentration, man står och glor på den där tv-skärmen hur länge som helst och så försöker man skynda på emellan.
Är väldigt tacksam att de kunde komma med så kort varsel och att vi fick till det här, det betyder jättemycket att få full koll så här fort!
Innan kollen idag så tränade vi hästarna och det mest spännande var att se tvååringarna för första gången på gräset. De gick bara lugnt, men jag tycker det är bra att passa på att träna på underlaget när tillfälle ges och de var väldigt duktiga och såg fina ut allihop.
Allra först på morgonen innan gräsbanan var öppen för träning så fick Daxios specialtillstånd att träna där i högervarv. Han startar ju i Hamburg om ett par veckor och det är i höger varv och då är det viktigt att testa det innan. Han klarade det galant och såg helt strålande ut. Han var också en av de hästar som var helt friska som tur var!
Imorgon är det lite lugnare träning och så en massa medicinering.

Träning som vanligt på förmiddagen som avslutades med att vi kollade Global Boxticker i halsen eftersom han underpresterade så grovt på Jägersro i torsdags. Den halsen såg inte alls bra ut kan jag säga. När man gör en kontroll så för man ner en slang med en liten kamera genom näsan och ner i halsen och bilden kommer upp på en tv-skärm.
Genom åren har jag varit med och sett många halsar och denna var verkligen fylld med mycket slem nere i luftrören. Veterinären ordinerade en penicillinkur som vi påbörjade direkt och sedan återkoll nästa vecka.
I det läget blir man ju lite oroad för de som ska starta på kvällen, men tyvärr var det inte lämpligt att kolla halsar samma dag som de ska tävla eftersom det kan störa deras hals. Dagen innan är inga problem, men nu var det för sent.
Efter kvällens insatser där alla tre gjorde okej lopp och inte var långt slagna men det där extra saknas så kommer vi nu att kontrollera samtliga hästar i stallet. Det är bättre att få en helheltsbild och kunna behandla de som behövs och på så sätt få helt bort det ur stallet. Jag har nu under kvällen påbörjat en dialog med veterinären om när det kan ske, förhoppningsvis väldigt snart, inom någon dag eller så. Varje dag är viktig när det kommer nya storlopp.
Har uppdaterat kommentar om dagens starthästar och det hittar ni som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Lugn dag idag och full uppladdning inför en intensiv morgondag med träning på förmiddagen och storlopp hela kvällen. Har ni möjlighet imorgon kväll så ta er ut till Bro Park, hög klass på varenda lopp och har vi bara vädret med oss så kan det bli en härlig kväll. Första start rids kl 17.40 och V64 drar igång kl 19.30.
Har uppdaterat med kommentarer angående våra starthästar imorgon och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Träning som vanligt idag med flera hästar som tränade på i goda tempon. Allra raskast gick Daxios och Haweswater som cantrade på i ett friskt tempo som sedan ökades ytterligare över upploppet. De gick inte tillsammans utan en och en, båda är väldigt ambitiösa hästar som lätt tar i lite väl mycket när de tränar i sällskap. De såg verkligen starka och speediga ut, de tränar nu på för fullt inför nästa start. Haweswater ska äntligen ut på hennes favoritunderlag gräs den 30 juni medan Daxios ju har storlopp i Hamburg den 8 juli som nästa uppgift.
Det blir första gången vårt stall har starthäst utanför Skandinavien och det är väldigt mycket att kolla upp och planera när man inte kan rutiner och regler. Det ska bli fantastiskt spännande detta och säkert också väldigt lärorikt inför framtiden att klara av att åka utomlands och starta. Just nu pågår en massa förberedelser för att ha full koll på allt inför resan om knappt tre veckor.
I övrigt idag gick träningen mycket bra och det är en lyx att ha så här pass många tvååringar som vi har, tio stycken. Det gör att det nästan alltid är väldigt lätt att sätta ihop rätt hästar som tränar tillsammans beroende på vilket tempo man vill att de ska träna i. Man flyttar dem lite fram och tillbaka med olika sällskap beroende på i vilken fas i träningen de befinner sig. De som gick raskast idag av tvååringarna var nya Sharp Eye tillsammans med Kew Bridge, men det är flera av de andra som också är klart på gång uppåt i träningstempon.
Efter dagens sista träningstur var färdigriden så var det full fart för mig mot tv-studion inför sändningen av Strömsholmstävlingarna. Jätteskoj att se den enorma glädjen hos både tränaren Anders Herlin och ryttare Christopher Roberts när Truckers Glory vann Grand National! Det är lite det galoppen går ut på och det man jobbar för, de korta ögonblicken av total lycka när ens häst vinner och speciellt när det är ett stort lopp och kanske något av en dröm.
Också mycket roligt att Fredrik (Janetzky) hade två ritter och vann båda två, bra självförtroendeboost inför tävlingarna på måndag kväll! 
Imorgon kommer kommentarer här på sidan angående våra starthästar på måndag då årets första storloppsdag på Bro Park rids.

Efter att ha åkt hela natten så var vi framme strax efter klockan sex imorse och arbetet i stallet var redan igång för fullt. Så det var bara att lasta av häst, alla grejer och sätta igång. 
Nyckeln till att orka är att inte sätta sig alltför länge och det gick faktiskt ganska bra. 
Arbetet flöt på fint och idag var det mera måttliga tempon medan det blir något raskare för flera imorgon.
Vilken intensiv galoppvecka detta är, storlopp igår på Jägersro, imorgon är det Strömsholms årliga tävlingar. Sedan är det premiär för i år på Göteborg på söndag och så årets första storloppsdag på Bro Park på måndag kväll!
Imorgon efter morgonträningen så jobbar jag med sändningen från Strömsholm, men det gör jag från tv-studion och inte på plats. Loppen sänds i Tv12 kl 13-15 för de som inte kan vara på plats, men annars är tipset att bege sig dit om man har möjlighet. Förr hade vi som tradition varje år att åka dit och göra en gemensam picknick, vi brukade vara ganska många som träffades på Strömholm och är bara vädret bra så är det supertrevligt.

På väg hem från Jägersro efter ett lopp som blev en stor besvikelse, Global Boxticker tog fronten i ett väldigt måttligt tempo men sedan blev det tvärstopp i sista sväng. Är han frisk? Står han distans? Två relevanta frågor, men det lutar åt att det snarare handlar om att hitta ett upplägg på lopp som gör att den här högkapabla men minst sagt knepiga hästen fungerar.
När en häst underpresterar som han gjorde så känns det alltid väldigt tungt, ska man dessutom resa hela natten hem så blir det inte direkt lättare men det är bara att kämpa på och komma igen. 

Nu sitter vi i transporten på väg mot Jägersro med Global Boxticker, enligt GPSen ska vi vara framme strax före kl 22. Lastningen gick exemplariskt, han gick rätt på utan någon större tvekan. Så här långt har han rest bra, han var lite orolig precis i början men lugnade sig fort.
Imorgon bitti kommer Tobias rida honom en sväng ute på banan så han har sett den inför kvällen samt fått jogga lite. Han går först i näst sista loppet imorgon ca kl 21 så det blir en lång dag i Malmö för oss i väntan på loppet. 
Jag har uppdaterat med kommentar angående hans chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Nu hoppas vi på en fin insats imorgon!

Mest spännande idag var väntan på startlistan inför måndag då det ju är dags för riktiga storlopp mest hela kvällen. Extra roligt att vi har tre startande och alla är i storlopp och två av dem till och med i klassiska lopp!
Approach startar i Future Stars som är det första stora loppet för i år som rids för tvååringar. Förra året debuterade vi Light Treading där som vann, så vi får se om vi kan försvara titeln. Dock är kanske Approach lite mera stayerbetonad och frågan är om han hänger med i svängarna eller behöver längre distans.
Mr Tooma Global startar i Jockeyklubbens 2000 Guineas och det ska bli väldigt spännande att se hur långt han räcker, han har gått framåt mycket med lopp i kroppen.
Light Treading startar i Svenskt 1000 Guineas, på listan såg det lite tveksamt ut om hon skulle komma med så det väldigt roligt att hon gjorde det och hon är klart bättre på gräs än dirttrack.
Alla tre fick bra spår (4, 5 och 4) och vi ser med spänning fram emot dagen. Att vara med och konkurrera i de stora loppen är ju extra roligt så klart och det är det vi satsar på framför allt med de yngre hästarna!
Dagens träning gick bra, de som jobbade på gräset igår gick i lugnt tempo idag och annars var det en del bättre tempon för flera av hästarna. Roligast var att se de två nya hästarna från Irland, Sharp Eye och den ännu odöpta e Authorized. De gick en lugnare canter som sedan ökades något i svängen och på upploppet fick de gasa på lite extra. Detta var för att få lite mer koll var de står träningsmässigt samt få se hur de såg ut när de sträckte ut lite mera. Det här gjorde de verkligen toppenbra, två hästar som vi satsar på för de stora loppen framöver och igår efteranmälde vi båda till Norsk Derby 2019, precis som vi gjorde med Daxios förra året.
Imorgon är det lite träning på morgonen om än åt det lugnare hållet eftersom dirttracken är stängd för underhållsarbete. Vid lunch lastar vi in packning, oss själva samt Global Boxticker och beger oss mot Jägersro för start i Svenskt Derby Trial torsdag. Många storlopp nu och det är ju hur skoj som helst!

Så var det måndag igen och denna vecka är det mycket att göra. Hästarna tränar på och det är många turer varje dag vi rider, men det flyter ändå verkligen på fint med träningen och arbetet.
Normalt sett så är måndagar en något lugnare träningsdag men idag var det grästräning för några av hästarna som startar på måndag och de skötte sig galant och såg toppenfina ut!
Imorgon är det då startanmälan till årets första riktiga storloppsdag på Bro Park, på måndag (den 18e) är det Stockholms Stora-dagen med en radda storlopp och bl a årets första klassiska lopp; Svenskt 1000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas, väldigt spännande.
Först är det dock dags för tävlingsdag på Jägerso på torsdag med Voterlöpning (som också kan räknas som ett klassiskt lopp) och Svenskt Derby Trial där vi har Global Boxticker. Som vanligt åker vi dit dagen innan, dvs på onsdag och hem kör vi under natten mellan torsdag och fredag. 
Men först blir det träning som vanligt under morgondagen!                                                          

Klockan är en bra bit över midnatt, precis hemkommen från en jättebra konsert med Katy Perry, väl värd att dra in på sömnen för.
Har varit ute på Bro Park idag trots att vi inte hade starthästar. Istället hade vi ett sedan tidigare inplanerat besök i stallet att ta hand om och de var mycket trevliga allihop.
Avslutar dagens inlägg med en hyllning till fina Justify tränad av Bob Baffert som i natt vann Triple Crown efter sin vinst i Belmont Stakes. Att lyckas vinna Triple Crown det är otroligt svårt och det är bara att imponeras över hur till synes lätt han gör det.
Imorgon är det träning som vanligt igen och en ny vecka inleds!

En intensiv lördag med mycket träning och mycket folk på plats. Att solen skiner hela dagen gör ju inte dagen sämre även om vi verkligen skulle behöva lite regn snart.
En hel del hästar tränade på och det var sista finslipningen för Global Boxticker inför hans start i Svenskt Derby Trial på torsdag. Dagens upplägg blev en ordentligt rask canter bakom andra hästar och sedan öka ännu mera från 600 och passera dem för att sedan gå helt fort ensam in över upploppet. Han gjorde detta precis på det sätt vi hade hoppats och han såg fin och stark ut. Nu är han så förberedd han kan vara träningsmässigt, så nu får vi se hur han reser och hur han trivs på Jägersros bana.
Även mycket nöjd med övriga hästar som tränade på idag, det såg bra ut och det är många som är på gång att bli startklara nu. Vi har ju ännu inte haft så väldigt många som har startat, men det kommer betydligt fler starthästar ganska snart och det känns ju både spännande och roligt.
När vi var klara vid lunch så hade några av våra trevliga ägare lite spontant åkt och handlat. Först anlände glass som var precis vad man ville ha efter en varm arbetsdag. Det dröjde sedan inte länge förrän vi serverades sillunch med goda tillbehör (och då menar jag inte snaps...). Trevligt att avsluta veckan med en gemensam lunch, helt perfekt! Dock så varmt att vi faktiskt valde att sitta inne och äta där det var betydligt svalare, det är helt klart dags att investera i ett par parasoll på uteplatsen.
Extra tur var det att det blev lunch och att vi därför var kvar längre än normalt. Efter lunchen var slut och vi tog en runda och kollade till hästarna så märkte vi att den ena av våra nya hästar från Irland var irriterad över något. Detta var den ännu odöpta hingsten e Authorized. Det märktes att något störde honom och efter att ha kollat av honom lite så kom vi fram till att det nog var magen som spökade. Har en häst riktig kolik så är det mera tydliga symptom, detta kanske bara var början på kolik eller lite magknip. Eva, en av våra ägare, är utbildad veterinär och även om hon inte jobbar som det nu så var hon till bra hjälp för att bl a kunnna lyssna på hans mage lite mer noggrant. Efter att också ha konsulterat vår veterinär på telefon, lite promenader över området mm så släppte det och han verkade bra igen. 
Så det var ju till stor hjälp att vi kunde få igång hans mage så snabbt innan det blev något stopp i den och under kvällen rapporterades allt bra och han mådde fint. Det har ju så klart blivit mycket omställning för båda nya hästarna med alla resor och foder så det är inte så konstigt att man kan få en reaktion, skönt att det gick över fort.
Imorgon är det tävlingar på Bro Park, men vi har faktiskt ingen som startar, vi laddar för torsdag på Jägersro istället och sedan storloppsdag nästa måndag på Bro Park, den 18e.
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Idag var det lite av en mellandag när det gällde tempon, många som tog det lugnare. Att göra det någon gång emellanåt är bra träning för deras psyke, nyttigt att komma ut på banan och bara ta det väldigt lugnt. Undantaget var framför allt Approach som gick raskare idag istället för imorgon, vilket han gjorde mycket bra. På måndag är det grästräning för hästar som är anmälda till den 18e och då ska det bli spännande att se hur han verkar passa på det underlaget.
De nya hästarna har verkligen acklimatiserat in sig fort och tränar på med övriga tvååringar, de har lärt sig alla rutiner och fungerar superbra. Vi har cantrat dem i hyfsat tempo ett par gånger men ännu inte riktigt raskt sedan de anlände, men det kommer snart. De är ju uppe i bra kondition och har kommit långt med sin träning men vi vill samtidigt låta dem få landa lite mentalt innan vi börjar träna på för fullt.
Imorgon är det en del raskare träning för många och dessutom lördag, så jag gissar på att det blir en hel del besök från ägare då!

Idag var det startanmälan till Jägersro på torsdag. Vi har där Global Boxticker i Derby Trial och nu är det upp till bevis om han är någon Derbyhäst eller inte. Att han har kapacitet vet vi, men hittills har han mest varit fokuserad på att bromsa upp mot andra hästar och har inte velat passera även om det blev seger i senaste starten.
Nu blir det första starten efter kastration och det ska bli spännande att se hur stor skillnad det gör. Han har i alla fall blivit enormt mycket trevligare i all hantering sedan han blev valack och träningen sköter han utmärkt.
Han är anmäld i både Svenskt och Norsk Derby (Daxios bara i det Norska eftersom han köptes på Breeze Up auktion efter anmälan till den svenska redan gjorts) och nu gäller det att han visar rejäla takter för att det ska räcka till en plats i Derbyfältet vilket vi så klart satsar på.
Även Himalaya var anmäld på Jägersro men kom inte med och får därför förtur nästa gång. Här tycker jag galoppens system är överlägset travet som har massa provlopp och annat för att ta sig in i lopp och för en del hästar kan det dröja länge innan de får starttillfällen. Galoppens regler gör att om en häst inte kommer med ena gången så står den högst upp på listan med en garanterad plats nästa gång (gäller så klart inte storlopp, men för övrigt så) vilket gör att man aldrig behöver vänta alltför länge.
Från dagens träning kan rapporteras att den bestod av mestadels lite bättre tempon och hästarna skötte sig mycket bra och såg fina och starka ut. Planen är en något lugnare dag imorgon när det gäller tempon förutom enstaka häst som har annat upplägg på schemat. På lördag blir det sedan en hel del raskare träning igen.

Har haft en jättehärlig dag ute på Gärdet! Hade det varit något mera soligt så hade det varit perfekt, men man kan inte få allt och det var mestadels helt okej väder.
Alla tidigare år har jag haft starthästar och/eller tv-sändning och inte hunnit uppleva dagen så mycket, lyxigt att få åka dit idag och bara kunna ta det lugnt och träffa folk.
Det här arrangemanget känns som att det växer för varje år och att det blir bättre och bättre organiserat med foodtrucks och annat. Jag vet inte hur hög den mer officiella publiksiffran blev, men det var helt klart en väldans massa folk precis överallt och det verkade som folk stortrivdes.
En väldigt lyckad och trevlig dag blev det!

En hel del snabbjobb och extra raska canters idag, det var en intensiv träningsdag från morgon till lunch. 
Första turen för dagen var Himalaya, Haweswater och Miss Global Tooma som cantrade på i ganska gott tempo alla tre.
Redan vid tur 2 så blev det snabbjobb då Global Boxticker och Mr Tooma Global jobbade tillsammans. De började i gott tempo från 1200, ökade ytterligare från 1000 och gick i stort sett i full fart sista 800 och såg starka ut.
I samma tur reds Light Treading ensam i en längre rask canter som hon gjorde enkelt i hand.
I tredje turen för dagen var det snabbjobb igen då House in Order ökade från 1000 och gick fort sista 800 väl i hand på ett övertygande sätt.
Samtidigt gick Approach och Shylock en god canter och det raskaste Shylock har gått på väldigt länge och det såg bra ut.
Efter en fikarast följde en tur med Beach Road One, Australian Open samt Label Black som har börjat komma igång efter sin kastration. De cantrade tillsammans alla tre i bredd i lagom tempo som ökades en aning sista biten, det blir ofta så när hästarna är på hugget och vill gå lite mer över upploppet.
Bright Light och High Max gick sedan ungefär samma upplägg som förra turen, kanske någon sekund lugnare.
Därefter var det dags för Koko Taylor som cantrade ensam i mellantempo och samtidigt reds också de nya hästarna; Sharp Eye och den ännu odöpta e Authorized. De var minst lika duktiga idag och ser mycket fina ut.
Framåt lunch var det Chizhou som cantrade ensam medan Space Dragon och Tailwind gick tillsammans.
Stureplan och Daxios gick i lite mera tempo igår och tog det lugnare idag.
Utöver detta så hann vi också med lite hoppträning av Akoya inför hans nya kommande ridhästkarriär. 
Man kan inte vara annat än nöjd när man kan åka hem efter en hektisk dag och känna att hästarna verkligen har sett bra ut och tränat på till och med över förväntan. 
Nu laddar vi för morgondagen med Nationaldagsgaloppen ute på Gärdet! Planen var att Haweswater skulle vara med men efter att ha startat på nu ganska tätt så hoppade vi över den här starten och laddar batterierna lite inför sommarsäsongen med lopp om ett par veckor istället. Skönt att för första gången varken ha tv-sändning eller starthäst och istället kunna träffa folk i lugn och ro för ovanlighetens skull, ser fram emot det!
Har som utlovat uppdaterat med nya träningsbilder idag och ni hittar dem som vanligt under fliken Veckans Bilder, så kolla in där.
Hoppas vi ses på Gärdet imorgon!


Dagens mest spännande idag var ju utan tvekan att se de nya hästarna ridas. Först testade vi dem i walkern, vi vet inte om de är tränade på det eller inte. Båda hästarna är smarta och fattar fort, men jag är inte helt säker på att de har varit där innan faktiskt. Vi tog därför ut dem en och en för säkerhets skull, om en häst t ex börjar skena igenom grindarna så är det inte så kul att någon mer häst är där. De skötte sig i alla fall mycket bra och var verkligen duktiga.
Därefter var det då dags att sadla och gå ut och rida. Båda såg lite laddade ut när de hoppade upp, Tobias på den grå som redan är döpt till Sharp Eye (han var döpt när vi köpte honom) och Lin på den mörka hingsten som ännu är odöpt.
Det började lite dramatiskt med att Sharp Eye for iväg rätt upp i luften och såg minst sagt vild ut, men som tur var lugnade han sig snabbt. De tog först en kort travsväng och gick därefter ner till banan där de travade en bit och sedan började galoppera lugnt. Efter halva bansträckningen ökade de från mycket lugnt till något mera tempo, bara så att de fick galoppera på lite mer.
Det var jätteskoj att se dem och de rörde sig med mycket fin och lätt aktion, de såg klassiga ut båda två. 
De verkade väldigt nöjda efteråt med att få ha kommit ut och tränat, de har ju mest tillbringat den senaste tiden med att resa.
Den övriga träningen idag gick också bra och hästarna såg starka och fina ut. Det är verkligen fullsmockat schema för oss just nu med så många hästar och i stort sett alla som rids. Just nu har vi 26 hästar, men Akoya skolar vi nu om till ridhäst och vi planerar att lägga ut annons på honom till helgen.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering här på sidan med många fina bilder som Wolfram har tagit den senaste tiden!

Idag tävlingar och bara en startande, det var Striker som blev trea vilket var fullt godkänt även om man så klart vill vinna. Vi kvalade också Kew Bridge och det känns bra att kvalet gjort, nu kan vi fokusera på att träna henne för att bli startklar så småningom. Se närmare kommentarer under fliken (Starter &) Resultat!
Nya hästarna verkar må jättebra och imorgon blir det spännande att se dem under ryttare för första gången. Vill någon komma och se dem så kommer de att ridas ca kl 9.45, välkomna!

Idag anlände de nya hästarna! De åkte från Skåne imorse och när jag ringde och kollade av tiden så var det ca kl 17 de skulle anlända. 
Så vi jobbade och tränade precis som vanligt på förmiddagen. Hästarna tränade på, flera som gick i raskare tempon och de ser fina och starka ut.
När förmiddagsarbetet var avklarat så var vi ett litet gäng som åkte till Bro-Bålsta Golfbana och åt lunch. Vi kunde sitta i skuggan ute och det var väldigt skönt med tanke på den hetta som nästan var som värst idag. Så småningom åkte vi sedan tillbaka till stallet och hängde lite i köket och åt glass, några var ute och myste med hästarna. Tiden gick ganska fort och strax efter klockan fem så anlände de. 
Var så roligt att se dem igen och de är jättefina båda två! De har ju rest runt en hel del men verkar ta allt med lugn, efter en liten uppmjukande promenad efter den långa transporten så gick de rätt in i sina nya boxar och ställde sig och åt. Hur coola som helst.
Imorgon kommer de så klart få ta det lugnt och återhämta sig lite, men redan på måndag blir det en kort tur på banan och det ska bli oerhört spännande att se dem under ryttare!
Lagom tills de var installerade i sina boxar så var klockan nästan 17.30 då Epsom Derby skulle ridas, så det var perfekt timing att skynda tillbaka in i köket och hinna se loppet på datorn. Jag hejade på fina Saxon Warrior men han hade ingen riktig tur med löpningsförloppet och fick se sig slagen. Istället vann Godolphins Masar som jag såg tävla i Dubai i vintras. Roligt att norskfödda jockeyn William Buick fick vinna sitt första Derby, en stor dröm för honom!
Imorgon är det tävlingar på Bro Park och vi har en kvalhäst och en starthäst. Se närmare kommentar under fliken Starter (& Resultat)

Igår kväll väntade vi på Fredrik som red i det näst sista loppet innan vi åkte hem. Det blev ganska bra att vi då hann äta middag på banan och Daxios kunde stå i sin box och återhämta sig lite extra innan vi lastade och körde.
Vi var hemma kl 4.45 imorse efter excellent körning av Kurre. Det är bra gjort att orka sitta och köra hela natten medan vi sover den mesta tiden, Kurre är verkligen tapper och det känns tryggt att han kör.
Man sover ju inte direkt strålande i en transport, utan det är mera ett slumrande men det kändes ändå helt okej när vi var framme på morgonen och vi satte direkt igång att packa upp och jobba så vi kom igång med dagens arbete extra tidigt.
Dagen flöt på bra och hästarna såg fina ut i träningen. Vår chiropraktor var på plats och gick igenom några hästar, det är bra att göra det regelbundet.
Inför morgondagen så ser jag väldigt mycket fram emot att de nya hästarna från Irland ska anlända. De åkte till Newmarket ganska direkt efter auktionen och där har de varit i ett par dagar. Igår kom transportören dit och hämtade dem och ikväll kommer de övernatta i Malmö så de får en vila på vägen. Imorgon bitti kör han mot Bro Park och förhoppningsvis kommer de inte alltför sent imorgon utan mera på eftermiddagen. Ska bli så roligt och spännande att se dem igen!

Nu är vi på väg hem igen i transporten, vi kommer komma fram lagom tills det är dags att börja jobba imorgon bitti. Och hur nöjda och glada är vi inte! Visst vill man vinna, men en andraplats med större mersmak än denna var det länge sedan jag var med om. 
Den här starten var ju mest för att Daxios skulle få prova banan inför Norsk Derby i augusti, men samtidigt ville man ju se att han gjorde ett bra lopp och inte var långt slagen.
Viktläget var ju inte direkt det bästa, att bära två kilo mer än storfavoriten I and I som hade hemmaplan och känner banan utan och innan är ju minst sagt tufft. 
Daxios gör ett fantastiskt bra lopp och utmanar hela vägen in mot mål. Nu har han testat banan och kommer lära sig massor på det.
Derbydrömmen lever än och det känns underbart!
Se närmare kommentar angående hans fina insats under fliken (Starter & ) Resultat!

Här sitter vi i transporten på väg mot Norge. Det är Kurre som kör, jag sitter med datorn i framsätet och Tobias sover i baksätet med en sådan där sovmask över ögonen. Han drog på sig den direkt och somnade inom typ en minut... 
Vi åkte strax före kl 16.30, det var fortfarande varmt då men den värsta lunchhettan hade lagt sig. Daxios var ganska snäll att lasta, han tittade lite en kort stund men lät sig lätt övertygas om att gå på.
Nu har vi kört ungefär hälften av sträckan och han åker lugnt och fint. Vi har stannat en gång och kollat till honom och erbjudit vatten och han var inte särskilt varm så det var mycket bra.
Det är snart dags för ett längre stopp där Daxios kan vila lite mer och vi äta middag. Tror vi bör vara framme strax före midnatt vilket nog är bra så han kommer fram när det är både lugnt och svalt ute.
Dagens träning på förmiddagen gick bra, men träning på området är ju mer åt det lugnare hållet. Imorgon är banan öppen igen som vanligt och vi tränar där då som vi brukar.
Imorgon går Daxios i lopp 2 kl 19.00, kan ses på Atg Live och nog även på den norska Rikstotokanalen. Har uppdaterat med kommentar angående hans chanser och som vanligt hittar ni detta under fliken Starter (& Resultat)

Faktiskt onödigt att åka hem igår kväll för att lägga sig och sova och sedan gå upp några timmar senare och köra tillbaka. Hade ju lika bra kunnat sova kvar på soffan i stallet när det blev så himla sent igår. Det tar ju mig 40 minuter att köra enkel väg, så nästan 1,5 timme man kunde ha sparat till sömn istället vid närmare eftertanke.
I alla fall så var det glädjande att komma tillbaka stallet på morgonen och se att alla hästar mådde bra, gårdagens starthästar hade tagit sina lopp fint.
Blandad träning åt det mera raska hållet idag. Fortast gick Global Boxticker och House in Order som tränade tillsammans och de såg mycket starka och bra ut.
Roligt också att Stureplan nu är igång igen efter sitt korta uppehåll, idag bara i lugn canter och han verkar vara på hugget.
Tvååringarna tränar på och gör det mycket bra. Tack vare att vi har så pass många så är det ganska lätt att para ihop dem efter hur långt de har kommit i träningen. Australian Open och Bright Light tränar oftast tillsammans och de är ännu inte uppe på snabba canters men har börjat smyga upp tempot mer och mer. Idag i ganska gott tempo vilket de gjorde lätt och fint båda två.
High Max och Beach Road One tränar just nu ihop och de håller sig i något lugnare tempo, men de börjar komma igång och det dröjer nog inte så länge förrän de börjar träna på lite mer. Övriga alternerar vi vilka de rids tillsammans med och ofta äldre hästar, Kew Bridge tränade med Shylock idag t ex och båda gick i ganska gott tempo lätt och fint.
Idag testade vi också att hoppa Akoya, han håller på att skolas om till ridhäst. Han fick bara skutta över några småhinder men verkade tycka det var skoj och han var klart entusiastisk.
Imorgon är dirttracken stängd, men vi kommer ändå träna en del hästar på området istället. Fredrik kommer rida hela förmiddagen imorgon och även torsdag innan han sedan åker till Norge.
Vi åker ju imorgon till Övrevoll med Daxios som startar på torsdag kväll. Planen är att vi ger oss av framåt eftermiddagen när i alla fall den värsta hettan har gett med sig och då är vi framme sent på kvällen. På torsdag kväll går han i lopp 2 kl 19.00 och vi kommer sedan köra hem under natten.
Rapport kommer imorgon som vanligt och troligtvis från lastbilen när vi är på väg.

Hemma efter en minst sagt lång dag med blandade resultat. Nu är det några timmars sömn som gäller innan det är dags för en ny arbetsdag. 
Det får bli ett längre inlägg här imorgon, men kolla in kommentarerna angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!

Härlig ledig söndag som verkligen behövdes för att hinna ikapp med allt möjligt. Ett par dagar hemifrån så är det mycket arbete som hopar upp sig och jag får jobba på de närmaste dagarna, men hann i alla fall en bit på vägen idag.
Nu är det dags att se den för mig efterlängtade finalen av Robinson som jag har sett alla avsnitt av och den har varit fantastiskt bra, kanske den bästa säsongen någonsin.
Imorgon är det träning som vanligt på morgonen och sedan är det ju då tävlingar på kvällen så det blir en lång dag på Bro Park. 
Jag har nu uppdaterat med kommentarer angående starthästarnas chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat).
Heja på oss imorgon! 

Efterlängtat att komma hem igen efter några intensiva men trevliga dagar! Tidig uppstigning imorse, visserligen gick inte flyget förrän strax efter kl 11, men det tar drygt 1,5 timmes bilresa till flygplatsen. Dessutom är de väldigt noga med säkerhetskontrollen, så man behöver vara på plats tidigt eftersom den proceduren kan ta lång tid med enorma köer. 
Tycker ändå det gick ganska bra och det fanns tid att sätta sig ned och ta en fika innan avgång. Även denna gång gick flyget via Amsterdam med flygbyte vilket gick utmärkt. 
När jag åker på semester är jag bara sämst på det här med packning, släpar alltid med mig alldeles för mycket kläder och det slutar med en fullproppad och tung väska. Här däremot när det är enklare att inte checka in väskan med tanke på flygbyten så blev packningen betydligt mera måttlig (också för att det är skillnad på semester och auktion där det mest är jobb) vilket gjorde att det gick smidigt och bra.
Var hemma igen strax före kl 18.30 och imorgon är det sovmorgon som gäller efter endast ett fåtal timmars sömn de senaste dagarna.
Nu längtar jag bara tills hästarna anländer, ser så fram emot att se dem igen och få hem dem. Tänk vad spännande det ska bli när de ska ut och ridas för första gången, de är ju i full träning och behöver bara någon dags återhämtning efter resan innan de kan börja ridas igång lite försiktigt.
Nu är det helg och därför kan inga papper ordnas för dem då. Så förmodligen blir allt klart för avfärd från Newmarket på torsdag och därefter vila i Malmö innan de preliminärt anländer till oss på lördag. 
På hemmaplan har allt flutit på bra enligt de täta rapporter jag har fått under tiden, hästarna har varit fina och tränat på enligt plan. Igår startanmäldes till Övrevoll på torsdag där vi har Daxios, så det blir årets första resa till tävling för oss.
Men först är det kvällstävlingar på Bro Park på måndag där vi har tre startande och imorgon uppdaterar jag här på hemsidan med kommentar angående deras chanser.
Jag har redan idag uppdaterat här med nya bilder från träning, tävling samt ett par bilder på de nya hästarna så ni får se dem. Nu är inte mina hastiga amatörbilder så himla bra, men ni får hålla tillgodo med dem så länge. Däremot är det proffsiga Wolfram som har tagit de flesta andra bilder, så kolla in allt under fliken Veckans Bilder!

Vilken dag! Nu tillbaka på hotellet och är väldigt nöjd och glad med våra inköp. Det skulle ju bli en häst, men det "råkade" bli två... 
Så här gick dagen till;
Efter att ha väntat på en försenad buss som skulle köra oss till auktionsplatsen så anlände vi och började gå runt och titta på hästar. Då tog vi några av de större säljarna först, gick dit och bad att få se deras hästar. På det sättet hann vi se ganska många på kort tid eftersom de raskt visades upp för oss.
Dock är bästa arbetssättet att stå och titta på dem när de anländer upp utanför auktionsplatsen. Tidigare år har de då gått inne i ridhuset, men idag var det så varmt att de istället höll till på en stor ridbana precis utanför med bra och jämnt underlag. Då kan man stå utanför där och se upp till tio hästar åt gången, de anländer dit vartefter deras nummer närmar sig.
När man gillar någon så ber man dem ta ut hästen utanför och där ställer man upp den och inspekterar den på asfalten och så får de gå med den fram och tillbaka. Är hästen sedan riktigt intressant så vill jag gärna se den trava också.
Det här gjorde att någon rast för oss blev det inte, nya hästar kom ju hela tiden och det fanns inte tid att sitta ner och t ex äta lunch. Kan säga att närmare tolv timmar ute i solgasset och hel tiden koncentrera sig på nya hästar tog på krafterna, jag har till och med nästan bränt mig i nacken och i ansiktet.
Vi såg flera fina som blev alltför dyra, men såg också många som vi ratade direkt av olika skäl. Ett tag kändes det inte som vi skulle köpa en häst, men min inställning var att antingen köper vi någon som känns hundra procent rätt och annars struntar vi i det. Inga kompromisser, vi ska ha bra och kvalitativa hästar.
Så kom två hästar ganska nära varandra som var helfina, nr 144 e Authourized och nr 151 e Rajsaman. 
Vi trodde de skulle bli för dyra båda två, så när vi fick 144 för 10 000 euro så var det ett sådant enormt fynd! Kunde sedan inte låta bli att bevaka även nr 151 och den fick vi för 15 000 euro, minst ett lika stort fynd det! Jag var sedan och tog kort på dem och båda verkar vara fantastiskt trevliga individer också, lugna och klassiga. Ingen av dem är speciellt hårt tränad inför detta, vi såg många som de hade pressat på för att de skulle breeza fort och det är sällan bra.
Båda fick göra en s k windtest där de kollar att de inte har andningsfel och båda hästarna klarade den utan problem, så det känns också skönt att ha kollat.
Nu transporteras de till Newmarket först och därifrån reser de sedan till Sverige, jag hoppas ha besked snart om när de anländer.
Imorgon åker jag hem, tänkte försöka hinna uppdatera med bilder här på hemsidan imorgon så ni får se dem förutom tränings och tävlingsbilderna. Så länge kan ni använda länken från gårdagens dagbokinlägg och sedan klicka på respektive nummer så får ni se video både när de leds och när de breezar.
På återhörande imorgon med mera info! 

Det blev en minst sagt lång dag idag. Efter två timmars sömn och uppstigning kl 3 imorse så var jag på Arlanda tidigt och planet gick via Amsterdam som jag aldrig har varit i förut, även om det nu bara blev inne på flygplatsen. Tulpanernas stad var ingen överdrift därinne i alla fall, fullt med ställen där det såldes tulpaner i trä, tyg, i fröpåsar ja allt möjligt.
Efter 1,5 timme gick då nästa flyg mot Dublin där jag mötte upp med vår agent Börje Olsson och vi blev hämtade av auktionsfirman. Bilresan tog 1,5 timme och vi var framme vid breeze upen lagom när den precis hade börjat.
Nu tycker jag inte den här breezen är det viktigaste att se live, den finns ju filmad. Jag vill hellre först inspektera hästarna och när man hittar någon man fastnar för, då studera filmen.
Vi tittade i alla fall och så klart antecknade några som såg extra fina ut. 
När breezen var slut vilket tog några timmar så tog vi en runda ner till stallområdet. Nu är det så att det är inte på det här stället hästarna är imorgon, idag var vi på tävlingsbanan Gowran Park och imorgon är vi på Goresbridge auktionsplats.
Förutsättningarna idag att inspektera hästar var inte de bästa, ojämnt underlag och det är svårt att göra en rättvis bedömning. Vi hann dock titta igenom några, men de som såg okej ut får vi kolla noggrannare igen imorgon. Då är det helt andra förutsättningar med ett stort ridhus där alla hästar leds runt i ca 20 nummer i taget innan det är deras tur. Dessutom massor med jämna och även asfalterade vägar man kan ta ut hästarna på. Så imorgon blir det betydligt mer intensivt att hinna med att inspektera alla hästar.
När både breeze och tiden i stallområdet var slut för dagen så bjöds alla på en buffémiddag med två rätter samt vin och dessert. Inget superexklusivt men trevligt ändå och auktionsfirman har verkligen bra service. Vi blir hämtade och körda överallt, det var bara för oss att säga till efter middagen när vi ville åka så kördes vi till hotellet. 
På hemmaplan rapporteras allt bra och idag var det startboxträning för en del av våra hästar. Viktigast var att Approach skulle testas inför start på måndag. I kvalet tappade han ju 20-25 längder minst och det vill man ju inte direkt att han gör på måndag... Han hade lärt sig massor på kvalet och var hur duktig som helst denna gång, skönt!
Alla andra skötte sig också mycket bra och träningen gick helt enligt plan.
Nu är det dags att hinna sova ikapp lite och vara laddad inför morgondagen!
Själva auktionen börjar imorgon kl 10.30 vilket är kl 11.30 svensk tid. Det är ca 200 nummer efter strykningar så den lär hålla på i ganska många timmar. Vill ni se den så kan den ses live här:
http://www.irishhorse.com/bloodstock-sales/
Håll tummarna för att vi hittar rätt häst imorgon!

Härligt med seger idag! Striker gjorde ingen besviken, han vann komfortabelt även om han fortfarande är lite grön och orutinerad. Jag tror han kommer kunna utveckla sig en hel del under det här kommande året.
Känslan att vinna lopp är ju alltid fantastiskt rolig och gör allt jobb vi gör så värt det!
Haweswater hade en dålig dag idag för ovanlighetens skull och får ladda batterierna i ett par veckor. Akoya däremot verkar inte gilla livet som galopphäst, han är hellre hemma i sin box och vilar sig, lite som tjuren Ferdinand... Han får nog bli ridhäst redan nu om alla delägare är med på det, han har nog tyvärr inte helt rätt inställning till tävling utan är mera bekväm av sig. Däremot kommer han bli en fantastisk ridhäst och en större personlighet är svårt att hitta.
Se närmare kommentar angående dagens insatser under fliken (Starter &) Resultat!
Imorgon blir ingen vanlig dag, jag åker då på morgonen till Dublin för att gå på auktion i Goresbridge torsdag och fredag. Naturligtvis är datorn med och rapport därifrån kommer som vanligt.

Blandad träning idag och några som gick lite raskare:
Himalaya och Mr Tooma Global gick tillsammans och såg starka ut båda två, det var inte full fart men ett gott tempo från bortre långsidan.
Daxios gick som oftast ensam eftersom han tränar bäst så och han gör som vanligt sin träning lätt med långa vägvinnande kliv. 
Global Boxticker har verkligen ändrat sig enormt och det till det bättre efter sin kastration, det är fantastiskt så fort det har gått. Han ser perfekt ut i kroppen och är lugnare och mer harmonisk. Han gick en extra rask canter idag och imponerar stort på mig med den klass han utstrålar nu.
House in Order gick sin hittills snabbaste träning idag och börjar komma igång rejält nu, dröjer inte så väldigt länge tills han är startklar.
Approach värmde upp med Australian Open och Bright Light men sedan delade de upp sig när de skulle cantra. Approach gick lite raskare medan de andra två visserligen gick i ett hyfsat tempo men ändå snäppet lugnare.
Förutom de jag nämnt nu så reds övriga i mellantempon och även några som gick lite lugnare och hästarna skötte sig fint och såg bra ut.
Det var startanmälan idag till på måndag och jag trodde nog på förhand att Himalaya som stod på plats 22 på anmälningslistan inte skulle komma med. Till min stora förvåning så blev endast nio hästar startanmälda så på måndag kommer han ut för första gången som valack och i första starten på väldigt länge. Dessutom gör Mr Tooma Global årsdebut i Guineas Trial och så rids också årets första tvåårslopp och där har vi Approach med.
Förutom tävlingar på måndag så är det också för oss Övrevoll nästa torsdag (den 31a) då Daxios ska starta och anmälningslistan kom ut idag. Det var inte många anmälda men det var klart tuffa hästar emot. Dock är huvudsyftet med resan att prova banan inför Norsk Derby.
Men först är det tävlingar imorgon på lunchen och där har vi tre som startar. Har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat). Håll tummarna för oss imorgon!

Så var det måndag igen och ny vecka. Som vanligt på måndagar var vår hovslagare på plats och skodde hästar i stort sett hela förmiddagen. Dessutom kom vår veterinär och kastrerade Label Black vilket gick smidigt och bra. Så nu hoppas vi att han ska få bort den där inre stressen han har, att det här ska hjälpa. Det är ju svårt att veta på förhand men absolut värt chansen att testa.
Dagens träning gick bra och hästarna såg fina ut allihop. Idag var som vanligt på måndagar lite av en rutinträningsdag medan det kommer att bli mera tempon för flera imorgon.
Anmälningar idag både till näst nästa söndag på Bro Park, den 3 juni och där har vi några anmälda. Det var också anmälningar till Gärdet på Nationaldagen och där anmälde vi Haweswater, tror hon som är liten och smidig samt gillar gräsunderlag borde kunna passa där.
Men först tävlingar onsdag och kommentar angående chanserna för de starthästarna som tävlar då kommer in här på sidan imorgon! 

Lugn söndag förutom några timmars tv-jobb som var roligt att göra. Nu när vi har så pass många hästar i träning så finns inte så mycket tid till det, men det är skoj att stå i studion emellanåt när möjlighet finns. 
Hästarna verkar må bra och är nu laddade för en ny vecka där det är tävlingar på Bro Park på onsdag lunch. Men ni får ju inte missa att det är årets första storloppsdag på Jägersro imorgon kväll med bl a Pramms Memorial, en mycket spännande tävlingsdag!

Så var det lördag igen, otroligt vad tiden flyger fram. Var inte så länge sedan vintern hängde kvar alldeles för länge och nu är det verkligen sommar, fantastiskt härligt!
När man jobbar med hästar med tidiga mornar och en stor del av arbetet utomhus så är det här belöningen för att man orkade när det var vinter. Det är en minst sagt stor skillnad att gå upp i kolmörker, köra bil på en isig och hal väg och sedan jobba i minusgrader jämfört med att vakna av solsken, köra bil på sommarväg och sedan arbeta i väldigt mycket behagligare klimat.
Inne i stallet är det ganska kallt på vintern, men så har vi det med mening för att få bra luft, så då får man helt enkelt klä på sig ordentligt och ha tjocka täcken på hästarna. På sommaren är luften sval och fräsch inomhus även om det är tryckande hett utomhus, vi har verkligen ett bra luftsystem i stallet om man bara använder det rätt (det handlar om hur man öppnar taket och ventilerna i varje box, så luften cirkulerar på det sätt som det är meningen).
Dagens arbete och träning gick mycket bra. Vi började rida en timme senare idag, så istället jobbade vi undan en del den extra timmen vi jobbade inne i stallet. Vi hann förutom all fodring och tempning av hästar även med tvätt av vattenkoppar, stoppa hönät till kvällen mm, sådant som vi gör under förmiddagarna. På det sättet var i alla fall en del av stallarbetet klart när träningen inleddes och restern gjorde vi efter sista turen var klar.
Själva träningen gick bra och som ofta nuförtiden så var det väldigt blandat. Att det är så beror på att de flesta hästar är på olika planeringar beroende på när de startade senast och ska starta igen och vilket upplägg de har på träningen. Det är därför så bra att vi har så pass många hästar i stallet så det går ändå att para ihop de som behöver sällskap, det finns alltid flera som ska göra liknande träning.
Hästarna såg fina ut och det blev en trevlig dag med mycket folk som vanligt.
Imorgon är det lugnare på träningsfronten. Istället jobbar jag med tv-sändningen där V4 sänds från Århus i Danmark. Kl 12.30-14 går den i Tv12. 
Önskar nu alla en fortsatt trevlig helg!
 

Lite av en rutindag idag, hästarna tränade på som vanligt och såg fina ut. Arbetet i stallet flöt på utmärkt, ja det var lite av en helt vanlig dag faktiskt.
Snart drar resandet igång, nästa torsdag åker jag till Goresbridge på Irland för Breeze Up auktion, hemma igen lördag eftermiddag. Katalogen ser bra ut, på pappret i alla fall så finns det många kvalitativa hästar så jag har gott hopp att hitta något riktigt bra till rätt pris.
Veckan efter blir vår första tävlingsresa till annan bana för i år när Daxios ska till Norge och prova banan. Efter det kommer det rulla på med en hel del resande, det ska bli kul!
Har uppdaterat idag med nya bilder och ni hittar dem under fliken Veckans Bilder!

Idag hade sommaren lämnat oss (tillfälligt förhoppningsvis) och det var betydligt kyligare. Det är ju härligare med värme, men när det ändå var lite mera gråmulet så hade ett ordentligt regn varit bra för naturen och banor, det var ju evigheter sedan vi ens hade några moln överhuvudtaget.
Träningen gick utmärkt, det var blandad träning där de flesta gick i mellantempo eller något raskare än så. Hästarna såg fina ut och skötte sig bra, hela dagen flöt på hur smidigt som helst. 
Innan arbetet var slut för idag så hann vi även med en storstädning där vi har vårt foder. Vi (eller snarare mest Tobias) använde palldragaren och flyttade allt foder så vi kunde sopa rent under. Dessutom var det en hel del grejer att rensa och sortera. Mycket bra att få detta gjort!
Startanmälan idag till nästa onsdag och då startar Striker, Haweswater och Akoya. Och faktiskt hade vi tur denna gång och de kom lagom trevligt utspridda över dagen, så väldigt mycket enklare och det är skönt att kunna fokusera fullt på en häst i taget.
Imorgon planerar jag att göra en ny bilduppdatering här på hemsidan!

Morgonen började inte i dur när Striker hade en temphöjning på morgonen. Vi tempar alla våra hästar varje dag och skriver in i en pärm, så vi vet exakt vilken temperatur som är normal för varje häst och inte. Det här kan skilja sig ganska rejält från häst till häst, därför är det viktigt att ha koll på det.
Striker hade ingen stor höjning, men ungefär 0,5 grader högre än han brukar är tillräckligt för att veta att det inte är normalt.
Det kändes riktigt surt då det var en minst sagt god chans till seger, men inget att göra åt. Han har nytt lopp nästa vecka, så vi får hoppas det här går över så snabbt som möjligt.
Två starthästar kvar efter att de två klart största segerchanserna strukits. Haweswater gjorde en fin insats igen även om 1200 meter helt klart är för kort och vi ska hålla oss på något längre framöver 1400-1600 är perfekt. Label Black blir man inte klok på, han gick lätt i ledningen men viker ner sig totalt när han får hästar bredvid sig. Nu blir det kastration och inte för att han är hingstig för det är han verkligen inte, utan i hopp om att han ska bli mindre ängslig och innerstressad. 
Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat.

Idag blandad träning där de som startar imorgon samt några ytterligare gick lugnt, sedan var det ett antal mellantempon samt några raskare canters. Himalaya, Light Treading, Mr Tooma Global samt Global Boxticker cantrade ihop i gott tempo, jag tycker sådana upplägg där de kan gå ett större antal tillsammans är väldigt nyttigt att göra. Däremot Daxios tränade ensam i friskt tempo, han fungerar mycket bättre så och det gäller att se vad som är optimalt för varje häst och anpassa träningen efter det. 
Tvååringarna försöker vi träna ihop många så mycket som möjligt, då vänjer de sig vid många hästar runt och får en annan säkerhet när det kommer till lopp och det blir trångt. Kan dock vara bra att även någon gång gå ensam eller ordentligt först, man vill ju inte ha en häst i lopp som inte vill lämna övriga...
Imorgon är det tävlingar igen på lunchen och vi har tre startande efter att ha strukit Stureplan. Det är absolut ingen fara med honom, men han har förmodligen ådragit sig någon pytteliten sträckning eller liknande och vi tror det hände i boxen häromdagen. Då togs nämligen de frigolitskivor ner som täcker gallren under taket, den s k vintersäkringen. Trots att de var väldigt försiktiga och att vi stod och vaktade hästarna så passade de ändå på att busa runt i boxen när skivorna togs ner. De verkade inte speciellt rädda utan mera att de tyckte det var en rolig anledning att studsa runt i boxen... Vår teori är att han sträckte till sig då. Han känns perfekt när han rids i både trav och galopp men i vissa lägen har det kommit fram en ojämnhet i bara ett par steg och därför kollade vi upp honom med vår veterinär. Oron från min sida innan var att han inte skulle hitta något, man vill ha svar och hitta en orsak. Men som tur var kunde han lokalisera en pytteliten ömhet och Sture får nu en antiinflammatorisk kur i en vecka. 
Det här är som sagt en minimal grej och hade säkert inte påverkat, men jag skulle aldrig chansa på att starta så det känns enormt skönt att vi hittade orsaken. Nu får han vänta till hans nästa uppgift som är Bobbie Killicks Minneslöpning om fem veckor.
Så imorgon återstår tre starthästar och under fliken Starter (& Resultat) kan ni läsa kommentar angående deras chanser. Vi hoppas på en bra dag för oss imorgon!

Måndagar är en hektisk dag för det mesta, då kommer vår hovslagare och idag också vår veterinär för lite kontroller. Det här innebär en hel del merjobb, men det brukar gå bra ändå. Så när jag igår fick besked om att Sandra blivit akut magsjuk så kändes det lite körigt... 
Vi ordnade dock upp detta med lite extrahjälp som vi fick när Claire som rider hos Göran Schillström kom innan och efter jobb hos honom och jobbade i stallet hos oss. Så där fick vi några timmars arbete som var väldigt bra hjälp. Dessutom kom Malva på morgonen innan skolan, det är ambitiöst när tåget går kl 7.55 att komma trots att hon hinner vara i stallet så kort tid. Mycket tacksam för bådas hjälp idag!
Imorgon är Sandra tillbaka igen, det känns skönt!
Träningen gick bra, som vanligt på måndagar något av en rutindag och jag tycker hela dagen kändes väldigt bra och positiv, åkte hem nöjd och på gott humör.
Idag var det anmälningar till både nästa onsdag, den 23e samt måndag den 28e då det är fina lopp. Vi har en hel del hästar anmälda båda dagarna och det ser spännande ut, så kul att även de större loppen börjar närma sig.
Imorgon kommer förutom den vanliga träningsrapporten även uppdatering angående starthästarna på onsdag!

Lugn söndag för både hästar och folk och full laddning för kommande vecka med lopp på onsdag lunch!

En mycket solig och varm lördag! Som ni vet brukar ju många ägare komma på besök och idag var inget undantag. Dagens guldmedalj gick till vår duktiga fotograf Wolfram som trots lång bilväg var på plats i god tid innan första turen kl 6.30 och var kvar tills vi i stort sett var klara vid lunch, mycket trevligt. Det var mycket folk som kom och gick under förmiddagen och det är ju så himla trevligt med besök, inte minst när det är så här varmt så att folk kan hänga lite på vår uteplats om man vill.
Några hästar gick raskare tempo, idag var det Daxios, Mr Tooma Global och Stureplan som gick fortast och de gjorde detta mycket bra och enkelt.
Av tvååringarna gick Bright Light, Beach Road One och Australian Open ett bra träningsupplägg där de började lugnt och ökade mer och mer och över upploppet gick det i gott tempo. Inte snabbjobb, men en rask canter och de satt väl i hand alla tre och ryttarna var entusiastiska över hur bra de kändes.
Nu är arbetsveckan slut, imorgon är det som vanligt lugnt. Ikväll taggar jag enormt för Eurovisionfinalen och hoppas Sverige och Benjamin kan vara med i segerstriden. Det är ju mycket roligare att följa en röstning om vi är med bland de någorlunda främsta än om vi ligger typ 21a... 
Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Man blir ju extremt dagvill när det plötsligt var tävlingar en torsdag lunch, kändes som det var söndag igår eller möjligen onsdag. Så hela dagen idag har jag varit snett ute på vilken dag det egentligen var....
En del raskare träning idag för några av hästarna. Bl a Striker, Himalaya, Global Boxticker och Light Treading cantrade på extra raskt och såg både starka och fina ut. Sedan var det några som gick snäppet under i tempo samt några lugnare tempon och överlag såg hästarna bra ut och gjorde träningen utmärkt.
Tvååringarna tränar vidare och de sköter sig strålande, riktiga proffs allihop! Det är en glädje att se dem ute på banan, de är så otroligt fina och klassiga. Jag ser enormt fram emot deras säsong i år till att börja med (och naturligtvis nästa år också).
Hela dagen flöt på jättebra, jag tycker vi har ett toppenupplägg på arbetet. Sandra är stallansvarig och det är skönt att ha en person som har hand om all ruljans i stallet, det är mycket jobb och ansvar och därför är det extra viktigt att ha någon som är pålitlig och kunnig som tar hand om allt inne. Då kan övriga koncentrera sig på ridningen och sedan jobba klart det sista i stallet när träningen är klar. Fungerar klockrent!
Imorgon hoppas vi på en trevlig lördag i stallet med mycket folk!

Hemma efter en lång dag på banan. Först träning på morgonen och dirttracken var stängd för preparering inför tävlingarna, så vi tränade för ovanlighetens skull på rakbanan och några travade runt området. Det var i stort sett endast jogging som gällde idag och imorgon blir det lite mera tempon för vissa av hästarna.
Sedan drog då tävlingarna igång och vi hade bara en enda starthäst, Akoya som gjorde debut. Det blev lite dramatik innan eftersom han från att ha gått hur lugnt som helst plötsligt tvärvände och slängde sig blixtsnabbt och lyckades ta sig lös i förledvolten! Stack iväg vilt bockande nerför vägen genom parken mot stallområdet, men som tur var vände han och stack tillbaka och vi lyckades snabbt fånga in honom. Pust!
Vi hade inga förväntningar på honom idag utan han var ute för att lära, han passerade i alla fall några hästar över upploppet och vi hoppas han vaknade till en del på det här loppet. Se närmare kommentar under fliken (Starter &) Resultat.
Idag var det ju familjedag med en massa jippon och uppträdanden av bl a Markoolio. Jag kan inte påstå att jag var så himla imponerad av tanken kring detta. Visst är det skoj om det kommer mycket folk på tävlingarna, för min del får det gärna vara 10 000 människor på plats. Men då ska det hela kretsa kring kapplöppningarna och inget annat.
Om man t ex ordnar grillkväll, tjejkväll, vinprovning, ja vad som helst, så är det en bra idé så länge folk samtidigt tittar på galopp och informeras om hur det fungerar. Men nu var ju själva huvudattraktionen något helt annat och folk höll mest till på baksidan där scenen var och själva tävlingarna hamnade snarare i skuggan av detta. Mellan 1 och 1,5 timme emellan loppen pga andra saker gör att de som verkligen gillar galopp och vill se loppen tröttnar på att vänta. Personligen tror jag inte barnfamiljer alls är rätt målgrupp och i alla fall inte med det här upplägget. Som sagt gärna evenemang, men då med galoppen i fokus.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Ganska lugn träning idag då de flesta som reds mest var ute och joggade och det gick fint. Vi red ungefär hälften av hästarna idag och resten kommer att träna imorgon på rakbanan eller runt området eftersom dirttracken är stängd på morgonen inför tävlingarna.
Idag var det startanmälan till nästa onsdag och då har vi Haweswater, Stureplan, Striker och Label Black till start. Vi lyckades få alla fyra i rad efter varandra, lopp 4,5,6 och 7, här gäller det att tidsplanera ordentligt.
Men först är det ju tävlingar imorgon och då ska Akoya debutera. Spännande även om jag tror han behöver ett par lopp för att helt vakna till, detta är ett led i hans utbildning. Se närmare kommentar under fliken Starter (& Resultat).
Vi skulle kvala Kew Bridge också, men kommer vänta med det lite eftersom hon förmodligen har sparkat till sig lite. Det är inte större än ett myggbett, men det är ändå onödigt om hon känner någon ömhet eftersom då det här kvalet kan bli en negativ upplevelse istället för tvärtom. Vi har inte bråttom med henne och det är ännu bara början av maj.
Om ni inte läste här igår så vill jag också tala om att det uppdaterades med nya bilder igår, som vanligt finns det under fliken Veckans Bilder!

Nu är det verkligen sommar, till och med jag som är frusen av mig tycker det är varmt. Det gick verkligen snabbt från det att vintern släppte helt till att det blev sommarvärme, våren flög förbi. Idag var det till och med så pass varmt att vi inte kunde ha på dem tunna stalltäcken inne trots att det är sval luft där, det var verkligen riktig sommarhetta.
Det var träning som vanligt idag och en hel del blandat, några som cantrade på lite mera. Hästarna ser starka och fina ut och den relativt nylagda dirttracken verkar de trivas utmärkt på.
Global Boxticker kastrerades ju dagen efter sin seger och läkningen har verkligen gått strålande. Det är inte ovanligt att man måste ge någon penicillinkur eller liknande för att det kan bli infekterat trots minutiös skötsel, men peppar peppar så har såren så här långt knappt svullnat alls.
Ännu mera glädjande är att han har ändrat sig till sättet redan, han är inte alls lika svårhanterlig och när han tränar är han betydligt mera fokuserad framåt. Känns mycket lovande och jag tror detta var rätt tid att kastrera. Han har behövt sina hingsthormoner över vintern för att bygga upp sig muskelmässigt, men som valack kommer han att visa sin kapacitet på ett helt annat sätt, det är jag säker på. Han mår säkerligen betydligt bättre som valack också, han är lugnare och mera harmonisk redan i sättet. Hans nästa lopp blir inte förrän den 14 juni på Jägersro, då är det Derby Trial. Jag vill ge honom tiden nu att hinna få full effekt av kastrationen och gå "all in" på att kvala in till Derbyt. 
Apropå Derby så är det ju Norska Derbyt som är huvudmål för Daxios och han ska testa banan där den 31 maj. Han ser fortsatt fantastiskt fin ut i träningen och vi är supernöjda med honom, idag gick han i ganska gott tempo och han har verkligen styrkan, han blir väldigt sällan trött.
Imorgon är det startanmälan till nästa onsdag, en dag tidigare pga att det är röd dag på torsdag (då det ju också är tävlingar). Normalt sett så har vi ju lugn dag på onsdagar, men imorgon är banan öppen till kl 10 medan den på torsdag är stängd för preparation inför loppen. Vi kommer därför rida ungefär hälften imorgon och resten på torsdag på rakbanan, så delar vi på det.
Har uppdaterat idag med nya bilder både från träning och tävling, kolla in alla bilder under fliken Veckans Bilder!

Måndagar är nästan jämt fullspäckade dagar, träning som vanligt samt en hel del annat på programmet. Vår hovslagare kommer alltid på måndagar och det kräver en del assistans från vår sida. Idag var dessutom vår veterinär förbi en sväng och gjorde några rutinkontroller och även det tar ju en del tid. Dessutom foderleverans i slutet av förmiddagen, så det var full fart mest hela tiden.
Trots det så flöt ändå arbetet på bra och vi hann med allt vi skulle. Dagens träning gick utmärkt, hästarna var pigga och glada och de såg fina ut.
Anmälningar idag till nästa onsdag (den 16e) och då har vi Stureplan, Striker, Haweswater och Label Black som siktar på start. 
Det är dags för en bilduppdatering snart, med lite tur så kan det bli att den kommer imorgon (jag väntar in lite fina bilder från Wolfram, så det hänger lite på det)!

Har haft en välbehövlig ledig dag idag, det här är första dagen på en månad utan jobb. Sedan tävlingarna drog igång så har det varit intensivt så det kändes bra att kunna slöa i soffan en dag och istället titta på storlopp från Newmarket samt naturligtvis också Kentucky Derby som gick sent igår kväll. Man måste ladda batterierna emellanåt och speciellt efter den typ femte förkylningen i år, har knappt hunnit tillfriskna emellan.
Från stallet rapporterades allt bra och hästarna har varit ute ordentligt som alltid.
Imorgon är det träning som vanligt igen!

Trevlig lördag med många besök och redan ganska tidigt lyste solen för fullt. Hästarna tränade på bra och såg fina ut, jag tycker det är många av dem som verkligen är på gång. De som har startat har gått framåt massor på det och de övriga är på väg uppåt i form. Så klart var det en stor omställning att gå från rakbanans mer vinteraktiga bana till en snabbare och nylagd dirttrackbana för ca en månad sedan. Samtidigt som vi då började träna på dirttracken så höjdes också nivån på träningen och det krävs så klart en del invänjning för hästarna med det nya banunderlaget. Nu känns det som att de har "landat" i alla förändringar som varit den senaste tiden och det känns väldigt uppåt. 
Våra hästar har ju inlett säsongen fantastiskt bra, men de har inte på något sätt varit vässade för det och känslan är att det är många som nu är på väg uppåt ytterligare i form.
Vi har stora mål och förväntningar på säsongen, så vi hoppas att vi kan uppnå de mål vi har satt upp. Det har vi bra chans att göra tack var att vi har så fina hästar i år, en stor kvalitetshöjning.
När dagens arbete var avslutat så serverades det grillunch på uteplatsen, den perfekta avslutningen på denna arbetsvecka. Efter vi hade ätit klart i lugn och ro så blev det sedan en hundpromenad där Tobias och jag fick trevligt sällskap när flera tyckte att en promenad i solen efter lunchen verkade mysigt. Vi gick ner till banan och tog ett helt varv runt gräsbanan, passade på att inspektera den. Gräset har växt på bra den senaste tiden och jag tycker banan ser lovande ut för gräspremiären om några veckor (den 28 maj rids årets första gräslopp på Bro Park).
Vi höll faktiskt på att bli inlåsta på området när alla grindar plötsligt låstes, men som tur var så hann vi ta oss ut genom ena entrén innan även den bommades igen. Jag är glad att vi slapp försöka klänga oss över höga och låsta grindar för att kunna lämna banområdet...
Nu önskar jag alla en fortsatt trevlig helg!

Träning som vanligt idag och lite blandad träning. Några tränade på lite extra raskt; Himalaya, Mr Tooma Global och Akoya gick tillsammans från bortre långsidan och de var sida vid sida hela vägen och såg starka ut alla tre. Akoya debuterar på torsdag medan de övriga två siktar på start om några veckor, de är klart på gång och börjar bli redo för start.
Och apropå torsdag så var det idag startanmälan dit och Akoya är faktiskt vår enda starthäst då. Vi har dock även Kew Bridge som ska kvala. Det här är alltså en familjedag med en massa uppträdanden och faktiskt endast fem lopp som rids. Ni som är intresserade av att komma och titta, kolla in tidsschemat noga eftersom det är långa uppehåll mellan vissa lopp för uppträdanden. T ex går Akoya i lopp 3 och det rids kl 13.50 medan lopp 4 inte går förrän kl 15.20... Gissar att det är Markoolio som uppträder där emellan.
Nästa vanliga tävlingsdag är sedan onsdag den 16e och då har vi betydligt fler starthästar.
Imorgon träning som vanligt och det ska bli soligt enligt väderprognosen, ser fram emot lite sommarfeeling!

Idag var det startboxträning och vi var där med en del tvååringar; Perfect Girl Ester, Kew Bridge, Bright Light och Australian Open. Det är verkligen roligt att se hur fint de sköter sig, de skrittar rakt in i startboxarna och nu med stängda framgrindar. I början när man tränar så har man framgrindarna öppna så de känner att de bara kan skritta ut framåt om de vill, men nu är de så säkra att det inte behövs längre. 
Efter att ha stått lugnt en stund så fick de sedan hoppa ut och de är inte supersnabba än, men helt okej. Här tycker jag det är viktigt att inte jaga upp dem för mycket så det blir ett stressmoment utan övar man några gånger så lär de sig att vara raska ut på ett mer harmoniskt sätt.
Nu är det startboxträning i stort sett varje torsdag så vi har gott om tid att öva med dem, några som inte var med idag kommer att träna nästa vecka.
Träningen var lite blandad, när det var träning på rakbanan och vi höll på med uppbyggande grundträning, ja då tränade de flesta på ett liknande upplägg. Nu när tävlingssäsongen är igång så är det mycket mer individuell träning efter när de ska starta eller när de har startat.
De som gick raskast idag var Stureplan ensam samt Striker och Miss Global Tooma tillsammans. Miss Global Tooma har tagit mycket tid på sig, men nu närmar hon sig kval med stormsteg, en jättefin häst! Striker har förbättrat sig massor på sitt lopp som han verkligen behövde och det ska bli roligt att se honom tävla igen snart. Stureplan har tagit sitt lopp på allra bästa sätt och ser lysande ut.
Hela dagen flöt på utmärkt, både träningen och allt stalljobb som ju ska göras varje dag. Vi hann också frisera de två sista manarna, så nu ser alla hästar fina ut. Det här är ett ständigt återkommande projekt, man hinner knappt bli färdig förrän det är dags att börja om igen...
Imorgon är det startanmälan till nästa torsdag då det är familjedag med massa jippon och uppträdanden.

Tävlingar idag och även om det inte blev någon seger idag så får man ändå vara nöjd, även fast man så klart alltid vill vinna. Dagens besvikelse var Label Black, men hans bleka insats hade inget med hans kapacitet att göra utan hundra procent pga totalt bristande koncentration, han var fullt upptagen med att bromsa och slänga sig för andra hästar. Där har vi lite att jobba med...
Annars gjorde Haweswater ännu en fin insats som tvåa trots för kort distans, hon har verkligen ett hjärta av guld!
Approach gjorde ingen besviken, han glänste väldigt i kvalet tillsammans med Light Treading, trots en väldigt stor tappstart från honom. Vill ni se det kvalet så hittar ni det här, bara att klicka på den här länken:
https://youtu.be/ROEUO3FzsC4
Jag har också uppdaterat med närmare kommentar angående dagens insatser och ni hittar det som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Så var det maj då även om det just idag inte direkt var jättevarmt utan mera regnigt och småkallt. Men med maj närmar sig verkligen sommaren och det är inte långt tills storloppssäsongen drar igång, ser verkligen fram emot det. Jag hoppas och tror att vi har många hästar som kan vara med i de stora loppen under året och inte minst på två och treårssidan.
Lite raskare träning för några idag där Himalaya, Mr Tooma Global och Akoya var de som gick raskast och gjorde det bra. Även övriga hästar såg fina och starka ut och dagens träning gick bra. 
Vi har också påbörjat träningen av Chizhou igen efter att hon har växt rejält under en längre tid. Den träningen har inletts sedan några veckor med longering som utökats mer och mer, idag blev det också en liten ridtur efter longeringen. Det har varit viktigt att hon fått den här tiden på sig, det är ingen idé att träna när en häst är inne i en så akut växtprocess utan det är bara att ha is i magen och avvakta. Så det känns roligt att hon börjar komma igång mer och mer nu.
Efter avslutat arbete idag hade vi tränarmöte där jag innan hade bestämt för att hoppa av som ordförande för Tränarföreningen, ett beslut som växt fram mer och mer. Ni som läser här regelbundet kommer kanske ihåg att jag för ett tag sedan utgick ur Stockholms Galoppsällskaps styrelse? Jag skrev då att jag vill ägna min tid åt hästarna och träningen samt allt runt omkring det och att alla andra uppdrag tog för mycket tid och energi, att det var dags att rensa lite.
Att vara ordförande för tränarna innebär en massa merjobb och krav och det känns nu oerhört skönt att slippa det efter närmare 2,5 år på den posten.
Jag har nu några åtaganden kvar som medlem i Fullmäktige, representant i Tävlingskommittén samt i Samrådsgruppen men detta kräver inte alls lika mycket tid i anspråk som de två övriga två. Än så länge kvarstår jag i dessa, men även det får tas under utvärdering eftersom jag vill lägga fokus och tid på det som är viktigast och göra en total satsning på det.
Imorgon är det tävlingar på lunchen med två starthästar och en kvalhäst (med sällskap). Jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat)!

Så var det ny vecka igen och även om det är Valborg och röda dagar så innebär det ingen ändring för oss, vi tränar på som vanligt. Jobbar man t ex på kontor så kan man lägga arbete åt sidan och välja att ta det någon dag senare, men så fungerar det ju inte med hästar som måste tas om hand varenda dag.
Idag var det vanlig måndagsträning då vi oftast går i mellantempon som högst även om några gick något högre tempo mot slutet av cantern. Hästarna var pigga och glada, såg fina ut och skötte sig bra allihop. Imorgon blir det lite raskare träning för några av dem.
Anmälan idag till den 10e, dvs nästa torsdag då det också är en röd dag i form av Kristi Himmelfärd. Den tävlingsdagen är det alltså tävlingar på dagen, det är familjedag med uppträdanden och annat. Vi anmälde Mr Tooma Global och Akoya samt Kew Bridge till kval och anmälningslistan såg bra ut. Dock ska de först göra något snabbare arbete innan vi avgör om det blir start nu eller om de behöver ytterligare någon vecka på sig innan de startar/kvalar.
Imorgon kommer förutom den vanliga uppdateringen här även kommentarer angående onsdagens starthästar (samt kval). På återhörande imorgon!

Efter två söndagar i rad med tävlingar på Bro Park så blev det idag en tävlingsfri dag och en chans för både oss och hästarna att ladda batterierna lite. Nu är vi laddade för en ny vecka och tävlingar på onsdag!

Lördag och som vanligt många besökare, idag var det kanske lite extra mycket folk eftersom vi firade Stureplans seger med en väldigt tjusig och god tårta i hans tävlingsfärger som delägare Martin hade med sig. Dessutom var några av nydöpta Beach Road Ones ägare på plats för att se honom träna, flera av dem är nya ägare i galoppen vilket är extra roligt.
Det var blandad träning idag med flera hästar som tränade på i friskare tempo och de såg bra och starka ut.
Det har varit en lång vecka med mycket jobb och tävlingar både söndag och onsdag, imorgon är det tävlingsledigt på Bro Park men istället tävlingar på Jägersro. Jag jobbar i tv-studion och det var länge sedan, så det ska bli kul! V4 visas i TV12 kl 12.30-14 och alla lopp visas i Atg Live.

Nu är äntligen namnet klart på den som länge varit Odöpt e Matercraftsman. Första planen var att han skulle heta Östermalm som en fortsättning på Stureplan, men det godkändes inte i England pga att de inte har Ö i sitt alfabet. Han kunde få heta Ostermalm, men det var vi inte direkt sugna på.
Så nu heter han Beach Road One efter en mycket trevlig restaurang som heter Strandvägen 1. Rolig betydelse och koppling till Stureplan (de är inte släkt, men har delvis samma ägare) och jag tycker också det är ett snyggt namn som låter klassigt. Ägare Stall Strandvägen och samma dress som Stureplan fast tvärtom, färgerna har bytt plats.
Det lite overkliga i det hela är hans smeknamn. Han har kallats för alla möjliga namn, men Tobias som har ridit honom mest har kallat honom för Brorsan eftersom han har samma pappa som Global Boxticker. Efter namnet var inskickat så funderade jag lite på vad han kan kund kallas och kommer då på att begynnelsebokstäverna i hans namn blir BRO. Bro med engelskt uttal betyder ju bror och så dessutom kopplingen till Bro Park så kändes det ännu mera klockrent! Vad är oddsen att han fick rätt smeknamn innan han fick namn?
Dagens träning gick bra och hästarna såg fina ut. Lite av en mellandag med tempon just i mellanfart och så blir det några som kommer att träna på lite mer imorgon.
Jag har nu uppdaterat med nya bilder både från träning, startboxträning och två tävlingsdagar. Ni hittar alltihop som vanligt under fliken Veckans Bilder!

Gårdagens starthästar mådde toppen idag. Global Boxticker fick inte njuta av segern många minuter förrän han blev kastrerad, redan på eftermiddagen idag kunde vår veterinär komma och ingreppet gick smidigt och bra. Ska bli oerhört spännande att se hur mycket han kommer ändra sig i sättet och hur mycket mer lätthanterlig han kommer bli, han har krävt mycket energi från oss varenda dag.
Dagens träning gick bra och sista turen tränade startboxar, det var Australian Open, Bright Light och Approach. De fick skritta och vänta bakom boxarna ganska länge medan andra hästar tränade som var ganska besvärliga alllihop. Man blir lite stolt sedan när våra fina tvååringar bara skrittar rakt in och står lugnt instängda bredvid varandra. De fick också springa av för första gången och de såg lite förvånade ut och var väl inte direkt supersnabba ut, men de lär sig fort.
Startanmälan idag till på torsdag och då har vi Haweswater och Label Black till start samt Approach som ska kvala. Han är ju bara två år och det dröjer en månad innan tävlingarna börjar, men jag tycker det är ett bra led i träningen att genomföra ett kval så fort de är redo för det, de lär sig mycket på att göra alla moment med ledvolt, startboxar mm.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering, så missa inte att titta in här då!

Seger idag igen, fantastiskt! Jag är så tacksam över den här inledningen på säsongen och bara hoppas att vi kan fortsätta så här bra. Jag vet att jag har tjatat en hel del om vår grundträning under vintern, men ser man tillbaka några månader så var det en ganska "oglamourös" tid då hästarna skulle ridas i långa och lugna pass varje dag och det var snö och kallt och inte särskilt spännande. Det känns ganska bra att tänka tillbaka på den tiden nu och se att det jobbet verkligen betalade sig.
Idag var det då Global Boxticker som äntligen fick sin efterlängtade seger efter tre raka andraplatser samt en tredje i debuten. Trots att han vann så hann det inte gå många minuter innan vi trots allt bestämt oss för att kastrera honom, vilket kommer att ske redan imorgon. Han är inte fokuserad och tar i för fullt utan är mera upptagen med de andra hästarna.
Han var också väldigt jobbig och vild i ledvolten och han slösar mycket energi i onödan där. Jag vill ge en eloge till Tobias som rider och sköter honom varenda dag trots att "Boxen" inte direkt är särskilt lätthanterlig.
Dagen var kanonbra för övrigt också, Striker tvåa i sin Sverigedebut trots att han var väldigt lätt tränad inför detta. Även Haweswater var tvåa efter en helt fantastisk spurt, där var det lite surt att hon inte hann fram, hon var målfotoslagen och hade det varit ett enda steg till så hade hon hunnit förbi. Tailwind behövde loppet och kommer igen nästa gång med lopp i kroppen. 
Fyra starter idag med en seger och två andraplatser får man minst sagt vara nöjd med. Nio starter i år med tre segrar och tre andraplatser är vi så klart minst sagt nöjda med!
Har uppdaterat med närmare kommentar angående hästarnas insatser och det finns som vanligt under fliken (Starter &) Resultat!

Blandad träning idag och några som gick i lite raskare tempo. Mest intressant var att se Koko Taylor, Miss Global Tooma och Approach tillsammans. De började lugnt och skulle sedan lägga upp tempot lite mer mot slutet. Det var inte snabbjobb som var inplanerat utan en bättre canter. Dock var de på hugget och inte minst eftersom de gick alla tre i bredd, så över upploppet blev tempot ganska raskt och alla tre såg toppenfina ut.
Det är alltid så spännande när man börjar träna på med hästar för första gången och både Koko Taylor och Miss Global Tooma har inte varit redo för detta förrän nu, även om de är treåringar.
Vi fick finbesök i stallet idag, Angelika som numera jobbar i galoppstall (hos James Tate som faktiskt var den som tränade Yajamila när vi köpte henne i Newmarket) är hemma i Sverige i en vecka. Var jätteskoj att hon kom och hälsade på oss, vi har verkligen saknat henne!
Idag vid fikarasten gjorde vi något annorlunda, vi stängde av ljudet på mobilerna och hade dem i en hög borta vid tvn. Så istället för att alla satt och glodde i sina mobiler så satt vi och pratade. Jag tyckte det var både trevligt och nyttigt, jag hoppas att vi kan göra det till en vana framöver. Alla (och inte minst jag) är vana vid att vara ständigt uppkopplade, så en liten paus från det på en halvtimme är nog väldigt bra.
Imorgon är det tävlingar igen, första onsdagen med tävlingar och vi har kval och fyra startande. Har uppdaterat med kommentarer angående chanserna och ni hittar detta som vanligt under fliken Starter (& Resultat).

Alltid lättare att studsa upp dagen efter en bra tävlingsdag, så efter Stureplans insats igår så gick enkelt att komma igång på morgonen. Gårdagens starthästar mådde helt utmärkt och de verkar båda ha tagit sina lopp på bästa tänkbara sätt.
85 höjdes Stureplan till (från 82) och det var väldigt väntat, jag var faktiskt ovanligt säker på att det skulle bli just det talet. Efter att ha sovit på saken så kvarstår känslan av att Pramms hoppar vi över i år och jag strök honom där idag. 
Finns nu flera alternativ till lopp framöver, men jag tycker så sakteliga att planen börjar klarna och ta form.
Dagens träning gick fint, som vanligt är måndagar lite av en rutinträningsdag med mestadels mellantempo eller lugnare och allt flöt på utmärkt och hästarna såg bra ut.
Det var också anmälan till nästa onsdag, den 2a idag. Där har vi Label Black och Haweswater samt Approach som ska kvala. Vi har flera hästar på gång för kval och jag sprider gärna ut dem lite så Fredrik kan testa dem vartefter i kval.
Imorgon blir det något raskare träning för några!

Svårt att uttrycka all den glädje och tacksamhet man känner efter den här inledningen på säsongen för oss. Förra veckan vann Daxios överlägset och är nu rankad i den absoluta toppen av treåringar i Skandinavien. Idag vinner Stureplan för första gången mot äldre hästar och det i en Guldhandicap. Och på vilket sätt han gjorde det! Enkel seger med 2,5 längd ganska oriden på slutet och Fredrik sa att det fanns gott om krafter kvar. Det är inte helt lätt att ta klivet upp mot äldre hästar när man är fyra år och det här gjorde Stureplan fantastiskt bra!
Light Treading var femma efter ett lite svårt lopp för henne, hon kommer visa mycket mer framöver.
Se närmare kommentar om dagens starthästar under fliken (Starter &) Resultat.
Alla hästar vi har startat så här långt (visserligen bara fem stycken än så länge) har gjort bra lopp, det känns som ett härligt kvitto på att vår vinterträning där vi satt grunden verkligen har fungerat.
Nu ska vi njuta av den här härliga segern och sedan ladda för nästa tävlingsdag som är redan på onsdag lunch!

Hemma efter en lång dag. Först var det träning som vanligt på förmiddagen. Tack vare att vi hade extra många ryttare idag så kunde vi hinna med en stor del av träningen ganska tidigt på morgonen vilket var extra bra för mig som hade först ett förmöte på förmiddagen inför Svensk Galopps Årsmöte.
Det var mycket blandad träning och några som cantrade på lite extra. Raskast gick Himalaya ensam samt Approach och Mr Tooma Global tillsammans, även Kew Bridge cantrade på i ett gott tempo och det var mycket bra att klara av att göra det ensam eftersom hon är en tvååring. De såg fina ut och det gjorde också övriga hästar och hela träningsdagen flöt på utmärkt.
Vid fikat var det verkligen superlyxigt eftersom Wolfram hade med sig två tårtor för att fira Daxios seger och flera Daxiosägare var på plats. Dessutom hade Malva med tårta eftersom hon ramlade av häromdagen, samt att det dök upp en massa andra fikabröd också, så det gick inte direkt någon nöd på oss... Det var verkligen fullproppat med folk när vi skulle fika, så här skulle det vara varje dag!
Efter träning och förmöte (som var uppe på läktaren, så jag kunde se sista turen för dagen därifrån) blev klockan 12 och när det serverades lunch tog jag istället en sväng ner till stallet och där var det full aktivitet att göra klart alla stallsysslorna och skötsel av hästar samt förberedelse inför morgondagens tävling genom att göra iordning träns mm som ska användas.
Kl 13 började mötet och oftast brukar inte formella årsmöten ta så väldigt lång tid. Här drog dock det mesta ut på tiden och dessutom så var det flera intressanta informationspunkter mot slutet, så först efter fyra timmars möte, dvs kl 17 så var vi klara. Med en segdragen förkylning i kroppen så är det tröttsamt att komma hem 13 timmar efter det att man åkte hemifrån, men så är det ibland.
Imorgon är det tävlingar igen och vi har två startande, jag har uppdaterat med kommentarer angående deras chanser och ni hittar det som vanligt under fliken Starter (& Resultat)!

Idag var det raskare träning för några som startar på onsdag, nämligen Striker, Haweswater och Akoya (kvalar).
Haweswater jobbade ensam i ett längre och mer återhållsamt tempo som ökades mera över upploppet och hon såg mycket spänstig och fin ut.
Striker och Akoya cantrade i ett gott tempo från bortre långsidan och gick fort sista 800. De gjorde ett bra arbete tillsammans även om de kanske skulle ha behövt ett par jobb till innan de är helt redo, men klara nog för en start respektive kval.
I övrigt var det blandade tempon och hästarna såg överlag fina ut!
Imorgon ska vi fira Daxios seger med hans ägare och det blir nog mycket folk på besök under förmiddagen. Dessutom är det Årsmöte i Svensk Galopp och eftersom jag ingår i Fullmäktigegruppen från Stockholm så är jag med på mötet.
Här på sidan kommer som vanligt dagen innan tävlingar kommentar om starthästarna på söndag, detta alltså imorgon.

Mycket fokus på startboxträningen idag. Vi passar på att öva så mycket som möjligt och jag tror vi har igen det jobbet genom att hästarna lär sig det här momentet från grunden på ett bra sätt utan stress.
Vi var där med tvååringarna och idag fick samtliga stängda bakgrindar vilket de klarade utmärkt. Vi övade också lite med att halvstänga grindarna framför utan att låsa dem. Undantaget var Kew Bridge som fick träna med Akoya och henne låste vi in och när Akoya sedan skulle hoppa ut så fick hon gå ut så fort eller sakta hon ville. Hon var verkligen duktig och lärde sig garanterat mycket på att se hur man gör när man springer av från boxarna.
Sist på dagen gick vi även dit med Striker för att inför hans start på onsdag bara kolla av att startboxmomentet fungerar. Han har ju startat två gånger i England, men kan vara bra att inte ta något för givet. Han var hur cool och snäll som helst.
Idag var det också startanmälan till nästa onsdag (det är ju tävlingar på söndag först till att börja med...). Vi har fyra startande och det är Global Boxticker, Haweswater, Striker och Tailwind. Dessutom har vi Akoya i kval eventuellt, vill se hans snabbjobb först så han är redo.
Imorgon är det lite raskare träning för en del hästar!

Som oftast en lugn onsdag med fokus på att hinna med extrajobb, just nu är projektet att frisera manar (man hinner knappt bli klar med alla förrän det är dags att börja igen...). 
Hästarna verkar må bra och är laddade för morgondagen då det blir en del startboxträning från kl 10.

Idag lite snabbare träning för flera av hästarna. De som gick allra raskast var Haweswater, Stureplan, Himalaya, Mr Tooma Global och Striker. Är mycket nöjd med deras träning och även övriga där Akoya har gått framåt mycket bara den senaste veckan, roligt att se!
Planerna för Daxios framöver börjar ta form, han är ju anmäld i flera olika storlopp men efter hans insats i söndags så håller vi oss nu till lång distans. Först blir det en tur till Norge i slutet av maj för att han ska få lära sig banan. Vi står sen över Norsk 2000 Guineas eftersom det är på 1600 meter. Istället blir det Hamburg på tyska Derbydagen (8 juli) i ett storlopp över 2200 meter för hästar som sålts på de tyska auktionerna. Otroligt spännande och roligt med starthäst på en så stor tävlingsdag utomlands!
Huvudmålet är då fortfarande Norsk Derby som rids i slutet av augusti och därför kommer vi att starta honom ganska sparsamt för att ha honom helt på topp där. Alltför många och hårda starter gör lätt att man går över toppformen.
Känns fantastiskt att ha en så fin häst som kan vara med i de här storloppen!
Har nu som utlovat uppdaterat med nya bilder och det blev väldigt många denna gång. Bilder både från tävlingarna i söndags och från träningen, det blir ju mycket finare bilder nu när dirttracken har öppnat igen, vilket jag tror fotograf Wolfram uppskattar mycket (det är inte helt lätt att få till bra bilder på rakbanan). Missa inte alla superfina bilder som nu finns under fliken Veckans Bilder!

Lite av dagen efter idag. Mycket nöjd med gårdagen, men samtidigt trött eftersom det blir som en mental urladdning av att man är på helspänn under ett antal timmar när det är tävlingar. Nu var det ju så länge sedan vi tävlade också, så därför var vi nog lite extra laddade igår allihop.
De som startade igår mådde toppenbra idag, fina i benen och inga problem för övrigt heller. Det är ju det första man gör så här morgonen efter de har tävlat, kollar extra noga hur det är med dem och det känns väldigt skönt när man märker att allt är bra.
Vi firade Daxios seger med tårta till fikat, man måste passa på och njuta av framgångarna när man har tillfälle. Vi har jobbat hårt hela vintern med ett mål i sikte att presentera hästar som är starka och redo, då måste man också se till att fira när det lyckas.
Daxios höjdes till 82 i hcp och det är vad jag vet bara Riwaj som står högre (84) i hela Sverige bland treåringarna, men han är en sprinter och tävlar inte alls i samma lopp. Norsk Derby är huvudmålet, men det kan också bli aktuellt med start i Tyskland innan dess.
Dagens träning gick utmärkt och vi höll oss mestadels i mellantempon, vi siktar på lite raskare träning imorgon.
Startanmälan idag till på söndag då vi har Stureplan och Light Treading som gör spännande årsdebuter. Dessutom var det idag anmälningar till nästa onsdag, den 25e, det är alltså tätt mellan tävlingarna nu. Där anmälde vi Striker, Haweswater, Tailwind, Global Boxticker samt Akoya i kval. Den dagen startanmäls på torsdag.
Imorgon tänkte jag göra en ny bilduppdatering med kort från både träning och tävling, Wolfram har varit i farten och vi har många jättefina bilder på gång!

Otroligt bra inledning på säsongen för oss! Dagen började inte så bra då Tailwind förmodligen hade sparkat till sig och var svullen på insidan av ena benet. Förhoppningsvis går det bort på ett par dagar, men idag kunde hon inte starta. Väldigt surt när hon inte en enda gång under hela vintern har haft något strul och så händer detta just precis idag! Hon hade ju en mycket lämplig uppgift... 
Men sedan blev dagen betydligt bättre när Daxios vann överlägset i en lätt jogg, 13 längder blev det och då var han inte på något sätt bottnad på det. Visst trodde vi på bra chans, men han var inte så vässad för detta så insatsen var verkligen något extra.
Det var också ett väldigt bra kvitto för oss att vi verkligen inte har "fuskat" med vinterträningen. Det har inte alltid varit så jättespännande under uppbyggnadsträningen, ryttarna har jobbat hårt med långa och lugna pass som har byggt upp en väldigt bra grund för formen. Därför känns det så skönt att se resultatet av det jobbet direkt idag!
I övrigt idag var Global Boxticker tvåa och knappt slagen, men visst kan han betydligt mer än så här och det får vi jobba på. Label Black debuterade med en fjärdeplats med mersmak helt klart.
Se närmare kommentar angående hästarnas insatser under fliken (Starter &) Resultat!
Efter tävlingarna bjöd Svensk Galopp de aktiva, dvs tränare, skötare, personal mfl på middag på restaurangen i form av en god buffé. Detta tycker jag var ett väldigt trevligt initiativ, roligt att de som jobbar med det här varje dag får lite extra uppskattning.
Imorgon firar vi dagen med tårta till fikat! 

Fantastiskt trevlig lördag! (Har ni kanske hört det förut, hur härligt vi har det just på lördagar...?) Idag var det som att alla ingredienser man kan önska av en träningsdag fanns med; 
Fina hästar som tränade strålande, Massor med trevliga hästägare under hela förmiddagen, Sol och värme som nästan gav lite försmak av sommaren och sen dessutom bästa avslutningen på dagen med Champagnemingel med tilltugg och en liten tipspromenad runt stallet.
Vi började rida tidigt och hade mycket hjälp i stallet, så vi kunde vara klar med all ridning i god tid innan lunch. Många hästar tränade på och de ser kanonfina ut, det var flera som imponerade idag. Allra mest intryck tror jag att Kew Bridge och Approach gjorde, de cantrade på lätt i hand på ett mycket klassigt sätt som lovar mycket framöver.
Från kl 11 och framåt var alla välkomna att ta av vår lilla buffé bestående av olika röror med bröd och kex till samt en del olika tilltugg. Till detta fanns det bubbel i flera varianter så även de som körde bil kunde få. Kaffe och dajmtårta efteråt och så hade vi då också en liten tipspromenad som var uppsatt runt stallet. Vi kunde knappast haft mer tur med vädret, i stort sett alla valde att sitta ute i solen och det var hur mysigt som helst.
Det här var vårt sätt att fira att säsongen nu drar igång, imorgon är det ju äntligen dags för tävlingar igen! Vi har fyra starthästar (vi hade även anmält Space Dragon till kval men tycker han behöver något ytterligare snabbjobb innan han är redo). Jag har nu uppdaterat närmare kommentar angående deras chanser och ni hittar detta under fliken Starter (& Resultat). Nu hoppas vi på en bra dag imorgon!

Fredagen den 13e idag, det insåg jag faktiskt inte förrän det nästan var kväll... Dagen gick bra trots det, lite av en mellandag idag när det gällde träningen. Igår tränade de flesta i lite bättre tempo och samma sak imorgon, idag blev det däremot mer åt det lugnare hållet.
Dagen började med något så ovanligt som en gigantisk älg ute på rakbanan. Han hade virrat sig in där och försökte ta sig ut i skogen igen som ligger direkt till höger, men det är ett staket emellan. Till slut kom han längst ner och kunde komma tillbaka där han kom ifrån. Älgar är verkligen mäktiga när man ser dem på närmare håll!
Imorgon har vi förutom träning även Champagnemingel för våra ägare i stallet och förberedelserna för detta var igång för fullt idag. Ser fram emot en extra trevlig lördag!

Idag var det startboxträning som gällde. Den började kl 10 så innan dess red vi alla hästar som inte skulle träna där. De som vi i första hand ville träna var tvååringarna samt de hästar som ska kvala inom kort. Tvååringarna har tränat flitigt i startboxattrapperna över vintern, så nu var det spännande att se hur de skulle reagera när det var riktiga startboxar. Planen var att inte ställa några större krav, detta skulle vara en liten introduktion och en bra upplevelse. 
Måste säga att samtliga hästar med råge överträffade alla förväntningar, faktiskt så var ingen det minsta svår utan de uppförde sig lugnt och bra och var hur säkra som helst.
Först fick de skritta igenom en gång och därefter två gånger till där de stod still inne i boxarna innan de gick ut igen. Ena turen stängde vi också bakgrindarna så de fick vänja sig vid dem också. Verkligen roligt att se hur bra de skötte sig och hur trygga de var allihop!
Det är förmodligen startboxträning varje torsdag nu ett tag framöver och vi kommer att öva flitigt varje gång med våra hästar.
I övrigt idag var det blandade tempon som gällde, några cantrade på i ganska bra tempo. Raskast idag gick Daxios, Stureplan, Himalaya och Mr Tooma Global, samtliga såg mycket bra ut.
Vill också nämna Koko Taylor och Miss Global Tooma. Båda hästarna har tagit tid på sig och trots att de än så länge inte är uppe i några raska tempon så har de en mycket bra utveckling just nu, de är klart på väg uppåt.
Dagen avslutades med ett Ikea-besök där vi handlade en hel del saker vi behövde till stallet (eller köket i stallet snarare) samt även en sväng till Plantagen och bilen var fullastad när vi kom tillbaka till Bro Park. Vi hann också med att plantera de där blommorna, så nu ser det trevligt ut vid vår infart!

En onsdag åt det lugnare hållet där de flesta hästarna har haft en träningsfri dag och de som reds var bara ute och joggade mycket lugnt.
Imorgon är det träning som vanligt och dessutom årets första organiserade startboxträning i tävlingsboxarna!

Spännande dag då vi för första gången skulle göra snabbare träning på dirttrackbanan. Jobben överlag bestod av att de ökade tempot från mitten av bortre långsidan, det gick inte i full fart utan snäppet under och med en liten extra ökning över upploppet. 
De som tränade enligt det upplägget var:
Stureplan ensam
Label Black tillsammans med Akoya
Tailwind, Space Dragon och Global Boxticker tillsammans
Light Treading ensam
De enda av de som startar på söndag eller nästa söndag som inte jobbade idag var Daxios, men han kommer göra en kortare och raskare träning på torsdag istället.
Hästarna gjorde detta mycket bra, de är inte på något sätt supervässade än utan kommer nog överlag att gå framåt mycket med ett lopp i kroppen. Trots det tycker jag ändå det ser ut som att vi har flera bra chanser på söndag.
Övriga hästar cantrade i blandade tempon där flera av dem gick hyfsat fort och de verkar verkligen trivas på den nya banan som är i väldigt bra skick.
Tvååringarna cantrade allihop på dirttracken och de som gick klart raskast var Kew Bridge, Approach och den ännu odöpta e Mastercraftsman. De såg helt lysande ut och gjorde det plättlätt i gott tempo, de imponerade stort!
Är mycket nöjd med dagen och det var en minst lika glad känsla idag som igår att se hästarna träna på banan igen, fantastiskt härligt!

Vilken dag! Idag var det startanmälan till söndag då årets första tävlingsdag äntligen rids och såå roligt att få vänta på en startlista under dagen, det var ju så länge sedan.
Vi har Daxios, Label Black, Global Boxticker och Tailwind till start samt Space Dragon i kvalet. Det blev alltså en hel del starthästar på söndag och så några ytterligare nästa söndag, den 22a som anmäldes idag.
Största glädjen idag var dock att dirttracken öppnade igen. Vi har sett fram emot och längtat efter den här dagen länge, trots det så var det en ännu positivare känsla än jag kunnat tro. Hela dagen var en enda lycka över att se hästarna på banan igen, otroligt skoj!
Innan var vi varnade för att banan kanske kunde vara lite lös än så länge, men det var den inte ett dugg. Den kändes snarare tävlingsmässig, ordentligt vattnad och vältad. 
Samtliga turer reds på dirttracken, men vi höll oss i relativt lugna tempon och lät hästarna få vänja in sig vid banan lite och de verkade trivas utmärkt.
När det gäller tvååringarna så har några av dem aldrig varit på dirttrackbanan och övriga endast några gånger, trots det så skötte sig samtliga mycket fint.
Imorgon blir det raskare träning för många av hästarna, ska bli mycket intressant att se och jag tror det blir lättare att göra en mer exakt bedömning av deras form då. Rapport kommer som vanligt imorgon!

Lugn söndag, den sista tävlingsfria söndagen på ett tag framöver. Nästa söndag är det premiär för året på Bro Park och även den första tävlingen sedan banomläggningen.
Imorgon öppnar dirttracken igen för första gången sedan den lades om, är sjukt taggad för detta!

Vilken toppenlördag det blev idag! Visserligen inte den bästa starten på dagen när temperaturen var nere på fem minusgrader imorse. Dock steg graderna fort och vid lunch var det uppe i hela tio plusgrader och solen sken. 
Träningen gick utmärkt, många hästar cantrade på i friskare tempo och de ser starka och bra ut, träningen har gått fort framåt de senaste veckorna.
Det kom väldigt mycket ägare och hälsade på oss idag, så trevligt när vi är många och nytt folk droppade in under hela förmiddagen. Framåt lunch åkte grillen fram och när vi var klara med allt förmiddagsarbete så blev det en fantastiskt trevlig grillunch på uteplatsen där vi var många (alla som stannat kvar hela dagen). Ett bättre och trevligare avslut på veckan kan man knappast önska sig.
Nu laddar vi för fullt för att dirttrackbanan på måndag morgon ska öppna igen, som vi har väntat och längtat!

Inte lika muntert imorse när plötsligt snön var tillbaka! Det var dock ett väldigt tillfälligt bakslag, redan innan lunch var allt försvunnet igen tack och lov!
Vi red ut första turen på morgonen; Light Treading reds ensam och Kew Bridge, Perfect Girl Ester och Love You Vero tillsammans. Efter första cantervändan dröjer det inte lång stund innan Fredrik (som red Light Treading) ringer och ber att jag ska komma ut direkt med en hovkrats och möta honom på vägen. Snön har tillsammans med gruset packat sig så hårt i hovarna att de inte lossnar och då är det stor risk att de vrickar sig när det blir s k styltor. Vi får loss dem och sedan är det direkt hem för att undvika att det händer igen.
Jag promenerar vidare på travvägen och möter de övriga tre som verkar klara underlaget något bättre, men när jag går bakom dem och tittar på deras hovar så syns det tydligt att det hela tiden packar sig högt men åtminstone släpper då och då.
Lätt beslut att ställa in resten av träningen, det är verkligen inte värt att chansa och dra på sig något som kan ta en väldans tid. 
Vid lunch så var underlaget i alla fall bättre, så då fick Daxios gå ut och ridas en kort sväng. Han är den häst som är känsligast för att vila från träningen, så det är viktigt att röra på honom och det gick bra.
Får man en dag med massa tid över så är det bra att passa på med extraarbeten, vi städade det mesta och speciellt i våra omklädningsrum där vi sorterade ut en hel del kläder och skor. Vår städexpert i stallet är utan tvekan Tobias, medan övriga fokuserade mer på det övriga stallarbetet.
Vi hann också brodda av alla hästar ( vi räknar med att våren är här nu!), smörja alla träns och lite annat pyssel. 
Känns bra att hunnit med så mycket saker idag!
Imorgon hoppas vi på bättre förutsättningar och väder!

Glädje imorse när temperaturmätaren visade fyra plusgrader! Det är oerhört värdefullt att graderna inte går ner till minus under natten, för varje gång de gör det så innebär det att smältningsprocessen som tar bort tjälen kommer av sig och får börja om. 
Verkar som det händer mycket nu med dirttracken, vi fick besked idag att den öppnar på måndag. Då har vi hela veckan på oss att vänja in hästarna vid det nya underlaget och de som jobbar med banan hinner också förhoppningsvis få den att sätta sig genom att harva och packa den.
Så tävlingar nästa söndag den 15e borde inte vara några problem, vad kul! Ser såå fram emot att säsongen ska dra igång nu och också att få börja träna på stora banan igen.
Idag var det lite blandad träning där några cantrade på ganska rejält, några i mellantempon och så var det också några som gick lite lugnare.
Allra raskast gick Tailwind och Light Treading som båda såg mycket fina ut. Även Space Dragon, Daxios och Stureplan gick i goda tempon och de ser bra ut allihop, vilket övriga också gjorde.
Tvååringarna tränar på utmärkt och har kommit långt i sin träning, där ska det bli extra spännande att få se dem på stora banan nästa vecka. Senast de var där var de "bebisar" som nyligen var inridna  och de har lärt sig oerhört mycket sedan dess, så nu är de nästan som helt andra hästar.
Imorgon tränar vi vidare och vi håller tummarna för att plusgraderna håller i sig även i natt!

Ofta är onsdagar en lugnare dag på träningsfronten och även idag hade en hel del hästar ledigt från träningen. Dock red vi några turer och de var mest ute och joggade lite. Hästarna var fina och smidiga och uppförde sig bra.
Idag var det premiär på Jägersro, årets första galopptävlingar och visst är det härligt att allt börjar komma igång nu! Här verkar det vara flera plusgrader på väg, så nu borde verkligen dirttracken vara redo snart.
Ni missade väl inte att jag uppdaterade med nya bilder igår från Dubai? Under fliken Veckans Bilder finns de som vanligt!

Idag var det raskare träning för många av hästarna. Intensiv dag men vi var alla nöjda med träningen, hästarna ser jättefina ut och tränar på bra. Det var verkligen roligt att se dem komma i gott tempo över rakan och sträcka ut!
Nu är det ju bara banans öppnande vi väntar på, jag var nere en sväng och kände på den idag. Väldigt svårt att veta hur mycket tjäle som ligger kvar, men de har fått upp cirka 10-15 cm som är tinat på toppen. Sedan känns det då hårt under men om det lagret är en decimeter eller en meter vet i alla fall inte jag...
Det var anmälningar idag till nästa söndag, den 15e. Vi anmälde några hästar, tycker det såg bra ut på pappret och nu hoppas vi verkligen att den tävlingsdagen blir av!
Idag har jag äntligen hunnit bli klar med alla bilder från Dubai, det blir lite som en "bakom kulisserna-uppdatering". Kolla in detta under fliken Veckans Bilder!

Aktuellt

 • Andelar i nya hästar +

  På Irland köptes nyligen in två nya tvååringar. I den ena finns ett fåtal andelar kvar. Han är e Authorized och har precis efteranmälts till Norsk Derby 2019. Han har kommit ganska långt i sin träning och det dröjer inte så länge tills han är kval och startklar. Han siktar redan i år på att starta i en del storlopp.

  Vill du bli delägare eller ha mer info? Kontakta Caroline!

  Läs mer             Kontakta oss

 • 1
 • "Hos oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga. Att ägarna får information om sina hästar är A och O"
  Caroline Malmborg Tränare
 • 1